€10m crowdfunding burgerinitiatief | $1,7 miljard ICO in pre-sales | €250 miljoen Qredits

Microkrediet financier Qredits heeft sinds de start €250 miljoen aan kredieten verstrekt en hiermee 12.000 ondernemers geholpen. Een succesverhaal in de alternatieve financieringsmarkt in Nederland. Een blik op de successen en cijfers.


Deze week verder aandacht voor:

  • Hogere kosten investeerders, meer spreiding voor ondernemers
  • Binnen 1 dag €10 miljoen crowdfunding duurzaam burgerinitiatief
  • 4 lessen van Knab Crowdfunding over starten platform
  • FCA: EU passporting blijft tot eind 2020 van kracht
  • ICO Telegram heeft al $1.7 miljard in pre-sales opgehaald

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Qredits bereikt mijlpaal van €250 miljoen

Qredits heeft sinds 2009 in totaal €250 miljoen aan zakelijke kredieten verstrekt en heeft meer dan 12.000 startende en bestaande ondernemers geholpen. Een mooie mijlpaal en daarom tijd om eens de cijfers in te duiken.

75% verstrekt aan micro kredieten
Maar liefst 75 procent van het totale bedrag is volgens Qredits verstrekt aan kredieten onder de 50.000 euro. Hiermee zijn ze de onbetwiste marktleider voor het verstrekken van micro-kredieten (tot €50k) in Nederland. In het marktsegment van €50k-€250k is de organisatie ook langzaam aan het groeien en werd vorig jaar nog voor ruim €10 miljoen aan financiering verstrekt. In totaal werd er in 2017 €53,8 miljoen verstrekt, een stijging van 28% ten opzichte van het jaar er voor.

Startende en bestaande ondernemers
Het aandeel starters is 63 procent. Sinds 2015 neemt het aantal gefinancierde bestaande ondernemers wel toe. Ruim 44 procent van de kredietverstrekkingen gaat naar bestaande ondernemers. Qredits verstrekt nog altijd de meeste kredieten in de branches ’Horeca’, ‘Detailhandel’ en ‘Zakelijke dienstverlening’, de sectoren die traditioneel lastig financiering bij banken kunnen ophalen.

Van 4 naar 75 werknemers
Bij de start in 2009 waren er slechts vier werknemers in dienst en werden kredieten tot 35.000 euro verstrekt. Bijna tien jaar later werken er nu 75 personen en ook het maximale kredietbedrag is meegegroeid naar 250.000 euro.

Meer dan krediet alleen
Qredits levert naast krediet ook coaching en tools vanuit de Academy. Door de jaren heen is de poule van vrijwillige coaches gegroeid tot 650 coaches, die samen meer dan 6.000 coachingstrajecten hebben verzorgd voor ondernemers.

Toekomst van Qredits
Rond 2009 was Qredits het enige alternatief voor starters en het MKB als ze niet terecht konden bij banken. De laatste jaren komt er echter steeds meer concurrentie van nieuwe aanbieders. Fintech aanbieders die zich richten op kleine kredieten bieden snel kapitaal aan de ondernemers. Daarnaast blijken crowdfunding platformen, maar ook specifieke aanbieders van andere financieringsvormen, zoals factoring en leasing, zich ook regelmatig op het segment van 50k-250k te richten. In dat segment is Qredits met €10 miljoen per jaar niet meer de grootste aanbieder.

In de afgelopen jaren heeft Qredits ook regelmatig subsidie ontvangen voor het opzetten van het initiële programma en coachingstrajecten en heeft het leningen onder gunstige voorwaarden gekregen. Nu de subsidies aflopen en de concurrentie toe gaat nemen, zal ook Qredits  waarschijnlijk een duidelijke koers en focus moeten gaan varen. In het laatste jaarverslag van 2016 wordt aangegeven dat er een netto-winst wordt gedraaid, dus dat lijkt op dit moment goed te gaan.

Qredits heeft daarnaast een sterke marktpositie opgebouwd door de hoge naamsbekendheid bij adviseurs en banken, waardoor er veel nieuwe aanvragen bij Qredits terecht komen. Ook de sterke focus op begeleiding door coaches is uniek te noemen en heeft veel meerwaarde voor de ondernemers. Door het beschikbare fonds van €100 miljoen van de Europese investeringsbank, zal Qredits daarnaast ook de komende jaren nog veel micro-kredieten kunnen blijven verstrekken.

