Alternatieve Financiering in EU > 5 miljard | Infographics | Online Crowdfunding trainingen | Marketplace Lending

Na de vakantieperiode veel mooie publicaties. Te beginnen met "Sustaining Momentum", het jaarlijkse onderzoek naar de Europese Alternatieve Financieringsmarkt wat we samen hebben opgezet met Cambridge University. Daarnaast een rapport van AFM over risicokwalificaties en informatie over de InnovatieHub van de AFM en DNB.

Deze editie  verder aandacht voor het aanbod van online crowdfunding trainingen nav het nieuwe initiatief Crowdfunducation.nl, en de aankondiging van enkele praktische crowdfunding infographics die iedereen kan gebruiken.

Meer informatie verder over events in deze editie, zoals het 1e Nederlandse Marketplace Lending congres, de Crowdfunding Week van Nederland Crowdfunding en de Dag van het Nieuwe Financieren van de Rabobank.

Last but not least: A.s. vrijdag zullen we tijdens De Nationale Ondernemersdag de resultaten publiceren van het Nationaal Crowdfunding Onderzoek 2016.

PS. Artikelen interessant? Deel gerust de individuele artikelen via de "share" optie op social media

Alternatieve Financiering groeit naar 5 miljard in EU

De Europese online alternatieve financiële markt groeide met 92 procent tot €5,4 miljard in 2015, volgens de tweede jaarlijkse enquête van het Cambridge Centre for Alternative Finance, in samenwerking met CrowdfundingHub, KPMG en brancheverenigingen uit Europa.

Voor de Nederlandse situatie is het interessant om te zien dat wij koploper zijn in Europa (na VK) in het financieren van bedrijven (74 miljoen in 2015). Zelfs meer dan in landen als Frankrijk en Duitsland. Het is ook de snelst groeiende vorm van Alternatieve Financiering in Europa.  In 2013 werd er door bedrijven nog € 117 miljoen opgehaald. Dit steeg in 2014 naar € 201 miljoen (+72% groei) en naar € 536 miljoen in 2015 (+167%).

Verder is de Nederlandse markt erg positief over het huidige toezicht. 76% van de marktpartijen vind het huidige beleid van AFM/DNB goed.

Ook is de opkomst van financiering door institutionele partijen opmerkelijk. Op dit moment komt al een kwart van de financiering in Europa hier vandaan. Een duidelijk teken dat er een onderscheid zal komen tussen financiering door particulieren (Crowdfunding/Crowdlending/P2P-lending) en door institutionele partijen (Marketplace Lending / Balancesheet lending).

Input gevraagd voor nieuwe InnovationHub AFM en DNB

De AFM en DNB lanceren een InnovationHub (gebaseerd op de "Regulatory Sandbox" in UK) voor FinTech bedrijven die zonder zware toegangscriteria willen experimenteren met nieuwe concepten.

Om input te ontvangen vanuit de markt is een publicatiestuk verschenen waar partijen op kunnen reageren.

Vanuit CrowdfundingHub en Sustainable Finance Lab hebben we hier uitgebreide feedback op gegeven, waarbij we vooral hebben benadrukt dat het goed zou zijn als er onafhankelijke onderzoeksdata komt op basis waarvan beleid bepaald gaat worden.

AFM gaat kritisch kijken naar risicokwalificatie crowdfunding projecten

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat investeerders in crowdfunding projecten het risico van crowdfunding gelijkwaardig inschatten als beleggen via een beleggingsfonds. In de laatste nieuwsbrief van AFM werd dit aangekondigd.

24% van de personen beoordeelt investeren in Crowdfunding projecten als een groot of zeer groot risico.

Ook komen zij tot de volgende 4 groepen van crowdfunding investeerders:

1) Feel-good investeerders die maatschappelijk willen bijdragen

2) Ervaren beleggende rendementszoekers die een alternatief zoeken voor regulier sparen of beleggen

3) Niet-beleggende rendementszoekers zonder veel eigen beleggingservaring

4) Grootinvesteerders

Een belangrijke conclusie van de AFM op basis van het onderzoek is ook dat investeerders vooral afgaan op de risico inschatting/kwalificatie die door het platform zelf gegeven wordt. Zelf hoor ik dat ook tijdens gesprekken met investeerders en dat is ook logisch bij projecten die vaak maar even "open" staan. Zo blijkt uit onderzoek van Crowdfundmarkt dat 55% van projecten binnen 24 uur is volgeschreven. Dan heeft de investeerder geen tijd voor een grondige analyse.

