Estland gaat ICOs faciliteren | Crowdfunding in vastgoed | P2PFA scherpt regels aan

Deze week een analyse van de Initial Coin Offering van estcoin van het e-Residency project in Estland en een bespreking van het laatste rapport van het Europese Investerings Fonds (EIF) over toegang tot financiering voor het MKB in Europa.

Verder in deze editie:

  • DNB in spagaat bij online financieren
  • Crowdfunding in vastgoed / hypotheekmarkt
  • P2PFA scherpt regels aan voor eigen leden
  • VC in Portugal werkt samen met equity crowdfunder Seedrs
  • WakaWaka blijft crowdfunding inzetten voor groei
  • Video interview ICOs en crowdfunding ontwikkelingen

Dit was de laatste editie van dit jaar. Op 10 januari start ik weer. Fijne feestdagen en een mooi 2018!

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Estland start eigen ICO voor estcoin en gaat meer ICOs faciliteren

Vorige week kondigde IndieGoGo al aan dat zij Initial Coin Offerings gaan faciliteren voor bedrijven die financiering op willen halen, wat al een grote stap was voor deze nieuwe financieringsvorm. Deze week kwam de overtreffende trap en kondigde het E-Residency programma uit Estland aan om niet alleen een ICO voor een Estcoin te gaan starten, maar ook dat zij andere ondernemers gaat ondersteunen met het lanceren van een eigen ICO.


Estcoin
Bij de eerste aankondiging van de Estcoin was er breed kritiek op, tot en met President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank die aangaf dat Estland geen nieuwe (crypto) munt mag introduceren, omdat ze verplicht de euro moeten gebruiken. Het antwoord van Kaspar Korjus, hoofd van het programma, was hierop dan ook:

That’s why we have always referred to estcoin as a proposed ‘crypto token’.

In een nieuwe blog wordt dit idee daarom ook verder uitgewerkt. De ideeen zijn nog in ontwikkeling, maar geven duidelijk aan waar ze naar toe gaan. Erg lezenswaardig, met als belangrijkste inzichten:

  • Het team wil nieuwe ICOs gaan faciliteren, maar wel streng cureren zodat aan een aantal minimum eisen is voldaan
  • Het gaat mogelijk worden om tokens als "securities" en als "utility tokens". Je kunt dus mede-eigenaar worden of "slechts" tokens krijgen om te gebruiken
  • Voor de eigen estcoin onderzoeken ze 3 varianten: Een "community estcoin" (het e-Residency eco-systeem gebruiken voor opbouwen fonds die de groei van het programma blijft stimuleren), een "identity estcoin" (estcoin gebruiken als identity tool op de blockchain) en een "euro estcoin" (goedkoper alternatief voor euro-transacties)

Mooie plannen die nog aan het begin staan van de groei mogelijkheden die mogelijk zijn. Ik blijf het bijzonder vinden hoe een overheidsprogramma dit op een ondernemende manier blijft innoveren. Als afsluiting een quote van Kaspar Korjus hoe zij de toekomst zien:

the best option globally for trusted ICOs




EIF rapport: European Small Business Finance Outlook

Het EIF (onderdeel van EIB) publiceert 2x per jaar een uitgebreid onderzoek naar de ontwikkelingen in de Europese MKB markt, met een sterke focus op toegang tot financiering. In de laatste publicatie werden de nieuwe alternatieve financieringsmiddelen (Fintech) extra onderzocht.

Uit het rapport komen een aantal interessante inzichten naar voren. Zo blijkt ook uit dit onderzoek dat Nederland het langzaam beter gaat doen, maar nog steeds in de middenmoot zit. Vooral de ons omringende landen en Noord-Europese landen staan er een stuk beter voor.

