Embedded Finance - kansen en risico's

Een opkomende trend in de financiële sector is "embedded finance", waarbij bedrijven financiële diensten aanbieden als onderdeel van hun eigen diensten of producten. Ook voor bedrijfsfinancieringen wordt dit steeds populairder. Wat zijn de kansen en risico's?

Embedded Finance - kansen en risico's
Screenshot embedded finance oplossing Adyen

De definitie van embedded finance is heel breed. Dit kan variëren van het verstrekken van krediet aan consumenten voor aankopen van producten of diensten, tot het aanbieden van complete betaaloplossingen, maar ook verstrekken van bedrijfskredieten.

Het geeft platformen de mogelijkheid om de klantervaring te verbeteren en extra inkomsten te genereren en financiers de mogelijkheid om gericht kleine ondernemers te bereiken.

In Amerika is deze sector al verantwoordelijk voor $12 miljard aan bedrijfsfinancieringen. In Europa begint deze sector nu zich ook te ontwikkelen, waarbij er vooral oplossingen aangeboden worden aan webshops en online platformen. In Nederland is Adyen begonnen met het aanbieden van financiering aan klanten van haar klanten (webshop eigenaren).

Daarom een analyse van deze markt en welke kansen, maar ook welke risico's dit met zich meebrengt voor (kleine) ondernemers.