Amazon leent $3 miljard aan MKB | Bibob en Crowdfunding | Transparantie van Crowdfunding platformen

Na een drukke Crowdfunding Research Week en een interview voor RTL Nieuws over Patreon, deze week weer tijd voor een uitgebreidere nieuwsbrief.

Veel nieuws is er te melden over bijvoorbeeld Amazon ($3 miljard aan leningen verstrekt), transparantie bij Nederlandse crowdfunding platformen die aan het verbeteren is, maar ook de laatste informatie over MiFID II en een item over de wet Bibob en crowdfunding.

Ook geef ik alvast een korte terugkoppeling op de Crowdfunding Research week (later meer) en een samenvatting waarom ik Patreon een geweldige tool vind die in Nederland meer gebruikt zou moeten worden.

Veel leesplezier,
Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Wet Bibob en Crowdfunding

Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) beoordeelt vergunningaanvragen, vastgoedtransacties, aanbestedingen en subsidies om te zien of er geen "fout geld" gebruikt wordt voor de financiering hiervan. In 2016 lag er extra nadruk op crowdfunding.

Moeilijk om overzicht te krijgen
Uit een laatste publicatie blijkt dat het LBB nog geen goed overzicht heeft over de ontwikkelingen in deze sector. Doordat crowdfunding platformen vaak de investeerders afschermen is het lastig voor het LBB om te achterhalen waar de investeringen vandaan komen. Zeker bij de P2P-leen platformen (geldvoorelkaar.nl, Collin Crowdfund, Kapitaal op Maat, etc) zijn veel investeerders die kleine bedragen investeren in een groot aantal ondernemingen, waarbij ook de ondernemer niet weet wie het geld verstrekt.

Factsheet voor gemeenten
Het LBB heeft voor gemeenten een factsheet opgesteld met de belangrijkste zaken waar zij op moeten letten. Ook is er een speciaal emailadres ingesteld waar betrokken ambtenaren  extra informatie kunnen opvragen: bibob@minvenj.nl

Scale-up Ampyx Power haalt 1,8 miljoen euro op

Via een Do-It-Yourself investeringscampagne op de eigen website heeft de scale-up Ampyx Power in het afgelopen kwartaal 1,8 miljoen euro aan groeifinanciering opgehaald via informele investeringen.

Investeerders uit 19 landen
Via een voorinschrijving hadden grotere investeerders en een grote groep eerdere crowdfunding investeerders die in 2013 via OnePlanetCrowd hadden geïnvesteerd in totaal al 1,4 miljoen euro bijgedragen. Via een crowdfunding campagne op de eigen website werd daarna nog ruim 400.000 euro opgehaald bij ca. 300 investeerders uit 19 landen.

Serial crowdfunding
Na deze succesvolle ronde heeft Ampyx Power het doel om dit jaar 2,5 miljoen euro op te halen naar boven bijgesteld. Na de crowdfunding rond van 2013 en de ronde in het afgesloten kwartaal, wordt eind juni een speciale ronde gestart voor "grotere" investeerders (200.000 euro+), waarna in september een nieuwe crowdfunding ronde gestart gaat worden nadat nieuwe milestone zijn bereikt door het snelgroeiende bedrijf.

Een goed voorbeeld van een organisatie die in verschillende fases van de groei actief op zoek gaat naar een groot aantal kleine informele investeerders om niet alleen als start-up, maar ook de verdere groei als scale-up te financieren.

Een goed internationaal voorbeeld hiervan is Brewdog, die in diverse ronde in totaal tientallen miljoenen euro's heeft opgehaald  via de crowd en haar investeerders uiteindelijk tot 2800% rendement heeft opgeleverd.

Crowdfunding Q2 2017: transparantie, rendement en zelfreinigend vermogen

Via een uitgebreide post heeft Lex van Teeffelen weer een uitstekende analyse gemaakt van de huidige rendementen, maar ook transparantie van de crowdlending platformen in Nederland. 2017 lijkt ook tegen te vallen qua groei en mogelijk wordt de omvang van 2016 (170 miljoen euro) dit jaar niet eens gehaald.

Meer transparantie, maar nog niet voldoende
Zijn belangrijkste conclusie is dat er meer transparantie komt binnen de sector, maar dat nog niet alle platformen hierin mee gaan. Ook is het goed dat een eerste stap gezet is (o.a. door nieuwe richtlijnen crowdfunding branchevereniging), maar Nederlandse platformen zouden in vergelijking met internationale concullega's nog een stuk verder kunnen en moeten gaan om meer vertrouwen (vooral van investeerders) te krijgen.

