Ondernemers willen verduurzamen, maar hebben geen geld | Impact startups zorgen voor 10% van de startup banen | Unicorn alumni starten zelf ook >1.000 nieuwe bedrijven

Ondernemers willen verduurzamen, maar hebben geen geld | Impact startups zorgen voor 10% van de startup banen | Unicorn alumni starten zelf ook >1.000 nieuwe bedrijven

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2022. Begin januari zal de eerste editie van 2023 worden gestuurd, alleen zal deze er wel iets anders uit zien. De huidige nieuwsbrief provider (Revue) heeft onverwacht aangekondigd om per direct te gaan stoppen, dus deze kerst zal ik de nieuwsbrieven over gaan zetten naar een nieuwe provider.

Afgelopen weekend was voor mij ook een mooi (sport) hoogtepunt van het jaar. Als (ultra) duursporter stond de West Coast Challenge al enige tijd op mijn wish-list. Afgelopen zaterdag kwam het er van en heb ik de 130km van Hoek van Holland naar Den Helder hardgelopen met een collega duursporter.

In deze laatste nieuwsbrief van het jaar aandacht voor de resultaten van de Kleinbedrijf Index. Veel kleine ondernemers willen graag verduurzamen, maar hebben behoefte aan extra financiering.

Ook een analyse van enkele rapporten over de startups in Nederland en Europa. Deze startups zijn een grote banenmotor gebleken. Ook interessant is het dat op dit moment al 10% van de startup medewerkers werkzaam zijn bij een impact startup.

Artikelen deze week:

  • Ondernemers willen wel verduurzamen, maar hebben geen geld
  • Impact startups zorgen voor 10% van de startup banen
  • Unicorn alumni starten zelf ook >1.000 nieuwe bedrijven
  • Nieuwe Europees netwerk voor steden met historisch erfgoed

Events:

  • 20/12 - HOGIAF netwerkbijeenkomst mkb financieringen
  • 18/1 - Webinar: HUB-IN Alliance Kick-off
  • 25/1 - Webinar: Alternative finance for sustainable transport
  • 14/2 - The Place To Crowd - Europa's grootste crowdfunding event
  • 1/6 - 2/6 - Jaarcongres ECAF in Gdansk, Polen

Veel leesplezier weer deze week. Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Ondernemers willen wel verduurzamen, maar hebben geen geld

Ondernemers willen wel verduurzamen, maar hebben geen geld

Bijna twee derde van de ondernemers in het Kleinbedrijf wil snel investeren in maatregelen om het energiegebruik terug te brengen, maar kunnen dit niet zelf betalen. Hiervoor is aanvullende financiering nodig. Dat blijkt uit cijfers van de eerste flitspeiling van de Kleinbedrijf Index onder circa 800 ondernemers in het Kleinbedrijf.

Meer financieringsbehoefte (tegen lage kosten)

In het onderzoek geven de ondernemers aan dat ze door de coronacrisis, energiecrisis en toenemende effecten van inflatie geen kapitaal meer hebben om te investeren. Daarom is er steeds meer behoefte aan externe financieringen, maar die moet wel betaalbaar zijn.  Deze financieringsbehoefte stijgt volgens de onderzoekers al sinds het tweede kwartaal 2021 van 23% naar 45% nu.

Meer ondernemers overwegen te stoppen

Uit de flitspeiling van de Kleinbedrijf Index blijkt daarnaast dat een toenemend aantal ondernemers overweegt te stoppen met het bedrijf (7,4%). In het bijzonder komt dit voor bij de horeca en de culturele sector.

Ondernemers in deze sectoren hebben veel vaker een ondernemersloon onder het sociaal minimum en hebben dus steeds meer moeite rond te komen.

Aanbevelingen

De belangrijkste aanbeveling uit deze eerste flitspeiling is dat er de mogelijkheid moet komen voor een langlopende financiering met een lage rente om ondernemers te faciliteren om de noodzakelijke energietransitie te maken.

De wil en wens is er zeker bij ondernemers uit het Kleinbedrijf, maar de passende financieringsoplossingen zijn er nog niet.

Impact startups zorgen voor 10% van de startup banen

Impact startups zorgen voor 10% van de startup banen

Het Nederlandse ecosysteem van startups, scaleups en grownups zorgt inmiddels voor 135.000 banen. Impact-startups vormen daarvan een steeds groter deel. Een op de tien startupwerknemers werkt al voor zo'n Nederlands bedrijf.

5.600 startups en scaleups in Nederland

Dit blijkt uit de vierde editie van het rapport Netherlands Startup Employment van Dealroom.co, Techleap.nl en CBRE. Het neemt in totaal 5.600 bedrijven onder de loep die na 1990 zijn gestart.

Het grootste deel daarvan (4.800 bedrijven) zijn startups (minder dan 50 medewerkers). Die groeien met 7,6 procent harder dan de Nederlandse economie (4,8 procent), bestaan gemiddeld 9 jaar en hebben gemiddeld 10 personen in dienst.

