Alle crowdfunding cijfers van 2017 | EU Fintech licentie | $4 miljard via ICO's opgehaald

De start van het jaar betekent weer lijstjes en overzichten. In deze nieuwsbrief een samenvatting van de belangrijkste cijfers van 2017 en de trends die ik daar uit haal.

Verder in deze editie:

 • Europese Commissie gaat inzetten op Europese Fintech licenties
 • Trend: Ketens zetten crowdfunding in voor groei franchises
 • Star Citizin game haalde in 2017 weer $35 miljoen op
 • Zo gaan crowdfunding en ICO’s samen
 • Trends in online lenen in 2018 (UK)
 • Een toolkit voor financiering Product-as-a-Service bedrijven
 • EVENTS: Een overzicht van interessante events (tips zijn welkom!)

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Crowdfunding cijfers 2017 - groei zet door

Crowdfunding blijft groeien. Afhankelijk van de meetmethode werd er afgelopen jaar €175 miljoen (Fundwijzer), €182,5 miljoen (Crowdfundmarkt), €223 miljoen (CrowdfundCijfers.nl) geïnvesteerd via crowdfunding. De sector groeit volgens alle onderzoekers nog steeds. Afhankelijk van de onderzoekers werd er afgelopen jaar tussen de 18%-36% meer opgehaald dan in 2016.

Koen van Vliet maakt jaarlijks een nuttige overzicht waarbij hij dieper op de verschillen ingaat. Lees vooral zijn analyse als je dieper de cijfers in wilt duiken.

Belangrijkste trends uit de cijfers

Enkele belangrijke trends die ik zelf uit de diverse cijfers en rapporten haal:

 • Projecten worden groter - Afgelopen jaar zijn er 15 bedrijven geweest die >1 miljoen euro hebben opgehaald, met als koploper Bolt Mobility die in 2 campagnes in totaal 5,1 miljoen euro wisten op te halen.
 • Scale-ups gebruiken crowdfunding steeds vaker - 28% van de grotere financieringsrondes  van >1 miljoen werd (deels) gefinancierd dmv crowdfunding
 • Duurzaamheid scoort goed - In de top100 van grootste crowdfunding projecten heeft een kwart van de projecten een duurzaam karakter.
 • Vastgoed financiering groeit - Afgelopen jaar groeide het aandeel van vastgoedfinanciering van 4% naar 7%. Ook nieuwe vastgoedplatformen zoals NewFunding zijn het afgelopen jaar gestart. Uitschieter was hier weer ZIB crowdfunding waar €13,8 miljoen werd opgehaald voor een vakantiepark.
 • Do-it-yourself crowdfunding groeit - Opvallend waren dit jaar een groei te zien is van organisaties die zonder platform hun financiering ophalen. Fastned haalde zelf €12,3 miljoen op bij particulieren en Ampyx Power haalde €1,4 miljoen op via een eigen crowdfunding omgeving.
 • Consolidatie van de markt - Diverse platformen zijn afgelopen jaar gestopt. Vanwege nieuwe wetgeving (Mifid-II en nieuwe Nederlandse en Europese wetgeving) zal deze consolidatie de komende jaren ook verder door gaan zetten.
 • Durfkapitaal groeit met 73% - Hoewel financiering van risico kapitaal (aandelen of converteerbare leningen) via crowdfunding in Nederland altijd relatief klein is gebleven, is deze sector afgelopen jaar met 73% gegroeid. Dit komt vooral door de populariteit van converteerbare leningen die door start-ups en scale-ups gebruikt worden.

EU gaat inzetten op Europese Fintech licenties

Concrete actie vanuit Brussel. Er was al een publieke consultatie gestart om Europese wetgeving rond p2p/crowdlending te harmoniseren, maar de commissie wil een stap verder gaan en gaat inzetten op Europese Fintech licenties. De belangrijkste reden is om Europese Fintech bedrijven beter te laten concurreren met Amerikaanse/Aziatische (en binnenkort UK) Fintech bedrijven:

“Fintech” is at the confluence of various digital technologies, financial areas and the entrepreneurial landscape, with many startups and scale-ups proposing disrupting services. The challenge is to increase the role Europe play in Fintech so that EU startups can better scale-up across Europe and at global level. Facilitating the interactions between innovators, supervisors and regulators is particularly relevant in this context.

De Europese Commissie is hierbij ambitieus en wil eind volgend jaar al een belangrijk aantal wijzigingen doorgevoerd hebben.

Consultatie over "SME Listing" voor (kleine) beursgangen MKB bedrijven
Ook is er een publieke consultatie gestart (open t/m 26 feb 2018) voor aanpassingen en het vereenvoudigen van het publiekelijk geld ophalen via een (kleine) beursgang voor MKB bedrijven, waarbij de verhandelbaarheid van de stukken een belangrijke rol speelt.

Binnen Mifid-II is het concept "SME Growth Market" geïntroduceerd waarmee ook kleine financieringsrondes uitgevoerd moeten kunnen worden. Via de consultatie wordt hier feedback op gevraagd.

