€2 miljard aan mkb financieringen dankzij EFSI | crowdfunding & sport

Deze week enkele artikelen over crowdfunding en sport. De toegevoegde waarde van pure crowdfunding (community financiering) is de betrokkenheid van investeerders/donateurs. Dit is bij sport (clubs) zeker het geval!

Daarnaast is deze week van de Europese verkiezingen een analyse van de €2,6 miljard aan Europese investeringen in Nederland vanuit het "Juncker plan" (EFSI-regeling), waarvan ook ca. €300 miljoen gebruikt wordt door (alternatieve) financiers om €2 miljard aan aanvullende fondsen aan te trekken om mkb bedrijven te financieren. Zonde dat niet meer mkb financiers hier gebruik van maken!

Deze week bespreek ik de volgende artikelen:

  • €2,6 miljard Europese investeringen (EFSI) in Nederland
  • Fans zamelen geld in voor noodlijdend Roda JC
  • Donaties uit fonds + crowdfunding voor sporttalent
  • Investeerder vangt bot in zaak over mislukt crowdfundingproject
  • Sociale crowdfunder Lendahand haalt €1 miljoen investering op
  • Aandelen in plaats van salaris aantrekkelijker
  • Blog: Welke vormen van non-bancaire financiering zijn er?

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

€2,6 miljard Europese investeringen (EFSI) in Nederland

Deze week na de Europese verkiezingen is het interessant om te kijken naar de strategische investeringen die door de Europese Commissie gedaan worden in Nederland vanuit het "Juncker-fonds".

EFSI

Het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) is de onderdeel van het investeringsplan voor Europa. Het is opgericht om het gebrek aan vertrouwen en investeringen na de economische en financiële crisis weg te werken en het geld van financiële instellingen, ondernemingen en particulieren samen te brengen en investeringen te versnellen.

€11,7 miljard aan investeringen

In totaal is er tot nu toe voor €2,6 miljard aan investeringen gedaan door EFSI, wat uiteindelijk in totaal €11,7 miljard aan investeringen heeft opgeleverd. Het grootste deel hiervan (€2,3 miljard) is gedaan in infrastructurele projecten. De rest is geïnvesteerd in verbeterde toegang tot financiering voor mkb bedrijven.

13,715 mkb bedrijven gefinancierd

€314 miljoen is geïnvesteerd in toegang tot financiering voor het mkb. Dit bedrag heeft additionele investeringen van in totaal €2 miljard aangetrokken voor ondernemingen.

Dit zijn een aantal rechtstreekse investeringen in Nederlandse bedrijven, maar ook financiering aan banken en alternatieve financiers om te investeren in (kleine) Nederlandse bedrijven:

Institutionele investeringen voor alternatieve financiering

De organisaties die deze financiering beschikbaar stellen (EIB/EIF) zijn actief op zoek naar financiers die gebruik willen maken van deze regelingen.

Het hele rapport met de investeringen van EIB in de Nederlandse economie is hier te downloaden.

Fans zamelen geld in voor noodlijdend Roda JC

Supporters van Roda JC zijn een crowdfunding actie gestart om geld in te zamelen voor de Kerkraadse club. Onder de vlag van 'Samen zijn wij Roda JC' hopen ze een 'flinke pot met geld' op te halen om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het voortbestaan van de club.

€900.000 tekort

De huidige begroting heeft nog een gat van €900.000 en een faillissement dreigt. De supporters willen dat voorkomen en willen de club daarom een steuntje in de rug geven door verschillende acties te organiseren.

Mocht Roda het gat in de begroting weten te dichten (of wanneer er meer geld wordt opgehaald), dan kan het opgehaalde geld worden gebruikt om spelers aan te trekken.

Fortuna Sittard in 2008 gered

Het is niet voor het eerst dat Limburgse voetbalfans hun club van de ondergang proberen te redden. In 2008 werd stichting Trots op Fortuna (TOF) opgericht. Het voortbestaan van de Sittardse club was destijds in gevaar. De stichting heeft toen een flinke financiële bijdrage geleverd.

