Blijven banken de grootste mkb-financier? | $9 miljard naar P2P & Marketplace lending

Deze week een analyse over banken die hun rol in MKB financiering actief verdedigen. Wat is er aan de hand? Een slimme lobby nu de sector onder vuur ligt, of zijn er structureel aanwijzingen dat MKB nu overstapt op nieuwe aanbieders?

Verder deze week:

  • British Business Bank toont sterke groei alternatieve financiering
  • Publieke consultatie Europese Commissie over MKB definitie
  • Nieuwe Europese crowdfunding/P2P-wetgeving "gelekt"
  • Franse reward CF platform Ulule doorbreekt €100m grens
  • $9 miljard investeringen in P2P & Marketplace lending platformen

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Hoe lang blijven banken de grootste mkb-financier?

Afgelopen weken waren er opvallend veel publicaties waarin banken (vaak via de NVB) sterk hun grote rol benadrukken die zij hebben in de financiering van het MKB. Naar aanleiding van kritische vragen door ONL voorman Hans Biesheuvel reageert Geert Gladdines dat banken nog steeds de grootste MKB financier zijn en de ambitie hebben om dit te blijven.

De vraag is hoe lang ze dit vol kunnen houden nu digitale banken, alternatieve financiers en andere aanbieders snel aan marktaandeel winnen.

€23 miljard minder geleend dan in 2013
Enkele weken geleden heb ik al een uitgebreide analyse gemaakt op basis van cijfers DNB en ECB waarin ik heb beschreven dat banken bijna aan kwart van hun MKB klanten zijn kwijtgeraakt en dat dit niet alleen bij de kleine kredieten het geval is. In totaal hebben banken nu €23 miljard minder uitstaan aan het MKB dan in 2013, een gat die nog lang niet is opgevuld door de nieuwe aanbieders, maar waar dus grote kansen liggen.

Uit een nieuw rapport van OESO blijkt zelfs dat MKB ondernemers alleen al in 2016 ruim €15 miljard euro minder bij banken hebben geleend (16% minder dan een jaar eerder).

Lobby Tweede kamer
Het is niet verrassend dat de huidige berichten op dit moment naar buiten gebracht worden door de NVB. Er is de laatste tijd namelijk steeds luidere kritiek op de rol van banken binnen het MKB. Niet alleen over de verstrekking van kapitaal, maar ook over de afhandeling van rentederivaten en het tekort aan aandacht om kleinzakelijke klanten te beschermen.

De Gedragscode Kleinzakelijke financiering die door de NVB is opgesteld om hier een betere bescherming tegen te bieden, werd lauw ontvangen. Rond deze tijd wordt de gedragscode, borgstellingen en andere financiële middelen om kredietverstrekking aan het MKB vlot te trekken door diverse kamerleden en staatssecretaris Mona Keijzer besproken. Wanneer de politiek een statement wil maken, dan is het nu een goed moment om stevig door te pakken.

AFM kan geen toezicht houden
Interessant in dit kader is ook de rol van de AFM in toezicht op het gebied van de bescherming van kleinzakelijke ondernemers. De AFM geeft aan deze rol niet op zich te nemen, omdat er een wettelijk kader ontbreekt. Een motie in de Tweede Kamer om de AFM hier wel de mogelijkheid toe te geven is gisteren verworpen, met als argument dat de Gedragscode Kleinzakelijke financiering dit gaat oplossen. De vraag is echter of deze gedragscode ver genoeg gaat (dat betwijfel ik zeer) en welke partijen hier dan buiten vallen (alleen banken hebben de gedragscode ondertekend, niet de alternatieve financiers).

Uiteindelijke resultaat is dat er op deze manier nog steeds geen oplossing is voor de bescherming van de kleinzakelijke ondernemer.

British Business Bank toont sterke groei alternatieve financiering

Onderzoek van de British Business Bank toont aan dat het (kleine) MKB in het VK actief aan het overstappen is op nieuwe vormen van financiering. Naar aanleiding van een schandaal bij RBS, waar bewust ondernemers te hoge rentes zijn gerekend om na het faillissement het onderpand met winsten te kunnen verkopen, zou dit nog wel eens verder kunnen doorgroeien.

