50e nieuwsbrief! | IFISA geeft boost aan P2P groei UK | €3 miljard Funding Circle

Editie 50! Wat gestart is als een korte update met interessante artikelen voor een klein groepje voorlopers, is binnen een jaar uitgegroeid tot een uitgebreide nieuwsbrief met opiniestukken en ruim 900 abonnees uit de traditionele en nieuwe financiële sector, overheden en toezichthouders. Tijd voor reflectie en feedback. Daarom morgen een korte survey (2 minuten). Geef aub je reactie!

In deze nieuwsbrief enkele voorbeelden van de diversiteit van nieuwe fondsen en aanbieders binnen de alternatieve financieringsmarkt en een analyse waarom belastingmaatregelen (IFISA in UK) de P2P markt een boost kunnen geven.

Overige onderwerpen:

  • Zoektocht naar de WijkBV
  • Trends in vastgoedcrowdfunding 2018
  • Funding Circle doorbreekt grens van £3 miljard
  • Decentrale Autonome Organisaties - Crowd runt bedrijf
  • Online platformadvies tool Fundipal stopt

Veel leesplezier,
Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Van 0 naar 900 in 50 edities - Wat kan beter in 2018?

Begin dit jaar ben ik begonnen met het sturen van een wekelijkse nieuwsbrief met  linkjes naar interessante artikelen naar een kleine groep voorlopers op het gebied van nieuwe financieringsvormen. Dit is wat uit de hand gelopen. Elke week schrijven nu 10-tallen personen zich in voor deze nieuwsbrief en ik zie dat nieuwsbrieven binnen organisaties ook massaal gedeeld worden, waardoor er wekelijkse vele duizenden lezers zijn.

Tijd daarom voor een korte check: Wat kan ik doen om de nieuwsbrief nog waardevoller te maken?

Survey wordt morgen verzonden!
Morgen stuur ik een korte survey met enkele vragen. Neem aub de tijd (2 minuten) om deze in te vullen. Ik besteed elke week veel tijd aan deze nieuwsbrief en ik wil graag die tijd zo nuttig mogelijk besteden.

Laat daarom weten wat de meerwaarde is, of hoe ik het nog kan verbeteren, zodat de komende 50 edities volgend jaar ook waardevol blijven.

Nieuwe fondsen en financiële producten voor niches

Uit onderzoek blijkt dat traditionele financiers zich terugtrekken en vooral "eenvoudige" financieringen aan willen bieden. Alternatieve financiers springen in het gat om aan jonge of juist snelgroeiende bedrijven financiering te verlenen, of de financiering beschikbaar te stellen in specifieke sectoren die op dit moment lastig aan financiering kunnen komen.

De afgelopen jaren zijn er tientallen varianten van alternatieve financiering bijgekomen (en in totaal 100en aanbieders). Voor ondernemers zijn er daarom meer kansen, maar het wordt ook steeds onoverzichtelijker.

In dit artikel enkele nieuwe en bestaande spelers die zich op een specifieke doelgroep of model richten om de diversiteit aan te geven.

Revolverend Fonds Groningen
De provincie Groningen heeft een eigen fonds geïntroduceerd dat leningen verstrekt voor initiatieven op het gebied van leefbaarheid, zorg en energie. In totaal is € 25 miljoen beschikbaar voor ondersteuning van projecten.

Via de "lichte financiering" regeling kunnen snel aanvragen van 5-50k worden aangevraagd.

75 miljoen voor jonge boeren
Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor jongeren die een boerderij willen starten of overnemen, of investeringen willen doen om hun agrarisch bedrijf duurzamer te maken.

Direct lending Schroders
Vanuit beleggersperspectief kan direct lending (non-bancaire leningen verstrekken) rendabel zijn. In het VK groeien een groot aantal P2P en direct lending platform erg snel door het particuliere en institutionele geld wat er in gestoken wordt en waar structureel mooie rendementen worden uitgekeerd.