Star Citizin game haalde in 2017 weer $35 miljoen op

De open crowdfunding ronde van Star Citizin heeft ook afgelopen jaar weer $35 miljoen opgehaald, ongeveer net zoveel als in 2016. Om het in perspectief te zetten. Op Kickstarter haalde alle "game-projecten" samen in totaal $17,25 miljoen op. Deze enkele game haalde dus het dubbele op en doet dit dus al jaar na jaar!

In totaal is er nu al ruim $176 miljoen opgehaald voor de game sinds de crowdfunding campagne in 2012 is gestart en is de game nog steeds niet beschikbaar.

Trend: Ketens zetten crowdfunding in voor groei franchises

Crowdfunding wordt de laatste tijd zeker vaker ingezet door ketens om nieuwe franchise locaties te openen. Onder andere Jamin, Subway en Waar maken hiervan gebruik.

Deze manier van financieren slaat goed aan, omdat de lokale franchisenemer op deze manier in de stad waar de locatie gevestigd gaat worden financiering ophaalt en hiermee ook klanten aan zich kan binden. Door slim gebruik te maken van extraatjes wordt ook aan klantenbinding gedaan voorafgaand aan de opening.

Het is hierbij ook handig dat de franchiseorganisatie al de contracten met een platform heeft afgesloten en een draaiboek plus kennis/ondersteuning voor de ondernemer kan aanbieden.

Zo gaan crowdfunding en ICO’s samen

Crowdfundingplatform Indiegogo gaat zich richten op initial coin offerings. In dit artikel waar ik aan meegewerkt heb leggen we de link tussen crowdfunding en ICOs. De grootste crowdfunding projecten zijn tegenwoordig via een ICO gefinancierd.


$4 miljard opgehaald in 2017 via ICO's -> eerste ICO van $1 miljard?
In Nederland zijn er nog weinig ICO's gestart, maar internationaal werd vorig jaar al $4 miljard opgehaald via deze vorm van investeren (tegenover $96 miljoen in 2016). De rondes lijken ook nog steeds groter te worden. Chat-applicatie Telegram wil mogelijk een ICO lanceren waarbij een financiering van minimaal $500 miljoen (mogelijk >$1 miljard) moet worden opgehaald.

Een uitgebreid artikel van Gabriella Kindert (directeur alternatieve financieringen bij NN Investment Partners) over de belangrijke trends in 2018 voor alternatieve leningen in het VK:

Trend 1. Intensifying competition & Open Network Collaboration (ONC)
Waarbij bij ons de consolidatie nog moet beginnen, heeft dit in het VK al plaatsgevonden en wordt de competitie tussen de overgebleven partijen nu een stuk sterker. Ook zal er actiever worden samengewerkt met traditionele financiers en andere FinTech partijen.

Binnen het "Alternative Finance Maturity Model" is de markt in het VK duidelijk opgeschoven naar het 4e niveau (van 5 niveaus) en zal de komende jaren blijken welke rol traditionele financiële partijen kunnen blijven spelen in die markt.

Trend 2. Consolidation and new emerging players in the financial services sector
Vooral de opkomst van e-commerce aanbieders (Amazon en Alibaba) wordt door de sector nauwlettend gevolgd. Alibaba heeft Ant Financial gestart en hiermee in 3 jaar tijd meer dan 520 miljoen actieve gebruikers aangesloten en heeft 25% marktaandeel in China voor leningen zonder onderpand bereikt.

Trend 3. Increased data transparency and harmonisation requirements
Voor (institutionele) investeerders wordt transparantie en harmonisatie van data steeds belangrijker. Hier zal komende periode een grote slag in gemaakt moeten worden door marktpartijen om vergelijkingen mogelijk te maken en grotere fondsen beschikbaar te kunnen stellen.

Trend 4. Growth and disruption in shorter-term financing solutions
Bijzondere aandacht geeft ze nog aan korte-termijn financiering. De rente hierop is nog steeds erg hoog (bijvoorbeeld op creditcards) en via beschikbare data en Fintech tools kunnen betere analyses gemaakt worden waarmee ook deze sector ontsloten moet kunnen worden.

Publicaties

Een toolkit voor financiering Product-as-a-Service bedrijven

Circle Economy, Fairphone, Sustainable Finance Lab, PGGM, ING, ABN AMRO, NBA, Allen & Overy en Circularise hebben samen onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om "Product-as-a-Service" bedrijfsmodellen te financieren op basis van de Fairphone case.


De toolkit met een voorbeeld "Circulair Service Contract" en een cash flow tool om een "Product-as-a-Service" bedrijfsmodel te financieren is gratis te downloaden.

Events

Er zijn regelmatig interessante events rond Alternatieve Financiering. In deze nieuwsbrief wil ik hier de komende tijd meer aandacht aan geven.

ICO's en crypto-currencies zijn in ieder geval vaak op de agenda bij event. Te beginnen bij de Dag van de Crypto op 29&30 januari, waar o.a Merel van Vroonhoven (AFM) zal spreken.

Laat het me weten (ronald@kleverlaan.com of reply) als ik nog een event aan de lijst kan toevoegen.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).