Crowdfunding via Blockchain gerealiseerd | €15M voordekunst | Vergunning voor platformen?

Wow. Veel (positieve) reacties op mijn vorige nieuwsbrief dat de Alternatieve Financiers meer moeten gaan samenwerken om niet te concurrentie met omliggende landen te verliezen. Ook ideeën hierover? Laat het me weten! Wordt vervolgd.

Deze week nieuws over de nieuwe PSD2 wetgeving en welke impact dit heeft voor platformen, een mijlpaal voor Blockchain en equity crowdfunding in Frankrijk, voordekunst doorbreekt de grens van €15 miljoen, het eerste Social Impact Bond gefinancierd door EIF/EIB en honderden Britse pubs en lokale winkels die overgenomen worden door de lokale gemeenschap (en heel succesvol blijken).

Als afsluiting deze keer een analyse van de groei van investeringen in durfkapitaal via crowdfunding.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Hebben AltFin platformen vanaf januari onder PSD2 een (DNB) vergunning voor betaaldiensten nodig?

In een uitgebreide blog gaat Remco Boer (Mollie) uitgebreid in op de impact van de nieuwe PSD2 regeling op het gebied van betaaldiensten die online platformen (P2P-lending, crowdfunding) leveren.

Afhankelijk van de huidige opzet zullen een aantal platformen zeker actie moeten ondernemen. Hierbij mijn analyse voor de AltFin platformen in Nederland.

PSD

Sinds de invoering van de eerste betaalrichtlijn (de Payment Services Directive of PSD) in 2009 moeten partijen die betaaldiensten verlenen hiervoor in principe een vergunning verkrijgen. Partijen die dit als nevenactiviteit doen, zoals online marktplaatsen en crowdfunding platformen, hoefden echter geen vergunning aan te vragen.

PSD2
Vanwege de verschillende interpretaties in Europa van de definitie van een betaaldienstverlener werd deze onder de nieuwe richtlijn (PSD2), die 13 januari 2018 van kracht wordt, verder aangescherpt. In principe heeft ieder platform hier nu mee te maken volgens de DNB.

DNB stelt echter nog wel dat de uitzondering blijft gelden voor handelsagenten die namens één van de twee zijden (dus koper of verkoper) op het platform handelen, ongeacht of het platform de betaling of gelden verwerkt. De uitzondering geldt echter niet voor partijen die voor beiden optreden als zij ook de gelden afhandelen.

Een deel van de Nederlandse platformen hebben zelf de gelden niet in bezit, dus zullen er niet direct mee geconfronteerd worden, maar anders geeft Remco Boer de volgende oplossingen:

  1. Voorwaarden aanpassen - Aangeven dat je alleen voor een van beide partijen optreed (in de praktijk niet erg praktisch voor de meeste platformen vanwege terugbetalingen)
  2. Betaaldienst gebruiken - Belangrijk hierbij is dat betalingen vroeg in het proces naar de betaalprovider (derdengeldenrekening) gaan. Veel platformen gebruiken deze structuur al. Het is ook hier belangrijk dat het platform geen invloed heeft op de geldstromen
  3. Betaaldienstverlener worden - PSD2 biedt ook kansen. Een platform kan meer controle over de geldstromen krijgen en zelf een betaaldienstverlener worden. Met een transactievolume van maximaal 3 miljoen euro per maand en uitsluitend Nederlandse activiteiten kom je ook nog in aanmerking voor een vergunningsvrijstelling, met minder zwaar toezicht.
  4. Een DNB-vergunning aanvragen - Bij een volume van meer dan 3 miljoen euro per maand (niet vreemd voor een AltFin platform) of actief in het buitenland, dan is er wel een DNB vergunning nodig. Dit is waarschijnlijk onhaalbaar voor de meeste platformen door het zware aanvraag en toezicht traject.

26 september duidelijkheid vanuit DNB
Op 26 september komt DNB met een officiële verklaring van de interpretatie van de PSD2 richtlijn tijdens een PSD2 seminar en weten de platformen exact waar ze aan toe zijn. Tot die tijd is het belangrijk om zich alvast goed (juridisch) voor te lichten.

