$1 miljard vastgoed financiering | CrowdLending Zwitserland groei 240%

In deze weken veel aan het reizen (Tallinn, Bratislava, Cambridge, Milaan) voor aantal lezingen en internationale projecten en in Nederland om een nieuw initiatief rond alternatieve financiering te faciliteren. Deze nieuwsbrief is echter altijd weer een goede reden om de laatste rapporten en artikelen kritisch door te nemen en van duiding te voorzien. Dank ook voor het doorsturen van suggesties en artikelen!

Deze week een verdieping over de meer risicovolle leningen die afgesloten worden op dit moment, maar ook welke kansen dit biedt voor ondernemers. De rol van financieel adviseurs is hierbij steeds belangrijker.

Verder deze week:

 • Rabobank financiert €15 mln aan zonnepanelen via zonfonds
 • Crowdlending groeit met 240% in Zwitserland vanwege wetgeving
 • 43% van Fransen wil zelf een crowdfunding project starten
 • Vrouwelijke ondernemers zijn beter in crowdfunding
 • PeerStreet financiert meer dan $1 miljard aan vastgoed
 • Presentatie ONL: MKB-Toekomstplan 2030 met seminar Alternatieve Financiering

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

De aflossingsvrije lening is razend populair

In de NRC deze week een uitgebreid artikel over de opkomst van nieuwe financieringsvormen door banken en nieuwe aanbieders. Het is duidelijk dat banken bij nieuwe kredieten steeds minder eisen kunnen stellen. De rentetarieven en voorwaarden zijn in het eerste kwartaal van dit jaar wederom verder „versoepeld”, wat ook blijkt uit het rapport van de Europese Centrale Bank, vooral bij de grotere organisaties, maar langzaam ook bij het midden- en kleinbedrijf..

Risicovollere leningen
Dit is natuurlijk goed nieuws voor de ondernemers, die nu scherper kunnen onderhandelen over voorwaarden, maar zijn de leningen nog wel allemaal verantwoord? Vooral over de aflossingsvrije lening (bullet loan) maken vele experts zich zorgen. Dit is ook een hoog risico, omdat de ondernemer voor lange tijd weinig tot geen aflossingslasten heeft en dan vaak aan het eind van de looptijd moet oversluiten.

Rol van adviseurs wordt sterker
Op zich hoeft dit niet erg te zijn, wanneer dit onderdeel is van een gedegen financieel plan. Vooral voor grotere organisaties met een sterke CFO zal dit dan ook wel goed gaan. Voor de kleinere MKB ondernemers wordt de rol van de financieel adviseur alleen maar belangrijker om hen ook te behoeden voor verkeerde financiering. Binnen ons gestapeld financieren onderzoek merken we echter dat er nog erg veel kennis mist bij deze doelgroep. Bijscholing op grote schaal is hier zeker nodig merken wij.

Passende zekerheden door minder hoge eisen
Door het gebrek aan concurrentie konden banken lange tijd zeer veel voorwaarden stellen aan krediet voor het MKB. Zo moesten vaak alle zekerheden worden verstrekt en was het lastig om gedurende de looptijd deze vrij te krijgen voor nieuwe (groei) financieringen. Door de huidige situatie kunnen ondernemers er voor kiezen om slechts een deel van de zekerheden te vergeven. Hiermee blijft ruimte voor nieuwe (groei) financiering en flexibiliteit in de nabije toekomst.

Rabobank financiert €15 mln aan zonnepanelen via zonfonds

Het platform ZonnepanelenDelen is haar aanbod aan financieringsinstrumenten aan het verbreden. Via een nieuw opgericht "zonfonds" kunnen organisaties nu ook rechtstreeks financiering aanvragen, waarna binnen 24 uur een financieringsaanbod beschikbaar is.


Samenwerking Rabobank
Rabobank verstrekt een langlopende financiering van maximaal 15 miljoen euro aan het zonfonds, zodat organisaties eenvoudig financiering kunnen aantrekken voor zonnepanelen op het eigen dak. Deze financiële slagkracht gaat ZonnepanelenDelen combineren met haar expertise in zonne-energie en haar online platform.

Gestapeld financieren
In een eerdere blogpost beschreef Zonnepanelendelen al het belang van gestapeld financieren van zonne-energie projecten. Het is mooi om te zien dat zij weer een nieuwe financieringsvorm kunnen toevoegen aan dit palet van financieringen.

Crowdlending groeit met 240% in Zwitserland vanwege wetgeving

Uit het jaarlijkse crowdlending onderzoek van PWC en de Lucerne University of Applied Sciences and Arts is gebleken dat de crowdlending markt in Zwitserland (consumenten, bedrijven en vastgoed) met 240% is gegroeid naar CHF 186.7miljoen (€164 miljoen) in 2017.

Limiet van 20 investeerders per project opgegeven
Belangrijke reden van deze sterke stijging is volgens het onderzoek de vereenvoudigde regelgeving, waarbij het maximum van 20 investeerders per lening is losgelaten voor investeringen in bedrijven en vastgoed sinds de zomer van 2017.

