Financiering Circulaire Economie | EU/PwC analyse fiscale maatregelen | $1,2 miljard ICO

Deze week aandacht voor een aantal nieuwe rapporten over financiering van bedrijven in de circulaire economie en een Europees onderzoek naar de effecten van fiscale maatregelen op risico kapitaal voor het MKB


Verder in deze editie:

 • EU voorzitter Bulgarije zet in op Alternatieve Financiering
 • Derde editie Crowdfunding Awards van start
 • Haalt crowdfunding in Nederland 2020?
 • Durfkapitaal en lening crowdfunding - 2 compleet andere investeringsvormen
 • Telegram wil een ICO van $1.2 miljard starten

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Financiering van de circulaire economie

De overgang naar een circulaire economie is een urgente maatschappelijke opgave. De Nederlandse overheid heeft zichzelf hiervoor ambitieuze doelen gesteld: een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het gebruik van nieuwe grondstoffen in 2030.

In een policy paper schetsen het Sustainable Finance Lab en Circle Economy de opgave waar de Nederlandse overheid voor staat, de financiële knelpunten die de circulaire transitie in de weg zitten en wat de overheid kan doen om deze te verhelpen.

Vier knelpunten
Er worden door de onderzoekers vier knelpunten geconstateerd die de circulaire transitie afremmen en maken dat er minder financiering voor circulaire innovaties beschikbaar komt dan vanuit maatschappelijk oogpunt wenselijk is:

 1. Externaliteiten. Producenten en gebruikers van niet-circulaire producten betalen niet de volledige prijs voor de kosten die zij veroorzaken, waardoor circulaire initiatieven, die tot een betere milieuprestatie leiden, ogenschijnlijk onvoldoende rendement leveren.
 2. Innovatierisico’s en -spillovers. Voor de circulaire transitie is innovatie onontbeerlijk. Bij vernieuwingen doen zich risico’s voor waar financiers relatief slecht zicht op hebben. Daarnaast is er in het Nederlands financieel landschap een gebrek aan risicokapitaal om deze innovatieve initiatieven te financieren.
 3. Transitierisico’s en coördinatieproblemen. Naast ‘gewone’ innovatierisico’s, zijn er de verder verhoogde risico’s van systeeminnovaties waarbij veel partijen van elkaar afhankelijk zijn.
 4. Kennisgebrek en verkeerde prikkels in de financiële sector. Financiële professionals moeten de nieuwe circulaire technieken, producten, diensten en bedrijfsmodellen doorgronden en de financiële sector heeft een eigen dynamiek met prikkels die kunnen leiden tot een te korte-termijn blik.

Het hele rapport met beleidsaanbevelingen is hier te downloaden.

Effect fiscale maatregelen op risico kapitaal voor MKB

Een nieuw Europees onderzoek (uitgevoerd door PwC) toont de resultaten en lessen die getrokken kunnen worden uit een analyse van 46 fiscale stimuleringsmaatregelen in 36 landen binnen en buiten Europa die worden ingezet om investeren in risico kapitaal voor het MKB te stimuleren.


De best-practices, maar ook beleidsaanbevelingen zijn uitgebreid uitgewerkt. Er is helaas geen eenduidig model welke vorm het beste werkt. Natuurlijk zorgen fiscale maatregelen voor extra financieringen, maar de vraag of dit opweegt tegen de extra kosten. Wel worden beleidsaanbevelingen gedaan waar gebruik van gemaakt kan worden voor de inrichting van een stimuleringsplan om meer investeringsgeld beschikbaar te krijgen,

Hier zijn het complete rapport en de details per land te downloaden.

EU voorzitter Bulgarije zet in op Alternatieve Financiering

Bulgarije is de komende 6 maanden voorzitter van de EU. Een van de aandachtspunten het komende half jaar binnen de "digitale agenda" is het stimuleren van Alternatieve Financiering. Erg opvallend, omdat er via Alternatieve Financiering in Bulgarije zelf in totaal minder dan €5 miljoen is opgehaald in 2017.


First of all, Bulgarian presidency revokes ‘Think Small First’ principle that was developed by the European Commission a decade ago. It means that policy makers will be thinking of SMEs’ needs at the early policy development stage.

The Presidency has made its promise to develop alternative sources of funding and improve the business environment for SMEs, keeping ‘Think Small First’ principle in mind.

Deze 22 ondernemers zijn genomineerd voor de Crowdfunding Awards

Branchevereniging Nederland Crowdfunding presenteert dit jaar voor de derde keer de Crowdfunding Awards, voor de meest toonaangevende campagnes van het afgelopen jaar.

Crowd Power
Bij de selectie van de beste campagnes wordt dit jaar gekeken naar 'crowd power' (hoeveel investeerders heeft een campagne overtuigd) en marketing (media- en andere aandacht). Ook het gebruik van stapelfinanciering telt mee.

In september is de verkiezing aangekondigd en de 22 genomineerden zijn deze week bekend gemaakt.

Haalt crowdfunding in Nederland 2020?

In een nieuw opiniestuk kijkt Lex van Teeffelen vooruit naar de (internationale) uitdagingen voor Nederlandse crowdfunding platformen om in 2020 nog een rol van betekenis te spelen, met als waarschuwing: "De kans dat bestaande platforms worden weggeconcurreerd door nieuwe toetreders is groot".

Incidentenmanagement
Zijn eerste punt is gericht op de huidige manier van samenwerken in de branche. In vergelijking met omringende landen wordt er te weinig pro-actief gestuurd op professionalisatie van de branche in zijn geheel.

