Crowdfund vliegtuig naar finale Ajax | Civic Crowdfunding Monitor | Crowdcube start in Nederland

Een iets latere editie deze week omdat ik de afgelopen dagen een 40-tal Europese experts over de vloer had waarmee we onderzoek doen naar nieuwe businessmodellen en (community) financiering van bedrijven in de Circulaire Economie. De aanbevelingen worden door de Europese Commissie gebruikt voor nieuw beleid. Erg leuk om zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst!

Vanavond speelt Ajax de finale. Amsterdam is er klaar voor. Sommige supporters crowdfunden zelfs een vliegtuig om naar Stockholm te komen.

Verder in deze editie de uitkomsten van de Civic Crowfunding Monitor, de start van Equity Crowdfunder CrowdCube in Nederland en een bericht over Patreon, die de grens van 1 miljoen backers heeft doorbroken.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Crowdfunding voor vliegtuig naar finale Ajax - Manchester United

De Amsterdamse ondernemer Eron Pieren bedacht een slimme manier om alsnog in Stockholm te komen voor de finale in de Europa League van Ajax-Manchester United: hij huurde zelf een complete Airbus met bemanning om naar Stockholm te vliegen.

Crowdfunding
Financiering (ruim €100.000) wil hij bij elkaar halen door middel van verkopen van een aantal vliegtuigtickets voor 750 euro pp voor een retourtje. Een mooie manier van crowdfunding :)

Niet de enige
Hij is niet de enige met dit idee. Ook Niels Hoffman heeft een vliegtuig geregeld.

Crowdfundingrecord: 2,5 miljoen voor Zwitsers platform voor onafhankelijke journalistiek

Na het crowdfunding succes van De Correspondent in Nederland (€1 miljoen door 15.000 personen) heeft Zwitserland nu haar eigen succesvolle crowdfunding campagne voor onafhankelijke journalistiek.

Binnen een week hebben tienduizend donateurs het journalistencollectief Republik geholpen aan een startfinanciering van 2,7 miljoen franken (€2,5 miljoen).

Belangrijkste inzichten uit Civic Crowdfundingmonitor 2017

De gemeente heeft geen monopolie meer op het realiseren en financieren van buurttuinen, openluchttheaters, ontmoetingsplekken en andere maatschappelijke initiatieven.

Steeds vaker nemen burgers zelf het verantwoordelijkheid om geld, hulp en kennis in te zamelen om hun project te realiseren.

Civic CrowdfundingMonitor 2017
Dit blijkt uit het onderzoek "Civic Crowdfundingmonitor" van de Hogschool van Amsterdam, 1%CLUB en Voorjebuurt.

Civic crowdfunding verdubbeld
Uit het onderzoek blijkt dat inkomsten via civic crowdfunding verdubbeld zijn sinds 2015. Ook is het aantal personen die hebben bijgedragen aan een campagne gestegen van 12.080 in 2015 naar 19.965 in 2016, waarbij gemiddeld 100 personen een campagne ondersteunen.

Rol gemeenten en civic crowdfunding
Binnen het onderzoek is gevraagd binnen gemeenten of zij civic crowdfunding ondersteunen. 30% van de gemeenten ondersteund crowdfunding structureel. Een veel groter percentage (85%) geeft aan dat crowdfunding en crowdsourcing kansrijke instrumenten zijn om maatschappelijke initiatieven te realiseren.

Het ondersteunen en stimuleren van maatschappelijke initiatieven door gemeenten en provincies kent echter ook veel uitdagingen. De onderzochte gemeenten en provincies noemden als belangrijkste interne uitdagingen het ruimte geven aan initiatieven, regels loslaten en interne verkokering.

De monitor is te bekijken op www.civicmonitor.nl

Patreon groeit naar 1 miljoen backers

Waar crowdfunding zich vooral richt op (eenmalige) financiering van projecten, is Patreon een interessant alternatief die zich richt op structurele financiering van (creatieve) ondernemers.

1 miljoen backers
In de afgelopen jaren is Patreon erg snel gegroeid en heeft sins kort ruim 1 miljoen backers die 1 of meer van de 50.000 ondernemers steunen die op deze manier structureel inkomsten uit hun fanbase halen.

Alternatief voor YouTube-creators
Voor vloggers of andere creators kan het erg interessant zijn om over te stappen op dit nieuwe platform. Waar YouTube alleen betaald voor views, kunnen hier structurele donaties opgehaald worden van een vast achterban van fans.

Equity Crowdfunding platform Crowdcube start in Nederland

Nadat het Engelse Seedrs vorig jaar al de stap gezet had naar Nederland is nu ook Crowdcube van plan om zich op de Nederlandse markt te gaan richten. Dat de Engelse marktleiders nu beide de Nederlandse markt gaan betreden (waar Symbid al langere tijd actief is) kan een teken zijn dat ook zij de potentie van equity crowdfunding in Nederland zien.

Samenwerking WeWork
CrowdCube gaat in Europa actief samenwerking met het co-working bedrijf WeWork, die flex-werkplekken aanbiedt in veel internationale steden. Dit netwerk van 100.000 kan een interessante deal-flow van nieuwe projecten opleveren voor CrowdCube. Zij gaan dan ook actief workshops en trainingen geven voor deze leden, oa via het WeWork Labs programma.

400.000 investeerders
CrowdCube claimt een bestand van 400.000 investeerders te hebben, wat het tot een van de grootste netwerken van equity investeerders in Europa maakt.

Onderzoek naar rol adviseurs bij financiering mkb-ondernemers

De Hogeschool Utrecht en Spotcap gaan samen met de Nederlandse Vereniging van Accountants (NBA) onderzoek doen naar de rol van adviseurs bij het ondersteunen van ondernemers bij het zoeken naar financiering.

Belangrijkste onderdeel van het onderzoek is te achterhalen welke type vragen de ondernemers stellen aan de adviseurs en hoe bekwaam zij de adviseurs vinden.

Gestapeld financieren
Dit onderzoek staat los van het grotere onderzoek naar gestapeld financieren, waar de Hogeschool Utrecht en Spotcap ook bij betrokken zijn. In dit onderzoek wordt vooral gekeken hoe de adviseurs en aanbieders van (alternatieve) financiering zo efficient mogelijk tot de beste (gestapelde) financieringsaanvraag kan komen.

Finance and Entrepreneurship in the Circular Economy

Wij hebben de afgelopen dagen met een 40-tal Europese experts gewerkt in diverse sessies om aanbevelingen te formuleren aan de Europese Commissie over ondernemerschap en de financiering van bedrijven in de "circulaire economie".

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)