Belastingvrij sparen via P2P-leningen | EU Alternative Finance onderzoek Cambridge

Mooie week geweest met een lezing voor NOC*NSF tijdens de Dag van de Fondsenwerving, de formele start van het "Gestapeld Financieren" onderzoekstraject, input geleverd voor de officiële NL reactie op de EU consultatie over Fintech en vanmiddag nog het FinTech event van Utrecht Economic Board hosten over de kansen van Fintech voor maatschappelijke ontwikkelingen.

Deze week heb ik weer een aantal mooie artikelen gevonden. Bijvoorbeeld over burgers die zelf op uitgebreide schaal zonneparken blijken te financieren, een analyse waarom equity crowdfunding in Amerika (JOBS-act) nog steeds niet goed werkt, een investeringsfonds die donatie crowdfunding gebruikt als proof-of-concept voor verstrekken van nieuwe leningen en de resultaten van de eerste handelsdag op de nieuwe Secondary market van Seedrs.

Last but not least een analyse van de nieuwe IFISA regeling (VK) waarmee particulieren  tot £20.000 per jaar belastingvrij kunnen investeren via P2P platformen.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

European Alternative Finance benchmarking Survey - 3e editie

Het Cambridge Centre for Alternative Finance van Cambridge University is de 3e editie gestart van het Europese onderzoek naar de omvang en groei van de Alternatieve Financieringsmarkt in Europa. Net als voorgaande edities zijn we als CrowdfundingHub weer aangesloten als onderzoekspartner in de Benelux.

Verzoek voor online platformen om deel te nemen

Het onderzoek is een goede benchmark voor de ontwikkelingen in de sector en wordt door nationale en Europese beleidsmakers regelmatig gebruikt. De online platformen wordt dan ook met klem verzocht om deel te nemen aan deze survey: https://www.surveymonkey.co.uk/r/Europe_Altfin2017

26 miljoen euro voor 229 nieuwe zonnepanelenparken

Uit onderzoek van Zonnepanelendelen.nl blijkt dat er eens sterke groei is van burgers en bedrijven die samen een zonnepanelenpark financieren via crowdfunding.

26 miljoen euro voor 229 zonneparken
Volgens de gegevens van het onderzoek zijn er de afgelopen jaren in Nederland 229 projecten via crowdfunding van de grond gekomen. Daarmee is ruim 26 miljoen euro gemoeid. Nog eens 72 projecten zijn in ontwikkeling, ruim honderd worden momenteel uitgedacht. Volgens Edwin Res van Zonnepanelendelen.nl, een platform die particulieren de mogelijkheid biedt om zonnepanelen te financieren die op een andere locatie geplaatst worden:

"De markt voor collectieve financiering explodeert. De meeste initiatieven zijn van burgers die bijvoorbeeld geen eigen dak tot hun beschikking hebben, maar toch willen bijdragen aan de energietransitie. Maar er zijn ook bedrijven die hun dak beschikbaar stellen en niet voldoende middelen hebben om de panelen zelf te financieren. Het komt maar weinig voor dat het benodigde geld er niet komt. Meestal lukt dat binnen enkele maanden. Tot nu toe zijn er slechts elf projecten mislukt."

Stapelfinanciering
Afgelopen zondag werd in Breda onder de naam ZonneWijde in Breda het grootste Nederlandse zonnepanelenpark geopend dat via collectieve financiering tot stand is gekomen. Op een braakliggend terrein aan de rand van de stad staan 6.904 panelen die jaarlijks voor 450 huishoudens energie zullen leveren. Totale kosten waren €2 miljoen. De financiering komt deels bij partners vandaan, zoals de gemeente, maar ook voor bijna de helft (€884.000) door particulieren uit het hele land.

Lokale energiecoöperatie BredaDuurSaam
Het initiatief is genomen door energiecoöperatie BredaDuurSaam.  450 deelnemers hebben bedragen tussen de €25 en €18.000 ingelegd. Opvallend hierbij is dat het zeker geen lokaal initiatief is. Slechts 15% van de deelnemers kwam uit Breda. De rest van de investeerders kwam van Groningen tot Maastricht.

Equity Crowdfunding in Amerika stagneert

Nadat de JOBS-act in Amerika een jaar geleden eindelijk geïmplementeerd werd door de toezichthouder (SEC), na een vertraging van 3 jaar, waren de verwachtingen hoog gespannen. Na een jaar lijkt hier echter niets van terecht gekomen en is het nog wachten op de echte doorbraken.

In het artikel (geschreven door een jurist) wordt niet duidelijk gemaakt waar het werkelijke probleem ligt. Het zou mogelijk aan de implementatie van de JOBS-act regelgeving kunnen liggen, de slechte marketing van de sector of de beperkte aanwezigheid van de crowd.

Probleem: Te hoge kosten
Het grote probleem is echter heel simpel. De (juridische) kosten om een equity campagne in Amerika te doen zijn enorm. Niet alleen vooraf om de campagne op te starten, maar ook vanwege de strikte voorwaarden om de SEC op te hoogte te houden van alle activiteiten die je uitvoert. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid ook sterk beperkt. Gekoppeld aan het feit dat er voldoende risico kapitaal beschikbaar is van business angels in Amerika (die redelijk eenvoudig seed capital van 100k-1M beschikbaar hebben) zal de sector op deze manier niet van de grond komen.

Kickoff stuurgroep Gestapeld Financieren

Afgelopen vrijdag was de kick-off met de stuurgroep voor het onderzoekstraject "MKB-advies over gestapeld financieren" van de Hogescholen van Amsterdam en Utrecht en CrowdfundingHub. De komende 2 jaar zoeken we samen met accountants en adviseurs naar de juiste aanpak om MKB organisaties beter te kunnen adviseren over het combineren van bancaire en alternatieve financieringsvormen.

