$100 miljoen voor Funding Circle | Wordt 2017 het jaar van Civic Crowdfunding?

Wordt 2017 het jaar van Civic Crowdfunding? Steeds meer burgerinitiatieven zijn op zoek naar financiering. Het jaar is in ieder geval al goed begonnen voor Funding Circle die $100 miljoen investering ontving en daarnaast weer £40 miljoen extra mag uitlenen van de British Business Bank via haar platform.

In deze nieuwsbrief ook de beste innovatie wat mij betreft van 2016 op het gebied van Community Building voor crowdfunding campagnes (Kickstarter Live).

Veel leesplezier en stuur gerust tips of ideeën voor toekomstige nieuwsbrieven.

Ronald

$100 miljoen investering voor Funding Circle

Een van de meest interessante nieuwsberichten afgelopen week was de investering van $100 miljoen voor het Engelse Marketplace lending platform Funding Circle.

Funding Circle is een van de grootste aanbieders van alternatieve financiering in het VK. Afgelopen jaar werd in totaal voor 1,25 miljard euro door beleggers aan MKB bedrijven geleend in vijf landen. In Nederland werd tot nu toe aan 350 bedrijven voor in totaal 20 miljoen euro geleend. Dit was een goed bericht voor de Alternative Finance sector in het VK, die in 2016 vanwege de Brexit redelijk wat problemen heeft gehad.

Tegelijkertijd werd bekend dat de British Business Bank £40 miljoen extra gaat uitlenen via het platform, na in 2013 al eens £60 miljoen beschikbaar gesteld te hebben.

Wanneer in Nederland?
De groei van de alternatieve financieringsmarkt in het VK is sinds 2013 zo snel gegaan komt o.a. door de 100-en miljoenen die banken en institutionele fondsen beschikbaar hebben gesteld om uit te lenen via deze platformen. Als wij in Nederland ook over 3 jaar een goede alternatieve financieringsmarkt willen hebben, dan wordt het belangrijk dat in 2017 de eerste grote fondsen afspraken met platformen gaan maken!

Kickstarter 2016 jaaroverzicht

Net als elk jaar brengt Kickstarter in januari een overzicht uit van de resultaten van het afgelopen jaar. Dit jaar geen focus op het totaal aantal campagnes en opgehaalde bedragen (hoewel er al bijna $3 miljard is gedoneerd via het platform), maar vooral een overzicht van interessante cases en sterke focus op de behaalde impact van Kickstarter, zoals het creëren van 300.000 extra banen.

Kickstarter Live
Daarnaast worden nieuwe innovaties, zoals Kickstarter Live getoond. Tijdens campagnes kunnen initiatiefnemers live chatten met backers op een manier vergelijkbaar met Facebook Live en direct donaties ontvangen. Voor jongeren een vertrouwde manier van communiceren en een mooie manier van Community Building. Persoonlijk vind ik dit een van de beste innovaties in 2016 voor betere binding met de crowd in Crowdfunding campagnes.

Lily, de drone die iedereen wel wil hebben was fake

Helaas lopen niet alle crowdfunding projecten goed af. Een actueel voorbeeld is Lily, de drone die waterproof was en de eigenaar op afstand automatisch kon volgen. De aankondiging begin 2015 was bijna te mooi om waar te zijn. En helaas was dit zo en is het project gestopt.

Wat hierbij interessant is, is het feit dat de eerdere 60.000 investeerders (die in totaal $34 miljoen hadden geïnvesteerd) nu is beloofd dat ze binnen 60 dagen hun geld gaan terugkrijgen. Een redelijk unicum, want normaal gesproken zijn de crowdfunding investeerders hun geld kwijt. "Gelukkig" was er door VC investeerders al $15 miljoen geïnvesteerd en daar lijken de R&D kosten van te zijn betaald.

Crowd is belangrijke dan VC
Hoewel ze dit product dus niet hebben kunnen leveren, hebben ze er wel voor gekozen om de crowd zoveel mogelijk tegemoet te komen en hun belang hoger te laten wegen dan het geld van de VC investeerders. Mogelijk komen ze later met een nieuw product en gokken ze er op dat de eerdere crowd investeerders dan alsnog in gaan stappen.

Wordt 2017 het jaar van Civic Crowdfunding?

Interessant nieuws deze week op het gebied van Civic Crowdfunding, het ondersteunen van maatschappelijke projecten i.c.m. (lokale) overheden. De crowdfunding platformen Voorjebuurt en 1%CLUB gaan de komende tijd actiever samenwerken en hun kennis delen.

