EU prospectus Light | Rente-korting sociale ondernemers | $2 miljard donaties Facebook Causes

Deze week een focus op de samenwerking van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, maar ook het Europese Investeringsfonds met mkb financiers. Het komt in Nederland moeizaam op gang, maar er zijn gelukkig enkele (kleine) voorbeelden waarmee aangetoond wordt dat het werkt. Nu opschalen!

Verder een uitgebreide uitleg van de nieuwe EU groeiprospectus (prospectus-light) waarbij het mkb sinds deze zomer eenvoudiger groeifinanciering op kan halen bij investeerders in heel Europa.

Deze artikelen bespreek ik deze week:

 • Met EU-groeiprospectus eenvoudiger groeifinanciering ophalen
 • Oproep institutionele financiers om te investeren in mkb-leningen
 • Korting voor sociale ondernemers bij Qredits en Triodos
 • Duits crowdfunding record van €13,2 miljoen voor hotelketen
 • $2 miljard aan crowdfunding donaties via Facebook
 • Internationale netwerk van onderzoekers naar alternatieve financiering groeit sterk
 • SMF gastblog Voldaan: "Waar komen al die factormaatschappijen toch vandaan?"

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Met EU-groeiprospectus eenvoudiger groeifinanciering ophalen

Sinds deze zomer is de nieuwe Prospectusverordening in werking getreden in alle lidstaten van de EU. Deze nieuwe verordening vervangt alle voormalige wet- en regelgeving voor prospectussen. Onder het nieuwe regime kunnen mkb-ondernemingen ervoor kiezen om een EU-groeiprospectus op te stellen in plaats van een gewoon prospectus. Hiermee is eenvoudiger en goedkoper financiering op te halen via aandelen en obligaties. Hoe werkt deze prospectus en wat zijn de beperkingen?

Wat is een EU-groeiprospectus?

Een EU-groeiprospectus is een gestandaardiseerd document dat is geschreven in eenvoudige taal. Het bestaat uit een samenvatting, informatie over de onderneming en informatie over de aangeboden effecten.

Een EU-groeiprospectus is qua inhoud minder omvattend dan een "gewoon" prospectus en is afgestemd op de karakteristieken van mkb-ondernemingen.

Anders dan in een gewoon prospectus is het bijvoorbeeld niet vereist om informatie op te nemen in het prospectus over de werking van het bestuursorgaan. Ook vereist het EU-groeiprospectus een minder uitgebreide omschrijving van de markt waarop de onderneming concurreert en minder informatie over de werknemers van de onderneming. Openbaarmaking van informatie over het werkkapitaal, de kapitalisatie en schuldenlast van de onderneming is bovendien alleen verplicht voor ondernemingen met een beurswaarde van meer dan 200 miljoen euro.

Wie kan gebruik maken van het EU-groeiprospectus?

Het EU-groeiprospectus is beschikbaar voor:

 • mkb-ondernemingen: Een mkb-onderneming is een onderneming met een beurswaarde van minder dan €200 miljoen of een onderneming die volgens de meest recente jaarrekening voldoet aan twee van de drie volgende criteria: gemiddeld minder dan 250 werknemers, een balanstotaal van ten hoogste 43 miljoen euro en een jaarlijkse netto-omzet van ten hoogste 50 miljoen euro
 • Ondernemingen met een beurswaarde van minder dan 500 miljoen euro waarvan de effecten worden verhandeld op een mkb-groeimarkt.
 • Ondernemingen waarvan de aanbieding van effecten in de EU over de afgelopen twaalf maanden niet meer dan €20 miljoen bedraagt en met gemiddeld ten hoogste 499 werknemers, tenzij de effecten op een Multilateral Trading Facility (MTF) worden verhandeld.

Prospectus geldig in heel Europa

Een door de AFM goedgekeurd EU-groeiprospectus komt net als een gewoon prospectus in aanmerking voor de paspoortregeling. Een goedgekeurd EU-groeiprospectus kan dus – na het verkrijgen van een Europees paspoort bij de Nederlandse toezichthouder AFM – aan beleggers in de hele EU worden aangeboden.

Download hier een overzichtelijke factsheet van BDO over de EU-groeiprospectus.

