Adviseur van de Toekomst | ING koopt Lendico | Via crowdfunding naar goud

Fintech aanbieders voor MKB focussen zich vooral op de technologie. Maar lost dit het probleem voor de ondernemer werkelijk op? In deze editie een analyse over de adviseur van de toekomst, die een veel belangrijkere rol gaat spelen.

Verder:

 • ING koopt online kredietverstrekker Lendico
 • Internetconsultatie wetsvoorstel Invest-NL van start
 • Kamerdebat "Ondernemen en Bedrijfsfinanciering"
 • Franse Lendix start dit jaar in Nederland en Duitsland
 • Via crowdfunding naar Olympisch Goud!
 • Collin Crowdfund verstrekt 100 miljoen aan investeringen

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

De 'Uberadviseur' is niet de oplossing voor financieel advies MKB

In het FD deze week een artikel over de nieuwe rol van de financieel adviseur voor het MKB. Via ons onderzoek Gestapeld Financieren doen wij hier ook uitgebreid onderzoek naar en merken we ook dat er een grote behoefte is aan goed gekwalificeerde financieel adviseurs die begrijpen welke nieuwe kansen er voor het MKB zijn om op een nieuwe manier (gestapeld) te financieren. Het zal ook leiden tot nieuwe bedrijfsmodellen voor deze adviseurs, dus ik was erg benieuwd naar dit verhaal en de inzichten, waarbij de "Uberadviseur" als oplossing werd gepresenteerd.

Te veel focus op technologie
Het artikel zelf blijft echter helaas hangen in een algemene lofrede om alles te digitaliseren. Kennis van banken moet in "smart contracts" opgenomen worden en de tech-giganten (Facebook/Google) nemen de KYC-procedures over. Vanuit onze onderzoeken en ervaring blijkt dit echter niet de oplossing te zijn. Natuurlijk kunnen veel standaard processen geautomatiseerd worden of efficiënter worden gemaakt en hier zijn veel kansen voor Fintech bedrijven, maar de werkelijke innovatie zit in het zoeken naar nieuwe oplossingen op maat, ook voor het MKB.

Fintechs worden volwaardig: een vloek of een zegen voor de gevestigde orde?
Menno van Leeuwen (Moneyou, ABN Amro) beschrijft zijn ervaringen tijdens het Paris Fintech Forum, een van de grootste Fintech events in Europa. Hij ziet vooral dat de Fintech bedrijven en banken zoeken naar samenwerking en prijst de volledige online focus van "neobanken" en ziet dit als de oplossing voor Moneyou/ABN Amro:

Waar de gevestigde orde nog worstelt met het afschudden van kantoren en adviseurs, zetten fintechs en neobanken al vol in op digitaal. Traditionele banken kunnen zich niet langer meer de luxe van tijd veroorloven. Tijdens het forum heb ik toegelicht hoe Moneyou voor ABN AMRO werkt. Een losstaand dochterbedrijf met een volledige focus op digitaal, samenwerking met fintechs en internationale ambities. Deze opzet sprak zowel fintechs als banken tot de verbeelding. Dit zou wel eens de vorm van samenwerking kunnen zijn, die voorkomt dat de neobanken er met de digitale taart van doorgaan.

Een mooi ideaal beeld geredeneerd vanuit een product gedachte en efficiëntie en wellicht bruikbaar voor consumenten diensten, maar voor bedrijfsfinanciering is dit niet haalbaar. Uit ons onderzoek blijkt namelijk ook dat bijna alle Fintech aanbieders voor MKB financiering liever niet willen dat ondernemers zelf hun tools gebruiken, maar dat de aanvraag nog steeds via een adviseur loopt om de kwaliteit te waarborgen. Ook voor de ondernemer is het belangrijk om het juiste advies te krijgen voor een financiering die in lijn is met de groeifase waar het bedrijf nu in zit, rekening houdend met toekomstige ontwikkelingen.

De kansen liggen dan ook niet niet bij een digitale "Uberadviseur", maar bij adviseurs die begrijpen hoe ze de nieuwe Fintech oplossingen kunnen inzetten om de beste oplossing voor de ondernemers te vinden. De Fintech aanbieders zullen hierbij zeker een belangrijke rol spelen en efficient moeten en kunnen opereren. De schakel tot succes zal echter de adviseur van de toekomst zijn die de juiste partijen aan elkaar kan knopen.

