Crowdfunding in de Sport | Crowd Relations | Cijfers uit België en Afrika

In deze editie relatief veel buitenlands nieuws. Funding Circle doorbreekt als 2e platform in Engeland de grens van £2 miljard. In heel Europa is de trend te zien van hogere volumes, maar ook grotere bedrijfsleningen van gemiddeld 500.000 euro en de positieve impact van belastingvoordelen in het VK op Equity Crowdfunding.

Verder mooi nieuws uit Nederland over de Postcodeloterij die Crowdfunding in de Sport gaat ondersteunen en 2 artikelen over Crowd Relations. Een artikel over Blandlord, een blockchain-crowdfunding oplossing voor aankoop en verhuur van vastgoed en een Engels onderzoek dat aantoont dat veel ondernemingen te weinig aandacht aan kleine (crowdfunding) aandeelhouders geven.

Veel leesplezier,

Ronald

Crowdfunding in de Sport krijgt steun van Vriendenloterij

In Nederland zijn er verschillende crowdfunding platformen die zich richten op ondersteuning van (top)sport. Zo richt WijZijnSport zich op topsporters en Talentboek zich op talent. Daarnaast is er ook het platform CrowdSport en Crowdfundingvoorclubs.nl die zich op sportclubs richt.

100.000 euro voor Yvonne van Gennip Talent Fonds

Op het Goed Geld Gala van de Vriendenloterij heb ik namens het Yvonne van Gennip Talent Fonds een bijdrage van 100.000 euro in ontvangst mogen nemen om sport voor talenten te ondersteunen. Hiermee zal het platform Talentboek een sterke stimulans krijgen.

Samenwerking platformen

Op dit moment zijn alle platformen nog te klein om zelfstandig te kunnen bestaan. Gezien de marktpotentie en de huidige bedragen die per jaar opgehaald worden voor sporters (max 200.000 per jaar), is het ook lastig om een sluitende business case te realiseren.

Het zou dan ook een logisch moment zijn om te zien of er een samenwerking opgezet worden tussen de verschillende platformen om een brede groep van sporters te kunnen faciliteren.

Crowdfunding in België groeit naar 30 miljoen

In 2016 is in totaal 30 miljoen euro opgehaald door crowdfunding projecten in België. Een heel stuk lager dan de 170 miljoen euro die in Nederland werd opgehaald, maar wel 3x zoveel als in 2015.

Per project werd er gemiddeld 25.000 euro opgehaald en werden er in totaal 1194 projecten gestart.

Hiermee lijkt crowdfunding in België de weg naar boven te hebben gevonden. Door invoering van de nieuwe fiscale voordelen verwacht ik dat 2017 ook minimaal een verdubbeling zal laten zien van het bedrag dat via crowdfunding zal worden geïnvesteerd.

Blandlord - Crowd Ownership via Blockchain

Blandlord is een van de eerste voorbeelden die ik tegen ben gekomen om Blockchain te koppelen aan Crowdfunding. Via Blandlord kunnen particulieren samen investeren in een pand en dit daarna verhuren. Eigenaarschap en beslissingen lopen via de Blockchain oplossing van Blandlord.

AFM InnovatieHub

Het initiatief maakt gebruikt van de InnovatieHub van AFM/DNB om de juridische kaders goed vast te stellen.

Kleine aandeelhouders worden vaak genegeerd

Uit een Engels onderzoek blijkt dat ondernemingen met veel kleine aandeelhouders (wat bij Equity Crowdfunding vaak het geval is), deze aandeelhouders vaak het gevoel hebben om niet actief betrokken te worden.

Verhandelbaarheid / liquiditeit

Daarnaast hebben de investeerders behoefte aan liquiditeit. Zij willen graag de mogelijkheid hebben om hun aandelen te kunnen verkopen. Omdat de meeste Equity Crowdfunding platformen nog geen "Secondary Market" aanbieden om de aandelen te verkopen, zet dit een rem op de investeringen.

Omdat er geen transparante markt is, hebben veel investeerders ook geen idee wat de waarde van hun aandelen is.

Crowd / Investor Relations

Eerder heb ik al eens aangegeven dat er op dit moment te weinig gebruik gemaakt wordt van de Crowd door bedrijven die via crowdfunding investeringen hebben opgehaald. Met de juiste Crowd Relations, met kennis uit de Community Building industrie, kunnen deze investeerders nog sterker gemobiliseerd worden als ambassadeurs en gevraagd worden voor vervolginvesteringen.

Equity Crowdfunding toekomst rapport (download)

Enkele maanden geleden hebben wij voor AIG al een verkenning van de Equity Crowdfunding markt in Europa gedaan en daarbij was de "Secondary Market" ook een belangrijk aandachtspunt.

Het gehele onderzoek kan rechtstreeks gedownload worden vanaf de site van AIG (Equity Crowdfunding - Considering potential risks and liabilities as the industry grows and matures - PDF)

De Fintech-realiteit - NRC Live

Op 11 mei spreek ik op het NRC Live Fintech event over nieuwe innovaties in de financiële sector, zoals blockchain, kunstmatige intelligentie, mobiel betalen, chatbots en marketplace lending.

