šŸ’„100e nieuwsbrief šŸ’„ | Dashboard bankensector | EU toezichthouders publiceren visie op crypto en ICO markt |

Een bijzondere mijlpaal. Dit is al weer de 100e nieuwsbrief!

De eerste nieuwsbrief werd ruim 2 jaar geleden naar enkele tientallen geĆÆnteresseerden gestuurd. 100 edities en 180.000 woorden verder, lezen nu wekelijks ca. 1000 personen deze nieuwsbrief.

Vanwege deze mijlpaal, eenmalig het verzoek om een collega aan te melden of de nieuwsbrief door te sturen naar een collega of kennis. Hopelijk kunnen we hierdoor een nog groter bereik creƫren van de nieuwsberichten over MKB Financiering.

Deze week de volgende artikelen:

  • Europese toezichthouders ESMA en EBA publiceren visie op crypto en ICO markt
  • Eerste gereguleerde crypto-exchange live in Wit-Rusland
  • Minister Hoekstra wil drie categorieĆ«n financieel adviseurs: de onafhankelijke, de zelfstandige en de verkoper
  • Bankinbeeld.nl - Dashboard bankensector
  • Webinar: Current State of Alternative Finance in Europe

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Europese toezichthouders ESMA en EBA publiceren visie op crypto en ICO markt

Afgelopen week kwamen de EBA (European Banking Authority) en de Europese toezichthouder ESMA met hun langverwachte rapporten over de cryptocurrency en ICO markt.

Beide organisaties gaven in hun advies aan dat er op Europese schaal zeker afspraken gemaakt moeten worden, maar zien een verschillende aanpak voor zich.

Eenduidige boekhoudregels

EBA adviseert over eenduidige boekhoudregels voor crypto-valuta en ziet dit als "intangible assets", oftewel niet-tastbare zaken zoals patenten, goodwill en merkrecht. Verder wil EBA dat lidstaten onderling zelf afspraken gaan maken over de regulering van cryptohandel. De bankentoezichthouder ziet daarin voor zichzelf geen rol. EBA geeft verder aan dat cryptocurrencies in sommige gevallen wel als elektronische betalingen gezien kunnen worden, maar het wordt niet als geld gezien.

Europese framework

ESMA is meer een voorstander van een Europees kader. ESMA voorzitter Steven Maijoor zegt hierover:

ā€œIn order to have a level playing field and to ensure adequate investor protection across the EU, we consider that the gaps and issues identified would best be addressed at the European level.ā€

Wanneer (security) tokens binnen het MiFID kader vallen (financieel instrument), dan zullen alle regels hierop ook van toepassing zijn. Omdat het MIFID kader echter nooit ontwikkeld is voor deze assets, zullen hier aanpassingen op plaats moeten vinden. Meest waarschijnlijk zal hier, net als met de crowdlending-wetgeving, een aanvulling geschreven worden.

Voor de overige "crypto-assets" zijn op dit moment geen regels beschikbaar, geeft ESMA aan, waardoor investeerders extra risico lopen. ESMA komt niet direct met een oplossing, maar geeft wel aan dat er minimaal op korte termijn, goede AML (anti-witwas) regelingen opgesteld worden.

Nederlandse situatie

Komende vrijdag publiceren De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiƫle Markten hun visie op de cryptomarkt.

Rapport EBA: https://eba.europa.eu/-/eba-reports-on-crypto-assets

Rapport ESMA: https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news/crypto-assets-need-common-eu-wide-approach-ensure-investor-protection

Eerste gereguleerde crypto-exchange live in Wit-Rusland

In Wit-Rusland is dinsdag de eerste legale beurs geopend voor de handel in cryptovaluta's. Een wetswijzing door president Alexander Loekashenko 1,5 jaar geleden heeft dit mogelijk gemaakt. De site Currency.com is de eerste crypto-exchange die het mogelijk maakt om legaal crypto tokens te verhandelen. Tegelijkertijd werd een $8 miljoen investering aangekondigd om het platform door te laten groeien.

Tokens

De beurs verhandelt de cryptomunten bitcoin en ethereum, waarmee ook de andere crypto tokens aanschaft kunnen worden. Fiat geld (Euro's, Roebels) worden echter ook geaccepteerd. Currency.com begint met 150 verschillende tokens, maar de eigenaren willen tienduizend verschillende crypto tokens aanbieden, waaronder security tokens en utility tokens.

