Half miljard financiering in 2022 via Seedrs voor startups

100 bedrijven haalden meer dan £1 miljoen aan risicokapitaal op via Seedrs in 2022. In totaal werd er ruim een half miljard pond opgehaald. Vooral ClimateTech investeringen groeiden hard met +154% naar ruim £40 miljoen. Wanneer breekt Equity Crowdfunding door in Nederland?

Half miljard financiering in 2022 via Seedrs voor startups
Jaarcijfers Equity Crowdfunding platform Seedrs

In augustus schreef ik nog dat Seedrs in 10 jaar tijd 2 miljard had opgehaald. Uit de jaarcijfers van 2022 blijkt dat ze ruim een half miljard pond hebben opgehaald en nu op £2,2 miljard De groei zet dus spectaculair door.

Aanvulling: Na publicatie van dit artikel kreeg ik feedback via Linkedin dat de cijfers erg optimistisch zijn en niet alleen financiering van particulieren is, maar ook co-financiering van VCs en fondsen. Op zich geen probleem voor ondernemers, maar wel goed om te weten bij het vergelijken met andere financieringsvormen. Onderzoeksbureau Beauhurst geeft bijvoorbeeld aan dat in 2021 Seedrs voor £126m aan financieringen zou hebben opgehaald via particuliere investeerders (en Crowdcube £198 miljoen). Nog steeds veel, maar een stuk minder dan de £555 miljoen. Onafhankelijke cijfers van 2022 zijn nog niet bekend.