Oproep institutionele financiers om te investeren in mkb-leningen

Langzaam maar zeker betreden pensioenfondsen en institutionele beleggers de mkb financieringsmarkt door samen te werken of te participeren met online mkb financieringsplatformen. Helaas gaat dit nu nog erg langzaam. Om het mkb te ondersteunen zou het verstandig zijn als de institutionele beleggers actiever de kansen van samenwerking in de (non-bancaire) mkb financieringsmarkt gaan onderzoeken.

De Goudse investeert in Voordegroei

Deze week werd bekend dat de Goudse Verzekeringen een belang neemt van 10 procent in het platform voor mkb-leningen Voordegroei en daarnaast krediet beschikbaar gaat stellen via het platform. Er worden geen uitspraken gedaan over de omvang van het beschikbare kapitaal, of in welke leningen geparticipeerd wordt in het persbericht, maar een woordvoerder van Voordegroei laat bij navraag hierover weten: "De Goudse belegt in een selectie van door Voordegroei verstrekte MKB-leningen, waarbij het percentage van de lening, waarin De Goudse participeert, variabel is."

Op dit moment heeft Voordegroei ca. €16 miljoen aan financiering verstrekt.

Samenwerking Aegon met KNAB crowdfunding

Aegon is de Goudse in het verleden al voorgegaan en heeft via haar dochter KNAB al eerder actief bijgedragen met minimaal 10% in alle leningen van KNAB Crowdfunding. KNAB crowdfunding gaat helaas dit jaar stoppen, maar had ca. €20 miljoen aan leningen verstrekt, waardoor de bijdrage van Aegon minimaal €2 miljoen was.

Aegon investeert €1.5 miljard via P2P leenplatform Auxmoney

Deze financieringen staan echter niet in verhouding met het kapitaal dat via internationale platformen wordt verstrekt door institutionele beleggers. In het VK is het al heel normaal dat het merendeel van de P2P platformen de financiering ophalen vanuit institutionele financiers, maar ook het Duitse Auxmoney heeft in 2017 een toezegging gekregen dat Aegon in 3 jaar in totaal €1,5 miljard zal gaan uitlenen via het leenplatform. Daarnaast is er een investering van €15 miljoen gedaan in het bedrijf.

Oproep aan institutionele investeerders door staatssecretaris Mona Keijzer

Afgelopen week schreef ik al dat Mona Keijzer als een van de 9 speerpunten voor het nieuwe mkb beleid de pensioenfondsen en andere institutionele beleggers gaat benaderen om actiever te participeren in mkb financiering.

Ik steun dit initiatief van harte en ik hoop dat dit ook werkelijk van de grond gaat komen. Het zou mooi zijn als het Ministerie van EZK dan ook verder gaat dan alleen het initiëren van gesprekken, maar ook via garantieregelingen of andere voorwaarden deze samenwerking actief gaat stimuleren.

Korting voor sociale ondernemers bij Qredits en Triodos

Dankzij een garantieregeling voor sociale ondernemers van het Europees Investeringsfonds (EIF) kan Qredits een extra scherpe financiering (5,75%) aanbieden voor deze doelgroep. Hiermee laat Qredits zien dan ook niet-banken goed gebruik kunnen maken van de Europese garantieregelingen die beschikbaar zijn.

Wanneer ben je een sociale ondernemer?

De algemene richtlijnen die zijn vastgesteld zijn:

 • Het betreft geen eenmalig evenement.
 • Het hoofddoel van je onderneming is het creëren van een sociaal effect waarmee je een sociaal, maatschappelijk probleem of milieuprobleem op kunt lossen. Je hebt concrete en meetbare sociale doelen geformuleerd
 • De winst uit je onderneming wordt voornamelijk geherinvesteerd om de sociale doelstelling te behalen.
 • Jaarlijks werk je mee aan een onderzoek waarin de behaalde sociale resultaten worden gedeeld.

430 sociale ondernemingen via Triodos

Al eerder heeft Triodos een beroep gedaan op deze regeling en heeft een garantieregeling van €65 miljoen ontvangen voor de financiering van sociale ondernemingen in Nederland, België, Spanje en Frankrijk. Sinds 1 mei 2018 was deze regeling beschikbaar en voor eind 2018 was al een groot deel van deze leningen verstrekt, ook aan ondernemers die anders (volgens Triodos) geen financiering gekregen zouden hebben.

Het is een goed voorbeeld van een Europese (garantie) regeling die ook voor kleinere banken en non-bancaire financiers goed ingezet kan worden.

