Crowdfunding door politieke partijen | Serial Crowdfunding | Crowdfunding in Frankrijk

In de aanloop naar de 2e kamer verkiezingen in deze editie aandacht voor crowdfunding door politieke partijen. Hoe doen zij het? Tipje van de sluier: Er gebeurd nog niet veel, terwijl er juist veel mogelijkheden zijn.

Daarnaast een sterke inhoudelijke analyse van Gabriella Kindert, Hoofd Alternative Credit bij NN Investment Partners, over de sterke groei van alternatieve kredietverlening in Europa en afsluitend een overzicht van de crowdfunding ontwikkelingen in Frankrijk.

Veel leesplezier,

Ronald

Crowdfunding door politieke partijen

De nieuwe politieke partij "Links Offensief" heeft een crowdfunding actie gestart om de waarborgsom van 11.250 euro in te zamelen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen op 15 maart.

Terwijl in Amerika, Obama al in 2008 ruim $500 miljoen ophaalde via 6,5 miljoen! kleine donaties voor zijn verkiezingscampagne, is het in Nederland tot nu toe stil gebleven bij de gevestigde (en nieuwe) partijen.

Bij de PvdA heeft Lodewijk Asscher een kleinschalige campagne gevoerd tijdens de verkiezing van de lijsttrekker van de PvdA, maar is het richting de verkiezingen weer stil geworden.

De bekendste crowdfunding actie komt van Geenpeil, die als geen ander weet hoe zij de crowd kan mobiliseren. Met 44.526 euro werd dan wel niet het doelbedrag van 200.000 euro behaald, met 2.076 donateurs was het een succesvolle campagne.

De meest succesvolle actie lijkt nu echter te zijn van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet en Paul Cliteur. Van het doelbedrag van 100.000 euro is al ca. 60.000 euro opgehaald. Als enige partij lijken ze ook tzt de mogelijkheid te bieden aan hun leden om eigen crowdfunding acties op te zetten.

Jacques Monasch kondigde bij de lancering van zijn nieuwe partij "Nieuwe Wegen" aan dat de financiering via crowdfunding geregeld zou worden. Tot nu toe heb ik daar nog niet veel over langs zien komen.

De Piratenpartij heeft enkele concrete vragen voor donaties op hun site staan waar donateurs voor kunnen kiezen. Hoeveel hiermee is opgehaald wordt echter niet getoond.

Ook andere nieuwe splinterpartijen zien mogelijkheden in crowdfunding, zoals de integriteitspartij die een crowdfunding actie hebben gestart om 14.500 euro op te halen om deel te nemen aan de verkiezingen (waarvan de actie met 3 donaties niet erg succesvol te noemen is, net als hun eerste politieke bijeenkomst).

Conclusie
Al met al lijkt crowdfunding binnen de politiek in Nederland nog niet erg van de grond te komen. De bestaande partijen kunnen of durven het nog niet aan. Alleen de nieuwe partijen GeenPeil en Forum voor Democratie lijken te begrijpen hoe ze een succesvolle campagne kunnen uitvoeren.

Wat echter nog altijd mist is een bredere visie op de inzet van crowdfunding door de politiek. Door bijvoorbeeld eigen leden campagnes te laten starten of door leden inhoudelijk te betrekken bij specifieke onderwerpen en hier ook financiering specifiek voor op te halen.

Tips? Mis ik nog politieke campagnes die ik niet heb opgenomen? Als er verder interesse is in verdere verdieping van dit onderwerp, dan wil ik de komende tijd hier wel wat meer over publiceren.

De belangrijkste ontwikkelingen in de alternatieve kredietverlening voor 2017

Goede analyse van Gabriella Kindert, Hoofd Alternative Credit bij NN Investment Partners, over de sterke groei van alternatieve kredietverlening in de komende jaren in Europa.

Zij onderbouwd dit op basis van de volgende voorspellingen:

1) Banken krimpen hun balansen en investeren in nieuwe businessmodellen

Door nieuwe wetgeving (Basel IV) en lagere winstgevendheid moeten banken inkrimpen. Daarnaast is sterkere focus op samenwerking met alternatieve financierders te verwachten.

2) De politieke steun voor alternatieve kredietverlening zal toenemen

In Europa is bij beleidsmakers en besluitvormers een sterke neiging om kredietverlening via alternatieve financieringsbronnen te stimuleren. Ik herken dit zelf ook. Op nationaal en Europees niveau wordt zeer hard gewerkt om een breder aanbod van financieringsvormen te organiseren.

3) Institutionele beleggers zullen alternatieve vastrentende producten (private debt) accepteren

De grootste kredietverstrekkers zijn pensioenfondsen en institutionele partijen. Langzaam beginnen die partijen ook te investeren in private projecten. We zien al een sterke opkomst bij de hypotheekmarkt aan nieuwe aanbieders.

