Tante Agaath 2.0

D66 roept op om met een regeling te komen waarmee particulieren fiscaal vriendelijk kleine ondernemers kunnen ondersteunen. De "vrienden, familie en fans-financiering" zou een Tante Agaath 2.0 op moeten leveren.

Tante Agaath 2.0

D66 wil het voor particulieren aantrekkelijker maken te investeren in kleine ondernemers. De partij wil daarvoor een fiscaal voordeel van stal halen dat vroeger bekendstond als de Tante Agaath-regeling.

De regeling is onderdeel van het zespunten plan van D66 om investeren in het mkb aantrekkelijker en makkelijker te maken. Eerder beschreef ik al deze zes punten.

Winwinlening

Onder de oude Tante Agaath-regeling, die bestond tussen 1997 en 2011, konden particulieren een deel van hun investering terugkrijgen via een belastingvoordeel.

Tweede Kamerlid Romke de Jong wijst erop dat een vergelijkbare fiscale regeling in België ook wel een 'winwinlening' wordt genoemd.

5.000 gebruikers winwin-regeling in België

De winwin-regeling is een zeer succesvolle regeling in België. In 2022 werden op deze manier 5.000 ondernemers geholpen aan een kleine lening.

Door de nieuwe opzet van de regeling werd eventueel misbruik en "dead weight loss" waar de vorige regeling last van had verholpen.

Vrienden, familie en fans-financiering

In het pamflet schrijft D66 dat zij kansen zien om de voormalige Tante Agaathregeling van een nieuwe toekomst te  voorzien. Door te leren van de evaluatie en vergelijkbare regelingen in andere landen, zoals de winwinregeling in België, willen zij een geoptimaliseerde vorm van de Tante Agaathregeling ontwikkelen.

D66 roept de regering op om een nieuwe versie uit te werken waarbij particulieren met belastingvoordelen geld kunnen verstrekken aan mkb-bedrijven: De "vrienden, familie en fans-financiering"

Download hier de details van het plan van D66: Vrienden, familie en fans-financiering