Minister Hoekstra wil drie categorieƫn financieel adviseurs: de onafhankelijke, de zelfstandige en de verkoper

Er komen drie categorieƫn van financieel adviseurs voor consumenten: de onafhankelijke, de zelfstandige en de verkoopadviseur. Dit blijkt uit een brief van Minister Hoekstra aan de Tweede Kamer.

De 3 typen financieel adviseurs hebben verschillende kenmerken:

  • Onafhankelijke adviseur - volledig onafhankelijk en in staat een objectieve analyse te doen
  • Zelfstandige adviseur - deels onafhankelijke adviseur
  • Verkoopadviseur - werkzaam bij een bank of verzekeraar

Actieve transparantie

Verder wordt "actieve transparantie" ingevoerd. De adviseur moet dan pro-actief aan zijn/haar klant aangeven hoeveel provisie er betaald wordt aan de adviseur bij het afsluiten van een product.

Geautomatiseerd advies

In de Kamerbrief wordt verder ook nog specifiek ingegaan op de rol van "geautomatiseerd advies". Daarbij komt naar voren dat de risicoā€™s die gepaard gaan met geautomatiseerd advies, voor een belangrijk deel dezelfde zijn als bij advies in het algemeen. Om te voorkomen dat ongeschikte producten aan klanten worden geadviseerd, zijn er regels omtrent advies opgenomen in de Wet op het financieel toezicht. Financieel dienstverleners die adviseren, dienen te voldoen aan deze regels, ongeacht of sprake is van geautomatiseerd advies of niet.

Gedragscode MKB Financiering

Hoewel het voorstel nu alleen betrekking heeft op de consumentenmarkt, zou dit voor de klein-zakelijke markt ook moeten gelden. De ondernemer heeft hetzelfde kennisniveau en vertrouwt op zijn adviseur.

In de gedragscode MKB Financiering is actieve transparantie dan ook nadrukkelijk opgenomen. Daarnaast zal er in overleg met diverse stakeholders uitgewerkt worden of de 3 verschillende rollen in de consumentenmarkt ook terug moeten komen in de MKB-adviesmarkt.

Bankinbeeld.nl - Dashboard bankensector

Afgelopen week heeft de NVB de nieuwe website bankinbeeld.nl live gezet met een uitgebreid overzicht van data over de bancaire sector. Vooral de kredietverlening aan bedrijven trekt mijn aandacht.

Helaas wordt voornamelijk gebruik gemaakt van (openbare) data van de DNB en is er geen aanvullende data van de leden van de NVB rechtstreeks opgevraagd. Daardoor zijn de meeste overzichten al redelijk bekend, maar wordt het wel inzichtelijk op 1 pagina getoond.

Zo blijft het goed zichtbaar dat de totale financiering aan het MKB de laatste 5 jaar inderdaad nog steeds is afgenomen, en dat sinds Q2 2017 de nieuwe verstrekkingen boven de ā‚¬1 miljoen wel weer toenemen, maar daaronder blijft het elk kwartaal (licht) dalen.

Samenwerking alternatieve financiers

De NVB geeft in haar standpunt aan dat ze verwacht dat banken een belangrijke rol blijven spelen in het financieren van het bedrijfsleven, maar dat de rol wel kan veranderen en dat ook samenwerking met andere financiers erg belangrijk gaat worden.

"Door afname van de vraag naar financiering en een scherper risicobeleid van de banken staat er nu minder bancaire financiering uit dan een aantal jaar geleden. Als (alleen) bancaire financiering geen optie is, helpen banken ondernemers op weg om op een andere, passende manier wel invulling te geven aan de financieringsbehoefte."

Webinar: Current State of Alternative Finance in Europe and main obstacles for growth

Afgelopen maand gaf ik een webinar voor een groep experts in heel Europa die in hun eigen land het ecosysteem rond de alternatieve financieringsmarkt aan het ontwikkelen zijn.

Hierin gaf ik een algemene introductie over de huidige ontwikkelingen in de Europese markt en beschreef ik best practices bij enkele vormen van financiering in diverse landen, inclusief nieuwe vormen zoals ICOs en STOs.

Alternative Finance Maturity Model

In het tweede deel ben ik dieper ingegaan op de belangrijke trends voor de komende jaren en de manier om het Alternative Finance Maturity Model te gebruiken om de groei van de industrie in een land of regio op de juiste manier te ondersteunen en duurzaam te ontwikkelen.

De gebruikte presentatie is ook terug te kijken op Slideshare.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over advies en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).