Eerste Crowdfunding aandelen opgenomen in Blockchain register van BNP Paribas

Een belangrijke mijlpaal voor Blockchain. BNP Paribas Securities Services heeft samen met het crowdfunding platform SmartAngels (3e equity crowdfunding platform van Frankrijk met ruim 30 miljoen aan financiering) de eerste aandelen geplaatst in een online aandeelhoudersregister op basis van de Blockchain.

Alle nieuwe uitgiftes van aandelen van SmartAngels zullen nu direct via het nieuwe Blockchain platform geregeld gaan worden.

Secondary market
Het voordeel hiervan is dat het verhandelen van de aandelen een stuk eenvoudiger geworden is, omdat er direct een secondary market aan gekoppeld is.

De bedoeling is dat het platform later ook beschikbaar komt voor andere crowdfunding platformen en investeerders.

Eerste Social Impact Bond gefinancierd door European Investment Fund

Het European Investment Fund heeft samen met het Finse ministerie van Economische Zaken en social impact investor Epiqus een Social Impact Bond opgezet en gefinancierd. Dit is de eerste keer dat EIF hier kapitaal beschikbaar voor stelt. Het geld komt beschikbaar via het European Fund for Strategic Investments (EFSI).

€ 10 miljoen voor integratie vluchtelingen in Finse arbeidsmarkt
Het EIF investeert €10 miljoen in een Impact Bond waarmee tussen de 2,500 en 3,700 migranten en vluchtelingen via training en matchmaking gezicht wordt naar integratie in de Finse arbeidsmarkt.

Net als bij andere Impact Bonds wordt hier het principe "payment by results" toegepast.

100-en pubs en lokale winkels zijn in VK overgenomen door lokale communities (en zijn succesvol)

De Plunkett Foundation heeft 2 rapporten gepubliceerd waaruit blijkt dat de lokale winkels en kroegen die door lokale gemeenschappen worden geexploiteerd steeds populairder worden. Daarbij zijn ze ook nog erg succesvol.


348 community shops & 50 cooperative pubs
De rapporten Community Shops: A better form of business’ en ‘Co-operative Pubs: A better form of business,’ geven een overzicht van de impact van deze nieuwe manier van ondernemen.

Eind 2016 waren er 348 community shops die 1,114 banen opleverden en een omzet hadden van £54m. £125,000 hiervan werd gebruikt voor lokale community projecten. De laatste 2 jaar heeft geen van de winkels de deuren hoeven sluiten. Op lange termijn is nog steeds 95% van alle winkels succesvol.

50e cooperatieve pub gefinancierd
In maart 2017 is in het VK de 50e pub overgenomen door de lokale gemeenschap. Ruim 200 leden investeerden via een Community Share in totaal £310,000 om de pub over te nemen en nieuw leven in te blazen.

Geen van de 50 pubs is in de financiële problemen gekomen tot nu toe.

Voordekunst bereikt mijlpaal: € 15 miljoen gedoneerd aan creatieve projecten

Een mooie mijlpaal voor voordekunst.nl, het meest succesvolle reward crowdfunding platform van Nederland en een van de meest succesvolle van Europa.


150.000 donateurs
Bijna 150.000 donateurs hebben meer dan 2.500 projecten mogelijk gemaakt via het platform. Met een slagingspercentage van 80% blijken de meeste campagnes (door actieve begeleiding) ook te slagen.

€4 miljoen per jaar
Op dit moment wordt er bijna €11.000 per dag gedoneerd via Voordekunst, waarmee gemiddeld 1,6 projecten per dag gefinancierd worden. Gemiddeld staan er 100 projecten online met een gemiddelde looptijd van 40 dagen.

Maatschappelijke draagvlak voor kunst vergroten
Voordekunst wil niet alleen ondernemerschap bij kunstenaars stimuleren. De organisatie wil het maatschappelijk draagvlak voor kunst vergroten.

