Crowdfunding groeit naar €730 miljoen | 8.665 winwinleningen België | $1,1 miljard equity CF in VS

Januari is traditioneel het moment voor lijstjes. Daarom deze week een aantal jaaroverzichten uit binnen- en buitenland.

Crowdfunding breekt wereldwijd alle records, maar ook de winwin-lening is België is een groot succes. Een mooi voorbeeld wat opvolging verdiend in Nederland.

In deze nieuwsbrief duik ik daarom dieper de cijfers in. Wat betekenen die groeicijfers en welke kansen zal dit extra bieden voor ondernemers die de komende periode financiering gaan zoeken.

Artikelen deze week:

 • Crowdfunding groeit met 75% naar €730 miljoen
 • Crowdfunding in België - winwin lening populair
 • 8.665 winwinleningen in België afgesloten in 2021
 • Seedrs resultaten - £696 miljoen voor 310 startups
 • $1,1 miljard via equity crowdfunding in VS opgehaald

Veel leesplezier weer deze week. Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Crowdfunding groeit met 75% naar €730 miljoen

Crowdfunding groeit met 75% naar €730 miljoen

In 2021 is in Nederland €730 miljoen via crowdfunding opgehaald. Dat is 75% meer dan in 2020, toen €417 miljoen werd opgehaald. Dit blijkt uit de cijfers gepubliceerd door CrowdfundingCijfers.nl. €655 miljoen hiervan werd opgehaald door ondernemingen.

Dit komt ook redelijk overeen met de cijfers die CrowdfundMarkt heeft gepubliceerd. Zij komen op €625 miljoen uit. Het verschil komt uit het feit dat CrowdfundMarkt alleen data meeneemt van Nederlandse platformen die bij de AFM zijn geregistreerd en CrowdfundingCijfers neemt ook buitenlandse platformen mee.

Grote verschillen in groeisnelheid platformen

4 platformen haalden in 2021 meer dan €50 miljoen op voor ondernemers:

 1. NLinvesteert - €125 miljoen (+87%)
 2. Collin Crowdfund - €95 miljoen (+96%)
 3. DuurzaamInvesteren - €72 miljoen (+237%)
 4. Geldvoorelkaar - €59 miljoen (+27%)

Daarnaast is er een grote groep van ca. 10 platformen die tussen de €15-30 miljoen hebben opgehaald.

Alle grotere platformen zijn gegroeid in 2021, maar er zijn wel grote verschillen. De minst groeiende aanbieders zijn NPEX (+14%) en OnePlanetCrowd (+19%), terwijl DuurzaamInvesteren (+237%) en Matching Capital (+240%) het snelste zijn gegroeid in vergelijking met 2020.

Vastgoed financieringen belangrijkste reden van groei

Een heel groot deel van de groei komt voor rekening van vastgoed financieringen waarbij het vastgoed als onderpand beschikbaar is en het risico lager wordt.

Het aantal ondernemingen die werkkapitaal ophalen via crowdfunding lijkt zelfs af te nemen, omdat de investeerders op de grote platformen vooral op zoek zijn naar projecten met veel zekerheden als onderpand.

2022 wordt het jaar van overnames in crowdfunding sector

Door de invoering van de nieuwe Europese crowdfunding wetgeving moeten alle platformen voor het eind van het jaar een nieuwe vergunning hebben aangevraagd. Door de hoge kosten zullen een groot aantal platformen daar niet aan kunnen voldoen. Het is daarom de verwachting dat van de 50+ huidige Nederlandse crowdfunding platformen meer dan de helft zal gaan stoppen, waarbij sommige overgenomen zullen worden en anderen de activiteiten af gaan bouwen.

Eerder dit jaar maakten Geldvoorelkaar en AndersFinancieren (nummer 4 en 7 in de lijst van financieringen ni 2021) al bekend om samen verder te gaan. Hiermee ontstaat een organisatie die de grootste crowdfunder is in gezamenlijk volume en die de ambitie heeft uitgesproken om eind 2022 in totaal een volume van €500 miljoen te hebben verstrekt.

Ook Lex van Teeffelen waagt zich aan een voorspelling welke platformen wellicht verder nog overgenomen gaan worden of samen gaan werken. Niet alleen door branchegenoten, maar ook de kansen voor traditionele financiers om zich in te kopen in deze markt.

