Crowd first! | ICOs wetgeving NL en al $13,7 miljard opgehaald in 2018

Crowd First! Mooi nieuws deze week van WakaWaka, waarbij na de doorstart van het bedrijf alle crowdfunders gecompenseerd worden.

In deze editie sta ik wat uitgebreider stil bij ICOs met o.a. een overzicht van de vele miljarden die hiermee in 2018 al zijn opgehaald, maar ook de wettelijke kaders hiervan in Nederland en enkele andere Europese en Aziatische landen.

Deze week de volgende artikelen:

 • Crowd First! WakaWaka gaat crowdfunders compenseren
 • Sterke groei in startup financieringen - €200m in Q2
 • 537 ICOs halen $13,7 miljard op in eerste 5 mnd 2018
 • Wetgeving Initial Coin Offerings in Nederland
 • VK verhoogd crowdfunding grens naar €8 miljoen (net als DE)
 • Europees overzicht fiscale wetgeving Business Angels (EBAN)

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Crowd First! WakaWaka gaat crowdfunders compenseren

Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat WakaWaka failliet was gegaan. Omdat WakaWaka in het verleden via een 10-tal campagnes financiering had opgehaald, was de vrees dan ook dat veel particuliere investeerders hun investering kwijt zouden zijn. Bij de doorstart werd echter duidelijk dat de verplichtingen aan de crowdfunders ook worden overgenomen door de nieuwe eigenaar.

Prijsstelling certificaten
De verplichting aan de crowdfunders die een lening hebben verstrekt worden overgenomen door de nieuwe eigenaar. De bestaande certificaathouders krijgen in ruil certificaten in de nieuwe onderneming. Hoeveel moet nog uitgewerkt worden. Wel wordt gesproken over "de waardering die is gebruikt voor de NPEX ronde". Deze was €5.8 miljoen. In de aankondiging van de campagne op NPEX werd hierover nog geschreven:

Heb je eerder in WakaWaka geïnvesteerd via Symbid of OnePlanetCrowd? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Jouw aandelen zijn inmiddels aardig in waarde gestegen! Wij verwachten dat binnenkort ook jouw certificaten van aandelen van WakaWaka via NPEX eenvoudig verhandeld kunnen worden.

De hogere waardering zal waarschijnlijk niet terug komen in de nieuwe certificaten. Maar het feit dat na een faillissement de crowdfunders nog steeds hun certificaten krijgen in de nieuwe onderneming is erg positief en een goed signaal te noemen. Crowd First!

Sterke groei in startup financieringen - €200m in Q2

Via StartupJuncture wordt de omvang van opgehaalde financiering bijgehouden van startups in Nederland. Werd er in Q1 nog €100m opgehaald, dit was in Q2 al weer verdubbeld naar €200m. In totaal werden er 70 investeringsrondes gevonden, met een median omvang van €900.000.


Groei van 50% per jaar
Over heel 2017 was de totale omvang €442 miljoen (€252 miljoen in 2016), dus de verwachting is dat heel 2018 weer een sterke stijging zal laten zien. De omvang van startup financiering lijkt met ca. 50% per jaar te groeien volgens deze cijfers.

Buitenlandse investeerders
Volgens meerdere analysis lijkt de groei in investeringen oa te komen vanwege de sterke groei van buitenlandse investeerders. Ook de succesvolle beursgang van Adyen heeft er nog extra aan bijgedragen dat investeerders naar Nederlandse Fintech bedrijven aan het kijken zijn.

537 ICOs halen $13,7 miljard op in eerste 5 mnd 2018

Een nieuw rapport van  PwC en de Crypto Valley Association geven een overzicht van de internationale (ICO) markt. In de eerste 5 maanden van 2018 hebben 537 ICOs in totaal $13,7 miljard opgehaald. Dit is meer dan alle eerdere ICOs tot 2018 hebben opgehaald samen.

Zwitserland, VS en Singapore belangrijkste ICO landen
De belangrijkste centra rond ICOs zijn al langere tijd Zwitserland, VS en Singapore. Het VK en Hong Kong zijn in 2018 ook sterk gegroeid, maar ook kleine landen zoals Liechtenstein, Gibraltar en Malta proberen zichzelf via een toegankelijk wettelijke kader aantrekkelijk te maken voor internationale ICOs.

Grotere ICOs
De ICOs worden ook steeds groter. Telegram ($1,7 miljard) en EOS ($4,1 miljard) zijn de eerste bedrijven die meer dan 1 miljard via een ICO hebben opgehaald.

