Beroepsgroep mkb financieringsadviseurs | KvK bedrijfsfinancieringsgids | EU Crowdfunding voor eind van het jaar

Wow, wat een mooie dag gisteren. In de Munt in Utrecht organiseerden we een congres voor mkb financieringsadviseurs. In een afgeladen zaal werd aangekondigd dat Stichting MKB Financiering samen met minimaal 8 organisaties het komende jaar gaat werken aan het professionaliseren van deze beroepsgroep.

Ook kreeg ik gisteren de eerste editie van de KvK bedrijfsfinancieringsgids overhandigd. KVK, Ministerie van EZK en SMF hebben samengewerkt om deze toegankelijke gids voor het brede mkb te ontwikkelen, waarin ook de non-bancaire vormen van financiering op zijn genomen.

Verder goed nieuws uit Brussel. De EU crowdfunding wetgeving lijkt er nu definitief aan te komen.

Deze artikelen bespreek ik deze week:

 • Professionaliseren beroepsgroep mkb financieringsadviseurs
 • Conference: is it time to ban commissions in financial advice?
 • KVK Gids voor bedrijfsfinanciering
 • Direct lending voor grote deals groeit snel in Europa (+18%)
 • Ondernemers in eurozone melden zich steeds minder bij kredietloket van hun bank
 • Crowdfunding in Europa - voor eind van het jaar duidelijkheid
 • SMF blog 25: Financieren is maatwerk

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Professionaliseren beroepsgroep mkb financieringsadviseurs

Gisteren organiseerden we vanuit Stichting MKB Financiering het congres "Het beroep financieringsadviseur binnen de turbulente financieringsmarkt" in het Muntgebouw in Utrecht. In een uitverkochte zaal werden inspirerende presentaties gegeven over de ontwikkelingen in de mkb financieringsadviesmarkt door experts met scherpe visies vanuit de praktijk, onderzoek en de positie van de bank.

Een uitgebreider verslag van de presentaties en het evenement zal later deze week online komen en hier zal ik komende week uitgebreider aandacht aan besteden.

Professionaliseren beroepsgroep mkb financieringsadviseurs

Aan het eind van de bijeenkomst werd aangekondigd dat een kopgroep van 8 marktpartijen samen gaat werken om samen met SMF de beroepsgroep van mkb financieringsadviseurs te professionaliseren door o.a. het ontwikkelen van een gedragscode. De exacte plannen worden voor het eind van het jaar gepresenteerd.

Conference: is it time to ban commissions in financial advice?

Een van de onderwerpen tijdens het congres  gisteren waren de kick-back fees en provisies voor adviseurs. Een beladen onderwerp, waar in het verleden in de consumentenmarkt veel over gesproken is, maar waar uiteindelijk een provisieverbod is vastgesteld. Bij de ontwikkeling van de beroepsgroep en zelf-regulering zal hier dan ook zeker rekening mee gehouden gaan worden.

Voor klein-zakelijke mkb klanten is het vaak ook niet duidelijk hoe de vergoedingen van adviseurs zijn opgebouwd. Daarom is het interessant om te onderzoeken of deze provisies bij kleine financieringen ook aan banden gelegd moeten worden, net zoals nu het geval is in de consumentenmarkt.

Onderzoeker en expert Fred de Jong gaf dit gisteren tijdens het congres ook erg treffend aan:

"De gehele financiële adviesmarkt is gereguleerd. Het is dus slechts een kwestie van tijd dat dit voor mkb financieringsadvies ook gereguleerd gaat worden. Het is beter om vanuit de sector door middel van zelfregulering hier sturing aan te geven."

Europees congres over provisieverbod

Komende maand wordt er in Brussel een event georganiseerd door BEUC en het European Capital Markets Institute om dit onderwerp in Europees verband te bespreken. Het event is in eerste instantie gericht op advies aan consumenten (waar in Nederland nu dus een provisieverbod grotendeels voor is afgesproken). Inzicht in de discussie kan echter wel interessant zijn om dit wel of niet in de mkb adviesmarkt toe te passen.

Het fact-sheet waarover gepraat geworden kan hier gedownload worden.

KVK Gids voor bedrijfsfinanciering

Gisteren heb ik uit handen van Hans Klein Swormink namens de KVK de eerste editie mogen ontvangen van de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering. De gids helpt ondernemers op een laagdrempelige manier bij het vinden van financiering.

Er is veel te kiezen op een markt die in beweging is. Welke financieringsvorm past het beste bij de situatie van de ondernemer? Waar let een financier op? Soms ziet een ondernemer door de bomen het bos niet meer.

De stappen naar financiering

In de KVK Gids voor bedrijfsfinanciering worden de stappen van het financieringsproces beschreven op een laagdrempelige manier voor ondernemers:

 • financieringsbehoefte bepalen
 • financieringsaanvraag voorbereiden
 • financieringsvorm(en) kiezen
 • financiering(en) jaarlijks tegen het licht houden

Samenwerking KVK, Ministerie EZK en Stichting MKB Financiering

Stichting MKB Financiering heeft de samenwerking gezocht met de KvK en het Ministerie van EZK om deze online uitgave te maken die in enkele stappen duidelijk maakt wat je als ondernemer kunt doen om de kans op financiering te vergroten.