Tientallen procenten groei, maar nog erg onbekend
Het rapport toont aan dat "asset finance deals" met 17% zijn gestegen, P2P business lending met 51% en equity deals met 12%.

Het rapport geeft vooral aan dat er nog erg veel onbekendheid is bij groeiende bedrijven over de mogelijkheden van nieuwe vormen van financiering. Een van de manieren om hier het MKB mee te helpen is het opzetten van een "digital information hub" om alle kennis te bundelen. Dit platform wordt later dit jaar geïntroduceerd.

MKB Minister Andrew Griffiths wil dit actief stimuleren met een fonds van £2.5 miljard om te co-investeren:

the government will create a new £2.5bn investment fund by working alongside the bank.

Verschillende type ondernemers hebben andere financieringsvragen: Van fighters tot quicksilvers
Een van de meest interessante onderdelen van het rapport was ook een uitsplitsing in de diverse type ondernemers en de verschillende manieren waarop zij op zoek zijn naar financiering. Van ondernemers die minder ambitieus zijn en wel of geen ervaring hebben met financiering aantrekken, tot ambitieuze ondernemers die mogelijke roekeloos zijn, zeker als ze weinig tot geen ervaring hebben met het aantrekken van financiering.

Beleidsmakers en toezichthouders kunnen hier gebruik van maken voor markteducatie en bescherming.

Publieke consultatie Europese Commissie over MKB definitie

Hoe definieer je een MKB bedrijf? Deze vraag staat centraal in de nieuwe consultatie van de Europese Commissie. Hoewel dit onbelangrijk lijkt, is het een essentieel onderdeel van het (toekomstige) beleid van de EC. Op basis van deze criteria worden beleidsmaatregelen, subsidie en garantieregelingen verstrekt. Voor nieuwe financieringsvormen is het belangrijk om hierbij aan te sluiten, omdat hier beschreven wordt welke ondernemers geholpen mogen/kunnen worden en welke bescherming zij (extra) zullen krijgen.

Draft P2P-lending in Europa gelekt -> verzoek voor input
Er is daarnaast ook een draft versie "gelekt" van de nieuwe P2P-wetgeving (PDF) die de Europese Commissie op korte termijn in wil voeren. Er wordt actief gewerkt om feedback uit de markt te verzamelen om hierop input te leveren. Laat het me weten als je inhoudelijk hier aan bij wilt dragen.

Franse reward CF platform Ulule doorbreekt €100m grens

Naast investeringen via crowdfunding, wordt er ook nog steeds veel financiering opgehaald via andere vormen van crowdfunding, zoals reward-based crowdfunding. In Frankrijk zijn nu twee grote platformen actief. KissKissBankBank, die €80m heeft opgehaald en Ulule die de grens van €100m heeft doorbroken.

Ter vergelijking. Het grootste reward-based crowdfunding platform in Nederland (Voordekunst.nl) heeft ruim €17m opgehaald.

50.000 projecten gefinancierd
Crowdfunding platformen die al meer dan €100m hebben opgehaald zijn al bijzonder, maar omdat de gemiddelde campagnes een stuk kleiner zijn is het voor reward-based platformen nog veel moeilijker. Ulule (>21.000) en KissKissBankBank (>29.000) hebben daardoor nu al ruim 50.000 projecten samen gefinancierd.

$9 miljard investeringen in P2P & Marketplace lending platformen

Afgelopen jaar werd er wereldwijd in totaal $31 miljard geïnvesteerd in Fintech bedrijven door VCs, Private Equity en M&A financiering. $8,9 miljard hiervan ging naar P2P en Marketplace Lending platformen, meer dan in vorige jaren, een duidelijk teken dat de investeerders hoge verwachtingen hebben van deze sector.

Download het hele rapport hier (PDF).

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).