Geldvoorelkaar stapt uit branchevereniging
Een opmerkelijke stap wordt gezet door Geldvoorelkaar, een van de oprichters en actieve leden van de Nederlandse Crowdfunding branchevereniging. Zij zijn sinds kort uit de branchevereniging gestapt blijkt na navraag van Lex van Teeffelen.

Aanbevelingen uit de analyse

Er zijn vergelijkbare rendementscijfers tussen platforms nodig. Niet vrijblijvend, maar als gedragsregel voor elk platform. Drie platforms geven al het goede voorbeeld.

De financiële gezondheid van alle platforms zal inzichtelijk moeten worden. Er zijn al eerder platforms omgevallen en er zullen er meer volgen. Daarnaast is er meer vertrouwen nodig van professionele en institutionele investeerders, en (financierings)partijen om crowdfunding verder te laten groeien.

En er zal duidelijk moeten worden welke achtervang er is als een platform omvalt. Ondernemers en funders worden zwaar gedupeerd als een platform omvalt. Zijn de Stichtingen Derdengelden wel robuust, toegerust en onafhankelijk genoeg? Waarom niet voor een echte onafhankelijke partij kiezen die alles kan overnemen? Hoe verkrijgen zij toegang en voldoende middelen om hun taak uit te voeren? Dat hoort elk platform te kunnen uitleggen, zoals nu Lendahand en Collin al doen.

Duitse platform Fincompare haalt €2,5 miljoen op voor financieringsadvies MKB

Het Duitse Fincompare heeft 2,5 miljoen opgehaald voor het verder ontwikkelen van een online platform waarmee MKB bedrijven automatisch gewezen worden op de juiste financieringsvorm (€10.000 - €5 miljoen) voor de groei van hun onderneming.

Een interessante investering, vooral omdat ook in Nederland een groot aantal van dit soort vergelijkingssites actief zijn, maar nog geen groot marktaandeel kunnen bereiken. Het grootste probleem is dan ook niet het creëren van een overzicht van allee financieringsvormen of het verwijzen naar de juiste aanbieder. Het gaat vaak in de stap er voor al mis. De ondernemer heeft namelijk geen flauw benul welke financiële data hij/zij aan moet leveren!

Nederlandse ondernemer heeft te weinig financiële kennis
De helft van de (Nederlandse) ondernemer heeft volgens onderzoek van de KvK onvoldoende financiële kennis! Tijdens het Europees congres "Financial Literacy and Entrepreneurship" bleken de Nederlandse cijfers niet uniek. Ook in andere landen is de persoonlijke en zakelijke financiële kennis vaak te weinig aanwezig. Dan kun je niet verwachten dat deze ondernemers zelf een DIY-tool gaan invullen zonder hulp van een adviseur/expert.

Fink
In Nederland is het Ministerie van EZ enige tijd geleden gestart met Fink om ondernemers te helpen om eenvoudiger bij alternatieve financiers te komen. Na de pilot periode is gebleken dat het implementeren van een vergelijkingssite door het Ministerie van EZ niet gewenst was, omdat er voldoende marktinitiatieven zijn. Wel zal de standaard met basis gegevens voor een financieringsaanvraag die ontwikkeld is met verschillende stakeholders gecontinueerd worden, waarmee gezocht wordt naar meer partijen die zich hierbij aan willen sluiten.

Gestapeld Financieren
Bij dit soort initiatieven wordt echter gekeken naar 1 financieringsvorm. Vanwege de complexiteit is dit logisch, maar in de praktijk hebben ondernemers vaak een gecombineerde financiering nodig. In ons onderzoek naar Gestapeld Financieren zie we ook dat hier vaak de complexe situaties ontstaan. Op welke manier worden de zekerheden verdeeld? Welke aanvraag wordt eerst gestart of kan het tegelijkertijd?

Kroeg failliet? Dan kopen we die toch met het hele dorp!

De dorpskroeg heeft het zwaar. Vooral in kleine plaatsen zien cafébazen hun klantenbestand snel slinken dankzij leegloop en vergrijzing. Een mooie long-read met een groot aantal voorbeelden van lokale bewoners die via een stichting of coöperatie gezamenlijk de financiering regelden om een lokale kroeg of restaurant te behouden.

Meer draagvlak en omzet, maar geen vetpot
Vanwege het feit dat sommige projecten al in 2005 zijn gefinancierd een mooi kijkje in de lange termijn houdbaarheid van deze modellen. Het blijkt dat een constructie met zoveel eigenaren veel draagvlak en meer omzet oplevert (bewoners organiseren vaker een activiteit in de "eigen" kroeg), maar dat het nog steeds geen vetpot is in de horeca. Wel kunnen ze op deze manier open blijven, wat voor het dorpsgevoel erg belangrijk is.