In de stuurgroep zijn verder als vertegenwoordigers van de branche aangesloten:  MKB Amsterdam, NOAB, MKB-kredietcoach, Fundwijzer en Probaat Accountants & Adviseurs.

Crowdfunding als Proof of Concept for verstrekken culturele lening

Via Kleita Zeqo werd ik gewezen op een nieuw model van St'Art Invest (een investeringsfonds voor de culturele sector) die crowdfunding inzet als "proof of concept" om een lening aan te vragen. Een mooi model dat weer een stap verder gaat dan (donatie) matchfunding waarbij een organisatie het toegezegde donatiebedrag aanvult. Hier wordt het mobiliseren van de crowd als belangrijk selectie middel gebruikt voor het verstrekken van de lening.

Wanneer de organisatie via een (donatie) crowdfunding campagne 10.000 euro heeft opgehaald, dan komen ze in aanmerking voor een lening uit het fonds voor minimaal 20.000 euro. Hiervoor werken ze samen met het succesvolle Franse crowdfunding platform KissKissBankBank (al 70 miljoen opgehaald).

Wellicht interessant voor Nederlandse fondsen om hiermee te experimenteren?

90% erg positief over begeleiding voordekunst

Op voordekunst.nl zijn al 2500 projecten succesvol afgerond. Met een succespercentage van 80% slagen ook de meeste campagnes, wat een stuk hoger is dan het gemiddelde van 35,8% op Kickstarter.


Volgens voordekunst.nl zelf komt dit door de actieve begeleiding die zij leveren en niet door een strenge selectie aan de poort (90% van de aanmeldingen starten ook daadwerkelijk een campagne).

Uit een enquête van hun projecteigenaren bleek dat deze support ook erg gewaardeerd wordt:

  • 88% deskundigheid 4 sterren over hoger (4.4 gemiddeld)
  • 90% begeleiding 4 sterren of hoger (4.34 gemiddeld)
  • 88% communicatie 4 sterren of hoger (4.4 gemiddeld)

Veel platformen kunnen waarschijnlijk veel leren van de intensieve educatie en begeleiding die geboden wordt door het platform.

Eerste handelsdag Seedrs secondary market levert 57 verkopen op

Het Engelse Equity Crowdfunding platform Seedrs biedt sinds deze maand de mogelijkheid aan investeerders om hun gekochte aandelen te verhandelen. Dit gebeurd 1x per maand.


138 aanbiedingen, 57 verkopen

De volumes zijn nog extreem laag. Slechts 138 personen boden hun aandelen aan. Daarvan werden 57 daadwerkelijk verkocht. De prijs voor de verkoop werd vooraf vastgesteld door Seedrs op basis van een waarderingsmodel wat i.s.m. EY is opgesteld.

Er worden enkele voorbeelden gegeven van investeerders die 7,5x of 9,5x rendement op hun investering hebben behaald. Maar met winsten van ca. £600 per verkoop (van investeringen die in 2012 en 2013 gedaan zijn) levert het nog geen bijzondere resultaten op. Wellicht dat de volumes de komende tijd nog wat omhoog gaan.

Op CrowdfundInsider wordt dieper op de (beperkte) verkopen ingegaan.

Startup haalt $150 miljoen op in 3 uur via Initial Coin Offering op Ethereum

Bitcoin, Blockchain, Ethereum zijn op dit moment in de Fintech industrie de meest gehypte termen. Maar er wordt ook zeer veel (virtueel) geld mee verdiend.

Initial Coin Offering
Een van de modellen die erg interessant is, is de Initial Coin Offering. Hierbij geeft een bedrijf tokens uit die aangeschaft kunnen worden met Bitcoins, andere virtuele currencies of "echt" geld, net zoals je aandelen koopt in een beursgang (IPO). Deze tokens kunnen echter ook binnen de toepassingen die de organisatie gebruikt worden als cryptocoins, waardoor de waarde snel kan toenemen als het bedrijf het goed doet.

$150 miljoen in 3 uur
Doordat dit allemaal geautomatiseerd is en er een grote internationale community is, kan dit heel snel gaan. Het bedrijf Bancor heeft dit gebruikt om in 3 uur tijd $150 miljoen op te halen via Ethereum. Meer dan 10,000 investeerders betaalden in totaal 396,720 ETH om deel te mogen nemen in de ICO.

Belastingvrij sparen via P2P leningen in VK

In het VK is het al langere tijd mogelijk om via een ISA (Individual Savings Account) tot £20.000 per jaar belastingvrij te sparen.


IFISA - ISA voor belastingvrij sparen via P2P platformen
Sinds april van dit jaar is het ook mogelijk om een vergelijkbaar "spaarpotje" op te bouwen via P2P platformen. Het voordeel van deze IFISA regeling is dat rente inkomsten, maar ook waardevermeerderingen van een lening (verkoop van de resterende lening aan een andere persoon) onbelast zijn. Een praktische FAQ over deze regeling is hier terug te vinden.

P2P platformen verwachten veel van de nieuwe regeling
Het spreekt voor zich dat dit weer een grote boost zal opleveren voor de P2P platformen, na de EIS en SEIS belastingvoordelen die er al beschikbaar zijn. Een groot aantal platformen heeft dan ook al informatie op haar platform geplaatst over deze nieuwe vorm, zoals Funding Circle, RateSetter en Zopa.

Zopa heeft de primeur en mag IFISA als eerste "grote" P2P platform aanbieden.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)