Binnen het MKB financieringslandschap blijft Qredits, vooral voor de micro-kredieten, een belangrijk speler de komende jaren. Daarbij wordt het ook interessant om te zien op welke manier zij in gaan spelen op de kansen van gestapeld financieren en ook de samenwerking actief gaan zoeken met nieuwe financiële aanbieders op de markt. Het feit dat ze ook actief participeren binnen het onderzoekstraject van Gestapeld Financieren is wat mij betreft dan ook een goed teken.

Hogere kosten investeerders, meer spreiding voor ondernemers

Aankondigingen van nieuwe kostenstructuren door financieel aanbieders zijn altijd een interessant moment als ijk-moment. Wat zijn de ontwikkelingen in de markt? Deze week kondigde Collin Crowdfund aan om vanaf 1 april (geen grap) de kosten aan te gaan passen. Kort samengevat komt het er op neer dat kosten voor investeerders (iets) omhoog gaan en de kosten voor de ondernemers langer worden uitgesmeerd over de kredietperiode.

Kosten voor investeerders omhoog: De beheervergoeding voor investeerders zal vanaf 1 april 0,1% per maand gaan bedragen welke maandelijks, met de uitbetaling van rente en aflossing, zal worden verrekend. Dit was 0,85% op jaarbasis, maar dit werd aan het begin van het jaar ingehouden. Wel kunnen investeerders via een loyaliteitsprogramma een korting krijgen op deze kosten die tot 40% op kunnen lopen (minimaal 100 investeringen of €200k geïnvesteerd).

In fora wordt door investeerders hier wel over geklaagd, omdat het bijna 20% meer kosten oplevert, zeker voor "kleine" investeerders, maar het zorgt ook voor een betere spreiding van de kosten. Bij een default vlak na de jaarlijkse afschrijving van 0,85% waren de investeerders in de oude situatie dit kwijt.

Kosten voor ondernemers meer gespreid: De eenmalige succes fee wordt verlaagd naar 1,5% (was 1,9%), maar de maandelijkse administratievergoeding wordt 0,07% (was 0,05%). Verder zullen de publicatie- en contractkosten voor leningen die op of na 1 april ingediend worden € 850,- gaan bedragen (was €800).

Betere spreiding van kosten en voldoende investeerders
Mijn interpretatie van deze wijzigingen is dat Collin blijkbaar niet hoeft te concurreren op prijs bij investeerders en kunnen prijzen verhoogd worden. Blijkbaar zijn er voldoende investeerders, wat ook te zien is, doordat projecten snel gefinancierd zijn. Wellicht kunnen ze hiermee ook de buffers aanvullen. In het VK is namelijk veel meer concurrentie en heeft het eerste platform al aangekondigd om 0% aan kosten te rekenen aan investeerders.

Door het verlagen van de succes fee van 1,9% naar 1,5% voor ondernemers zal het wellicht makkelijker worden om nieuwe projecten aan te trekken. Dit blijft een uitdaging voor alle platformen namelijk.

Wel vind ik het sterk dat aan beide kanten (ondernemers en financiers) de kosten over een langere periode gespreid worden. Hiermee heeft Collin meer "skin in the game" en is het ook voor hen zelf belangrijk dat projecten volledig afgelost worden. Ook wordt het voor investeerders een stuk transparanter, omdat er nu maandelijks een vast percentage (0,1%) ingehouden wordt op de uitgekeerde rente.

Binnen 1 dag €10 miljoen voor duurzaam burgerinitiatief

Windpark Krammer, een van de grootste burgerinitiatieven van Nederland, heeft de grootste duurzame crowdfunding campagne binnen 1 dag gefinancierd. Binnen het project van €215 miljoen, werd via crowdfunding €10 miljoen gevraagd via achtergestelde obligaties met een verwacht rendement tussen de 6-8%.

Prospectus
Omdat het bedrag boven de prospectus vrijstelling uit kwam, werd er een gelikte prospectus uitgebracht met alle risico's en financiële details.

