$1 miljard donaties via Facebook | Vastgoed crowdfunding groeit | Bescherming kleine ondernemer

De afgelopen maanden heb ik veel tijd besteed aan het opzetten van een internationaal netwerk van (academische) onderzoekers rond alternatieve financiering. Het is mooi om te zien dat we deze week het netwerk van 25+ Europese universiteiten rond hebben en de komende 4 jaar een groot aantal internationale onderzoeken gaan opzetten!

Deze week ben ik verder veel bezig geweest met het voorbereiden van een gedragscode voor alternatieve financiers en deze afstemmen met een groot aantal stakeholders, zoals de ondernemersnetwerken. De oproep vanuit de Tweede Kamer voor betere bescherming van kleine ondernemers nemen we zeker ook mee in de uitwerking van de code.

Deze week kwam ik verder de volgende artikelen tegen:

 • Crowdfunden van vastgoed groeit hard
 • 2e Kamer wil betere bescherming kleine ondernemers
 • De (The) Correspondent gaat weer crowdfunden
 • Ruim $1 miljard via Facebook voor goede doelen
 • Tokenization van een $9M Stradivarius viool en Picasso schilderij
 • Alternative Finance Research Network

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Crowdfunden van vastgoed groeit hard

Het investeren in vastgoed door particulieren via crowdfunden is zeer populair aan het worden. Wereldwijd is dit een van de snelste groeiende vormen van crowdfunding en na een langzame start begint het in Nederland nu ook steeds populairder te worden. Hoewel het snel groeit, blijkt internationaal ook echter dat het niet altijd eenvoudig is om hier een rendabel business model op te bouwen.

Admiraal de Ruyter Ziekenhuis

ZIB investments was het eerste platform waar zeer grote vastgoedfinancieringen werden geplaatst. Het eerste project was het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen waar €10,6 miljoen mee werd opgehaald eind 2015 en op dat moment ruimschoots het grootste crowdfunding project was. Daarna volgde ook nog een project van €13,85 miljoen, wat volgens mij nog steeds het grootste crowdfunding succes in Nederland is.

Diverse platformen

De laatste jaren zijn er dan ook meer vastgoed platformen van start gegaan. Platformen als CrowdEstate en SameninGeld richten zich enige tijd op aankoop van huurwoningen. Sinds kort is ook VastgoedInvesteren.nl. Maar ook op algemene platformen zoals Geldvoorelkaar komen regelmatig vastgoedprojecten langs en KapitaalopMaat heeft ook deze week aangekondigd vastgoed projecten te gaan financieren.

Internationaal veel groter aanbod, maar nog weinig rendabel

Internationaal zijn de projecten en platformen een stuk groter, maar ook dat is nog geen garantie op succes. Platformen zoals Prodigy Network ($600m) en Reality Shares ($900m) hebben een groot portfolio opgebouwd, maar zijn niet snel genoeg gegroeid om winstgevend te worden in een markt met kleine marges.

Een van de grootste platformen (Reality Shares) heeft aangekondigd om de activiteiten te staken. Net als alle alternatieve financieringsvormen, zal het hier ook belangrijk zijn om het juiste verdienmodel te vinden.

2e Kamer wil betere bescherming kleine ondernemers

Bij de behandeling van de begroting van het Ministerie van EZK is er een motie ingediend (en door alle kamerleden ondersteund) door het CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch en D66-Kamerlid Kees Verhoeven om de kleine ondernemer helpt om hun recht te halen.

De motie verzoekt de regering te onderzoeken of een publieke toezichthouder een rol te geven in de collectieve bescherming van kleine ondernemers (tot 10 medewerkers).

Kleine mkb ondernemer = consument

Binnen de huidige wetgeving en toezicht wordt er alleen een onderscheid gemaakt tussen consumenten en bedrijven. Daarbij maakt het niet uit of het bedrijf een eenmanszaak is, of een groot mkb bedrijf met 250+ werknemers en een eigen financiële afdeling.

Waarom zou de kleine ondernemer meer kennis hebben van financieren en juridische contracten, dan dezelfde persoon die als consument een contract wil afsluiten? In het laatste geval is deze persoon uitgebreid beschermd. In het eerste geval is er op dit moment geen bescherming. Dit heeft in het verleden geleid tot excessen zoals de rentederivaten, misleiding en oneerlijke contracten.

Ik zou het dan ook een goede zaak vinden, wanneer er een "tussencategorie" komt voor de bescherming van de kleine ondernemers, zoals ze in de motie worden genoemd.

AFM

Een logische partij om dit op te pakken zou de AFM zijn. Op dit moment heeft zij geen rol in de bescherming van kleine ondernemers, maar veel van de uitgangspunten ter bescherming van consumenten zouden zij ook in kunnen zetten voor de kleine ondernemers.

Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

De NVB heeft hiervoor een eerste stap gezet en dit jaar de Gedragscode Kleinzakelijke financiering ingevoerd. Hiermee wordt het eenvoudig voor klanten om hun recht te halen (oa via Kifid), maar er is geen toezichthouders bij betrokken.