Crowdfunding in België - winwin lening populair

Ook in België is de crowdfunding markt in 2021 (bijna) verdubbeld.  De belangrijkste zes crowdlendingplatformen hebben vorig jaar samen €85 miljoen opgehaald voor bedrijven in Vlaanderen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

Look&Fin marktleider met €45 miljoen - €23 miljoen in Vlaanderen

In België is de markt een stuk overzichtelijk. Terwijl er in Nederland 50+ crowdfunding platformen zijn geregistreerd die zich richten op investeringen in mkb bedrijven, zijn dit er in België slechts 8, zo blijkt uit het overzicht van het Vlaams Agentschap Ondernemen & Innoveren.

Het platform Look&Fin claimt in 2021 in totaal €45 miljoen te hebben opgehaald voor ruim 100 bedrijven, waarvan de helft in Vlaanderen. Hiermee is het het belangrijkste platform in België.

Crowdfunding in combinatie met winwin-lening

Een deel van de crowdfunding platformen faciliteert nu ook de winwin-leningen (maximaal 1,75% rente + belastingkorting van 2,5% + overheidsgarantie voor 40 procent van het kapitaal), waarmee particulieren in België fiscaal vriendelijk bevriende mkb ondernemers kunnen ondersteunen.

Bij Look&Fin was de helft van de financieringen een WinWinlening, wat aantoont dat er veel interesse in is om deze kredieten ook aan te bieden via crowdfunding platformen.

8.665 winwinleningen in België afgesloten in 2021

De winwinlening is in België een groot succes. Nog nooit vonden bedrijven en organisaties zoveel financiering bij vrienden of familie. Vorig jaar werden in totaal 8.665 winwinleningen voor 152 miljoen euro afgesloten. Dat is meer dan het dubbele van het aantal leningen in 2020.

Hulp aan ondernemers vanwege coronacrisis

Veel bedrijven die door de coronacrisis onder druk kwamen te staan hebben behoefte aan versterking van de financiële positie. Om ondernemers op (middel)lange termijn te ondersteunen, werd op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits het Vlaamse herstelplan "Vlaamse Veerkracht" uitgewerkt.

Eén van de onderdelen daarvan was de lancering van het Vriendenaandeel en een aangepaste Winwinlening met het doel ondernemingen via vrienden, familie of geïnteresseerde derden makkelijker en voordeliger aan een lening te helpen en zo de solvabiliteit te versterken. Dit was een groot succes:

"Nog nooit konden zoveel kmo’s rekenen op een financieel duwtje via vrienden, familie, kennissen of geïnteresseerde particulieren. 2021 breekt alle records. Vlaanderen toont zich duidelijk solidair met onze ondernemers”

Kenmerken van verruimde winwinlening

Door het optrekken van het te lenen bedrag en het aanpassen van de looptijd van de lening, zijn veel meer particulieren de ondernemers gaan ondersteunen.

Zo kunnen particulieren sinds oktober 2020 tot €75.000 uitlenen, waar dat vroeger nog beperkt was tot €50.000 . Ook het maximale bedrag dat een onderneming kan lenen via Winwinleningen werd opgetrokken van €200.000 naar €300.000.

Ook de vaste looptijd van 8 jaar, kan nu flexibel worden vastgesteld tussen 5 en 10 jaar.

De Winwinlening is een fiscaal voordelig instrument dat daarnaast een jaarlijks belastingkorting van 2,5 procent oplevert op het gemiddeld saldo van het nog verschuldigde kapitaal.

Vriendenaandeel nog minder succesvol

In februari 2021 werd daarnaast het Vriendenaandeel geïntroduceerd. Particulieren kunnen met het Vriendenaandeel tot €75.000 investeren in een mkb bedrijf en aandeelhouder worden. De onderneming kan net zoals bij de Winwinlening tot €300.000 extra kapitaal ophalen.

In ruil ontvangt de Vriendenaandeelhouder tot maximaal 5 jaar een fiscaal voordeel van 2,5% per jaar.

In totaal werden er sinds de invoer van het instrument vorig jaar 239 Vriendenaandelen goedgekeurd voor een bedrag van 656.000 euro. Van de bijna 300 Vriendenaandelen die net voor het einde van het jaar 2021 werden aangevraagd, zijn er nog verschillende in behandeling.

Winwinlening in Nederland

Het spreekt voor zich dat een vergelijkbare regeling in Nederland ook zeer wenselijk zou zijn, zeker nu de solvabiliteit van een groot aantal bedrijven verzwakt is. In een discussie die ik hierover had op Linkedin werd hier ook positief op gereageerd. Het is nu aan de ministers Adriaansens (EZK) en Kaag (MinFin) om dit op te pakken in het post-corona herstelplan.

Seedrs resultaten - £696 miljoen voor 310 startups

Seedrs resultaten - £696 miljoen voor 310 startups

Een van de belangrijkste internationale equity crowdfunding platformen is Seedrs. In totaal is er al £1.7 miljard opgehaald via het platform en zijn er ruim 1500 startups en scaleups gefinancierd.

