AltFin VK groeit 43% naar £4.6 miljard | Indiegogo gaat ICOs faciliteren | 14.000 Fransen kopen samen een kasteel

Wat een response! Dank allen voor het invullen van de survey over deze nieuwsbrief en de vele suggesties en tips.

Deze week zelf weer focus op Europa. Dinsdag presentatie gegeven tijdens Europe Day in Pakhuis de Zwijger over toekomst van financiering culturele industrie en donderdag in Brussel spreken over financiering van circulaire bedrijven met publicatie van rapport "Scaling up the Circular Economy".

In deze nieuwsbrief een uitgebreide analyse over de groei van de Alternatieve Financieringsmarkt in naar £4,6 miljard uit het VK rapport van Cambridge.

Verder in deze editie:

  • Online financiering: data en algoritmes zorgen voor versnelling
  • Indiegogo gaat Initial Coin Offerings faciliteren
  • De crowd houdt crowdfunding platformen scherp in de gaten
  • Crowdfunding voor erfgoed: 14.000 Fransen kopen een kasteel
  • Gratis advies voor Buurt BVs en andere bewonersinitiatieven
  • Belangrijkste resultaten uit survey

Groeten,
Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Alternatieve Financiering VK groeit 43% naar £4,6 miljard

Vlak voor het eind van 2017 kwamen eindelijk de cijfers van de Alternatieve Financieringsmarkt in het VK van 2016 uit. Ook afgelopen jaar is die markt weer sterk gegroeid. Deze keer met 46% naar £4,6 miljard.

Consumer-lending niet meer grootste sector
Internationaal is de consumer-lending sector bijna overal de grootste sector. Nederland is hier al jaren een uitzondering in, maar ook in het VK is nu de P2P Business Lending markt groter. Deze is gegroeid met 36% naar £1,23 miljard. Consumer Lending is met £1,17 miljard nog iets groter dan financiering van vastgoed (£1,15 miljard), maar deze laatste categorie is met 88% erg hard gegroeid en zal waarschijnlijk volgend jaar de grootste sector zijn.

15,3% van leningen nu via een online platform
Uit het onderzoek blijkt dat 6,6% van alle MKB-leningen via een alternatieve financier is gegaan in 2016. Voor het kleinbedrijf ("small loans") ligt dit al op 15,3%. Daaruit blijkt dat deze financiers al een vaste plaats binnen de markt van MKB-financieringen hebben gevonden. In totaal hebben 33.000 bedrijven hebben bedrijven financiering aangevraagd via alternatieve financiering. Dit waren er nog 20.000 in 2015.

Consolidatie zet door
De 5 grootste platformen hebben samen in totaal 64% van alle financieringen opgehaald. Er zijn 35 platformen gestopt en er kwamen daarnaast slechts enkele nieuwe platformen bij. Het lijkt er inderdaad op dat de consolidatie verder heeft doorgezet en er slechts 5 tot maximaal 10 grote platformen over gaan blijven.

Belastingmaatregelen zijn belangrijk
In het onderzoek is ook uitgebreid gekeken naar de rol van belastingmaatregelen (IFISA, SEIS, EIS). Vooral bij equity crowdfunding blijkt dat 62% van de consumenten het (erg) belangrijk te vinden, omdat ze anders niet in de bedrijven investeren.

Het volledige rapport, met zeer veel interessante aanvullende data, kan hier gedownload worden.

Online financiering: data en algoritmes zorgen voor versnelling

De laatste groeicijfers uit het VK laten zien dat deze markt nog steeds koploper is in Europa. De analyse van Beer Zandt van Spotcap (actief in Europa in Nederland, Spanje en UK) over online financiering is dan ook interessant om te lezen.


Aanvragen automatiseren en online indienen

Een belangrijke meerwaarde van aanbieders van online financiering is volgens Beer Zandt het feit dat aanvragen volledig online ingediend en voltooid kunnen worden en daardoor aansluiten op de wensen en behoeften van hedendaagse ondernemers.

Kredietwaardigheid sneller en beter analyseren
Door online tools en algoritmes kunnen sneller analyses worden gemaakt. Bestaande banken stappen nu voor kleine kredietaanvragen ook steeds vaker over op dit model, zoals New10 van ABN Amro.

Ook kan actuele data direct meegenomen worden in een financieringsaanvraag, wat niet mogelijk is wanneer er gewacht moet worden op de jaarrekening van afgelopen jaar.

Rol van financieel adviseur blijft belangrijk
Een interessante analyse in het stuk is het feit dat ondanks het digitale aanvraagproces, de financieel adviseur van de ondernemer erg belangrijk blijft. Met het bredere palet aan financieringsvormen wordt het nog belangrijker om de juiste (combinatie van) financieringen in te zetten.

Ik ben het daar helemaal mee eens. Daarom zijn we ook begin dit jaar het onderzoek naar "Gestapeld Financieren" en de rol van de financieel adviseur van de toekomst gestart.

Indiegogo gaat Initial Coin Offerings faciliteren

Het crowdfunding platform Indiegogo (groot geworden door reward campagnes) heeft vorig jaar al een equity crowdfunding platform gestart en gaat nu ook ICOs faciliteren.

Op het eerste gezicht wellicht vreemd, maar eigenlijk een logische stap, omdat Initial Coin Offerings erg veel overeenkomsten hebben met reward-based crowdfunding. Je "pledged" voor een gezamenlijk doel en je ontvangt rewards (in dit geval tokens) die je in de community kunt uitgeven. Vanwege alle hype rond crypto-currencies (en absurde stijging van prijzen) wordt deze fundamentele kracht van een ICO wel eens over het hoofd gezien.