Gedragscode MKB Financiering

Vanuit de Stichting MKB Financiering zijn we ook bezig om de bescherming van de kleine ondernemers vorm te geven vanuit de Gedragscode MKB Financiering. Hier zullen we ook kijken naar de uitgangspunten van consumentenbescherming bij het verstrekken van financiering.

De (The) Correspondent gaat weer crowdfunden

Met een gelikte campagne wil De Correspondent nu ook The Correspondent worden. Waarmee gaan directeur Ernst-Jan Pfauth en hoofdredacteur Rob Wijnbe...

5 jaar geleden een van de meest succesvolle campagnes. Tot nu toe zover ik weet de meest succesvolle reward crowdfunding campagne in Nederland, waarbij er in totaal $1,7 miljoen werd opgehaald door bijdragen van 19.000 personen die een lidmaatschap voor een jaar afsloten.

7 lessen voor crowdfunding van journalisme

De lessen van de crowdfunding campagne werden uiteindelijk ook gedeeld door Ernst Pfauth:

 1. Don’t ask what the crowd can do for you, ask what you can do for the crowd
 2. Find the right ambassadors
 3. Start a movement, not a publication
 4. Don’t worry about the final product (just yet)
 5. Pick perks that fit your mission
 6. Manage expectations from day one
 7. Think beyond the crowdfund campaign

Zonder in te gaan op alle losse onderdelen, is wel duidelijk dat deze lessen in de nieuwe campagne ook weer ingezet zijn, door met een gelikte campagne te komen waarbij een "movement" wordt ingezet en er een grote groep high-profile ambassadeurs zijn ingezet.

11.746 founding members na 1 week

Op dit moment staat de teller na de eerste week op 11.746 founding members en is er nu in totaal €684.288 opgehaald. In Nederland was bij de eerste campagne binnen 3 weken $1,3 miljoen binnen gekomen. Als de donaties de komende 2 weken doorzetten, dan lijkt dat ook haalbaar. Dat betekend wel dat ze er nog hard aan moeten trekken om het doelbedrag van €2,2 miljoen te halen, maar gezien de eerdere ervaringen gaat ze dit waarschijnlijk wel lukken.

Ruim $1 miljard via Facebook voor goede doelen

Een belangrijke mijlpaal in online fondsenwerving voor goede doelen. In een update deze week liet Facebook weten dat er al voor $1 miljard aan donaties is gedaan voor kleine (persoonlijke) en grote goede doelen via het Facebook platform. In totaal hebben 20 miljoen personen hier al aan bijgedragen.

1 miljoen goede doelen

Volgens Facebook zijn er nu in totaal 1 miljoen goede doelen in 17 landen die gebruik maken van de tool (inclusief Nederland). Ook in Canada en Australië wordt het nu beschikbaar gemaakt.

$7 miljoen match-funding

Ter promotie en als ondersteuning stelt Facebook op Giving Tuesday (27 nov) een budget van $7 miljoen beschikbaar om elke donatie die dag aan goede doelen in Amerika te verdubbelen.

Facebook voor grote NGOs

Waarbij de meeste projecten en donaties plaatsvinden voor kleine (persoonlijke) campagnes, zijn er ook enkele grote NGOs die Facebook gebruiken voor het ophalen van donaties en crowdfunding voor projecten:

Tokenization van een $9M Stradivarius viool en Picasso schilderij

Een van de meest fascinerende ontwikkelingen in de Fintech industrie is de opkomst van "tokenization" van fysieke producten. Mattereum, een van de Blockchain-bedrijven die hierin is gespecialiseerd, heeft nu de eigendomsrechter van een Stradivarius viool van $9 miljoen via de Blockchain opgeknipt in "tokens" waarin geïnvesteerd kan worden.

Turning code into law

In een whitepaper (PDF) wordt het Mattereum protocol uitgewerkt en aangegeven op welke manier de code (smart contracts) gekoppeld zijn aan bestaande wetgeving, waardoor eigendomsrechten vastliggen. Op deze manier kan iedereen die een deel van de Stradivarius bezit zijn/haar deel verkopen, zonder dat het gehele object verkocht hoeft te worden.

Picasso

Zij zijn niet de enige aanbieders. Het bedrijf Maecenas heeft de rechten op een werk van Picasso ook "opgeknipt" in digitale tokens, waarbij het werk pas weer beschikbaar gaat komen wanneer de eigenaren via digitale stemmen gezamenlijk hierover beslissen. In het verleden hebben ze ook al het werk "14 Small Electric Chairs (1980)" van Andy Warhol verkocht en de rechten via tokens opgeknipt.

Alternative Finance Research Network

Deze week wordt het definitieve voorstel uitgewerkt voor het opzetten van een internationaal netwerk van academische onderzoekers op het gebied van alternatieve financiering. We hebben nu uit 16 Europese landen (en enkele internationale partners) ruim 40 onderzoekers van 25+ universiteiten aangesloten om de komende 4 jaar gezamenlijk onderzoeken op te gaan zetten naar de ontwikkelingen in de alternatieve financieringsmarkt.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over advies en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).