Toegang tot financiering voor 1 op de 4 MKB bedrijven een probleem
Uit het onderzoek blijkt dat de economische ontwikkelingen er positief zijn, maar wel dat er op veel vlakken grote verschillen zijn. Zoals het percentage kleine leningen in verhouding met het gehele uitstaande krediet (in Nederland erg laag, erg hoog in Zuid Europa). Ook blijft 1 op de 4 MKB bedrijven aangeven dat toegang tot financiering een probleem is.

Fintech ontwikkelingen - consolidatie en samenwerking
Investeringen in Fintech bedrijven blijft sterk groeien, waarbij het volume toeneemt, maar het aantal deals afneemt. Er lijkt een eerste consolidatie plaats te vinden. Ook lijken de meeste Fintechs actief de samenwerking met bestaande financiële aanbieders te zoeken.

Het gehele onderzoek is hier te downloaden (PDF).

DNB in spagaat bij online financieren

Met de waarschuwing tegen snelle online kredietverstrekking door banken schiet De Nederlandsche Bank in een ongezonde reflex. De toezichthouder remt innovatie vanuit een angst voor risico’s. Meer ruimte voor experimenteren is nodig.

Hiermee opent een analyse van Lex van Teeffelen en Frank-Jan de Graaf over de waarschuwing van DNB aan banken bij het financieren via online platforms, terwijl zij juist vorig jaar nog actie pleitte voor ruimte voor experimenten.

Enkele elementen die zij bespreken:

  • Menselijke maat - Hoewel Fintech ontwikkelingen steeds meer processen automatiseren, blijft de rol van de adviseur erg belangrijk volgens DNB. Dit zien we ook in ons "Gestapeld Financieren" onderzoek terugkomen. Een van de problemen die Frank-Jan en Lex echter terecht aanstippen is dat juist door gebrek aan kennis bij de adviseurs er nu verkeerde adviezen worden gegeven.
  • Wel of niet securitiseren - DNB is hier op tegen wanneer dit niet transparant is. Hier geven de auteurs de DNB in gelijk. Waar ze echter op tegen zijn is de eis van DNB dat de verstrekte kredieten volledig op de balans moeten blijven staan. Hier zou meer vrijheid moeten komen door ook risico's te delen
  • Heldere algoritmes - Dit is een heikel punt. Steeds meer platformen gebruiken zelflerende algoritmes om risico modellen te ontwikkelen. Wanneer deze algoritmen niet transparant zijn kunnen ze een systeemrisico introduceren.
  • Nut van score cards - Analyse van risico score cards zijn volgens de auteurs verouderd. En werkelijk grote crashes (black swans) blijken in het verleden toch niet goed voorspeld te kunnen worden met deze risico modellen.

Belangrijkste aanbeveling in het artikel is dat DNB in actieve dialoog met marktpartijen gaat de komende tijd om van elkaar te leren, maar vooral ook om nieuwe toetreders wel ruimte te blijven bieden om te experimenteren.

Crowdfunding in vastgoed / hypotheekmarkt

Is het op grote schaal disrupten van de hypotheekmarkt mogelijk? Een uitdager als Munt Hypotheken heeft in enkele jaren al een groot marktaandeel veroverd met geld van institutioneel geld, maar waar zit nu de volgende innovatie.

In een uitgebreide nieuwsbrief bespreekt Menno van Leeuwen, Business Development Lead MoneYou van Abn Amro hoe hij deze marktontwikkelingen ziet.

Schaal en lokale verschillen
Zijn belangrijkste argumenten waarom deze markt moeilijk open te breken is, is schaal aan de ene kant (veel back-office en resources nodig met lage marges) en lokale verschillen (hypotheek in stad heeft andere risico's dan op platteland).

Persoonlijk denk ik dat dit juist elementen zijn die met technologie opgelost kunnen worden, dus ik ze volop kansen voor disruptie.

