Belemmeringen voor cross-border crowdfunding | Omvang NL non-bancaire sector €600M?

Uit onderzoek blijkt dat er nog veel belemmeringen zijn voor cross-border crowdfunding. Osborne Clarke en ECN hebben dit uitgezocht voor de Europese Commissie en komen met aanbevelingen.


Daarnaast een artikel over de omvang van de non-bancaire markt in Nederland. Hoe groot is deze sector nu eigenlijk?

Verder:

  • Triodos start crowdfunding platform in VK
  • Alternatieve financiering in Frankrijk bijna €1 miljard in 2017
  • OurCrowd verwacht in 2018 grens van $1 miljard te doorbreken
  • Handboek voor crowdfunding voor duurzame energie
  • "The wisdom of the crowd in funding"
  • 108 impact bonds gestart

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

EU onderzoek belemmeringen cross-border crowdfunding

In een nieuw rapport dat is opgesteld door het European Crowdfunding Network en de juristen van Osborne Clarke voor de Europese Commissie zijn de knelpunten in kaart gebracht voor groei van crowdfunding in Europa.


Juridische en markt uitdagingen
in het onderzoek werd gekeken naar 2 belangrijke type beperkingen voor de groei van cross-border ontwikkelingen binnen de leningen en equity markt voor crowdfunding, de juridische uitdagingen en de marktbarrières.  Er is in heel Europa onderzoek gedaan, maar specifiek ingezoomd op de situatie in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en VK.

Heterogene markt
Een van de conclusies is dat het een erg heterogene markt is, waarbij er grote verschillen zijn in de ontwikkelingen in de verschillende landen. Dit is ontstaan door de verschillende startposities van het wetgevend kader in die verschillende landen, waar de sector zich heeft aangepast. Wanneer platformen willen uitbreiden naar andere landen, blijken de verschillen relatief groot te zijn en erg beperkend in de groei.

Uitdagingen
In het algemeen zien de onderzoekers dat de huidige platformen het erg lastig hebben om op basis van de huidige (nationale) wetgeving en structuur snel te internationaliseren. Vanuit surveys naar huidige aanbieders komen ook nog de volgende uitdagingen naar boven:

  • Groei van competitie in grotere markten en daardoor lagere marges
  • Marktonderzoek om in andere landen te starten erg kostbaar
  • Fiscale verschillen in diverse landen managen
  • Culturele en taal verschillen rond investeringsgedrag, financiering van het MKB en gedrag van wetgevers

Het volledige rapport met aanbevelingen en interessante case studies is hier te downloaden.

Omvang van non-bancaire financiering in Nederland €600m?

Qredits heeft in 2017 aan ruim 2.300 startende en bestaande ondernemers zakelijke kredieten verstrekt, een groei van 28 procent ten opzichte van 2016. Het ging in totaal om een bedrag van 53,8 miljoen euro, waarvan Qredits claimt dat dit het hoogste is van alle alternatieve financieringspartijen.

Totale omvang van non-bancaire financiering in Nederland onbekend
Eigenlijk weet niemand goed hoe groot de non-bancaire financieringsmarkt voor het MKB in Nederland is. De crowdfunding markt wordt geschat tussen de 166-223 miljoen, NVP claimt €185 miljoen (2016) aan VC investeringen in "jonge en snelgroeiende bedrijven" maar van de andere sectoren is dit lastiger te achterhalen. Op basis van eerste schattingen lijkt dit, afhankelijk van de gebruikte definities, op ca. €600 miljoen uit te komen, maar dit moet nog verder onderzocht worden.

Ik ben op dit moment een eerste globaal onderzoek aan het doen naar deze cijfers. Organisaties die hierover aanvullende informatie hebben, daar kom ik graag mee in contact.

Grootste financiers
Terug naar het persbericht van Qredits. Wie zijn nu de grootste verstrekkers van non-bancaire financiering in Nederland?

Het bedrag wat Qredits heeft verstrekt (€53,8 miljoen) is ongeveer een kwart van de Nederlandse crowdfunding markt. Deze markt is echter erg versnipperd. De 2 grootste crowdfunding platformen in Nederland (Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar) hebben samen afgelopen jaar ca. €64 miljoen opgehaald. Qredits verstrekt dus meer financiering, maar is ook al actief sinds 2009.

Ondernemers geholpen aan financiering
Een verschil zit vooral in het aantal ondernemers die geholpen zijn. Qredits richt zich duidelijk op de microkredieten (tot 50k). Eind vorig jaar werd het 10.000e krediet verstrekt. Over heel 2017 hebben ze 2.300 ondernemers geholpen, waarvan er 1.750 een micro-krediet ontvingen, er 120 MKB-leningen (50-250k) verstrekt zijn en 360 ondernemers een doorlopend krediet hebben gekregen.

