Over Ronald Kleverlaan

Ronald Kleverlaan geldt als dé belangrijkste expert op het gebied van crowdfunding en alternatieve (non-bancaire) mkb financiering.

Hij adviseert de Europese Commissie, toezichthouders, politici en banken, heeft op 100-en congressen en bijeenkomsten lezingen gegeven, doet zelf onderzoek naar medewerkersparticipatie, gezamenlijk mede-eigenaarschap en community finance en schrijft hier boeken en artikelen over.

Hij is voorzitter van Stichting MKB Financiering, de brancheorganisatie van de non-bancaire financiers in Nederland en daarnaast directeur van het European Centre for Alternative Finance (ECAF) bij de Universiteit Utrecht. ECAF is het belangrijkste Europese onderzoeksnetwerk op het gebied van alternatieve financiering, die inzichten biedt in deze nieuwe industrie en beleidsaanbevelingen doet aan nationale en Europese regelgevers en overheden.

Adviesbureau voor nieuwe financieringsvormen
Ronald is oprichter en partner bij CrowdfundingHub, een adviesbureau gespecialiseerd in nieuwe vormen van financiering, zoals Community Finance & Community Ownership, de mogelijkheden van Security Tokens (STO), Social Impact Bonds, Steward Ownership en community aandelen.

Internationaal netwerk
Ronald is medeoprichter van het European Crowdfunding Network en lid van de adviesraad van verschillende industrieverenigingen in Europa, China, Afrika en de VS en lid van de Alternative Finance Industry Leadership Board van de universiteit van Cambridge. Hij is daarnaast de landelijke vertegenwoordiger van het Europese Fintech & AI in Finance netwerk.

Ronald heeft bijgedragen aan verschillende boeken en internationale publicaties over alternatieve financiering en is een ervaren spreker op events van 10 tot 1.000 personen, waaronder een TED Talk over Crowdfunding over de trends en de toekomst van crowdfunding en community financiering.