ABN Amro start AltFin platform | Opgelicht bij crowdfunding? | Facebook Donations in Nederland

Er komen belangrijke veranderingen aan op Europees niveau voor crowdfunding. Er gaat toch meer ingezet worden op (iets meer) harmonisatie van regelgeving, maar crowdfunding wordt ook sterker gekoppeld aan andere Fintech ontwikkelingen.

Groot nieuws van Facebook voor de non-profit sector. Het programma Facebook Donations (geld voor projecten ophalen binnen Facebook) is nu ook toegankelijk voor Nederlandse goede doelen.

Verder komt AbnAmro met het AltFin platform New10, is het programma Opgelicht op zoek naar crowdfunding fraude en inzicht in ontwikkelingen rond "secondary markets". Ook een korte vooruitblik op de bijeenkomst van de NVB over de MKB gedragscode (en waarom dit voor Alternatieve Financiers belangrijk is).

Veel leesplezier,
Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Europese Commissie maakt FinTech prioriteit

Afgelopen week werd ik in Athene bijgepraat over de nieuwe plannen van de Europese Commissie rond Crowdfunding. Interessant om te horen (formeel en informeel) dat Europa nog uitgebreider in gaat zetten op crowdfunding en het hoger op de agenda gaat zetten, maar met de uitgebreide wijzigingen op financieel toezicht zal er wel veel beleidsmatig gaan veranderen.

Crowdfunding onder Fintech
Tot nu toe was Crowdfunding een eigen thema bij de Europese Commissie. Door de link met andere Europese ontwikkelingen (PSD2, MiFID2, Prospectus Directive) zal het nu meegenomen worden onder het algemene "FinTech"-thema. Wel is duidelijk geworden dat de EC stevig wil vasthouden aan het "crowd"-element in crowdfunding, wat niet ondergesneeuwd mag worden bij alle "harde" FinTech ontwikkelingen. Regelgeving zal hier daarom ook rekening mee gaan houden.

ABN Amro start met online MKB-lener New10

Na een eerder experiment met Seeds (gestopt in 2015) is het enige tijd stil geweest rond de activiteiten van ABN Amro met Alternatieve Financiering. Wel werd er vol ingezet op andere Fintech ontwikkelingen, zoals Tikkie (al 1 miljoen gebruikers!), incubator Econic en  Moneyou.

New10
Nu komt ABN Amro dus met New10. Een "standaard" balance-sheet lending platform waar op basis van algoritmes en digitalisering snel, online leningen afgesloten kunnen worden door het MKB. De leningen lopen van 20.000 euro tot een miljoen euro tegen een rente van 3,3 tot 8 procent, afhankelijk van het risico. Niet vernieuwend (we hebben al Lendico en Spotcap), maar met een sterke naam als ABN Amro er achter kan dit meer vertrouwen geven voor MKB bedrijven. Aan het succes van Tikkie (ook niet eerste terugbetaal-app) is ook te zien dat het ook gaat om de juiste timing en uitrol.

Media campagne
Via een flitsende campagne wordt het nieuwe platform aangekondigd, waarbij duidelijk ingespeeld wordt op de (jonge) ondernemer die gewend is al zijn/haar zaken zelf online af te handelen. Dit past ook goed in de trend dat we de komende tijd meer reclame uitingen zullen gaan zien van AltFin bedrijven die meer gaan investeren in de media. In Engeland zien we al dat het hier over vele miljoenen per maand gaat!

New10 - Endoor on Vimeo

Benadeeld door een crowdfundingproject? - Uitzending "Opgelicht?!" over crowdfunding

Het programma Opgelicht?! is op zoek naar mensen die zijn benadeeld door een specifiek crowdfundingproject. Met de verdere groei en vooral de concurrentie in de sector, waardoor platformen mogelijk (te) snel projecten accepteren, zal het ooit een keer mis gaan.

Fraude of ondernemersrisico?
Op basis van mijn ervaringen van de afgelopen jaren en gesprekken in de sector lijkt het gelukkig tot nu toe redelijk mee te vallen. De situaties wanneer het misgaat, komt het meestal door ondernemersfouten waarbij te rooskleurige inschatting worden gemaakt, dan moedwillige fraude.

Dit komt o.a. door sociale controle (bij crowdfunding komt deel van investeerders uit eigen relatie kring) en steeds strengere regels en controle door platformen tijdens de intake. De trend echter om investeringen meer te spreiden en veel kleine investeringen te doen zorgt er echter wel voor dat investeerders geen band meer hebben met het project en geen tijd om zelf goed onderzoek te doen. Zij zullen meer afgaan op de beoordeling van het platform in dit geval.

Ik ken nog geen uitvoerig onderzoek op dit thema, maar mijn hypothese zou zijn dat fraude eerder plaats zal vinden bij projecten waarbij een kleiner percentage personen uit de inner-circle (klanten/familie/vrienden) betrokken is. Vooral bij projecten waarbij onervaren investeerders, zonder zich in het project goed te verdiepen, snel investeren, zal het waarschijnlijk vaker fout gaan. Dan wordt het belangrijk dat de platformen nog scherper gaan selecteren (en mogelijk ook extra kosten gaan maken).

Verzekering tegen fraude?
Alles is te verzekeren, dus ook voor dit probleem heeft een verzekeraar een oplossing ontwikkeld. Vorig jaar ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van "Crowdfunding Fidelity" van AIG die een bescherming levert aan investeerders, wanneer de ondernemer moedwillig fraude pleegt en het geld voor andere doeleinden gebruikt. Enkele internationale platformen hebben al aangegeven deze verzekering aan te gaan bieden.