Voor je Buurt werkt samen met verschillende gemeenten, provincies en landelijke en regionale fondsen, runt het landelijke platform www.voorjebuurt.nl en het Utrechtse platform Voor je Stadsie. 1%Club is de drijvende kracht achter de lokale crowdfundingplatformen in West-Friesland (Het Lukt Ons), Haarlemmermeer (Nieuwe Pioniers), Gent (Crowdfunding.gent) en Rotterdam (Crowdfunding010).

Lastige burgers of welkome nieuwe partners?

Martijn Arnoldus, directeur Voor je buurt, schreef over de kansen van Civic Crowdfunding een uitgebreid artikel, waarom Civic Crowdfunding de komende tijd belangrijker gaat worden en waarin hij oa ook een leertraject voor ambtenaren en andere stakeholders over de meerwaarde van civic crowdfunding (en crowdsourcing) bij gebiedsontwikkeling aankondigt.

Derde golf burgerinitiatieven zwelt aan

De samenwerking komt op een interessant moment, waarbij er steeds meer aandacht komt voor burgerinitiatieven. Prof Tine de Moor schreef hier kort geleden een interessant item over: "De derde golf burgerinitiatieven zwelt aan". Wat mij betreft een zeer goede en welkome ontwikkeling die laat zien dat de combinatie van (sociale) burgerinitiatieven en nieuwe technologie (oa crowdfunding) zeer veel bereikt kan worden.

De volgende stap wordt ook het uitwerken van nieuwe businessmodellen en governance structuren voor community gedreven initiatieven. Persoonlijk ben ik daar erg geïnteresseerd en ga ik hier de komende tijd proberen om hier onderzoekstrajecten voor op te zetten.

Tools voor jouw crowdfunding campagne

Deze keer ook een praktische toevoeging aan de nieuwsbrief. Welke handige online tools zijn er beschikbaar voor je crowdfunding campagne?. Een handig overzicht door Tasso Heijnen van Crowdfundingmasters met oa tools voor:

  • E-mail marketing
  • Websites met landingpagina's voor DIY campagnes
  • Analytics
  • Campagne Management
  • Viral Marketing tools
  • Crowdfunding boeken

Internationaal

Brussel en London gaan samenwerken op FinTech gebied

Een interessante samenwerking werd afgelopen week gesloten tussen een delegatie van de Belgische technologie sector en Londense overheid.

Met de Brexit in het vooruitzicht is Londen (als FinTech / Alternative Finance hoofdstad van Europa) bilaterale afspraken aan het maken met andere "Fintech Hubs" in Singapore, Zuid-Korea en Australië.

In deze samenwerking gaat het vooral om het uitwisselen van kennis over het Innovate Finance programma wat als voorbeeld moet dienen voor de nieuwe FinTech incubator B-Hive (het eerdere Eggsplore).

60.000 banen - 6.6 miljard omzet

De gehele Fintech sector (met als grote spelers de crowdfunding en P2P-leningen marktplaatsen) in het gehele VK wordt geschat op 6,6 miljard pond op jaarbasis en levert 60.000 banen op voor de sector. De Belgische overheid en ondernemers willen hiervan leren en hun eigen financiële industrie laten groeien, die op dit moment nog relatief klein is.

Zo gaan Rotterdammers 42 megaton CO2 besparen

Een mooi artikel over een simpel, maar erg krachtig idee, om de uitstoot van CO2 te besparen door middel van oprichting van een spouwmuurfonds. De initiatiefnemer Maurice Specht geeft aan dat met zo een fonds 75.000 Rotterdammers gemobiliseerd kunnen worden en er 42 megaton CO2 bespaard kan worden.

De aanpak is simpel: Investeer eenmalig in spouwmuur isolatie. Binnen vier jaar heb je de investering van € 1.000 terugverdiend door de lagere stookkosten. Nu kan/wil niet iedereen dit doen. Zet een fonds op die dit vooraf financiert en ontvang binnen 4 jaar de besparing terug van de huishoudens, waardoor het geld daarna weer in nieuwe projecten geïnvesteerd kan worden.

Van een goed idee naar een actief fonds

Om dit van de grond te krijgen moet er een startbedrag komen in het fonds. Natuurlijk zijn er nog meer hobbels te nemen. Maar dit vind ik weer een mooi voorbeeld van iemand die creatief met concrete oplossingen komt hoe we de maatschappelijke kracht kunnen gebruiken om dit soort problemen op te lossen.