Crowdfunding in vastgoed | AltFin Eco-systeem | £190m community-owned duurzame energie

Nog wat drukke weken voor de vakantie. Afgelopen maandag voor Ministerie OCW nog een lezing mogen geven voor een grote groep culturele organisaties over matchfunding, crowd investeringen en DIY-crowdfunding en de komende 2 dagen in Cambridge (CCAF) om met internationale academici, toezichthouders en beleidsmakers te spreken over de ontwikkelingen rond Alternatieve Financiering in Europa.

Deze week een aantal interessante artikelen over (de groei van) crowdfunding in vastgoed, de nieuwe toetreders tot de FCA Sandbox (waarvan 1/3 Blockchain gaat inzetten), een analyse over het belang van samenwerking door aanbieders van alternatieve financiering in Nederland om de sector naar een hoger niveau te krijgen en cijfers over "community-owned" duurzame energie projecten in Engeland en Nederland.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Groei van crowdfunding in vastgoed

Deze week kwamen er een aantal artikelen langs over de snelle groei van vastgoed crowdfunding.  Al enkele jaren wordt aangekondigd (ook door mij) dat dit veel potentie heeft in Nederland en omliggende landen, maar vanwege verschillende redenen (regelgeving, conservatieve sector, gebrek aan budget om goed te starten) is dit alleen in US en VK goed van de grond gekomen.

Vastgoed in Duitsland groeit naar €120 miljoen
In Duitsland is de toezichthouder met nieuwe wetgeving bezig voor het investeren via crowdfunding. Omdat de nieuwe wetgeving in eerste instantie vooral op innovatie gericht was, leek het er lang op dat vastgoed crowdfunding niet meer mogelijk zou zijn. Met de laatste review ronde is vastgoed hier weer aan toegevoegd en blijft het mogelijk.

Dit is goed nieuws, want de vastgoed sector groeit in Duitsland erg snel. In 2015 werd er nog € 20,9 miljoen opgehaald, in 2016 was dit verdubbeld naar € 40,3 miljoen. In de eerste helft van dit jaar is dit al gegroeid naar €51,9 waardoor de verwachting is dat de markt in 2017 verdrievoudigd naar ca. €120 miljoen.

De grootste platformen in Duitsland zijn Exporo (€64m), Zinsland (€18m), Bergfürst (€13m). Vooral op Exporo komen regelmatig projecten langs die het maximaal mogelijke bedrag volgens de huidige wetgeving (€2,5m) ophalen.

Vastgoed in Nederland
In Nederland zijn al een aantal platformen actief die gericht zijn op zakelijke markt, zoals Bouwaandeel, SameninGeld en CrowdEstate, maar ook op consumenten (hypotheken) zoals Jungo. Ook komen er af en toe projecten langs op "algemene" investeringsplatformen zoals Anders Financieren (zakelijk/maatschappelijk) of Lendico (prive).

€10,6m voor verbouwing ziekenhuis
Wel waren er enkele (grote) individuele initiatieven, waarvan het Admiraal de Ruyter ziekenhuis in Vlissingen de meest bekende was. Voor de verbouwing van dit ziekenhuis werd €10,6m opgehaald. Deze week gaat het ziekenhuis weer open na de verbouwing.

Newfunding - nieuwe speler die snel groeit
Tot nu toe kwam crowdfunding voor vastgoed nog niet erg van de grond in Nederland. Deze week is echter NewFunding gestart en daar lijkt het concept wel goed aan te slaan, met een aantal succesvolle projecten bij de start van het platform. Daarnaast staan er nog 4 projecten open (ter waarde van €1,6 miljoen). Ik ga het actief volgen.

Al £190m geïnvesteerd in community-owned duurzame energieprojecten in VK

In een uitgebreid onderzoek naar de financiering van "community-owned" duurzame energie projecten in het VK concludeerden de onderzoekers dat er op dit moment 222 initiatieven zijn die door lokale communities ontwikkeld, gefinancierd en beheerd worden. Deze wind- en zonne-energie projecten leveren 121 MW aan energie wat voldoende is om 85.500 woningen van energie te voorzien.

Financieel rendabele organisaties

Met  £1.9m aan kosten hebben de organisaties in totaal £190m aan investeringen kunnen ophalen, waarmee ze erg efficient zijn (slechts 1% kosten). De meeste investeringen kwamen binnen via de uitgifte van Community Shares, gevolgd door leningen. Daarnaast is er nu al voor £620.000 aan inkomsten uit de projecten gebruikt voor de financiering van lokale initiatieven binnen de gemeenschap.

€26m in Nederland voor 229 zonne-energie projecten
Afgelopen week schreef ik al over een onderzoek van Zonnepanelendelen die had berekend dat er in Nederland 229 projecten gefinancierd zijn door particulieren en dat hiervoor €26m is opgehaald. Duurzame energie projecten en crowdfunding / community eigenaarschap lijkt dus inderdaad een erg goede combinatie.