Facebook Donations nu beschikbaar voor Nederlandse goede doelen

De kracht van crowdfunding ligt bij financiering ophalen bij een betrokken community. Vaak wordt een grotere community opgebouwd en onderhouden via eigen platformen (nieuwsbrieven, interne CRM-systemen, community sites), maar steeds vaker via de grote platformen zoals Google en Facebook.

Facebook Donations
Het is dan ook logisch om daar fondsen te werven voor projecten. Begin dit jaar kondigde Facebook aan dat zij voor goede doelen Facebook Donations hebben gestart. Een manier om binnen Facebook fondsen te werven voor eigen projecten, maar ook derden een project op te kunnen laten zetten ("Fondsenwerving derden" in goede-doelen jargon).

Deze tool is nu ook beschikbaar voor Nederlandse goede doelen. Ik raad iedereen aan om hiermee te gaan experimenteren, zeker wanneer de organisaties al erg actief zijn op social media. Het is een laagdrempelige manier om voor concrete projecten ondersteuning te vragen.

Opkomst "secondary markets" bij crowdfunding

Een klein bericht, maar wel een erg interessante ontwikkeling. Hoewel de (equity) crowdfunding markt in Amerika nog erg jong is, heeft een van de grotere platformen (StartEngine) als een "secondary market" / online beurs ontwikkeld om aandelen te kunnen verhandelen.

Opkomst secondary markets
Voor een serieuze acceptatie en groei van crowdfunding investeringen (aandelen/obligaties) is het belangrijk dat investeerders ook uit kunnen stappen wanneer ze liquiditeit nodig hebben. Lees ook ons onderzoek hierover van vorige jaar bij een groot aantal Europese Equity Crowdfunding organisaties (PDF).

Op dit moment zie je dat het sporadisch gebeurd. Seedrs heeft 1x per maand Trading Tuesday en in Nederland heeft NPEX een beurs ontwikkeld voor haar plaatsingen.

Café-restaurant gerealiseerd door buurtbewoners Amsterdam Nieuw-West - Community Finance case

Een mooi case van Community Finance, waarbij buurtbewoners in Amsterdam het voor elkaar hebben gekregen om in 6 maanden tijd een nieuw café-restaurant te financieren en daarbij gezamenlijk ook eigenaar van zijn, zelf de huurder selecteren en zelfs in het weekend meebouwen aan het restaurant.


Investeren, verhuren, verbouwen
Het café staat bij mij in de buurt en ik ben er dan al vroeg bij betrokken geraakt. Hotel Buiten is een mooi voorbeeld hoe een groep buurtbewoners samen het initiatief hebben genomen om via crowdsourcing (planontwikkeling, vergunningstrajecten) en crowdfunding (vroege fase aandelen door eerste kring betrokken initiatiefnemer, en in een latere fase een crowdfunding lening om de buurt er mee in te laten investeren).

Door het gezamenlijk eigendom hebben de buurtbewoners ook zelf kunnen kiezen welke huurder er in mocht komen en aan welke voorwaarden deze moest voldoen. Ook was de groep betrokken investeerders (ca. 125) ook regelmatig aanwezig op de bouwplaats om zelf ook mee te bouwen aan het nieuwe restaurant.


Op 8 oktober is de opening en ik zal er regelmatig te vinden zijn met de buurtbewoners.

SyndicateRoom investeerders gaan via fondsen beleggen

Vorige week beschreef ik al kort dat in Engeland er een sterke groei is in robo-advice/investeren waarbij particulieren niet meer zelf de bedrijven (of personen) kiezen waar zij in investeren, maar dat dit via een fonds gebeurd.

Twenty28

Tot nu toe was dit alleen bij leningen het geval. Het equity crowdfunding platform SyndicateRoom gaat dit nu ook aanbieden  via het fonds Twenty28. Het idee hierachter is dat investering automatisch goed gespreid worden, een tip die AFM, maar ook marktpartijen ook hier in Nederland geven.

Crowdfunding wetgeving in Turkije

Via Joost Heinsius gewezen op de nieuwe crowdfunding wetgeving in Turkije. We zien steeds meer landen die actief nieuwe wetgeving aan het implementeren of onderzoeken zijn. In Nederland zullen we nog even moeten wachten, maar volgens de laatste verwachtingen zullen we begin 2019 dan ook duidelijkheid hebben.


In Turkije hebben de journalisten echter nog niet helemaal door hoe de crowdfunding industrie er verder uit ziet. Naast onderstaande landen zijn er nog minstens 20 landen met crowdfunding/AltFin regelgeving (en VS was er niet eens heel vroeg bij)...

"Turkey will be the third country to adopt crowdfunding legislation after the U.S. and the U.K."

Gedragscode banken voor MKB (NVB)

Op Donderdag 5 oktober 2017 vind er een dialoog plaats over de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering. Enkele punten die ik in aanloop naar de bijeenkomst zeker in ga brengen:

Doorverwijsplicht
Niet alleen doorverwijzen naar een website met een aantal alternatieve financiers, wanneer zij ondernemer niet kunnen helpen, maar gericht doorverwijzen naar aanbieders die acceptatiecriteria hebben die relevant zijn en daarbij ook de ondernemer het recht geven om zijn kredietscore/historie mee te mogen sturen naar de nieuwe financier.

Gedragscode breder trekken voor gehele markt
Zorg dat dit breder gedragen wordt. Maak er geen banken-gedragscode van, maar een MKB-financiering Gedragscode. Dit is ook een oproep aan de Alternatieve Financiers zelf om hier actief een rol in te nemen. Wanneer dit nu opgepakt wordt, dan zal dit de komende jaren helpen om het MKB beter toegang tot financiering te geven en de AltFin partijen de kas geven om hier een stabiele factor in te worden.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen AltFin ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).