Erkend MKB Financier keurmerk | Europese Commissie zet in op Fintech en duurzame financiering

Afgelopen dagen stond in het teken van de aankondiging van het Erkend MKB Financier-keurmerk. Voor mij persoonlijk een belangrijke mijlpaal, omdat we hier afgelopen jaar veel energie in hebben gestoken. Het is dan ook erg fijn om te zien dat het keurmerk direct al brede steun en aandacht heeft gekregen. In deze nieuwsbrief een uitleg over het keurmerk en de eerste 11 financiers die dit keurmerk ontvangen hebben.

Verder een overzicht van enkele interessante congressen de komende maanden en een eerste analyse van de plannen voor de economie en financiële markt van de Europese Commissie voor 2019-2024.

Hiervoor heb ik de volgende artikelen gekozen:

 • Erkend MKB Financier-keurmerk zorgt voor herkenbaarheid
 • Europese Commissie zet in op Fintech en duurzame financiering voor "An economy that works for people"
 • Fors financieringstekort MKB in regio Utrecht
 • $3 miljoen crowdfunding in Canada om natuur te behouden

Congressen:

 • 30/9 Dag van de Kredietunie 2019
 • 14/10 Europese Commissie workshop voor AltFin experts en beleidsmakers
 • 15/10 European Alternative Finance Research Conference 2019
 • 29/10 Het beroep financieringsadviseur binnen de financieringsmarkt

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Erkend MKB Financier-keurmerk zorgt voor herkenbaarheid

Gisteren heeft Stichting MKB Financiering (SMF) bekend gemaakt aan welke non-bancaire financiers het keurmerk “Erkend MKB Financier” is toegekend. Met de introductie van het keurmerk is een belangrijke stap gezet naar verdere professionalisering van de markt van non-bancaire (alternatieve) financiering.

Zelfregulering in snelgroeiende markt

Non-bancaire financiering is in Nederland in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Uit onderzoek van SMF blijkt dat non-bancaire financiers in 2018 meer dan € 1 miljard financiering hebben verstrekt aan ondernemers in het mkb. Dit volume zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen, waardoor binnen enkele jaren 1/3 deel van alle mkb financieringen (tot € 1 miljoen) zal worden verstrekt door deze nieuwe, non-bancaire geldverstrekkers.

Een markt die zó hard groeit, heeft behoefte aan (zelf) regulering. Daarom is in 2018 SMF opgericht als onafhankelijke organisatie, waarbij één van de speerpunten is: “Het bevorderen van de professionaliteit en samenwerking tussen MKB financiers, onder meer via een gedragscode”.

Audits

De Gedragscode MKB Financiers is in april gepubliceerd, na uitvoerige consultatie met ondernemersnetwerken, toezichthouders, banken, overheid en andere stakeholders. De afgelopen maanden hebben de eerste mkb financiers zich gemeld om getoetst te worden via een audit. Deze audit is uitgevoerd door onafhankelijk expert Jaap Koelewijn, deeltijd hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode.

Belangrijke aandachtspunten binnen de audit zijn onder andere: Tarifering, degelijke organisatie en werkprocessen, deskundigheid en professionaliteit, transparantie in communicatie, tarifering en provisies, klachtenprocedure (en aansluiting bij Kifid) en een beleid van passend en verantwoord financieren

Keurmerk verstrekt aan 11 financiers

De 11 financiers die als eerste het keurmerk hebben ontvangen zijn: Boozt24, Collin Crowdfund, Dynamic Credit, Fiduciam, FundIQ, Geldvoorelkaar, NPEX, October, Qredits, Spotcap en Voldaan.

Reacties op het keurmerk

Gisteren werd er al direct zeer positief gereageerd op het nieuwe keurmerk door o.a. het Ministerie van EZK, de Nederlandse Vereniging van Banken en Staatssecretaris Mona Keijzer. Ook deelden veel financiers, adviseurs en andere geïnteresseerden het bericht uitgebreid via diverse social media kanalen.

Meer informatie over het keurmerk is hier te vinden.

Europese Commissie zet in op Fintech en duurzame financiering voor "An economy that works for people"

Gisteren heeft Ursula von der Leyen de top posities bekendgemaakt binnen de Europese Commissie. Een van de belangrijke vice-voorzitter functies gaat ingevuld worden door Valdis Dombrovskis uit Letland. Hij krijgt als taak om zich te richten op "An Economy that Works for People" en is hierbij verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling en financiële stabiliteit in Europa.

"An economy that works for people"

Uit zijn taakomschrijving die hij mee krijgt blijkt dat er veel aandacht is voor de sociale kant van de economie. Een groeiende economie moet vooral ook ten goede komen aan de burgers zelf. Ook wordt er sterk ingezet op financiering voor de energie transitie via een "green finance strategy" en meer aandacht te geven aan "sustainable finance".

Concrete acties rond financiële markten

De opdracht die de vice-commissaris Valdis Dombrovskis mee krijgt geeft een groot aantal concrete doelen om groene, sociale en specifiek startup en mkb financiering te stimuleren:

 • I want you to ensure that we maximise the impact of EU investment to support our industry and help us deliver on our core priorities. You will coordinate the work on the Sustainable Europe Investment Plan, which should unlock €1 trillion of climate-related investment over the next decade.
 • To support this, you will be in charge of relations with the European Investment Bank, helping to turn parts of it into Europe’s climate bank. By 2025, half of its total financing should be dedicated to climate investment.
 • You should speed up the work towards a Capital Markets Union to diversify sources of finance for companies and tackle the barriers to the flow of capital.
 • You should explore ways to make cross-border investments easier, to improve the supervisory system and to better harmonise insolvency and tax proceedings.
 • I want you to develop a green financing strategy to ensure that we can direct investment and financing to the transition to a climate-neutral economy.
 • You should work with our partners to lead global efforts to scale up sustainable financing.
 • I want you to put forward a FinTech Strategy to support new digital technologies in our financial system.
 • As part of our SME strategy, I want you to develop a new private–public fund specialising in initial public offerings for SMEs.
 • You should ensure a common approach with Member States on cryptocurrencies to ensure we understand how to make the most of the opportunities they create and address the new risks they may pose.