Donaties uit fonds + crowdfunding voor sporttalent

Op het hoofdkantoor van de VriendenLoterij in Amsterdam hebben 40 talenten uit verschillende takken van sport een bijdrage ontvangen uit het Yvonne van Gennip Talent Fonds, dat hiervoor €29.250 beschikbaar heeft gesteld.

Yvonne van Gennip

Het YvG Talentfonds is opgericht door Yvonne van Gennip om jonge talenten in de sport te helpen:

„Het is nu ruim twee jaar geleden dat het fonds is opgericht en het is gaaf om te zien dat we zoveel talenten hebben kunnen helpen. Dit fonds probeert te voorkomen dat ambitieuze talenten om de verkeerde reden moeten afhaken en daarom ben ik blij dat we jonge sporters op deze manier een duwtje in de goede richting kunnen geven.”

Ruim €1,25 miljoen crowdfunding voor sporters

Naast rechtstreeks donaties door het fonds, wordt ook het crowdfunding platform Talentboek.nl beheerd. Via dit platform hebben al ruim 1.000 sporters en teams meer dan €1.250.000 opgehaald.

Esmee Visser

Het bekendste voorbeeld van een talent die via Talentboek haar carrière heeft kunnen laten groeien is Esmee Visser.  Nadat ze onverwacht via crowdfunding op de Olympische Spelen uit mocht komen behaalde ze ook nog een gouden medaille op de 5km, exact 20 jaar na Yvonne van Gennip in Calgary.

Investeerder vangt bot in zaak over mislukt crowdfundingproject

Een interessante uitspraak van de rechter in een zaak die is aangespannen door een investeerder die vond dat het crowdfunding platform niet voldoende onderzoek had gedaan naar de ondernemer waarvoor financiering werd opgehaald: "Een investeerder die bewust kiest voor extra risico moet niet zeuren als het misgaat".

Vals gevoel van veiligheid

Hoewel de ondernemer een groot aantal zekerheden had geboden, bleken deze in de praktijk niet erg veel op te leveren bij een faillissement. Zo zou er geen BKR-registratie zijn opgevraagd en was de gebruikte aangifte inkomstenbelasting een jaar oud en was het kadaster niet geraadpleegd door het crowdfundplatform, waarin gezien kon worden dat op het onderpand (de woning van de kredietvrager) al twee jaar een gedeeltelijk beslag lag. Het kredietrisico was daardoor veel hoger dan waar beleggers op hadden gerekend.

Niet uitgaan alleen van beoordeling crowdfundingplatform

In deze uitspraak heeft de rechtbank niet inhoudelijk naar de input van beide partijen gekeken. Uit het verslag van de rechtbank blijkt dat zij vindt dat zelfs wanneer het platform niet voldaan heeft aan haar onderzoeks- en informatieplicht, de vordering alsnog wordt afgewezen, omdat de investeerder had moeten weten dat het een hoog-risico investering is.

Een opvallende uitspraak, omdat hiermee de eindverantwoordelijkheid om de cijfers, borgstellingen en risico's te beoordelen bij de investeerder gelegd wordt, terwijl de crowdfunding platformen met ratings en scores het de investeerder makkelijk proberen te maken om snel te investeren en af te gaan op de beoordeling van het platform.

48-uur termijn AFM

In de praktijk was dit zelfs lange tijd onmogelijk, omdat proposities die op de platformen beschikbaar kwamen vaak binnen enkele minuten al "vol" zaten. De investeerders hadden dan ook geen tijd om eigen onderzoek te doen. De AFM heeft o.a. hiervoor in 2017 de "48-uur" regel ingevoerd, waarbij alle projectinformatie minimaal 48 uur beschikbaar moet zijn voordat er geïnvesteerd kan worden.

Dit heeft zeker geholpen om investeerders zich bewust te maken om zich zelf ook te verdiepen in cases. Ook via online fora (zoals het FOK forum) worden in deze 48 uur regelmatig de nieuwe cases besproken.

Spreiden van investeringen - tijd voor eigen onderzoek?

De vraag is echter of iedereen hier wel de tijd voor neemt. Een van de andere aanbevelingen van de AFM (en de platformen) aan investeerders is namelijk ook om investeringen zoveel mogelijk te spreiden om risico's te verkleinen.