Directeur Roy Cremers:

"Kunstenaars hebben een groot publiek nodig om iets te creëren en crowdfunding biedt hier een extra kans. Elke donateur is een ambassadeur. Iemand die zich betrokken voelt bij wat je doet of maakt. Dat creëer je samen, en niet alleen met het ophalen van een fonds of subsidie.”

Chinees P2P leenplatform haalt €102 miljoen groeifinanciering op

Het Chinese platform Dashu heeft een Serie C investeringsronde van 800 miljoen Yuan (€102 miljoen) afgerond. Het platform dat is opgericht in 2014 heeft zelf al aan 60,000 kleine bedrijven financiering verstrekt.

De algoritmes die gebruikt worden voor risico inschattingen, worden ook verkocht aan 25 banken. Op dit moment hebben die een default percentage van 2,3%.

Groei van investeringen in durfkapitaal via crowdfunding

In de eerste helft van 2017 werd voor 10,6 miljoen aan durfkapitaal geïnvesteerd in Nederland volgens een persbericht van Symbid (7 miljoen converteerbare leningen en 3,6 miljoen aan aandelen). Symbid geeft aan hier 3 miljoen euro van gefinancierd te hebben, wat uitkomt op 27% van de markt.

Andere bekende aanbieders van durfkapitaal via crowdfunding zijn Leapfunder, OnePlanetCrowd (converteerbare leningen), Seedrs (groot in VK) en CrowdAboutNow.

16,5 miljoen in 2016
Over heel 2016 werd 16,5 miljoen opgehaald aan durfkapitaal. Als er in het tweede half jaar net zoveel wordt opgehaald dan groeit de markt dit jaar ook weer met 30%. Dat is erg positief nieiws, maar het is echter nog steeds slechts een klein deel van het durfkapitaal wat jaarlijks opgehaald worden door startups.

In de afgelopen jaren werd er volgens StartupJuncture gemiddeld voor 250-300 miljoen aan durfkapitaal voor startups opgehaald (exclusief enkele grote deals van Adyen, Catawiki en Takeaway die de cijfers vertekenen).

Op basis van deze cijfers werd in 2016 minder dan 1% van het durfkapitaal opgehaald via crowdfunding. Als de groei in 2017 doorzet dan komen we mogelijk net op 1% uit.

15,6% startup investeringen in VK via crowdfunding
Het is opvallend dat dit in het VK een stuk hoger al is. In 2015 werd al 15,6% van het durfkapitaal in het VK via online platformen werd opgehaald (zie plaatje hieronder). Dit kwam uit op 332 miljoen pond.

Hier zijn wel een aantal verklaringen voor, zoals het feit dat in Angelsaksische landen traditioneel meer risicokapitaal verstrekt wordt en er interessante belastingregelingen zijn voor particulieren, maar het verschil blijft erg groot. Wel toont het de potentie aan.

Om het in perspectief te plaatsen. In Frankrijk is de equity crowdfunding markt in 2016 gegroeid met 36% naar €69 miljoen en in Duitsland zit deze markt, vooral vanwege investeringen in vastgoed, weer sterk in de lift (€77 miljoen in eerste helft 2017).

Scale-ups
Van alle vormen van crowdfunding wordt bij equity crowdfunding traditioneel al gemiddeld het hoogste bedrag per campagne opgehaald. Symbid geeft aan dat het gemiddelde nu €250.000 is per project, waarbij ook grotere financieringen (Caramol, €600.000 en Nerdalize, €750.000) gerealiseerd worden.

Andere organisaties die de laatste tijd veel groeifinanciering via crowdfunding hebben opgehaald zijn Ampyx Power, Peerby en WakaWaka.

Vooral voor scale-ups zullen de komende tijd veel mogelijkheden komen om groeifinanciering op te halen via online platformen. Voor durfkapitaal zien we steeds meer business angels en investeringsfondsen samen met de crowd steeds grotere rondes financieren.

Daarnaast plaatsen snelgroeiende organisaties ook steeds vaker obligaties op online marktplaatsen zoals NPEX om nieuwe groeikapitaal (€1-€10/15m) op te halen bij de crowd.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies nodig of op zoek naar een spreker? Neem gerust contact op via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452)