Groei naar half miljard franc in 2018
De huidige cijfers laten zien dat dit jaar de crowdlending markt kan groeien naar CHF 400-500 miljoen (€350-450 miljoen). Omdat veel buitenlandse platformen nog niet zijn gestart in Zwitserland, hebben de lokale platformen (43) op dit moment de kans om snel te groeien.

43% van Fransen wil zelf een crowdfunding project starten

Uit een representative survey onder 3000 Fransen is gebleken dat 70% van de personen wel eens van crowdfunding heeft gehoord en dat 50% ook weet wat het is en hoe het werkt. Daarentegen heeft slechts 16% daadwerkelijk bijgedragen aan crowdfunding projecten.


Het is wel belangrijk om aan te geven dat in dit onderzoek er niet specifiek is ingezoomd op de verschillende vormen van crowdfunding (donaties/lenen/investeren). De resultaten zullen dan ook sterk beinvloed zijn dor de grote donatieplatform Ulule en KissKissBankBank die beide 1 a 2 miljoen donateurs hebben en rond de €100 miljoen aan financieringen hebben opgehaald.

Positieve houding
In het algemeen werd zeer positief gereageerd op het concept crowdfunding. 38% van de Fransen gaf ook aan dat ze verwachten in de komende 12 maanden te participeren in een project. Maar liefst 43% van de personen overweegt om zelf een crowdfunding project op te zetten wanneer zij de komende 12 maanden een project hebben waar zij financieringen voor nodig hebben.

Vrouwelijke ondernemers zijn beter in crowdfunding

Traditioneel hebben vrouwelijke ondernemers meer problemen met het vinden van financieren blijkt regelmatig uit onderzoek. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat vrouwen wel beter zijn in crowdfunding.

Meer vertrouwen in vrouwelijke ondernemers
Het onderzoek bekeek 416 campagnes op Kickstarter waaruit bleek dat vrouwen vaker de financiering ophaalden die zij nodig hadden. Om andere factoren uit te sluiten (realistische doel bijvoorbeeld) werd de theorie getest in experimenten met individuele investeerders. Hieruit bleek dat vertrouwen ("trustworthiness") belangrijk was om wel of niet te participeren. Vrouwen bleken hier in het algemeen hoger op te scoren.

Highlights
 • Female entrepreneurs are more likely to be funded than men in a crowdfunding context.
 • Female entrepreneurs are stereotypically seen as higher in trustworthiness.
 • Trustworthiness judgments foster a funders' backing of a female entrepreneur.
 • The funder's implicit gender bias strengthens these effects.
 • No results are found for stereotypically derived competence judgments.

Hoewel het een beperkt onderzoek is, waarbij ook alleen reward-crowdfunding is gekeken, kan het zeker implicaties hebben op andere vormen van (crowd) financiering en investeringen voor vrouwelijke ondernemers.

PeerStreet financiert meer dan $1 miljard aan vastgoed

De alternatieve financieringsmarkt ontwikkeld zich naast de MKB markt ook erg snel op de vastgoedmarkt. Steeds meer aanbieders richten zich op dit interessante segment en financieren met institutioneel op particulier geld vastgoed projecten op een manier die door banken niet (meer) worden gedaan.

$1 miljard vastgoedfinanciering
Ter inspiratie is het nuttig om te kijken wat er op dit gebied gebeurd in Amerika. Het platform Peerstreet heeft hier pas nog de grens aan $1 miljard aan verstrekte leningen doorbroken. Een jaar geleden was dit nog $300 miljoen. Met een eigen financieringsronde van $29,5 miljoen kunnen zij ook weer enige tijd vooruit om door te groeien.

Events

Presentatie ONL: MKB-Toekomstplan 2030 met seminar Alternatieve Financiering

Op donderdag 31 mei 2018 organiseer het ondernemersplatform ONL een  grote bijeenkomst voor ondernemers en adviseurs in Den Haag waarbij zij plannen presenteren voor het verbeteren van de kansen voor het MKB in Nederland en deze zullen overhandigen aan staatssecretaris Mona Keijzer.  Zelf heb ik meegeschreven aan het hoofdstuk over MKB financiering en zal ik een seminar geven over alternatieve financiering voor de aanwezigen. Aanmelden kan hier.

Blockchain innovatie conferentie - Utrecht

Op donderdag 7 juni vind al weer de 5e editie van de Blockchain Innovation Conference plaats. Deze keer gehost door Rabobank in Utrecht. ik zou daar mijn inzichten delen over de opkomst van security-token "crowdfunding" platformen waar ondernemers via een online platform (vergelijkbaar met een equity crowdfunding platform) financiering op kunnen halen voor kleinere financieringsronden (van 250k-2,5m). Helaas spreek ik die dag ook in Bratislava, maar wie alsnog bij de conferentie wil zijn kan hier meer informatie en tickets vinden. Bij volgende edities of congressen zal ik deze inzichten zeker delen.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken rond de nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).