Seedrs verbeterd online handelsplatform voor aandelen

Afgelopen week heeft equity crowdfunding platform een nieuwe versie van de online marktplaats gelanceerd waarop aandelen verhandeld kunnen worden van bedrijven die via Seedrs financiering hebben opgehaald. Hoewel er nog steeds maar 1x per maand voor 7 dagen gehandeld kan worden, is de informatie over alle ondernemingen die gefinancierd zijn nu continue beschikbaar.

Het doel hiervan is dat investeerders nu nog eenvoudiger aandelen kunnen aan- en verkopen en hiermee een meer liquide markt creëren, waardoor uiteindelijk ook meer financiering initieel beschikbaar kan komen voor groeifinanciering.

1.000 financieringen via Crowdcube

Concurrent CrowdCube kondigde daarnaast afgelopen week aan dat zij al 1.000 succesvolle financieringsronden heeft uitgevoerd sinds 2011, waaronder 3 van de 16 Engelse "unicorns". In totaal zijn meer dan 860.000 investeerders geregistreerd op het platform.

Beide platformen tonen aan dat equity crowdfunding voor groeikapitaal nog steeds erg succesvol is in het VK en dat particuliere beleggers hier graag aan bijdragen.

Duits crowdfunding record van €13,2 miljoen voor hotelketen

De hotelketen Falkensteiner heeft via het Duitse crowdfunding platform Finnest een financiering van €13,2 miljoen opgehaald. Dit is een nieuw record in Duitsland.

Gemiddelde investering €10.000 door verhoging limieten Bafin

De vraag naar de investering (5-jarige obligatie met 4% rente) was erg hoog. Gemiddeld werd er bijna €10.000 geïnvesteerd. Dit gemiddelde is hoger dan in eerdere projecten in Duitsland en komt vooral vanwege de verhoging van de maximale investeringslimiet van €10.000 naar €25.000 voor investeerders per project.

Record in Nederland €13,85 miljoen

Zover ik weet is in Nederland de grootste crowdfunding campagne op dit moment nog steeds de financiering van Bruinisse vastgoed door ZIB Crowdfunding. Hier werd via crowdfunding €13.850.000 opgehaald.

Laat het me gerust weten als ik een groter project over het hoofd heb gezien!

$2 miljard aan crowdfunding donaties via Facebook

Via Facebook Causes kunnen particulieren en bedrijven via Facebook donatie campagnes aanmaken.

Sinds de start in 2015 hebben particulieren op deze manier al meer dan $2 miljard bijgedragen aan deze campagnes, waarbij sommige organisaties vele miljoenen hebben opgehaald, zoals st. Jude Children's Research Hospital die ca. $100 miljoen aan donaties ontvangen zou hebben.

Internationale netwerk van onderzoekers naar alternatieve financiering groeit sterk

Afgelopen maand vond het jaarlijkse academische congres plaats van het European Centre for Alternative Finance. Tijdens het "3rd European Alternative Finance Research Conference" kwamen de belangrijkste Europese onderzoekers samen die zich verdiepen in alle nieuwe vormen van alternatieve financiering en gezamenlijk nieuwe onderzoeksprojecten opzetten.

Met ruim 70 ervaren onderzoekers uit o.a. Cambridge, Agder, Hamburg, Bern en Milaan waren de huidige voorlopers in onderzoek naar alternatieve financiering aanwezig. Maar ook een groot aantal andere onderzoekers uit Zuid en Oost-Europa en zelfs Turkije en India, wisten hun weg te vinden naar dit high-level event, net als vertegenwoordigers van de Europese Commissie.

Een uitgebreide beschrijving van de onderwerpen die besproken zijn kan hier worden gelezen.

Stichting MKB Financiering - kennis blog

Blog 27: Gastblog Voldaan: "Waar komen al die factormaatschappijen toch vandaan?"

In het kader van voorlichting en informatie over verschillende financieringsvormen verzorgt SMF blogs over onder andere crowdfunding, direct lending, leasing, factoring.

Factoring is bij ondernemers bekend als een financieringsvorm die goed bruikbaar is bij cashplanning en -verbetering binnen ondernemingen. Het nieuwe blog  gaat in op de snelle ontwikkelingen die zich afgelopen jaren hebben afgespeeld in de markt van factoring.

Het blog is een gastblog, verzorgd door Voldaan en geeft hun visie weer op dit marktsegment. Lees hier het volledige artikel "Waar komen al die factormaatschappijen toch vandaan?"

Contact

Meer weten over nieuwe financieringsvormen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).