Het is duidelijk dat ook grote projecten, ook met een prospectus, snel gefinancierd kunnen worden. Het windpark is al 10 jaar in voorbereiding en eigendom van 2 energie coöperaties met gezamenlijk 5,000 leden. Deze leden hebben waarschijnlijk het grootste deel, of alle, financiering zo snel ingelegd vanwege het vertrouwen in het initiatief en initiatiefnemers. Het is dan ook mooi om te zien dat een sociaal doel (duurzame energie en burgerparticipatie) goed samen gaat met de harde en zakelijke voorwaarden rond projectfinanciering.

4 lessen van Knab Crowdfunding over starten platform

Vorige week beschreef ik de 5 belangrijkste uitdagingen die Lendahand heeft overwonnen in de afgelopen 5 jaar als crowdfunding platform, waarbij ik de wens uitsprak dat meer platformen hun ervaringen zouden delen. Deze week kwam toevallig Knab Crowdfunding naar buiten met hun belangrijkste 4 lessen die zij geleerd hebben na 2 jaar:

  1. Geef investeerders de tijd - Investeerders gaven aan dat ze te weinig tijd hadden om een pitch door te nemen. Door 48-uur voor het open zetten een sms te sturen naar geregistreerde investeerders kunnen ze in die tijd de propositie doornemen.
  2. Ook een online bank heeft een netwerk nodig - De bestaande community van Knab bestaat uit ZZP-ers. Om goede projecten aan te trekken om te financieren moest een netwerk opgebouwd worden van MKB ondernemers
  3. Bedrijfsovernames crowdfunden - Een belangrijke niche waar Knab zich op richt zijn bedrijfsovernames. Via moederbedrijf Aegon kan de ondernemer direct beschikken over financiering om het bedrijf over te nemen, waarna de herfinanciering van de lening binnen 6 weken via het crowdfunding platform kan worden uitgevoerd.
  4. Strenge selectie - Het blijft belangrijk om een strenge selectie uit te voeren.

In totaal heeft Knab Crowdfunding nu €10 miljoen aan financieringen verstrekt en worden 2 projecten per week geplaatst. Hiermee zijn ze een middelgrote speler in de markt die nog sterk moet groeien om een van de grote spelers te worden. Maar voor een organisatie als Aegon/Knab is het erg sterk om op deze manier de markt op te durven gaan.

FCA: EU passporting blijft tot eind 2020 van kracht

Een belangrijke toezegging vanuit FCA deze week. Tot december 2020 blijven de "passporting wetten" tussen het VK en de rest van Europa van kracht in aanloop naar de Brexit. Ook nieuwe Europee wetgeving zoals GDPR, PSD2 en MiFID II zal tot die tijd van kracht blijven.

Voor veel Fintech aanbieders in het VK is dit goed nieuws, omdat ze hiermee tot eind 2020 in Europa actief kunnen blijven. Ook kunnen de alternatieve financiers uit Europa hun diensten in het VK aan blijven bieden. Vooral voor een groot aantal (Oost-Europese) platformen die voor de FCA licentie hebben gekozen zorgt dit er voor dat ze een aantal jaren extra hebben om zich op de Brexit voor te bereiden.

ICO Telegram heeft al $1.7 miljard in pre-sales opgehaald

Volgens documenten die bij de Amerikaanse SEC zijn gedeponeerd, heeft de chat-applicatie Telegram in februari en maart beide $850 million opgehaald. In totaal is er door deze organisatie al $1,7 miljard opgehaald, maar dit bedrag zal waarschijnlijk alleen nog maar verder oplopen.

200 miljoen gebruikers
Het platform claimt op dit moment 200 miljoen actieve gebruikers te hebben, waarbij er 700.000 nieuwe gebruikers zich per dag aanmelden. Door deze snelle groei en de populariteit binnen de crypto-currency wereld, werd al reikhalzend uitgekeken naar de grootste ICO ooit.

Einde van traditionele IPOs?
Deze week ging ook Spotify op een niet-traditionele manier naar de beurs. Door middel van een direct listing werd zonder (dure) begeleidende zakenbanken een zeer succesvolle beursintroductie gedaan. Niet alleen komen er nu voor het MKB steeds meer nieuwe kansen bij voor alternatieve financiering, ook voor grote internationale bedrijven wordt het aantal mogelijkheden nu vergroot.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).