De crowdfunding platformen hebben in totaal 1.470 projecten gefinancierd. Hoeveel ondernemers er geholpen zijn door de andere non-bancaire financiers, van factoring en leasing bedrijven tot kredietunies en business-angels is minder bekend nog.

Triodos start crowdfunding platform in VK

Joost Heinsius tipte me over het nieuwe platform Triodos Crowdfunding in Engeland waar geïnvesteerd kan worden in duurzame initiatieven. De projecten hebben ook een belastingvoordeel via de IFISA regeling.

Hoewel het platform claimt dat het team al ruim £133 miljoen heeft opgehaald, zijn dit vooral de projecten die offline in de afgelopen jaren zijn gefinancierd. Het lijkt er op dat enkele hiervan ook op de site zijn geplaatst. De huidige 2 open projecten op de site gaan nog niet erg snel.

Het is erg goed dat dit soort initiatieven opgestart worden door banken, waarbij er geëxperimenteerd kan worden. Mijn ervaring is echter wel dat de meeste banken te veel en te lang focussen op de risico's, infrastructuur en processen en vaak verwachten dan de investeerders "vanzelf" gaan komen als er een goede propositie is of wanneer er een grote media-campagne (zoals in Nederland door New10) wordt gestart. Vertrouwen en het aanspreken van de juiste doelgroep (die vaak niet via traditionele media benaderd wenst te worden) is hierbij belangrijk.

Alternatieve financiering in Frankrijk bijna €1 miljard in 2017

Uit onderzoek van KPMG voor de Franse Crowdfunding branchevereniging (Financement Participatif France), blijkt dat alternatieve financiering met 50% is gestegen in 2017 en uitkwam op €940 miljoen.

OurCrowd verwacht in 2018 grens van $1 miljard te doorbreken

Het Israëlische equity crowdfunding platform Ourcrowd heeft aangegeven tot u toe in totaal $650 miljoen geïnvesteerd te hebben in 145 startups en 12 fondsen sinds 2013, waarmee het het grootste investeringsplatform ter wereld claimt te zijn.

Er zijn nu 25,000 investeerders uit 112 landen actief op het platform, waarvan het merendeel (49%) gevestigd is in Amerika, maar 50% van de funding kwam uit Azië.

Een interessante toevoeging aan het traditionele crowdfunding model, waarbij investeerders rechtstreeks investeren in een specifieke deal, zijn de 12 fondsen waarin investeerders kunnen participeren en die daarmee investeren in een breed portfolio aan bedrijven. Hiermee wordt een tussenvorm gevonden tussen crowdfunding en de traditionele VC investeringen.

Veel groter dan in VK
Het is interessant om te zien dat de grootste equity crowdfunding platformen in het VK nog niet aan  £100 miljoen komen. En in Nederland werd er afgelopen jaar in totaal ruim €17 miljoen opgehaald aan durfkapitaal door online platformen.

Publicaties

Handboek voor crowdfunding voor duurzame energie

Een praktisch handboek voor iedereen die actief is of wil zijn met (crowd) investeringen in duurzame energie. Het ebook is hier te downloaden (PDF).

"The wisdom of the crowd in funding"

Een wetenschappelijk artikel, op basis van data verzameld tijdens het Nationaal Crowdfunding Onderzoek, van 3 onderzoekers die ook zijn aangesloten bij het European Centre for Alternative Finance van de Universiteit Utrecht: Helen Toxopeus, Friedemann Polzin en Erik Stam.


Een interessante insteek van het onderzoek is de verschillen tussen "in-crowd" en "out-crowd" investeerders, op basis van de sterke of zwakke banden met de project eigenaren en om te onderzoeken wat de "wisdom of the crowd" hierbij kan opleveren en welke informatie de verschillende type investeerders gebruiken om een keuze te maken om wel of niet te investeren:

We distinguish between in-crowd and out-crowd funders (with and without ties to project creators) in order to test for heterogeneity in their information use. Based on the analysis of a large-scale survey amongst project funders, this paper shows that in-crowd investors rely more on information about the project creator than out-crowd investors. Out-crowd investors do not seem to attach more importance to information about the project itself than in-crowd investors, except in the case of donation-based crowdfunding.

108 impact bonds gestart

Uit onderzoek van Social Finance blijkt dat er tot nu toe 108 (social) impact bonds zijn gestart, waarmee $393 miljoen is opgehaald en 738,671 personen zijn geholpen. Hoewel het aantal Impact Bonds in de laatste 10 jaar nog niet heel snel gegroeid zijn, zijn er steeds meer landen (waaronder Nederland) waar steeds vaker Impact Bonds ingezet worden als nieuw financieringsinstrument.

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).