ICOs in Nederland? | EU publiceert feb crowdfunding wetgeving | AFM agenda 2018

Afgelopen week was een actieve media week. Eerst bij BNR uitgebreid toelichting gegeven over rechten en plichten van investeerders en ondernemers bij crowdfunding campagnes en deze week bij de "Dag van de Crypto", Sprout en "De Fintech revolutie" gevraagd om duiding te geven over nieuwe financieringsvormen.


Daarom ook deze week enkele artikelen over ICO's en daarnaast nieuws uit Brussel over een voorstel voor Europese wetgeving voor crowdfunding/p2p-lending.

Verder:

  • AFM agenda 2018: Meer transparantie crowdfunding platforms
  • World Economic Forum: Spelregels nodig voor hightech/fintech
  • Douw&Koren stopt - adviesmarkt voor crowdfunding onrendabel?
  • $400 miljoen verdwenen tijdens ICOs?
  • In februari duidelijkheid over EU crowdfunding/P2P wetgeving
  • 998...999...1000 abonnees!

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Wat is een Initial Coin Offering (ICO) en wat kunnen ondernemers er mee?

Afgelopen maandag was ik bij de Dag van de Crypto in de RAI om mijn ervaringen te delen over de groei fases en uitdagingen van alternatieve financiering van de afgelopen 10 jaar en wat de crypto/ICO wereld daarvan kan leren. Sprout schreef een mooi artikel hierover en wat je als Nederlandse ondernemer .

31e vorm van financieren
Er waren vooral veel crypto-investeerders/speculanten aanwezig (waar FD vooral over schreef). Naast alle hype verhalen die dag rond het verdienen aan crypto investeringen, waren er ook goede sessie over de kansen van ICOs voor ondernemers.

In mijn sessie ging ik uit van het perspectief voor de ondernemer. Mijn statement tijdens die bijeenkomst was dat ICOs zeker een hele goede manier zijn om bedrijven te financieren, maar het moet wel bij je bedrijf en bedrijfsfase passen. Meer concreet, we hebben in Nederland 30 vormen van (alternatieve) financiering, ICOs zijn nummer 31 (en eigenlijk ook 32 en 33 vanwege de verschillende manieren om de tokens in te zetten als security of commodity).

Community
In het artikel wordt vooral stilgestaan bij de kracht van de community bij een ICO. Net als bij crowdfunding, is het doel van een ICO niet altijd (alleen) het ophalen van geld. Het binden of ontwikkelen van een community is minstens net zo belangrijk.

Wetgeving
Het merendeel van de aanwezigen (van toezichthouders tot ondernemers die ICOs willen starten) was duidelijkheid voor een juridisch kader erg belangrijk. Niet voor niets hield de Tweede kamer een informatiebijeenkomst om er meer van te leren (lees hier het uitgebreid verslag van deze bijeenkomst over deze bijeenkomst door een van de experts, Rutger van Zuidam).

Ook het verslag van FTM-journalist Thomas Bollen is hierbij interessant, omdat hij aangeeft dat de verkeerde discussie nu wordt gevoerd. Er is te veel angst en focus op de korte termijn problemen. We hebben een visie nodig voor de lange termijn.

Kansen voor ondernemers die ICOs willen starten in Nederland
Tot nu toe zijn er nog een beperkt aantal (succesvolle) ICOs in Nederland geweest. Ik verwacht dat er dit jaar een stuk meer succesvol zullen zijn. Ook bestaande organisaties die al een community hebben kunnen hier goed gebruik van maken.

Het is op dit moment nog een erg onoverzichtelijke markt en over de lange termijn ontwikkelingen is nog weinig ervaring opgebouwd, zoals het koppelen aan andere financieringsvormen of vervolginvesteringen. Het biedt echter zeker kansen aan ondernemers als een van de financieringsvormen die ze in kunnen zetten, wanneer het goed past binnen de levensfase en financieringsbehoefte.

Ook moeten toezichthouders en overheid pro-actief in overleg met experts om te gaan experimenteren met deze nieuwe manier van financieren en creëren van digitale currencies.

AFM agenda 2018: Meer transparantie crowdfunding platforms

De AFM heeft de jaaragenda voor 2018 gepubliceerd en geeft zelf aan vooral in te gaan zetten op veel data analyse, oa door de extra mogelijkheden die zij heeft gekregen door invoering Mifid-II.


Vergroten van informatie transparantie bij crowdfunding platformen

In het persbericht wordt verder niet ingegaan over alternatieve financiering, maar wanneer je de agenda doorneemt, dan heeft de AFM wel concrete plannen voor deze sector. Een van de meest in het oog springende plannen is het verhogen van informatie transparantie bij crowdfunding platformen. Hier gaat ze visie voor ontwikkelen (Q2), uniform kader ontwikkelingen (Q3) en het uniforme kader toepassen (Q4). Voor betrokken partijen is het dan ook goed om Q1 al aan te schuiven bij AFM om input te leveren.

Risico-analyse alternatieve financieringsvormen, Innovation Hub en Mifid-II
Doorlopend wordt verder gewerkt om risico's in kaart te brengen bij Fintech aanbieders van kredieten (oa big data) en gaat er een onderzoek starten naar de mate van naleving van de Mifid II normen bij beleggingsondernemingen en de Innovation Hub wordt geëvalueerd.

De volledige agenda is hier te downloaden.

World Economic Forum : Spelregels nodig voor hightech/fintech

Goed artikel van FD journalist Pieter Couwenbergh  over de trends die hij tijdens WEF 2018 heeft langs zien komen. Ik kwam hem toevallig vorige week in het vliegtuig tegen richting Zwitserland toen hij onderweg was naar het WEF en hij was toen al enthousiast was om er achter te komen wat de sfeer en belangrijkste trends zouden zijn.