Schroders doet dit nu ook in Nederland en is volgens de organisatie voor ondernemers een stuk sneller dan een bank:De gemiddelde lening, die Schroders tot nu heeft verstrekt, bedraagt volgens Van Eijck 4 miljoen euro met een gemiddelde looptijd van 4 jaar tegen een rente van 8,7%. "Na aftrek van ingecalculeerde verliezen en kosten ontvangen obligatiehouders iets meer dan 6% rente. Het kredietrisico is bovengemiddeld, maar dat is de rente ook. Omdat het om senior loans gaat, staan wij vooraan in de rij als het misgaat."

Schroders werkt hierbij in Nederland samen met NEOS.

Belastingvoordeel geeft boost aan P2P markt UK

In Engeland hebben particulieren de mogelijkheid om jaarlijks belastingvrij een bedrag opzij te zetten in spaar of beleggingsproducten (dit jaar £20,000). Dit zijn Individual Saving Accounts (ISAs).

ISA voor P2P-leenplatformen

Sinds april 2016 is het ook mogelijk om Innovative Finance ISAs af te sluiten. Naast spaarproducten of beleggingen, mogen hier nu ook P2P-leningen mee worden afgesloten. Afgelopen jaar hebben de belangrijkste platformen er aan gewerkt om formeel toestemming te krijgen van de Britse toezichthouder, omdat ze verwachten dat ze hiermee miljoenen additionele investeringen op gaan halen.

Op dit moment is al 30% van de investeringen op het Downing Crowd platform het gevolg van IFISAs. Zopa geeft aan dat er veel vraag is naar dit product, Funding Circle, is afgelopen week ook live gegaan en concurrent RateSetter wil begin 2018 haar IFISA product beschikbaar hebben. Ook Assetz heeft aangekondigd snel met een IFISA te komen.

Event in Londen voor financieel adviseurs
In Londen wordt zelfs al een dedicated event georganiseerd voor financieel adviseurs (adviseurs dus van particuliere investeerders) om hen uitleg te geven over de IFISA-regeling voor P2P leningen, zodat zij hun particuliere klanten uitleg kunnen geven over dit nieuwe product.

De meeste groei verwachten de platformen trouwens wanneer niet alleen de nieuwe bedragen binnen de IFISA regeling geplaatst worden, maar wanneer de opgebouwde ISA reserves (£585 miljard) omgezet gaan worden in IFISA producten.

Zoektocht naar de WijkBV

Afgelopen vrijdag was er een interessant bijeenkomst over "de zoektocht naar de Wijk BV", waarbij ervaringen uit België (Community Land Trust voor sociale huurwoningen - PDF) en Schotland (een eiland in eigendom van bewoners) werden gepresenteerd om inspiratie te bieden aan lokale initiatieven in Nederland om op te schalen van lokaal vrijwilligersinitiatief naar een social enterprise / Buurt BV.

Zelf noem ik deze ontwikkeling "van burgerinitiatief naar Buurt BV" waarbij Community Finance een belangrijk rol speelt.

Presentatie Elaine Morrisson (Gigha Heritage Trust - eiland in eigendom bewoners)

Vastgoedcrowdfunding wordt binnen de gehele crowdfundingsector steeds interessanter voor zowel investeerders als makelaars. In dit artikel waar ik aan heb bijgedragen, enkele van de belangrijkste trends:

  1. Meer dedicated platformen - Hoewel nog veel vastgoed transacties plaatsvinden op bestaande platformen, zien we ook steeds meer dedicated platformen zoals Crowdbricks, BouwAandeel en CrowdEstate. Deze platformen zullen zeker nog sterk moeten groeien om een rendabel business model op te bouwen, maar voor deze niche is een gespecialiseerd platform zeker een meerwaarde
  2. Meer geld naar vastgoed - Niet alleen zien we meer projecten, de projecten worden ook groter. Vorige week beschreef ik nog een project van ruim €13 miljoen in mijn nieuwsbrief. €3,5 miljoen (25%) is nu al toegezegd.
  3. Meer experimenten met blockchain - Binnen de vastgoed wereld vinden ook veel experimenten met blockchain plaats. Annexum en Bloqhouse hebben bijvoorbeeld aangekondigd om via Blockchain te gaan beleggen in vastgoed.