De gehele lijst met actie-punten (waar Valdis Dombrovskis zich de komende jaren op gaat richten, is hier te downloaden (pdf).

Fors financieringstekort MKB in regio Utrecht

Onderzoek naar de financieringsbehoefte van het MKB laat een duidelijke behoefte zien naar groei- en risicokapitaal in de provincie Utrecht en Gooi en Vechtstreek. Het ‘financieringsgat’ tussen vraag en aanbod van kapitaal bedraagt maar liefst 1,6 miljard euro. Het grootste deel van deze mismatch ligt bij het groeiende en innovatieve MKB in de regio.

Opzetten Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht

Volgens Gedeputeerde Strijk van de Gemeente Utrecht blijft 40% van de financieringsbehoefte van het MKB liggen. Om de welvaart en het welzijn van de regio blijvend te versterken heeft de provincie Utrecht, samen met de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Hilversum en de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht de opdracht gegeven om een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) op te zetten.

Deze ROM krijgt een rol bij de ontwikkeling en (toeleiding naar) financiering van MKB en projecten die bijdragen aan het profiel van de regio op het gebied van gezond stedelijk leven.

De ROM gaat naar verwachting op 1 januari 2020 van start.

$3 miljoen crowdfunding in Canada om natuur te behouden

Om te voorkomen dat een stuk Canadese natuur van 800 hectare verkocht zou worden aan projectontwikkelaars en houtkap bedrijven, hebben Canadezen $3 miljoen opgehaald om dit stuk natuur kust te kopen in British Columbia.

Een mooi voorbeeld van de kracht van (donatie) crowdfunding wanneer een grote groep individuele personen hetzelfde willen bereiken.

Bijeenkomsten/congressen

Komende periode zijn er weer enkele interessante congressen gepland voor zakelijke financieringsadviseurs en personen geïnteresseerd in kredietunies, maar ook twee internationale congressen voor international Alternatieve Financiering experts en beleidsmakers (14/10) en (academische) onderzoekers.

Dag van de Kredietunie 2019

De Dag van de Kredietunie is de landelijke bijeenkomst voor alle kredietunies, externe stakeholders, intermediairs, accountants en andere geïnteresseerden. Deze dag, georganiseerd door de Vereniging Samenwerkende Kredietunies, zal worden gehouden op 30 september 2019 in Den Haag.

Tijdens deze middag vol interessante sprekers, interactieve sessies en workshops staat de verbinding tussen financieren, netwerken en coaching centraal. Hoe creëert u een optimaal financieel netwerk? Hoe betrekt u de MKB adviseur bij uw financiering of investering? En hoe benut u alle kansen in uw (lokale) netwerk?

Aanmelden

Inschrijven kan via de website van de VSK.

Het beroep financieringsadviseur binnen de financieringsmarkt

Financieren van mkb ondernemers wordt steeds complexer. Het congres op 29 oktober geeft inzicht in ontwikkelingen en praktische handvatten en  er wordt aandacht gegeven aan het beroep en de rol van de financieringsadviseur.

Voor wie?

Financieringsadviseurs en daaraan gerelateerde partijen zoals accountants, financiers, opleiders, advocaten en regelgevingsinstanties.

Accountants aangesloten bij NBA ontvangen 3 PE uren voor dit evenement.

Aanmelden

Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Reserveer daarom nu alvast je tickets via deze website.

Europese Commissie workshop voor AltFin experts en beleidsmakers

Deze "best-practices" workshop van de Europese Commissie is gericht op internationale experts en beleidsmakers die actief betrokken zijn bij het ontwikkelen en ondersteunen van het beleid en wetgeving rond alternatieve financiering in diverse landen.

Beleidsmakers van de Europese Commissie zullen het beleid uitleggen om tot een interne Europese kapitaalmarkt te komen en de noodzaak tot meer diversiteit in financieringsvormen. Daarnaast zullen experts uit het Verenigd Koninkrijk (Innovate Finance), Duitsland en Litouwen toelichting geven op de ontwikkelingen in hun land.

Meer informatie over het event kan hier gevonden worden.

Registreren voor het event kan via dit formulier.

European Alternative Finance Research Conference 2019

Het belangrijkste Europese congres voor (academische) onderzoekers op het gebied van alternatieve financiering vindt dit jaar op 15 oktober plaats in Utrecht. Ca. 80 Europese onderzoekers zullen (peer-reviewed) publicaties bespreken, waarbij dit jaar veel aandacht is voor ICOs, Fintech, Reward crowdfunding, crowdfunding institutions en equity crowdfunding. Het voorlopige programma is hier te vinden.

De onderzoekers die hun paper mogen presenteren zijn geselecteerd en uitgenodigd. Het is nog wel mogelijk om aan te melden als gast via dit formulier.

Een samenvatting van vorig jaar is hier terug te kijken.

Contact

Meer weten over nieuwe financieringsvormen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).