€1,1m voor financieringstafels | PSD2 live | €1,4 miljard AltFin in Frankrijk

Na een kleine vertraging vanwege een vol programma deze week de nieuwsbrief op vrijdag ipv woensdag. Het voordeel is dat ik nu wel de lancering van de regionale Financieringstafels mee kan nemen waar banken, alternatieve financiers en MKB Nederland samen gaan werken om ondernemers aan de juiste financieringsmix te helpen.

Deze week is het (na ruim een jaar vertraging) als laatste land in Europa mogelijk voor bedrijven om een PSD2 vergunning aan te vragen. Fintech bedrijven kunnen vanaf u een aanvraag indienen bij de DNB om bankdata te gebruiken voor het aanbieden van betere financiële producten aan consumenten.

In deze nieuwsbrief ook een blik over de grens naar Frankrijk. De alternatieve financieringsmarkt is daar gegroeid naar €1,4 miljard (+39%), vooral vanwege crowdlending. Equity crowdfunding neemt daar af.

Deze week de volgende artikelen:

  • 1,1 miljoen euro voor Financieringstafels MKB en startups
  • Nederland opent als laatste lidstaat vergunningentraject PSD2
  • Alternatieve Financiering in Frankrijk groeit naar €1,4 miljard
  • IT-bedrijf haalt met crypto-obligatie ton op bij medewerkers

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

1,1 miljoen euro voor Financieringstafels MKB en startups

Donderdag is bij MKB Nederland de aftrap gegeven voor de opzet van regionale Financieringstafels om de juiste financieringsmix (gestapeld financieren) voor mkb-ondernemers en startups te vinden.

Ondernemers met (bijna) levensvatbare plannen, die niet bij de juiste financier zijn ingediend of niet door één financier zelfstandig kunnen worden gefinancierd zullen hier worden doorverwezen of onderzocht hoe het project gezamenlijk gefinancierd kan worden. Bij een pilot in de regio Eindhoven (Brainport) zijn inmiddels meer dan 100 ondernemers geholpen aan kapitaal, netwerk en/of kennis via de tafels.

Diverser aanbod van financiering

Het aanbod van financiering aan mkb-ondernemers en startups wordt steeds diverser. Naast banken zijn er alternatieven zoals leasing en factoring, crowdfunding, business angels en kredietunies. Dit geeft ondernemers meer mogelijkheden, maar maakt de toegang tot investeringskapitaal niet altijd makkelijk.

Daarom stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) 1,1 miljoen euro beschikbaar uit het MKB-actieplan om de regionale Financieringstafels op te zetten.

Banken en alternatieve financiers aan tafel

MKB Nederland en SRA zullen de tafels actief promoten en ondersteunen bij ondernemers en adviseurs en de NVB en stichting MKB Financiering hebben toegezegd om actief bij te dragen aan de financieringstafels door tijdens de bijeenkomsten de juiste financiers aan tafel te hebben om de ondernemers te helpen aan de juiste (gestapelde) financieringsmix.

Nederland opent als laatste lidstaat vergunningentraject PSD2

Nederland heeft deze week, ruim een jaar na het verstrijken van de deadline, als allerlaatste lidstaat van Europa de betaalrichtlijn PSD2 (Payment Services Directive 2) ingevoerd. De wet, die ervoor zorgt dat consumenten zelf kunnen bepalen of fintechbedrijven toegang krijgen tot hun betaaldata, zou oorspronkelijk op 13 januari 2018 ingevoerd moeten zijn.

Voorlopige vergunning door 6 bedrijven aangevraagd

Het was al mogelijk om een voorlopige vergunningsprocedure te starten. In het afgelopen jaar hebben zich daarvoor twintig partijen gemeld bij de toezichthouder. Zes daarvan deden hun aanvraag in het voortraject. De andere veertien wachten totdat PSD2 van kracht wordt, aldus DNB.

Digitaal loket

Na de publicatie op maandag in het Staatsblad kunnen tech-bedrijven nu formeel een vergunning aan te vragen bij toezichthouder DNB. Dat kan bij het zogeheten Digitaal Loket Toezicht.

Innovatie door PSD2 vooral interessant voor grote tech bedrijven?

PSD2 is bedacht door de Europese Commissie omdat Europese banken te weinig zouden innoveren. De hoop is dat door ook niet-banken toegang te geven tot betaaldata van klanten, concurrentie en innovatie worden bevorderd en de macht van de banken wordt gebroken.

Inmiddels is duidelijk dat vooral grote technologiebedrijven profiteren van de richtlijn. De eerste die hiervoor klaar lijkt te zijn is Google, dat een uitgebreide PSD2-betaalvergunning verkreeg in Litouwen. Maar ook andere techreuzen, waaronder het Chinese Alipay, Facebook en Amazon, laten zich in Europa zien.

Meer informatie over PSD2 kun je hier vinden op de site van de DNB.

Alternatieve Financiering in Frankrijk groeit naar €1,4 miljard

De Franse brancheorganisatie Financement Participatif France heeft afgelopen week een overzicht gepresenteerd van de omvang van alternatieve financiering in Frankrijk in 2018. De financiering is gegroeid naar €1,4 miljard, waarbij vooral de crowdlending markt hard gegroeid is van €195,4 miljoen in 2017 naar €273 miljoen in 2018.

Opvallend is dat de crowdlending markt in Frankrijk ongeveer vergelijkbaar is qua omvang aan de Nederlandse crowdlending markt (€284,5 miljoen in 2018) en de de equity crowdfunding markt voor het tweede jaar op rij daalt. Ook in Nederland lijkt equity crowdfunding te dalen.

Consolidatie van platformen

Eind 2018 waren er 194 online platformen geregistreerd in Frankrijk. Dit zijn er te veel in deze markt en een groot aantal zal stoppen of worden overgenomen. De afgelopen jaren zijn al een groot aantal partijen overgenomen door concullega's of bestaande organisaties. Finsquare werd in 2016 al overgenomen door October [het eerdere Lendix] en Prêtgo werd afgelopen jaar overgenomen door Happy Capital.

Daarnaast zijn er 3 platformen overgenomen door bestaande bedrijven. KissKissBankBank en Lendopolis werden bijvoorbeeld gekocht door Banque Postale en Credit.fr is gekocht door Tikehau Capital. Daarnaast werd Lumo overgenomen door Société Générale en Credit.fr heeft vastgoed platform Hommunity overgenomen.

Ook is Unilend gestopt, waarbij de activiteiten zijn overgenomen door PretUp.

Het volledige rapport kan hier gedownload worden (pdf).

IT-bedrijf haalt met crypto-obligatie ton op bij medewerkers

Het IT bedrijf Topicus heeft op basis van eigen ontwikkelde technologie ism advocatenkantoor Van Doorne een security token ontwikkeld voor een eigen startup en bij eigen personeel €100.000 opgehaald.

Security token

In plaats van een crypto-munt is  een security token ontwikkeld.  Die token heeft niet de vorm van een aandeel maar van een bedrijfsobligatie. Hiermee digitaliseren zij het proces van het ophalen van investeringskapitaal. De security token is daardoor rechtstreeks gekoppeld aan de lening die aan het bedrijf is verstrekt.

Nieuwe financieringsvorm voor en door medewerkers

Een nieuwe startup was de testcase voor deze nieuwe blockchain-financieringsvorm die het bedrijf heeft ontwikkeld. Niet alleen de technologie, maar ook de juridische opzet is herbruikbaar volgens het bedrijf.

Een mooie stap in de richting van digitaliseren van investeringskapitaal.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over advies en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).