Een trend die in het artikel niet genoemd werd, maar zeker niet mag ontbreken is de sterke groei in Crowdfunding voor Community/CPO projecten. Steeds meer groepen mensen starten zelf vastgoedprojecten en zijn niet meer afhankelijk van een projectontwikkelaar of bank.

Funding Circle doorbreekt grens van £3 miljard

Volgens de laatste cijfers van AltFi Data heeft Funding Circle nu meer dan 3 miljard aan leningen verstrekt. Het duurde ruim 5 jaar (augustus 2010 tot januari 2016) om het eerste miljard aan leningen te verstrekken. Het 2e miljard duurde 13 maanden (februari 2017). Voor het 3e miljard was nog slechts 10 maanden nodig.

Decentrale Autonome Organisaties - Crowd runt bedrijf zonder CEO

Een leeswaardig artikel voor iedereen die voorbij de Blockchain/Bitcoin Hype wil kijken en de lange-termijn mogelijkheden wil leren over de kansen voor nieuwe organisatievormen zoals DAOs, decentrale autonome organisaties.

Efficient samenwerken in grote groepen
Het concept va een DAO bestaat uit de gedachte dat je via de Blockchain technologie en smart-contracts efficient kunt samenwerken. Dit lost een aantal interessante problemen op, zoals het samenwerken in grote projecten. Uit  onderzoeken blijkt namelijk dat er een groot aantal uitdaging zijn om samen te werken in grote groepen, van gebrek aan motivatie (social loafing) en minder sterke verbondenheid met het project tot exponentiële groei in coördinatie kosten.

Het DAO model biedt mogelijkheden om (een deel van) deze problemen op te lossen en hiermee mogelijkheden te bieden aan groepen personen om zeer grote projecten aan te nemen en de competitie aan te gaan met bestaande, grote hiërarchische organisaties.

Verdiensten blijven binnen de community
Bij het opzetten van een DAO worden de "aandelen" (tokens) verdeeld onder de investeerders, medewerkers en andere stakeholders in het eco-systeem. De inkomsten van de organisatie zullen dan ook binnen die community terugvloeien, waardoor het een mooi model is voor Community-Owned bedrijven (Community Enterprises, Buurt BVs, etc).

DAO-as-a-service oplossing

Tot nu toe was het complex om een DAO op te zetten op de Blockchain, maar sinds kort zijn er ook een aantal aanbieders die de software (inclusief het uitgeven van tokens en het instellen van een governance structuur) "as a service" aanbieden.

Sharing economy 2.0
Een aanbieder als District0x heeft daar zelfs een marktplaats functie aan toegevoegd, waarmee het eenvoudig is om een nieuwe versie van Uber of AirBNB op te zetten, waarbij het eigenaarschap (en winsten) ten goede komen aan de taxi-chauffeurs en personen die hun huis verhuren.

Deze nieuwe vorm van coöperatieve marktplaatsen wordt ook wel de "the Cooperative Platform Economy" genoemd. In Nederland is o.a. Martijn Arets onderzoek aan het doen naar deze ontwikkeling bij de Universiteit Utrecht.

Online platformadvies tool Fundipal stopt

Afgelopen week werd gemeld dat de adviestool Fundipal (gestart als samenwerking tussen Rabobank en Douw&Koren) gestopt is. Gezien het feit dat er juist steeds meer aanbieders van financiering op de markt komen, zou een adviestool kunnen helpen om ondernemers wat op weg te kunnen helpen. Met de nieuwe doorverwijsplicht die er aan komt is er alleen maar meer behoefte aan een onafhankelijke plek om een eerste idee te krijgen voor ondernemers of hun adviseurs.

Doorverwijsplicht
Hoewel de banken (en NVB) er zelf nog geen groot voorstander van zijn, is er in de nieuwe NVB gedragscode wel opgenomen dat banken gaan doorverwijzen naar andere aanbieders van financiering als zij zelf de ondernemer niet kunnen helpen. Doorverwijzen naar een onafhankelijk platform zou dan een goede mogelijkheid kunnen zijn.

Nu Fundipal is gesloten zijn hiervoor nu nog de platformen Fundwijzer en Crowdfundscout beschikbaar.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).