Pensioen investeren via Alternatieve Financiers

Een bijzondere ontwikkeling in het VK, waarbij een brancheorganisatie voor financieel adviseurs (TISA) een survey heeft gestuurd aan haar leden (financieel adviseurs), of het mogelijk moet worden om particulieren een deel van hun pensioen te laten beleggen via aanbieders van alternatieve financiering.

SIPP
In het VK is het voor particulieren mogelijk om via een SIPP (Self-invested personal pension) hun pensioen te beleggen in een aantal vooraf vastgestelde investeringsproducten. Het onderzoek van TISA moet nu uitwijzen of aanbieders van Aletrnatieve Financiering nu ook aan deze lijst toegevoegd moeten kunnen worden.

£10 miljard
In het VK is al meer dan £10 miljard verstrekt via aanbieders van alternatieve financiering en steeds meer institutionele partijen realiseren een goed rendement via die platformen. Waarom zouden particulieren hier dan ook niet van mogen profiteren?

MiFID II gaat van start per 3 januari 2018

ESMA voorzitter Steven Maijoor heeft nu publiekelijk aangegeven dat er geen vertraging meer zal zijn bij het invoeren van de nieuwe Europese MiFID II regelgeving voor de handel in "securities".  Het was al een jaar uitgesteld, maar op 3 januari 2018 wordt dit werkelijk ingevoerd.

Ook voor crowdfunding is dit een belangrijke stap, omdat het voor equity crowdfunding en obligaties meer (cross-border) mogelijkheden gaat bieden.

De komende weken wordt de laatste draft van het voorstel door de Europese Commissie gepubliceerd, waarna de sector slechts 6 weken heeft om de laatste input te leveren.

Amazon leent $3 miljard aan MKB bedrijven

De grootste concurrent voor banken zijn niet alleen de nieuwe Fintech startups, maar vooral ook de grote internationale platformen, zoals Facebook, Google, Alibaba en Amazon.

$3 miljard aan leningen
In de afgelopen jaren heeft Amazon aan meer dan 20.000 ondernemingen die zij zelf hebben benaderd in totaal meer dan $3 miljard aan leningen verstrekt tussen de $1.000 en $750.000. Alleen in de laatste 12 maanden was dit al $1 miljard.

Invitation only
Alleen bedrijven die door Amazon uitgenodigd waren om een aanvraag in te dienen kunnen een lening krijgen. Zij maken hiervoor gebruiken van machine-learning en kennis van de ondernemingen die gebruik maken van hun platform. Omdat veel ondernemers actief handelen op het platform, heeft Amazon veel inzicht in de omzetten/marges/risico's die de organisaties lopen.

Google en Alibaba
Tech-giganten Google en Alibaba hebben 2 jaar geleden al een soortgelijke stap gezet, waarbij zij aan eigen klanten krediet gingen verstrekken. Zij maakten hiervoor nog gebruik van Lendingclub.

Crowdfunding Research week in Utrecht

Afgelopen week organiseerden we met het nieuwe onderzoekscentrum European Centre for Alternative Finance een onderzoeksweek met onderzoekers en professoren uit heel Europa.

Met een 40-tal onderzoekers uit 10 landen was dit zeer geslaagd en zijn nieuwe onderzoeksprogramma's opgezet en de eerste stap gezet met het ontwikkelen van een "Alternative Finance Knowledge Base" met open data bronnen en de belangrijkste onderzoeksartikelen op het gebied van alternatieve financiering. Meer uitkomsten van de bijeenkomst zullen binnenkort gedeeld gaan worden.

Patreon - abonneren op je favoriete artiest of onderzoeker

Afgelopen week heb ik uitgebreid RTL Nieuws bijgepraat over de ontwikkelingen rond Patreon. Het uiteindelijke item is niet erg uitgebreid geworden op de site van RTL, maar het toont wel goed de mogelijkheden voor personen. Bij Patreon steun je individuele artiesten per maand, ipv per project (zoals bij crowdfunding).

Het mooie hiervan is dat je personen die voor een brede gemeenschap impact maken en manier geeft om op een structurele manier een (basis) inkomen te ontvangen via een groep kleine sponsoren. Niet alleen voor artiesten is dit interessant, maar ook voor onderzoekers kan dit heel interessant zijn.

$150 miljoen omzet
Al 50.000 personen ontvangen inkomsten via het platform, via 1 miljoen individuele personen die hen steunen. Sinds kort beginnen ook enkele personen voldoende te verdienen om hun vaste lasten te betalen.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)