Behoefte aan spelregels en regulering
Een van zijn constateringen was dat na de focus en het ongekende enthousiasme over mogelijkheden van technologie in de afgelopen jaar (met oa de 4e Industriële revolutie als kernboodschap afgelopen jaar nog) blijkt er nu een tegenbeweging te ontstaan waarbij er een sterke behoefte ontstaat aan duidelijke spelregels en regulering voor technologie door overheden. Dit speelt op het gebied van (nie betalen van) belastingen door multinationals, tot deel-economie, maar ook Fintech heeft hiermee te maken.

Nieuwe Fintech oplossingen zijn zeer gewenst, maar zonder juridische kaders geeft het vooral meer problemen. Dit gaat op voor ICOs (ondernemers zijn letterlijk aan het "shoppen" op dit moment naar een lans met het "beste" ICO-regime), maar ook voor Fintech oplossing die via AI black-boxes waar niemand inzicht in heeft kredieten verstrekken.

Zelf ben ik erg voor vrijheid van ondernemen, maar ik heb ook gemerkt dat duidelijkheid over een juridisch kader een level-playing field oplevert waar de gehele maatschappij een stuk beter van wordt en daarom juich ik deze discussie toe. Zolang we nu echter niet direct weer door gaan slaan en gaan over-reguleren.

Douw&Koren stopt - adviesmarkt voor crowdfunding onrendabel?

Sinds 2011 is het adviesbureau Douw&Koren al actief in het begeleiden van crowdfunding campagnes en het promoten van deze nieuwe vorm van financiering. In die tijd hebben ze veel ondernemers kunnen helpen, maar helaas hebben ze nu hun deuren moeten sluiten.

Uit mijn eigen ervaringen in het verleden (tussen 2008-2012 ondersteunde ik ook nog regelmatig campagnes) en gesprekken met adviseurs in de markt in de afgelopen jaren, weet ik dat de markt voor crowdfunding advies voor campagnes er lastig is. Budgetten zijn laag en hoeveelheid werk is hoog.

Adviseur van de toekomst
Via het onderzoek "Gestapeld Financieren" raken we ook deze vraag en spreken we veel met traditionele adviesbureaus, zoals accountants and financieel adviseurs. Bij de begeleiding van ondernemers richten zij zich vooral op investeringsvormen van crowdfunding, waarbij de budgetten en het doelbedrag wat hoger zijn.

Voor kleinere campagnes zie je dat dit nog wel werkt wanneer dit in een gezamenlijk traject wordt aangeboden (Voordekunst start een masterclass Kunst3 voor kunstenaars), of wanneer het door platformen zelf als aanvullende dienstverlening wordt aangeboden.

De crowdfundmarkt wordt langzaam volwassen. Naast platformen die zich opnieuw moeten uitvinden en aan nieuwe wetgeving moeten gaan voldoen, is er nu ook mogelijk behoefte aan nieuw type adviseurs voor ondernemers en campagnes.

Simon Douw en Gijsbert Koren blijven gelukkig individueel nog wel actief in crowdfunding. Simon blijft organisaties begeleiden om samen met de crowd te ondernemen en Gijsbert gaat o.a. verder met begeleiding van campagnes en data en onderzoek via CrowdfundingCijfers.nl.

Bijna $400 miljoen aan crypto-currencies gestolen tijdens ICO

Dat de ICO markt nog een cowboy-industrie is, blijkt wel uit een onderzoek van Ernst & Young.  Van de $3,7 miljard die via ICOs werd opgehaald, werd meer dan 10% gestolen tijdens of na de ICO.

Phishing aanvallen
De $400 miljoen is voornamelijk gestolen door phishing aanvallen. Zo werden er kopieën gemaakt van ICO pagina's, om investeerders te laten investeren, waarmee het geld werd "gestolen".

Minder dan 25% ICOs succesvol eind van 2017
Een andere conclusie uit het onderzoek was, dat steeds minder ICOs hun "soft cap" (minimum doel) haalden, terwijl dit in juni nog 90% was. FOMO (Fear of Missing Out) was toen de belangrijkste reden dat investeerders (te) makkelijk in zijn gestapt.

De kwaliteit van die ICOs (en whitepapers) was ook niet altijd even goed. Paul Brody van Ernst & Young zegt hierover:

“We were shocked by the quality of some of the white papers, we see clear coding errors and we see conflicts of interest between the companies issuing tokens and the community of token holders.”

In februari duidelijkheid over EU crowdfunding/P2P wetgeving

De Europese Commissie doe uitgebreid onderzoek op dit moment naar Fintech wetgeving rond blockchain, cloud-data opslag en online veiligheid om hiermee de Fintech industrie te laten groeien. Om overregulering te voorkomen wordt echter op de meeste vlakken gewacht met wetgeving.


Crowdfunding/P2P-lending wetgeving
Vanwege concrete vraag uit de industrie zelf, wordt er echter een uitzondering gemaakt voor crowdfunding/P2P-lending wetgeving.  Binnen enkele weken kunnen we een voorstel voor deze pan-Europese wetgeving verwachten.

998...999...1000 abonnees!

Toen ik mijn eerste editie verstuurde van deze nieuwsbrief naar 12 geïnteresseerden, had ik niet verwacht dat de nieuwsbrief zo populair zou worden.

Wekelijks melden tientallen personen zich aan en afgelopen week schreef de 1.000-ste persoon zich in op deze nieuwsbrief. Welkom allemaal en laat me weten wat je er van vind en wat er mogelijk beter kan!

Contact

Inspiratie opgedaan en ondersteuning nodig bij eigen Community Finance, Crowdfunding of FinTech ontwikkelingen of op zoek naar een spreker?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).