De 15 grootste ICOs tot nu toe zijn:

 1. EOS - $4.1 miljard
 2. Telegram - $1.7 miljard
 3. Dragon - $320 miljoen
 4. Huobi - $300 miljoen
 5. HDAC - $258 miljoen
 6. Filecon - $257 miljoen
 7. Tezos - $232 miljoen
 8. Sirin Labs - $157.9 miljoen
 9. Bancor - $153 miljoen
 10. Bankera - $150.9 miljoen
 11. Polkadot - $145.2 miljoen
 12. The DAO - $142.5 miljoen
 13. Polymath - $139.4 miljoen
 14. Basis - $133 miljoen
 15. Orbs - $118 miljoen

3 varianten van ICO wetgeving

ICO wetgeving blijft internationaal verschillend geïmplementeerd worden. Er zijn op dit moment volgens het rapport grofweg 3 varianten:

 • VS (securities-driven)
 • Europa (balanced)
 • Asia (binary)

ICO vervangt VC financiering
Vooral in de IT-sector en bij Blockchain gerelateerde startups hebben ICOs de traditionele VC markt steeds meer vervangen. Ook kom er steeds meer hybride modellen waarbij traditionele VC/Private Equity financiering en ICOs worden gecombineerd.

De publicatie kan hier gedownload worden (PDF).

Wetgeving Initial Coin Offerings in Nederland

Initial Coin Offerings ("ICOs”) staan erg in de belangstelling bij ondernemers en toezichthouders. In Nederland zijn er nog een beperkt aantal succesvolle ICOs geweest, maar langzaam aan zijn ook de juristen zich er op aan het voorbereiden. Een gemiddelde ICO besteed namelijk al snel enkele tienduizenden euro's aan juridisch advies.

Overzicht wettelijk kader Nederland
De juristen van CMS hebben een uitgebreid overzicht gemaakt van de huidige wetten en regels rond ICOs in Nederland. Hierbij wordt uitgebreid ingegaan op de basisuitgangspunten rond ICOs (verschillen tussen cryptocurrencies, virtual currencies and tokens) tot en met fiscale elementen rond belastingen bij ICOs.

De publicatie kan hier gedownload worden (PDF).

Wetgeving in Europa en Azië rond ICOs
Het internationale kantoor Osborne Clarke heeft daarnaast met haar lokale kantoren een overzicht gemaakt van de wetgeving in verschillende Europese en Aziatische landen: Duitsland, België, Frankrijk, Hong Kong, Italië, Nederland, Singapore, Spanje en het VK.

De publicatie kan hier gedownload worden (PDF).

VK verhoogd crowdfunding grens naar €8 miljoen (net als DE)

Vorige week schreef ik al over de verhoging van de equity crowdfunding grens in Duitsland naar €8 miljoen. Ook in het VK is deze grens nu verhoogd naar €8 miljoen (was al €5 miljoen) om aan financiering op te halen zonder prospectus.


Voor alle vormen van crowdfunding
Er zijn echter wel grote verschillen in wetgeving. Het nieuwe wetsvoorstel in Duitsland is alleen bedoeld voor equity crowdfunding, het is niet door GmbHs bedrijven te gebruiken en particuliere investeerders mogen slechts €1.000 per campagne en in totaal €10.000 per jaar investeren. In het VK zijn deze beperkingen er niet en is het toepasbaar voor alle vormen van crowdfunding.

Positieve reactie van de industrie
De brancheorganisatie UKCFA reageerde positief op het voorstel en gaf aan dat dit belangrijk is om ook grotere financieringsrondes voor scale-ups te kunnen financieren:Plannen Europese Commissie voor investment crowdfunding
De Duitse en Engelse voorstellen zijn ook belangrijk in het kader van de nieuwe pan-Europese crowdfunding vergunningen voor investment crowdfunding die nu uitgewerkt worden. De belangrijkste feedback van nationale overheden en brancheorganisaties uit de sector was al dat de grens van €1 miljoen voor campagnes al veel te laag was.

De Europese Commissie komt waarschijnlijk in Q3 of Q4 van het jaar met een uitgewerkt voorstel voor het plan. Om het interessant te houden voor bedrijven om een Europese vergunning aan te vragen, zal de grens minimaal ook in Europa naar €8 miljoen verhoogd moeten worden.

Europees overzicht fiscale wetgeving Business Angels (EBAN)

Het European Business Angel Network vertegenwoordigd ruim 30.000 business angels in Europa. In een jaarlijks onderzoek werd ook gekeken naar de fiscale kaders rond investeringen in startups. Vooral in Frankrijk, Italië en het VK zijn een groot aantal fiscale regeling die het interessant maken om in een vroege fase te investeren voor business angels.


€7,3 miljard in 2017 (+6%)
De business angels hebben in 2017 voor €7,3 miljard geïnvesteerd in bedrijven. Dit is een kleine groei vergeleken met vorig jaar. In totaal waren dit 39.990 deals, waarbij de gemiddelde funding ronde uit kwam op €182.000.

Het rapport is hier te downloaden (PDF).

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).