Ruim 50.000 banen door scaleups van voor 2005

Voor het rapport zijn ook nog 746 scaleups (50-500 medewerkers) en 53 grownups (>500 medewerkers) nader bekeken.

Bedrijven die voor 2005 zijn opgericht blijven met 51.000 banen ook dit jaar de grootste werkgevers. Denk aan grownups als Bol.com, Booking.com en Catawiki. Maar het zijn met 6,4 procent ook meteen de traagste groeiers.

Speciale aandacht voor impact-startups

Het rapport heeft dit jaar speciale aandacht voor de meer dan 550 impact-techstartups in ons land. Dat zijn bedrijven die één of meer van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (ESG’s) als kernactiviteit hebben. Dit gaat over het aanpakken van de klimaatverandering, armoede, ongelijkheid, en dergelijke. De grootste drie zijn Lightyear, EVBox en VanMoof.

Eén op de tien startupwerknemers werkt al voor zo’n Nederlandse impact-startup. Samen zijn ze al goed voor 13.900 banen. Daarmee zijn impact-startups al de op twee na grootste werkgever in het Nederlandse startupecosysteem. Alleen fintech en healthtech zijn groter, e-commerce staat op de vierde plaats.

Download rapport: Netherlands Startup Employment 2022 report

Unicorn alumni starten zelf ook >1.000 nieuwe bedrijven

Unicorn alumni starten zelf ook >1.000 nieuwe bedrijven

Een analyse van ex-medewerkers van snelgroeiende startups laat zien, dat de medewerkers na verloop van tijd ook zelf weer nieuwe startups gaan starten. Ook is uit bovenstaande plaatje te zien dat de startup markt zeer internationaal is.

Fintech medewerkers meest ondernemend

Bij 203 van de 300 onderzochte bedrijven in Europa, die VC financiering hadden ontvangen, werd in kaart gebracht welke medewerkers voor zichzelf waren begonnen.

Medewerkers van de 61 Fintech unicorns startten zelf ook 310 nieuwe bedrijven, waarvan 40% ook een Fintech startup was.

Rapport: Europe and Israel’s startup founder factories

Nieuwe Europees netwerk voor steden met historisch erfgoed

Nieuwe Europees netwerk voor steden met historisch erfgoed

In opdracht van de Europese Commissie ondersteunen wij steden met het (her)ontwikkelen van historisch erfgoed, door het stimuleren van ondernemerschap en het zoeken naar nieuwe financieringsmodellen. Vanuit CrowdfundingHub zijn wij verantwoordelijk voor de business- en financieringsmodellen.

Het project is nu zo succesvol, dat er naast de eerste 8 steden, nu actief gezocht wordt naar 20 extra steden die de komende 2 jaar advies en begeleiding willen krijgen bij het zoeken naar financierings- en governance modellen voor de transformatie van historisch erfgoed.

Introductie bijeenkomst bijgewoond door deelnemers uit 11 landen

Op 30 november werd via een webinar een eerste interactieve sessie te houden om de concrete uitdagingen bij de steden op te halen. Deze bijeenkomst werd door een groot aantal steden uit 11 landen bijgewoond.

De belangrijkste uitdagingen die werden aangegeven:

  • Het activeren en betrekken va publieke en private stakeholders en de bewoners
  • Nieuwe vormen van (community) financiering aantrekken
  • Goede mix behouden van jong en oudere mensen van verschillende achtergronden
  • Creatieve oplossingen om historisch efgoed om te vormen

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 18 januari van 11:00-12:00.

Meer informatie over de alliance is hier te vinden, net als de "Expression of interest" die steden in kunnen vullen.

Events

De laatste tijd besteed ik weer steeds meer tijd in het organiseren en het delen van kennis via externe events. Ik merk dat ik daar veel energie van krijg en ook zelf ook weer veel van opsteek.

Dit doe ik via de Universiteit Utrecht (oa via het jaarlijks ECAF event met internationale onderzoekers), maar ook in Nederland via bijeenkomsten van Stichting MKB Financiering en bijeenkomsten waar ik op persoonlijke titel wordt gevraagd.

Hieronder een selectie uit enkele publiek toegankelijke bijeenkomsten die mogelijk voor lezers van deze nieuwsbrief interessant zijn en publiek toegankelijk zijn:

  • 20/12 - HOGIAF netwerkbijeenkomst mkb financieringen
  • 18/1 - Webinar: HUB-IN Alliance Kick-off
  • 25/1 - Webinar: Alternative finance for sustainable transport
  • 14/2 - The Place To Crowd - Europa's grootste crowdfunding event
  • 1/6 - 2/6 - Jaarcongres ECAF in Gdansk, Polen

HOGIAF - Netwerkbijeenkomst Uitdagingen en mogelijkheden voor MKB-ondernemers bij Financieringen

Op dinsdag 20 december 2022 geef ik een lezing over de veranderende mkb financieringsmarkt in de sociëteit De Industrieele Groote Club in Amsterdam tijdens de netwerkbijeenkomst van Hogiaf.