De platformen geven zo echter een advies over de kwaliteit van de lening, waardoor ze geen onafhankelijke intermediair meer zijn. Voor platformen wordt het belangrijk om hierover na te denken en een keuze te maken of zij er zijn voor de ondernemer of de investeerder.

KvK en Nederland Crowdfunding organiseren Crowdfunding Week 2016

Van 11-13 oktober organiseren de Kamer van Koophandel ism Nederland Crowdfunding weer de "Crowdfunding Week" met bijeenkomsten in Eindhoven, Arnhem en Groningen. Deze keer ligt de focus op groeiondernemers.

Online Crowdfunding trainingen

Afgelopen week lanceerden Douw&Koren hun online crowdfunding trainingen via Crowdfunducation. Met tips van ervaren crowdfunders en platform beheerders een waardevolle manier om de basis van crowdfunding te begrijpen.

De afgelopen jaren zijn er meerdere adviseurs, platformen en branche organisaties geweest die deze content gratis hebben aangeboden. Zo hebben we enkele jaren geleden met de Europese branchevereniging ECN een library opgezet met video's, heeft Tasso Heijnen al enige tijd met CrowdfundingMasters.nl een online training online, heeft Voordekunst een eigen online academie opgezet met tips en trucs, heeft Voorjebuurt een overzicht met blogs en heb ik zelf in het verleden regelmatig webinars en trainingen opgenomen die terug te kijken zijn.

Een gestructureerde training met goede case-studies van ervaren crowdfunders zou echter best een goede toevoeging kunnen zijn op het aanbod. Vooral omdat personen die willen weten of crowdfunding iets voor hen is, vaak wel een klein beetje willen investeren. En als voldoende personen dit doen dan kan dit ook worden geïnvesteerd in verdere ontwikkeling van deze educatieve content.

Marketplace Lending congres 2016

Naast Crowdfunding zijn er de laatste tijd meer mogelijkheden gekomen voor MKB ondernemers om financiering op te halen. De laatste trend in Nederland is de opkomst van Marketplace lending en Balance sheet lending, online platformen waar ondernemers snel (kleine) kredieten aan kunnen vragen.

In deze markt gaan in Amerika en UK al vele miljarden om en begint nu ook in Nederland voet aan de grond te krijgen.

Op 22 september organiseert IIR ism CrowdfundingHub het eerste Marketplace Lending congres in Nederland met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, grote investeringsfondsen, Europese platformen en de AFM en juristen.

Dag van het nieuwe financieren - Rabobank

Het is duidelijk dat banken steeds actiever de regierol naar zich toe willen trekken bij alternatieve financiering van ondernemingen.

Op 29 september organiseert Rabobank zelfs "de Dag van het Nieuwe Financieren" met bijeenkomsten door het land waarbij ondernemers met adviseurs van de bank in overleg kunnen over diverse vormen van financieren, zoals crowdfunding en diverse vormen van stapelfinanciering.

Erg positief dat de Rabobank hier nu een actieve rol in probeert te nemen. Het is wel te hopen dat er samengewerkt wordt met bestaande marktpartijen om het ook direct concreet te kunnen maken voor de ondernemers.

Te veel scepsis over crowdfunding van journalistiek is ongezond

Een mooi artikel van Chris Aalberts over zijn eerdere bedenkingen en zijn huidige enthousiasme om crowdfunding in te zetten voor journalistieke projecten.

Specifieke crowdfunding platformen voor journalisten zoals Yournalism en Nieuwspost hebben het helaas niet gered, maar crowdfunding wordt wel steeds vaker ingezet door journalisten en voor nieuwe media producties.

Het grote voorbeeld is natuurlijk De Correspondent, die meer dan 1 miljoen euro ophaalde met haar crowdfunding actie.