Adviesmarkt
Een markt die eenvoudiger binnen te komen is, is de adviesmarkt. Met een consumentvriendelijke aanpak kunnen startups gebruiksvriendelijke tools ontwikkelingen. Mooi voorbeelden komen langs in de nieuwsbrief, zoals Habito geven aan hoe de adviesmarkt er in de toekomst uit gaat zien. Ook tools als Rocket Mortgage (VS) en Ockto (NL) helpen je om snel de benodigde data en documenten voor een aanvraag te verzamelen. Ook een aantal andere Nederlandse startups komen langs, zoals ikbenfrits, Jungo, BijBouwe en Monli.

Hypotheek aanvragen in 2022
Hoe ziet MoneYou het proces in 2022?



Mission Impossible? Pure Fantasy? No.

Mooie visie inderdaad en waarschijnlijk kan ABN Amro hier met MoneYou zeker grote stappen mee maken. Maar de concurrenten en Fintechs werken hier ook aan.

Technische innovatie + gebruiksvriendelijkheid
Wie het ook gaat winnen, het is duidelijk dat de hypotheekmarkt er over 5 jaar heel anders uit zal gaan zien. De winnaars zullen zich dan niet alleen op de technische innovatie moeten richten, maar ook een sterke "customer journey" moeten inrichten om het verschil te maken.

P2PFA scherpt regels aan voor eigen leden

De P2PFA is in Engeland de belangenvereniging voor de P2P industrie. Zij hebben al lange tijd een lobby gevoerd voor sterke regelgeving en daarnaast strenge regels voor zelfregulering toegepast.

Vanaf April 2018 zullen zij de eigen regels nog meer aanscherpen waarbij een focus komt op additionele transparantie en het eenvoudiger vergelijken van defaults en resultaten van investeerders.

De nieuwe regels zijn:

  • Enhancements to the full and comparable disclosure of bad debt and likely returns for investors;
  • A ban on platforms borrowing or raising funds through their own platforms;
  • Robust credit risk management policy and practice;
  • A requirement that retail lenders are not discriminated against in favour of wholesale lenders;
  • Transparency for investors so that they can see where their money is being lent;
  • Improved disclosures on liquidity risk and risk to capital;
  • A requirement to match the term of a direct lending contract with the term of the loan that is agreed;
  • Platform governance requirements; and
  • A commitment to undertake and publish assessments of platform resilience in stress scenarios.

VC in Portugal werkt samen met equity crowdfunder Seedrs

Het VC fonds Portugal Ventures gaat tot 50% van de financieringen verstrekken in financieringen van Portugese startups via Seedrs. Hiervoor wordt in eerste instantie €1.25 miljoen voor uitgetrokken.


Het past in een internationale trend waarbij equity crowdfunding platformen steeds vaker financiering faciliteren waarbij naast de crowd ook business angels en grotere VC fondsen samen een financieringsronde doen.

Een actieve samenwerking tussen aanbieders van equity financiering is hiervoor belangrijk en deze sectoren beginnen elkaar steeds vaker te vinden en kunnen profiteren van elkaar.

WakaWaka blijft crowdfunding inzetten voor groei

WakaWaka heeft al 10 succesvolle crowdfunding campagnes gedaan, maar is nog niet klaar. In 2018 willen ze niet alleen gaan groeien door traditioneel VC geld aan te trekken, ze willen vooral ook bottom-up blijven groeien.


"We hebben tot nu toe een geweldig merk weten te bouwen dankzij crowdfunding. Een crowdfundingcampagne levert geld en aandacht op. Je krijgt daarmee een geweldige, betrokken fanbase, maar ook in de toekomst zullen wij hoogstwaarschijnlijk blijven crowdfunden. Onze crowd krijgt daarmee als eerste toegang tot nieuwe producten, zij hebben met recht een streepje voor."

Video interview ICOs en crowdfunding ontwikkelingen

Op uitnodiging van trendwatcher Vincent Everts heb ik een interview gegeven over de crowdfunding trends voor 2018 en mijn visie over ICO's.

Hieronder is de video terug te zien.

Interview (10 min) met Vincent Everts over crowdfunding ontwikkelingen en ICOs

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).