Dit zorgt er echter voor dat het gemiddelde bedrag per investering relatief klein is. De vraag is dan ook of investeerders wel de tijd nemen om zelf onderzoek te doen (of online fora te volgen) wanneer men per project enkele 100-en euro's investeert en men niet af gaat op de analyse van het platform.

Investeringsbeslissing wordt snel genomen

In 2016 ben ik zelf nog betrokken geweest bij het "Nationaal Crowdfunding Onderzoek" waarbij we ook hebben onderzocht wat de gemiddelde tijd was dat investeerders gebruikten om een investeringsbeslissing te maken bij verschillende type van crowdfunding:

43% van de investeerders zeer snel (binnen 15 minuten) een beslissing neemt

Dit is natuurlijk onvoldoende tijd om een uitgebreide analyse te maken. We hebben het onderzoek na 2016 niet herhaald, dus het is helaas niet te zeggen of na de invoering van de 48-uur regeling investeerders meer tijd hebben genomen om zelf tot een goede afweging te komen.

Les voor crowdfunding investeerders na deze uitspraak van de rechtbank is in ieder geval dat ze niet blind moeten vertrouwen op de analyse van het crowdfunding platform, maar zelf ook een goede analyse moeten doen.

Sociale crowdfunder Lendahand haalt €1 miljoen investering op

Het platform Lendahand is al sinds 2013 actief in het verstrekken van leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Lendahand is een "online impact investing platform" waar maatschappelijk bewuste beleggers kunnen investeren in ondernemers en duurzame initiatieven in opkomende economieën. Inmiddels hebben 5.000 investeerders ruim €50 miljoen euro uitgeleend aan 2.500 ondernemers in 25 landen.

Koen The (CEO Lendahand) zegt over de investering:

“Sinds de start in 2013 is Lendahand ieder jaar met minimaal 50% gegroeid in volume. De eerste jaren hebben we het bedrijf gefinancierd met seed capital van angel investors. Nu we de start-up fase zijn ontgroeid en als scale-up met succes armoede bestrijden in ontwikkelingslanden, is het tijd voor een professionele investeerder met veel fintech ervaring die het hart ook nog eens op de juiste plaats heeft. Met Velocity hebben we die combinatie gevonden en daar zijn we vanzelfsprekend heel blij mee!”.

Aandelen in plaats van salaris aantrekkelijker

Starters en snelgroeiende bedrijven hebben vaak problemen om nieuw (talentvol) personeel voldoende te betalen. Hiervoor kunnen ze extra kapitaal aantrekken (waarin ik hier wekelijks voorbeelden deel), maar ook het verlagen van (loon)kosten kan natuurlijk ook erg helpen.

Betaling in aandelen

Het wordt aantrekkelijker om aandelen in plaats van salaris te krijgen. Daar gaan soepelere belastingregels voor gelden.  Dat is het plan van staatssecretaris Menno Snel (Financiën). Op dit moment moet er namelijk direct belasting betaald worden op dit (indirecte) salaris. Het plan is dat deze belasting uitgesteld zal worden naar een moment dat de waarde van de aandelen ook liquide gemaakt kan worden, bijvoorbeeld bij de verkoop van het bedrijf of een beursgang.

Stichting MKB Financiering blog

Een van de doelstellingen van Stichting MKB Financiering is het vergroten van de kennis rond alternatieve financieringsvormen voor ondernemers en adviseurs. De komende maanden zal er dan ook elke week een inhoudelijk artikel worden geplaatst die de mogelijkheden en verschillende vormen van alternatieve financiering bespreekt.

Elke week een seintje krijgen wanneer het nieuwe artikel live staat? Meld je dan nu hier direct aan.

Blog 3: Welke vormen van non-bancaire financiering zijn er?

De markt van non-bancaire financiering maakt al jaren een grote groei door. Naar verwachting houdt die groei de komende jaren aan. Om inzicht te verschaffen in het grote aanbod van financieringsmogelijkheden geven wij in deze blog een hoofdverdeling van de aanbieders van financiering.

Contact

Meer weten over nieuwe financieringsvormen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).