Crowdfunding is een goed instrument volgens Aalberts om uit te vinden of het publiek interesse heeft om een onderwerp te te onderzoeken. Zelf start deze politiek verslaggever een nieuwe crowdfundingactie vanwege de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Wie interesse heeft om hem te volgen kan hem steunen via Voordekunst.nl. Hij heeft op dit moment al ruim 80% van zijn doelbedrag binnen.

#Infographic Alternatieve financiering: de opties voor MKB en startups

Crowdfunding, kredietunies of Market Place Lending; Dit zijn enkele van de nieuwe vormen van financiering die beschikbaar zijn voor het MKB.

Met ondersteuning van Viking hebben we enkele Crowdfunding infographics kunnen ontwikkelen die we de komende tijd zullen delen. De eerste infographic richt zich op de verschillende vormen van alternatieve financiering die er zijn voor het MKB naast bancaire financiering.

Een uitgebreide infographic kan hier rechtstreeks gedownload worden.

Buitenland

140 campagnes voor Olympische atleten

Crowdfunding en sport is een gouden combinatie. In Nederland zijn diverse crowdfundingplatformen voor sporters actief zoals TalentBoek (talenten), WijZijnSport (topsporters) en CrowdSport en ook vele (Olympische) atleten hebben hier al gebruik van gemaakt.

In de aanloop naar Tokyo (2020) zal dit waarschijnlijk nog vaker gebruikt gaan worden, zeker als deze vorm meer bekendheid krijgt bij de sporters. Het zou daarom goed zijn als deze platformen nog meer samen gaan werken en ook samen optrekken richting sponsoren, overheid en sportbonden.

Het Amerikaanse platform GoFundMe heeft een overzicht gemaakt van de 140 campagnes die gestart zijn om atleten, maar ook vrijwilligers en familieleden en mee te krijgen. in totaal werd hier bijna $800,000 mee opgehaald via ruim 8.000 donateurs.

Questions Financial Regulators Love to Ask

Een mooi overzicht van Jason Best van Crowdfund Capital Advisors met enkele tips voor toezichthouders waar zij mee gesproken hebben. Ze komen erg overeen met mijn eigen ervaringen met toezichthouders die mij om advies vragen. Daarom deel ik ze graag hier:

1) Steun actief de oprichting van een branchevereniging.

Ook al kun je er niet vanuit gaan dat alle platformen zich aanmelden (vaak zie je dat er enkele platformen het voortouw nemen), het geeft wel een eerste vorm van zelfregulering en een goede gesprekspartner in de markt. In Nederland is Nederland Crowdfunding hiervoor actief en zij levert input en feedback op voorstellen van AFM. In Europa is het European Crowdfunding Network een actieve speler om feedback te geven op de plannen van de Europese Commissie.

2) Stem actief af met andere overheidsorganisaties en organisaties de ondernemers ondersteunen om samen te leren hoe deze nieuwe vorm van financiering werkt.

In Nederland zie je dat onderling al een dialoog opkomt (AFM en DNB starten bijvoorbeeld samen een InnovationHub), maar ook bij events die wij organiseren (zoals Innovative Enterprise in Den Haag) zien we vaak vertegenwoordigers van diverse ministeries en toezichthouders aansluiten bij de bijeenkomst.

3) Bouw aan een goede relatie tussen de brancheverenigingen en de toezichthouder

Ook hier zien we dat de AFM dit oppakt door actief te vragen om input op voorgestelde aanpassingen in het toezicht en ook dat ze al hebben aangegeven om jaarlijks de voortgang te evalueren.

The Ultimate Guide to Marketing an Equity Crowdfunding Campaign - Crowdfund Insider

Mooi overzicht van Nathan Rose met zeer concrete tips voor Equity Crowdfunding campagnes. Een deel van de tips zijn gebaseerd op internationale platformen en zijn niet van toepassing

Eind dit jaar komt het boek "Equity Crowdfunding: The Complete Guide For Startups and Growing Companies" van Nathan Rose uit, waarbij ik het voorwoord zal verzorgen.