ING koopt online kredietverstrekker Lendico

Vorige week voorspelde ik al dat traditionele financiers gaan investeren in Fintech bedrijven. ING heeft deze week haar eerste investering gedaan en het Duitse Lendico overgenomen. Deze overname is wel opvallend, omdat Lendico in Duitsland een van de kleinere platformen is en in Nederland ook nog niet veel financiering heeft verstrekt. Een adviseur van Accenture zegt hierover:

ING-Diba’s acquisition of Lendico is a special case, explained Nils Beier, managing director at Accenture Strategy. “The bank isn’t taking over a company with a customer base, but buying a technology that can be quickly hooked into and close a gap in operations,” he said.

Gaat ING Lendico gebruiken om een online lender te lanceren voor kredieten <€250.000, zoals ABN Amro met New10 heeft gedaan? Er lijkt een grote focus op dit moment te zijn op online Fintech tools waar klanten zelf de financiering aan moeten gaan vragen (execution-only), terwijl we uit onderzoeken steeds vaker merken dat ook de pure Fintech platformen alleen nog maar aanvragen accepteren die via een adviseur/accountant ingediend gaan worden, zoals in het vorige artikel al beschreven.

Met alleen een (nieuw) online platform introduceren, gaan ING en ABN Amro die MKB klanten die hard weglopen bij de bank niet terug winnen. Aan de advieskant zullen ze toch ook iets moeten gaan doen. Ik ben benieuwd wie in dit gat staat stappen.

Internetconsultatie wetsvoorstel Invest-NL van start

Het wetsvoorstel voor het nieuwe investeringsvehikel van de overheid, Invest-NL, met €2,5 miljard aan beschikbaar vermogen, is nu beschikbaar en betrokkenen kunnen via een openbare consultatie feedback geven op de plannen.

Samenwerking met alternatieve financiers
Vooral voor nieuwe aanbieders van financiering is het belangrijk om feedback te leveren op de consultatie om er voor te zorgen dat ook de wensne en belangen van deze partijen worden meegenomen. Het budget van €2,5 miljard zal gebruikt gaan worden om innovatieve, snelgroeiende en/of internationaal opererende bedrijven te financieren. Dit zijn ook vaak de organisaties die via nieuwe financiers worden ondersteund. Samen optrekken en co-financieren zal hier erg waardevol zijn. Net als het openstellen van garantieregelingen en (seed) fondsen voor alle aanbieders.

Invest-NL gaat pas in voorjaar 2019 van start
Uit de documenten blijkt echter wel dat het nog wel enige tijd gaat duren voordat Invest-NL werkelijk van start gaat. Door alle procedures wordt verwacht dat de organisatie pas in het voorjaar van 2019 operationeel zal zijn.

Start Invest-NL
voorbereiding van de overige noodzakelijke onderdelen en het moeten verkrijgen van de benodigde goedkeuring van de Europese Commissie in verband met staatssteun, is duidelijk geworden dat de oprichting van Invest-NL als deelneming van het Rijk op zijn vroegst mogelijk is in het voorjaar 2019. Invest-NL zal dus nog niet als zelfstandige instelling operationeel zijn in 2018.

De kamerbrief kan hier gedownload worden (PDF)

Kamerdebat "Ondernemen en Bedrijfsfinanciering"

Op donderdagmiddag 22 februari staat er een kamerdebat gepland over een groot aantal onderwerpen rond MKB financiering. Het kan een interessant debat worden, omdat er veel kritiek is en er nog voldoende vragen zijn rond de nieuwe gedragscode kleinzakelijke financiering van de NVB (gaat deze wel ver genoeg) en op welke manier staatssecretaris Mona Keijzer zich in wil gaan zetten om de toegang tot financiering voor het MKB te verbreden door oa garantieregelingen breder open te stellen voor niet-banken.


Op de agenda staat:

 • Permanente openstelling BMKB voor niet-banken
 • Garantieregelingen
 • Financieringsmonitor
 • Staat van het MKB
 • Gedragscode kleinzakelijk financiering

De complete agenda kan hier gedownload worden (PDF).