4) Fintech: nieuwe samenwerkingen zorgen voor meer volwassenheid en meer regulering

Dit jaar wordt belangrijk voor veel alternatieve financiers. Door strengere regelgeving en samenwerking met traditionele partijen zal er aan de ene kant een consolidatie plaatsvinden en aan de andere kant zullen meer gespecialiseerd FinTech bedrijven ontstaan.

Mkb’ers kozen in 2016 vaker voor crowdfunding dan startups

Gevestigde mkb’ers (>5 jaar oud) hebben voor het eerst meer projecten opgezet en meer geld opgehaald dan startups blijkt uit de analyse van CrowdfundMarkt.nl. Het aantal projecten van deze ondernemingen is in een jaar bijna verdubbeld van 218 naar 381 projecten.

Deze cijfers tonen aan dat de tijd dat crowdfunding vooral door (kleine) startups gebruikt werd nu wel voorbij is. Vooral op de platformen die leningen verstrekken, zijn de gevestigde bedrijven sterk in de meerderheid.

Qredits steunt 1750 ondernemers met 42 miljoen in 2016 (+27%)

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe vormen van financiering voor ondernemers ontwikkeld. Naast crowdfunding is dit bijvoorbeeld Qredits, waar startende ondernemers kleine kredieten aan kunnen aanvragen.

Resultaten 2016

In 2016 heeft Qredits voor een totaalbedrag van € 42 miljoen aan zakelijke kredieten verstrekt. Hiermee werden 1.750 startende en bestaande ondernemers gefinancierd. Een groei van 27% ten opzichte van de resultaten in 2015.

Ca. 80% van het aantal ondernemers kwam in aanmerking voor een Microkrediet (kredieten tot € 50.000). In totaal werd € 30 miljoen hier aan verstrekt.

Daarnaast zijn er 105 MKB-kredieten (kredieten van € 50.000 - € 250.000) verstrekt voor een totaal van € 10 miljoen.

Daarnaast waren 155 ondernemers geholpen met een flexibel krediet voor werkkapitaal tot  € 25.000, waarmee in totaal € 2 miljoen werd verstrekt.

Maatschappelijke impact belangrijkste factor voor investeren in crowdfunding projecten

Investeerders maken bij de keuze voor crowdfunding niet alleen financieel gedreven beslissingen.

Analyse van FundingCircle op basis van de resultaten van het Nationaal Crowdfunding Onderzoek 2016.

Internationaal

Crowdfunding voorspellingen Frankrijk 2017

Frankrijk is na de UK de grootste crowdfunding markt in Europa en een van de eerste landen met crowdfunding regelgeving. Hoewel het investeringsklimaat er heel anders is dan in Nederland, is het wel leerzaam om de ontwikkelingen in de gaten te houden.

De belangrijkste voorspellingen voor 2017 voor de ontwikkeling van alternatieve financiering in Frankrijk zijn:

- Platformen zullen zich nog professioneler op moeten stellen om belangen investeerders te waarborgen

- Er komt een sterke lobby voor belastingvoordelen voor investeerders via (equity) crowdfunding om meer personen over te halen om een deel van hun spaargeld (350 miljard euro) te investeren in ondernemingen via crowdfunding

- De eerste crowdlending (P2P business lending) platformen zullen de grens van 100 miljoen euro doorbreken

- Samenwerkingen met traditionele financiële partijen (zoals banken) zullen sterker worden

- In januari 2017 wordt een nieuw "groen" label beschikbaar voor investeringen in duurzame energie projecten. De verwachting is dat hiermee investeringen in duurzame energie sterk zullen toenemen.

Serial Crowdfunding [BrewDog £10M lening]

Het Engelse Brewdog is een mooi voorbeeld van een snelgroeiend bedrijf die in de groei haar klanten continue betrekt en zonder traditionele financiers haar kapitaal via verschillende kanalen aantrekt via de crowd.

In het verleden is in 4 ronden al £26 miljoen opgehaald met een "Equity for Punks" programma.  Via een lening werd eerst ruim 800K opgehaald en in december 2016 werd een ronde waarin£10M is opgehaald (door 2700 investeerders verstrekt). Daarnaast staat nog een grote ronde open van $50 miljoen voor Amerikaanse investeerders.

In totaal heeft Brewdog nu een netwerk van 50.000 investeerders die naast een (mogelijke) financiële return ook korting krijgen bij hun favoriete bar op Brewdog bier.

In Nederlands hebben we trouwens ook een goed voorbeeld van Serial Crowdfunding. WakaWaka heeft via equity op Symbid (75k), een lening op Geldvoorelkaar (500k), meerdere reward-crowdfunding campagnes via OnePlanetCrowd en Kickstarter en een converteerbare lening op OnePlanetCrowd (ruim 1,1 miljoen) in totaal ook al 10 crowdfunding rondes gedaan.