Nu zo een grote partij als Indiegogo hier instapt zal het de professionaliteit en betrouwbaarheid van deze ICOs waarschijnlijk wel ten goede komen. Ik verwacht hier veel van en wanneer de speculaties rond de tokens (crypto-currencies) beperkt kunnen blijven zal dit in de toekomst zeker een grote rol gaan spelen en Community Finance campagnes voor projecten met een brede community.

Het eerste project (Fan-Controlled Football League) doet het in ieder geval al goed. De eerste miljoen dollar is al bijna opgehaald.

De crowd houdt crowdfunding platformen scherp in de gaten

Op het Fok Forum is al jaren een community van particuliere investeerders actief die elkaar tips geven over nieuwe investeringen op crowdfunding platformen en ook de cases uitgebreid analyseren. Via een tip van CrowdfundMarkt werd ik hierop gewezen en het is wel interessant om te kijken waar deze community van investeerders naar kijkt om hun belangen zo goed mogelijk te waarborgen.

Analyse exit-strategie (continuïteit van het platform)
Naar aanleiding van de aankondiging vanuit de crowdfunding branchevereniging om met een continuïteitsplan te komen als aanvulling op de gedragscode, hebben deze investeerders zelf een analyse gemaakt van de ingevoerde en aangekondigde maatregelen om de continuïteit van de betalingen aan de investeerders te waarborgen.

Hierbij is gekeken naar de volgende variabelen:

  • Verdienmodel platform - Inkomsten moeten doorlopen gedurende de looptijd van de lening
  • Stichting Derdengelden - Duidelijke scheiding van geldstromen.
  • Stichting Zekerheden - Onderbrenging van zekerheden in aparte stichting.
  • Bestuur Stichting Derdengelden en Bestuur Stichting Zekerheden - gekwalificeerde bestuurders die los staan van Crowdfunding platform. ook belangen investeerders moeten goed gewaarborgd zijn.
  • Vastlegging zekerheden - Zekerheden dien goed vastgelegd te zijn.
  • Software en data beschikbaar voor  back-up provider - Bij faillissement moeten de software en data door back-up provider overgenomen kunnen worden en betalingen doorgang vinden.
  • Financiële onderbouwing voortzetting - Goede business-case om (terug) betalingen door te zetten na stoppen platform.
  • Externe toetsing stappenplan - Onafhankelijk getoetst door externe expert
  • Exit-strategie duidelijk vindbaar op platform

Een groot aantal van bovenstaande punten zijn terecht en komen ook terug in onze feedback op de crowdfunding consultatie van het Ministerie van Financiën.

Hieronder worden de resultaten getoond van 7 platformen:

Crowdfunding voor erfgoed: 14.000 Fransen kopen een kasteel

Een mooie case van een campagne om erfgoed te redden. Een kasteel in Frankrijk stond op het punt om gesloopt te worden en kan gered worden met een campagne waarin op dit moment al 14.340 personen aan hebben bijgedragen met een donatie van 50 of 60 euro.


Van donaties naar investeerders
Deze donatie campagne is slechts een eerste stap. Het uiteindelijke doel is dat er een bedrijf wordt gestart die het kasteel gaat bezitten en waar de huidige donateurs dan ook mede-eigenaar van kunnen worden en in investeren en die samen mogen meebeslissen over de toekomst.

Voor deze campagne is gebruik gemaakt van een gespecialiseerd platform voor erfgoed. Ook in Nederland staat nog veel cultureel erfgoed. Ik kijk uit naar de eerste campagnes die het ook zo groot aan durven pakken en vanuit een business case durven te redeneren om (social impact) investeerders aan te trekken.

Gratis advies voor Buurt BVs en andere bewonersinitiatieven

Ik heb al enkele keren gepleit voor Community Finance loketten waar ambitieuze bewoners/burgerinitiatieven terecht kunnen om kennis op te doen en ondersteuning te krijgen voor het opschalen van hun initiatief.

Bij de bijeenkomst "Op zoek naar de Buurt BV"  werd ik gewezen op een interessant aanbod van LSA die hier al dichtbij komt. Samen met een aantal fondsen  (VSB, DOEN, KNHM) is een project opgezet waarbij bewonersinitiatieven een gratis expert in huis kunnen halen. Deze expert kan iemand zijn met veel kennis over communicatie, gemeentepolitiek, rechtspersonen, fiscale zaken, organisatorische vraagstukken, verdienmodellen, het beloningsbeleid voor vrijwilligers en andere zaken.

Deze persoon zal niet direct de financiering gaan regelen, maar een organisatie wel coachen en op weg helpen. Interesse? Neem eens contact op. Ik ben benieuwd naar de ervaringen die hiermee worden opgedaan.

Belangrijkste resultaten uit survey

In totaal hebben 169 personen de survey ingevuld. Ik ben blij dat de inhoud erg goed gewaardeerd wordt, maar vooral dat 82% van de personen aangeeft de nieuwsbrief (bijna) wekelijks te lezen!


Enkele andere inzichten:

  • 68% van de personen forward de nieuwsbrief naar individuele personen of binnen de hele afdeling
  • De huidige onderwerpen, inclusief een breed aanbod van alternatieve financieringsvormen, wordt aangegeven als meest waardevol
  • Als belangrijkste verbetering zou 34% van de respondenten graag "special issues" zien waarin extra verdieping plaats zal vinden

Vooral het laatste item is interessant, maar gaat wel veel extra tijd kosten. Ik ga er over nadenken hoe ik dit mogelijk in 2018 op zou kunnen pakken.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).