Franse Lendix start dit jaar in Nederland en Duitsland

De Nederlandse P2P/crowdlending platformen gaan er een grote concurrent bij krijgen in de loop van 2018. Het Franse Lendix (ook actief in Italië en Spanje) heeft aangekondigd om in 2018 te gaan starten in Nederland en Duitsland.

80% institutionele investeerders
Het platform heeft tot nu toe €150 miljoen aan leningen verstrekt en heeft een fonds van €200 miljoen beschikbaar, waar institutionele investeerders zoals de EIB ook in participeren. 80% van de financiering komt bij institutionele partijen vandaan en de rest is co-financiering van particulieren.

Markt van €680 miljard - slecht 0,2% bereikt
Via eigen onderzoek schat Lendix in dat de markt voor MKB leningen in Europa geschat kan worden op €680 miljard. Daarvan wordt slechts 0,2% op dit moment via online financiers bereikt, terwijl dit in de UK 2% en in de US 2,6% is.

In Duitsland geen investeringen van de crowd
Vanwege regelgeving zal Lendix in Duitsland geen investeringen van particulieren mogen accepteren. In Nederland zal wel hetzelfde model gebruikt worden wat ook in Frankrijk, Spanje en Italië wordt gebruikt.

Via crowdfunding naar Olympisch Goud!

Een van de mooiste verhalen van de Olympische Spelen is het onverwachte goud van Esmee Visser op de 5km. Wat het nog meer bijzonder maakt, is dat Esmee haar trainingen en materiaal deels via crowdfunding heeft gefinancierd via het crowdfunding platform Talentboek, wat is opgericht door Yvonne van Gennip, die andere grote schaatskampioen van Calgary 1988.

Yvonne van Gennip Talentfonds
Sinds enige tijd ben ik betrokken bij Talentboek en dit jaar ben ik als lid van de Raad van Toezicht ook verbonden aan het Yvonne van Gennip Talentfonds, waarmee talenten ook rechtstreeks subsidie kunnen aanvragen. Dit wordt regelmatig gecombineerd met een crowdfunding campagne op Talentboek.

Afgelopen maandag werd bekend dat het fonds de komende jaren ook structureel financiering zal ontvangen van de Vriendenloterij. Hopelijk kunnen hiermee nog meer talenten ondersteund worden voor nog meer goud op de Olympische Spelen in Tokio (2020) en Peking (2022).

Collin Crowdfund verstrekt 100 miljoen aan investeringen

Collin Crowdfund heeft 100 miljoen euro aan investeringen bereikt. het is pas het 2e crowdfunding platform (na Geldvoorelkaar) die deze mijlpaal heeft bereikt. De eerste 50 miljoen deed het platform ruim 29 maanden over, de tweede 50 miljoen werd in minder dan 16 maanden bereikt. Over 2018 verwacht Collin weer sneller te groeien na een rustig jaar in 2017 en verwacht €60 miljoen te verstrekken.


460 MKB bedrijven ondersteund
In het persbericht werden ook een groot aantal interessante statistieken gedeeld. Zo blijkt het gemiddelde bedrag  € 215.606 te zijn wat aan financiering wordt aangevraagd en heeft Collin Crowdfund in de ruim 3,5 jaar van haar bestaan nu 460 bedrijven aan financiering geholpen.

Netto 4% rendement voor investeerders
De bijna 15.000 investeerders investeerden de afgelopen jaren gemiddeld € 1.213. en ontvingen daarvoor een gemiddeld netto rendement van 4,02%. De MKB-bedrijven betalen gemiddeld een rente van 7,56%*. Het verschil hiertussen valt te verklaren uit de afboekingen op de defaults (2,62%) en de beheerskosten.

* De eenmalige kosten die een ondernemer moet betalen (eenmalig €800 + 1,9% success fee) worden in de berekeningen nog niet meegenomen en verhogen de totale kosten voor de MKB ondernemer wel.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).

5 jaar geleden

Onderstaande foto nam ik exact 5 jaar geleden in Brussel. Het is het oprichtingsdocument voor het European Crowdfunding Network, wat we in Brussel hebben opgericht na een jaar van voorbereidingen.

Mooi om te zien dat deze Europese branchevereniging voor crowdfunding en P2P-lending op dit moment bij alle belangrijke beslissingen rond de nieuwe wetgeving en onderzoek van Europese online financieringsvormen betrokken is.