Ook zal ik daar een aantal suggesties doen op welke manier we de Nederlandse mkb financieringsmarkt inclusiever kunnen maken.

Hogiaf

HOGIAF is de grootste landelijke cross-culturele, multi-sectorale ondernemersvereniging, heeft vele samenwerkingsverbanden en is lid van MKB-Nederland.

In het kader van verbinding en bevorderen van cross-culturaliteit organiseert Hogiaf ieder jaar grote netwerkbijeenkomsten, waar zij externe sprekers voor uitnodigen. Aan deze bijeenkomst kunnen ongeveer 150 genodigden deelnemen: Hogiaf leden, goede externe relaties, Tweede Kamerleden en ondernemers uit andere relevante netwerken.

Inclusieve ecosysteem voor financieren

Ik heb al eerder beargumenteerd dat de Nederlandse mkb financieringsmarkt niet even toegankelijk is voor iedereen. Hierdoor missen we als samenleving veel ondernemende potentie door ondernemers die niet verder kunnen innoveren of groeien. Een belangrijke uitdaging is het verbinden van de ecosystemen van ondernemers en financiers.

Ik ga op 20 december graag het gesprek aan met de zaal en de aanwezigen of zij deze uitdagingen herkennen en welke mogelijkheden zij zien om deze netwerken dichter bij elkaar te brengen.

Aanmelden kan hier: "HOGIAF - Netwerkbijeenkomst Uitdagingen en mogelijkheden voor MKB-ondernemers bij Financieringen"

The HUB-IN Alliance kicks off

In opdracht van de Europese Commissie ondersteunen wij steden met het (her)ontwikkelen van historisch erfgoed, door het stimuleren van ondernemerschap en het zoeken naar nieuwe financieringsmodellen. Vanuit CrowdfundingHub zijn wij verantwoordelijk voor de business- en financieringsmodellen.

Het project is nu zo succesvol, dat er naast de eerste 8 steden, nu actief gezocht wordt naar 20 extra steden die de komende 2 jaar advies en begeleiding willen krijgen bij het zoeken naar financierings- en governance modellen voor de transformatie van historisch erfgoed.

Op 30 november werd via een webinar een eerste interactieve sessie te houden om de concrete uitdagingen bij de steden op te halen. Deze bijeenkomst werd door een groot aantal steden uit 11 landen bijgewoond.

De volgende bijeenkomst zal plaatsvinden op 18 januari van 11:00-12:00.

Meer informatie over de alliance is hier te vinden, net als de "Expression of interest" die steden in kunnen vullen.

Webinar: Alternative finance for solution providers and buyers of first-of-a-kind sustainable transport

Op 23 januari organiseren we vanuit het Europese ENTRANCE project een webinar over alternatieve financieringsmogelijkheden voor steden en startups met innovatieve transport oplossingen. Zelf zal ik daar en presentatie geven over de mogelijkheden en daarnaast zullen enkele investeerders en succesvolle ondernemers hun ervaringen delen.

Deelnemers aan het webinar worden ook uitgenodigd om gebruik te maken van op maat ondersteuning. Hiervoor heeft de Europese Commissie een beperkt budget aan consultancy uren beschikbaar gesteld.

Meer informatie en registreren: Proven alternative financing options for solution providers and buyers of first-of-a-kind sustainable transport solutions

The Place To Crowd  - Europa's grootste crowdfunding event in Parijs

The professional, European, fun & green crowdfunding event!Which brings together almost 800 financing players, institutions, regulators, journalists… during the day

Op dinsdag 14 februari wordt in Parijs het grootste Europese crowdfunding event georganiseerd. Met 800 financiers, ondernemers, toezichthouders en journalisten, wordt het een erg interessant event.

Nederlandse delegatie

Ik ga er zelf ook heen en zal er ook spreken. Het lijkt mij leuk als er een grote Nederlandse delegatie naar toe gaat. Als er voldoende interesse is, dan kunnen we gezamenlijk reizen of in ieder geval de avond er voor een Hollandse borrel organiseren.

Registreren kan hier direct op de website van de Franse crowdfunding branchevereniging: Registratie The Place To Crowd (met de code “TPTC23CH”) krijg je 30% korting.

Call for Papers: International Conference on Alternative Finance Research 2023

Call for Papers: International Conference on Alternative Finance Research 2023

Na 6 edities in Utrecht, hebben we besloten om komend jaar de bijeenkomst op een andere locatie te organiseren.

Op 1&2 juni zal de jaarlijkse bijeenkomst plaatsvinden in Gdansk in Polen.

De call-for-papers voor onderzoekers staat nu open: https://www.uu.nl/en/news/call-for-papers-international-conference-on-alternative-finance-research-2023

Contact

Meer weten over community finance, community ownership en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Ik geef regelmatig lezingen, workshops en inspiratiessessies voor management teams of op congressen. Interesse?

Neem gerust contact op via een reactie op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).

13 uur hardlopen over het bevroren strand - West Coast Challenge 17/12/2022