De KVK-gids is tot stand gekomen met medewerking van het Ministerie van EZK en de Stichting MKB Financiering. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat zegt in het voorwoord dat de gids “inzicht geeft in de vele wegen die tot financiering kunnen leiden”. Volgens directeur Ronald Kleverlaan van de Stichting MKB Financiering is de financieringsmarkt sterk in ontwikkeling: “Meer dan ooit gaat de stelling op: voor elk goed plan is een passende financiering beschikbaar!“

De KVK Gids voor bedrijfsfinanciering  is hier direct te downloaden (pdf).

Direct lending voor grote deals groeit snel in Europa (+18%)

De opmars van direct lending, de financiering van bedrijven door non-bancaire aanbieders, heeft in de eerste helft van 2019 sterk doorgezet. Als het huidige tempo aanhoudt, lenen deze fondsen zelfs zo'n 18% meer uit dan in 2018, het vorige recordjaar. Dit schrijft het FD op basis van een laatste onderzoek van Deloitte.

Onderzoek naar grote direct lending deals

Het onderzoek is uitgevoerd onder 55 non-bancaire aanbieders die het grootbedrijf financieren. Typische leningen bij deze financiers liggen tussen de €30 en €300 miljoen, maar kan zelfs hierboven liggen. In de eerste helft van 2019 werd op deze manier al voor €22,6 miljard in Europa verstrekt, waarbij het VK, Duitsland en Frankrijk de landen zijn waar het meeste wordt verstrekt. Nederland komt op de 4e plaats in Europa met 22 deals in de laatste 12 maanden.

Verschillende vormen van financiering

De vaart zit er dus nog steeds behoorlijk in en de aanbieders halen nog steeds grote hoeveelheden financiering op voor hun fondsen. Met de groei van de markt vindt er ook diversificatie plaats. Aanbieders leggen zich toe op grote of kleine financieringen en heel veilige of juist riskante. Van senior debt en second lien tot unitranche, mezzanine en quasi equity.

Ook voor het MKB

Uit eerder onderzoek in Nederland blijkt dat de direct-lending markt ook voor het mkb hard aan het groeien is. De direct lenders richten zich ook steeds meer op kleinere leningen door slim gebruik te maken van technologie. Vanwege de grote hoeveelheid kapitaal die er beschikbaar is in de markt is de verwachting dat de direct lending markt voor grote deals, maar zeker ook voor het mkb sterk zal gaan groeien de komende jaren.

Ondernemers in eurozone melden zich steeds minder bij kredietloket van hun bank

Er zijn in september meer leningen afgelost dan afgesloten door bedrijven in Europa. De economische onzekerheid maakt het bedrijfsleven terughoudender, maar stapt ook vaker over naar alternatieve financieringsbronnen, blijkt uit het kwartaaloverzicht van de Europese Centrale Bank.

Banken willen wel

Uit de vorige week door de ECB gepubliceerde Bank Lending Survey kwam naar voren dat banken zeker niet op de rem staan. De kredietvoorwaarden werden in het derde kwartaal licht verruimd en voor het huidige kwartaal gaven ze aan weinig veranderingen door te zullen voeren. Aan de andere kant lieten de banken weten dat de vraag naar bedrijfskredieten nadrukkelijk is ingezakt.

Overstap naar alternatieve financieringsbronnen

Bedrijven maken meer gebruik van alternatieve financieringsbronnen, zo bleek uit het kwartaalonderzoek van de ECB. Dat is wellicht vervelend voor de banken, maar niet voor de economie.

Wat wel zorgelijk is, is dat bedrijven minder werkkapitaal aanhouden en minder geld lenen voor langlopende investeringsprojecten.

Crowdfunding in Europa - voor eind van het jaar duidelijkheid

Zoals ik vorige week schreef had ik afgelopen week enkele afspraken in Brussel waarin we o.a. spraken over de nieuwe Europese crowdfunding wetgeving. Tijdens het publieke CrowdCon ECN event werd ook meerdere malen gehint door de sprekers van de Europese Commissie en DG Fisma dat er voor het eind van het jaar duidelijkheid zou komen.

Ook onderstaande tweet van Valdis Dombrovskis, op dit moment nog verantwoordelijk voor de kapitaalmarktunie in Europa, geeft reden tot optimisme dat er nu snel duidelijkheid gaat komen.

Stichting MKB Financiering - kennis blog

Blog 25: Financieren is maatwerk

De ontwikkelingen in het zakelijk financieren gaan snel. Het combineren (stapelen) van verschillende geldverstrekkers noemden we kort geleden nog het “nieuwe financieren”. Inmiddels lijkt de markt op het punt te zijn aangekomen dat het “nieuwe financieren” de standaard is geworden.

Zakelijke financiering nodig? Dan beoordeel je niet alleen de kredietbehoefte maar vooral ook: wat is de meest passende combinatie van financieringsinstrumenten en geldverstrekkers. De keuze is groot. Een bank is niet meer per definitie het eerste loket om aan te kloppen.

De ondernemer (of zijn financieringsadviseur) heeft de keuze uit vele mogelijkheden naast banken: crowdfunding, leasing, direct lending, kredietunies, factoring, informal investors, MKB beurs. Naast de banken is er inmiddels een miljarden industrie in zakelijke financiering voor het MKB ontstaan. Dit is geen alternatieve financiering meer. Het wordt steeds meer normaal.

Lees hier verder ook onze motivatie om samen met KvK en het Ministerie van EZK de bedrijfsfinancieringsgids te ontwikkelen.

Contact

Meer weten over nieuwe financieringsvormen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).