Daarbij staan er veel uitdagers te wachten. Internationale platformen hebben hun oog op de Nederlandse markt laten vallen, maar ook traditionele financiële partijen (ING met Kabbage en ABN Amro met New10) willen zich op deze markt gaan begeven.

Institutionele kaders niet op orde
Daarnaast gaat hij uitgebreid in op de het feit dat de basisvereisten voor groei en participatie door institutionele investeerders niet op orde zijn. Daarbij vereist hij ook naar een opiniestuk welke ik samen met hem afgelopen jaar heb geschreven met adviezen voor de nieuwe regering.

Toekomst
Hij is nog wel positief over de toekomst. Er gaat komende periode een shake-out plaatsvinden. Wanneer de sector zich wel kan herorganiseren en er een kader komt om institutioneel geld aan te trekken, dan verwacht hij dat Nederland weer mee kan doen in de Europese top. Zo niet, dan zullen enkele buitenlandse partijen deze rol op zich gaan nemen in Nederland.

Durfkapitaal en lening crowdfunding - 2 compleet andere investeringsvormen

Afgelopen week kreeg ik reacties op mijn overzicht van crowdfunding cijfers uit 2017 over het feit dat ik geen duidelijk onderscheid maakte tussen de verschillende vormen van crowdfunding, met name de verschillen tussen de omvang en groei van crowdfunding leningen en crowdfunding investeringen (ook wel aangeduid met equity of durfkapitaal crowdfunding).  Hier was in de nieuwsbrief geen ruimte voor en daarom verwees ik naar het gedetailleerde overzicht van Koen van Vliet waarin hij dieper de cijfers in is gedoken.

Durfkapitaal crowdfunding is met 73% gegroeid
Deze week werd er echter nog een uitgebreide analyse geschreven door Robin Slakhorst (co-founder Symbid) die niet alleen heel concreet liet zien wat de groeicijfers (73%) zijn voor durfkapitaal crowdfunding (equity + converteerbare leningen), maar een uitgebreide uitleg geeft voor adviseurs en ondernemers over de belangrijkste verschillen tussen beide vormen van financiering.

Gemiddelde durfkapitaal crowdfunding campagne €565.000
Hoewel het aantal campagnes niet heel hoog is bij durfkapitaal crowdfunding (gedaald van 53 naar 34) is de gemiddelde omvang een stuk hoger dan bij leningen. De gemiddelde lening campagne is gedaald van €145k naar €115k. Bij durfkapitaal crowdfunding is deze gestegen van €210k naar €565k.

Verschillende vormen apart communiceren
Al met al een zeer nuttig en praktisch overzicht waarin Robin ook duidelijk oproept om vanaf nu duidelijk onderscheid te blijven maken tussen de verschillende vormen van crowdfunding, waar ik zelf ook volledig achter sta. Ik zou er ook voor willen pleiten dat er in communicatie richting ondernemers en investeerders vanuit de sector veel duidelijker gecommuniceerd gaat worden om verwarring te voorkomen.

Vacature DNB: Toekomstig toezicht op financiële sector vormgeven

Interessante vacature bij DNB. Voor personen in de sector die ideeën hebben over hoe het toezicht op de toekomstige financiële sector er uit zou moeten zien en hier actief aan bij willen dragen is de functie van manager strategie bij DNB wellicht een mooie uitdaging.  Je afdeling is o.a. verantwoordelijk voor de vierjaarlijkse Visie op Toezicht. Voorbeelden van recente projecten zijn visies van DNB op het gebied van duurzaamheid, ‘fintech’, de verzekeringssector en ongewenste consequenties van wet- en regelgeving.


Solliciteren kan hier.

Telegram wil een ICO van $1.2 miljard starten

Komende tijd zal ik wat uitgebreider in gaan op de ontwikkelingen met ICOs (waarbij het nu tijd wordt voor goede crowd-equity ICOs), maar deze analyse over de ICO van chat-dienst Telegram waarmee ze mogelijk $1,2 miljard op willen halen wilde ik in ieder geval alvast delen.

Telegram heeft 200 miljoen gebruikers en hiermee een grote community van investeerders en gebruikers van hun coin/token. Daarmee is zo een grote campagne opeens realistisch.

Er is nog veel op- en aan te merken op de huidige kwaliteit van ICOs (projecten zijn niet volwassen, geld wordt door founders voor andere doelen gebruikt, etc), maar het heeft zeker de potentie om een alternatief voor grote equity financieringsrondes (crowd equity, VC, IPO) te worden.

Events

Er zijn regelmatig interessante events rond Alternatieve Financiering. In deze nieuwsbrief zal ik de meest interessante delen.

Laat het me weten (ronald@kleverlaan.com of reply) als ik nog een event aan de lijst kan toevoegen.

 • 29&30 januari - Dag van de Crypto en Crypto Economy World Tour - 2 dagen alles over Blockchain, crypto-currenies en ICO in Amsterdam
  => 25% korting met coupon code “CHUB”
 • 30&31 januari - Paris Fintech Forum - Een van belangrijkste Europese FinTech events
 • 6-9 maart - FinovateEurope - Hotspot van startups in de Alternatieve Financiering / Fintech markt
 • 30-31 mei - Fintech world Forum London
 • 4-6 juni - Money 20/20 Europe - “The Future of Money”, dit jaar in Amsterdam
 • 19-20 november - Lendit Europe London - Grootste Europese Alternative Lending congres

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).