Daarbij zal ik mij inzetten om vooral de sociale kansen te benadrukken van Fintech, zoals Blockchain oplossingen voor gedeeld financieren & co-eigenaarschap en andere community-based financieringsmodellen.

Internationaal

Belastingvoorden (EIS & SEIS) zorgen voor extra investeringen voor startups in VK

Een onderzoek van equity crowdfunding platform SyndicateRoom toont aan dat de helft van de particuliere investeerders aangeven dat ze vaker gaan investeren in startups wanneer deze in aanmerking komen voor belastingvoordelen.

Educatie

Het blijkt echter ook dat op dit moment slechts 20% van de investeerders in het VK goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden van VCT en (S)EIS belastingmaatregelen. Hier is dus nog veel te winnen.

In Nederland hebben we helaas nog geen belastingvoordelen voor startups of specifiek voor investeringen via crowdfunding. Het zou mooi zijn als na de verkiezingen de partijen hiermee willen gaan experimenteren.

Europese leenplatformen zien sterke groei in hoogte van aangevraagde leenbedrag

Het Frans Lendix (nu ook actief in Spanje en Italië) en het Duitse Creditshelf geven beiden aan dat de gemiddelde omvang van de aanvragen op hun platform gegroeid is naar ca. 500.000 euro.

Van start-ups/kleine bedrijven naar midden-bedrijf

Bij de start van de organisaties enkele jaren geleden, bleken vooral startups en kleine bedrijven gebruik te maken van de online p2p-leenplatformen. Het laatste jaar zagen zij een sterke groei van grotere organisaties die 400-500k leningen aanvroegen. Daarbij verwachten ze dat het gemiddelde op korte termijn zal groeien naar 800k - 1 miljoen euro.

Situatie in Nederland

In Nederland zien we een vergelijkbare ontwikkeling. In het laatste rapport van Crowdfundmarkt zien we dat het gemiddelde bedrag in crowdfinance (lending en equity) steeg met 11% tussen 2015 en 2016 van 134.000 naar 149.000. Dit ligt nog onder het gemiddelde van de Duitse en Franse platformen, maar we zien wel steeds vaker projecten verschijnen die 1 miljoen euro of meer aanvragen.

Funding Circle doorbreekt £2 miljard grens

Het Engelse marketplace lending platform Funding Circle (ook actief in Nederland) bereikt als 2e platform in het VK de grens van 2 miljard aan verstrekte leningen. Een maand geleden bereikte Zopa ook al deze mijlpaal. Zopa richt zich echter op consumenten leningen en Funding Circle op leningen aan bedrijven.

In Nederland nog stuk kleiner

Afgelopen week publiceerde ik nog een korte verwijzing naar het behalen van de mijlpaal van 100 miljoen euro door Geldvoorelkaar, het grootste Nederlandse platform. Het tweede platform qua omvang in Nederland, Collin Crowdfund, heeft op dit moment ook pas 62 miljoen aan leningen verstrekt.

Om het in perspectief te plaatsen: De afgelopen maanden verstrekte Funding Circle  £100 miljoen per maand!

Kickstarter succes wordt verkocht voor $250 miljoen

Het is altijd mooi om te zien dat bedrijven die een succes zijn geworden via crowdfunding, ook daadwerkelijk doorgroeien. Het Amerikaanse Anova Culinary, die in 2014 via een succesvolle campagne $1,811,321 ophaalden via 10,508 donateurs, wordt overgenomen door Electrolux voor $250 miljoen.

Alternative Finance in Afrika en Midden Oosten

Uit een nieuw onderzoek van Cambridge Centre of Alternative Finance, blijkt dat de markt van Alternatieve Financiering in Afrika en het Midden Oosten nog relatief klein is. In totaal werd er in 2015 (meest actuele cijfers) $242 miljoen opgehaald, waarvan de helft ($124,3 miljoen) in Israël werd opgehaald.

Afrika: platformen buiten eigen land

90% van de financiering voor Afrikaanse projecten werd opgehaald door platformen die buiten Afrika zijn opgericht. Dit heeft waarschijnlijk te maken van een gebrek aan duidelijke regelgeving in de landen zelf, maar natuurlijk ook door de aanwezigheid van diaspora die projecten in het eigen land willen financieren.

Midden-Oosten: Israël is meest succesvol

In het Midden-Oosten is duidelijk Israël het meest succesvolle land. Met een sterke economie wordt de meeste financiering (92,6%) ook opgehaald binnen het eigen land.

Ook is Equity Crowdfunding hier sterk, wat o.a. te maken heeft met het sterke investeringsklimaat in high-tech startups. Het platform OurCrowd is hierin het meest succesvol.

Crowdfunding in Oost-Afrika

Uit een eerder rapport bleek al dat er vooral nog veel aan regelgeving en educatie nodig was in Oost-Afrika om crowdfunding te laten groeien.

In een eerder artikel heb ik hier uitgebreid aandacht aan besteed en aangegeven wat mijn ervaringen met toezichthouders zijn en hoe overheden crowdfunding nog beter kunnen stimuleren.