Kansen voor Europese startups

Hoewel de meeste financieringen plaatsvinden voor UK startups, zijn er afgelopen jaar ook 33 bedrijven in andere Europese landen gefinancierd. Met de introductie van de Europese crowdfunding wetgeving en de plannen om verder uit te breiden in Europa, zal dit aantal de komende jaren naar verwachting alleen maar verder toenemen.

Resultaten in 2021

Omdat deze financier ook in de Nederlandse markt actief gaat worden is het interessant om te bekijken waar deze organisatie nu staat.

Enkele resultaten van 2021:

 • £696 miljoen geïnvesteerd in equity crowdfunding campagnes
 • 310 succesvolle financieringen
 • 102 hiervan waren campagnes > £1 miljoen
 • 12 exits van ondernemingen die eerder financiering via het platform opgehaald hadden

Cases

Enkele interessante campagnes:

 • Lick – Grootste campagne: £15 miljoen opgehaald
 • Ziglu – £7.326 miljoen opgehaald en hiermee 724% van doelbedrag opgehaald
 • Chapel Down – £6.95 miljoen door 4.172 investeerder, waarmee het de meeste investeerders in een enkele campagne was

Equity crowdfunding in Nederland groei naar €30 miljoen

Op dit moment worden er nog relatief weinig crowdfunding campagnes voor risicokapitaal gerealiseerd in Nederland.

Volgens CrowdfundingCijfers.nl is er wel een kentering zichtbaar. In 2021 werd er voor meer dan €30 miljoen  opgehaald door verkoop van aandelen. Dat is bijna vier keer zoveel als in 2020, toen €7,8 miljoen werd opgehaald.

Met de komst van internationale equity crowdfunding platformen naar Nederland wordt deze vorm van financiering mogelijk ook steeds bekender bij ondernemers en adviseurs en zal het ook vaker ingezet gaan worden door startups, scaleups, maar ook door groeiende mkb bedrijven.

$1,1 miljard via equity crowdfunding in VS opgehaald

$1,1 miljard via equity crowdfunding in VS opgehaald

Terwijl de Venture Capital markt voor startups in Amerika wereldwijd voorop loopt, is de crowdfunding sector lange tijd achter gebleven. Zeker het ophalen van financiering bij retail investeerders (Reg CF wetgeving) komt pas sinds kort op gang.

Dit kwam onder andere door de strenge regels en beperkingen van het maximale kapitaal van $1,07 miljoen wat een onderneming via crowdfunding op mocht halen. Nu de limiet is verhoogd naar $5 miljoen heeft de sector in 2021 een sterke groei doorgemaakt.

Verschillen tussen Reg CF, Reg D en A+ (onderdeel JOBS Act)

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft de markt voor online fundraising opgedeeld in drie verschillende segmenten, met eigen regelgeving, bij de introductie van de JOBS-act:

 • Reg CF- Wat wij zien als equity crowdufnding voor retail investeerders - Max $5 miljoen per bedrijf en lichtere regelgeving
 • Reg D 506c - Financiering alleen ophalen bij "accredited investors". Geen maximum bovengrens, maar mag dus alleen gericht zijn op ervaren investeerders.
 • Reg A+ - Een mini-beursgang (mini-IPO)  inclusief een prospectus welke goedgekeurd moet worden door de SEC. Hiermee kan tot $75 miljoen worden opgehaald van retail en professionel investeerders gezamenlijk.

In de praktijk worden openbare rondes (Reg CF) vaak gecombineerd met een Reg D campagne om financiering van particulieren aan e kunnen trekken en dit te combineren met professionele investeerders.

In 2021 evenveel opgehaald als 2016-2020 gecombineerd via Reg CF

In 2021 werd meer dan $500 miljoen opgehaald, wat een groei was van 140% in verhouding met 2020. Het was zelfs meer dan alle eerdere financieringen van 2016 tot 2020 gecombineerd!

Ook het aantal investeerders is sterk toegenomen. 540.000 investeerders hebben aan 1.500 financieringen bijgedragen, waarbij er gemiddeld $450,000 opgehaald werd.

Er zijn nu 42 equity crowdfunding platformen actief. De belangrijkste platformen in Amerika zijn op dit moment Wefunder, StartEngine, Republic en SeedInvest, die samen 80% van alle financieringen verstrekken.

$1 miljard aan financieringen in 2022

De verwachting is dat in 2022 er meer dan $1 miljard via equity crowdfunding zal worden opgehaald via ca. 2.500 campagnes.

Contact

Meer weten over community finance, community ownership en nieuwe businessmodellen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).