Sandbox FCA = Blockchain Sandbox?

In de 2e ronde van de FCA Sandbox, blijkt een groot aantal Fintech startups gebruik te maken van Blockchain technologie. 1/3 van de geaccepteerde organisaties hebben aangekondigd hier gebruik van te maken blijkt uit de publicatie van de FCA.

77 aanmeldingen
Van de 77 aanmeldingen werden er 31 geaccepteerd, waarvan er 24 daadwerkelijk van start gaan. Dit zijn de 8 Blockchain gerelateerde initiatieven die gaan starten. Het bied een mooi inkijkje in de innovatie die er mogelijk aan gaan komen:

BlockEx

Disberse

Nivaura

Nuggets

OKLink

Oraclize

Paylinko

Sabstone

Groei van Fintech / AltFin eco-systeem

Voordat de Alternatieve Financiers en andere FinTech aanbieders compleet geaccepteerd zullen zijn, zal er hard gewerkt moeten worden aan het opbouwen van een stabiel eco-systeem. Nieuwe aanbieders zullen samen op moeten gaan trekken richting de traditionele sector, overheden, ondernemers, investeerders en elkaar.


Van events naar structurele netwerken
Een eerste stap zijn de vele bijeenkomst en events die nu al worden georganiseerd. Zo organiseert Holland Fintech regelmatig Meetups, worden er Fintech Award events georganiseerd door Alex van Groningen en NRC Live (en vele anderen) in Nederland, maar ook internationaal zijn er grote bijeenkomsten, zoals het Money2020 event (volgend jaar in Nederland) en Lendit.

Om tot échte verbinding te komen moeten echter meer stappen gezet worden. De Utrecht Economic Board is met een eerste initiatief bezig om een Fintech cluster te ontwikkelen waarin banken, verzekeraars, onderzoekers, Fintech startups en aanbieders van alternatieve financier actief op zoek gaan naar samenwerkingen.

Samenwerking aanbieders Alternatieve Financiering
Om echt impact te bereiken is het belangrijk dat de verschillende aanbieders van Alternatieve Financiering (en andere Fintech startups) krachten gaan bundelen om niet alleen actief samen te gaan werken, maar ook een manier weten te vinden om een gezamenlijke visie te ontwikkelen richting beleidsmakers en toezichthouders, maar ook om naar andere stakeholders een duidelijke standpunt in te nemen.

Doorverwijzing en gedragscode alternatieve sector
Denk hierbij bijvoorbeeld aan actuele zaken zoals de doorverwijzing door banken (wanneer zij geen krediet kunnen verstrekken) naar alternatieve financiers en een gedragscode richting het MKB bij het verstrekken van leningen.

Samenwerking binnen een Fintech / AltFin eco-systeem
Een uitgebreid artikel over dit onderwerp is geschreven door Jouko Ahvenainen. Hij stelt dat nieuwe aanbieders nog te veel intern gericht zijn. Ze richten ze zich alleen op hun eigen activiteiten, technologie en investeerders in plaats van het bepalen van hun unieke positie in het ecosysteem.

Daarnaast ziet hij dat de traditionele partijen nog erg traag zijn in het accepteren van nieuwe standaarden mbt usability, maar ook het gebruik van APIs en andere standaarden voor het koppelen van diensten en zelfs het digitaliseren van bestaande dienstverlening. Dit moet geregeld zijn voordat de systemen werkelijk goed gekoppeld kunnen gaan worden. Als laatste moeten er nieuwe financiële producten voor securitisatie, maar ook secondary markten ontwikkeld worden waarbij.

Eerste gecrowdfunde ziekenhuis gaat 29 juni open

Het grootste crowdfunding project in 2015 was de renovatie van het ziekenhuis Admiraal de Ruyter in Vlissingen. Hiervoor werd 10,6 miljoen euro opgehaald van de 20,6 miljoen die nodig was voor de renovatie, waardoor het ziekenhuis open kon blijven.

Lokale financiering
Uiteindelijk hebben 650 particulieren en zakelijke investeerders mee gedaan aan het project. Van hen komt 45 procent van Walcheren zelf en in totaal 70% uit Zeeland. Slechts 30 procent van de investeerders komt van buiten Zeeland.

Volgens de initiatiefnemer:

“De Zeeuwen hebben dit ziekenhuis in hun hart gesloten. 70 procent van alle investeerders komt uit Zeeland en ook de bedrijven die bij de renovatie betrokken zijn komen allemaal uit onze provincie. Het is dan ook oprecht een project van én voor de Zeeuwen.

Een vergelijkbare ervaring heb ik zelf met het Windpark Nijmegen-Betuwe, waar 1.013 personen mede-eigenaar zijn geworden van een windpark, waarbij het merendeel van de leden ook in Nijmegen of de regio woont. Ook hier is zoveel mogelijk samengewerkt met lokale leveranciers voor het opleveren van de het windpark.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)