Máxima roept op tot activisme - Code-V heeft 80 ondertekenaars

Máxima roept op tot activisme - Code-V heeft 80 ondertekenaars
H.M. Koningin Máxima houdt openingstoespraak jaarcongres Stichting MKB Financiering

Wat een week! Vereerd om Koningin Máxima te mogen ontvangen op het jaarcongres "Mind the Gap" van Stichting MKB Financiering. Maar ook het tweede tekenmoment van Code-V was een groot succes. Meer dan 80 partijen committeren zich nu aan het verbeteren van de toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers.

Ik schrijf deze nieuwsbrief op de terugweg uit Oostenrijk waar ik direct na het congres naar toe ben gegaan en enkele dagen heb doorgebracht met de belangrijkste internationale onderzoekers naar "Alternative Finance".

Wat 10 jaar geleden gestart is als een bijeenkomst in Amsterdam om ervaringen rond crowdfunding uit te wisselen, is uitgegroeid tot het belangrijkste jaarlijkse event voor onderzoekers en experts die het IMF, Wereldbank, ESMA en de Europese Commissie adviseren over de toekomst van de non-bancaire financieringen. Ook dit jaar was het weer zeer leerzaam met thema's rond crowdlending, kansen voor crypto-assets, maar ook inclusieve financiering.

Inhoud:

  • Koningin Máxima roept op tot samenwerking
  • 19 nieuwe ondertekenaar Code-V
  • Menno Snel ziet niets in speciale bank voor mkb en zet in op hub
  • Internationaal Congres "Alternative Finance Research"

Veel leesplezier,

Ronald

Koningin Máxima roept op tot samenwerking

De opening van het jaarcongres van Stichting MKB Financiering werd dit jaar gedaan door H.M. Koningin Máxima. Zij zet zich al jaren in voor het verbeteren van de financiering voor het kleinbedrijf en inclusief financieren. In haar toespraak ging Koningin Máxima onder meer in op het belang van financieringsmogelijkheden voor groei en verduurzaming van het mkb.

Groei non-bancaire financiering

In haar speech ging de Koningin in op de verbreding van het productaanbod voor ondernemers. Vooral de snelle groei van non-bancaire financiering benoemde zij, die vorig jaar van 4 miljard naar ruim 5 miljard euro gegroeid is. Maar ook het feit dat Nederland inmiddels het beste ecosysteem van Europa heeft voor crowdfunding.

Zij benadrukte daarbij ook dat bij non-bancaire financiers het percentage financiering aan vrouwelijke ondernemers ook nog relatief laag is. Slechts 18 procent van alle non-bancaire financieringen wordt aan vrouwelijke ondernemers verstrekt.

Financiering van innovatie vraagt ook om innovatie van financiering

In haar toespraak ging de Koningin ook in op de noodzaak voor meer data-gedreven financieren. Als financiers beter toegang hebben tot ondernemersdata, dan verloopt de aanvraag namelijk soepeler, met veel minder rompslomp voor de ondernemer. Daarom riep zij ook de overheid, ondernemers en marktpartijen op om betere ondernemersdata beschikbaar te stellen.

Oproep tot activisme

Zij eindigde haar speech met een oproep om samen te werken en wellicht ook wat activistischer te worden om de benodigde transities te realiseren:

En dus heeft iedereen een steentje bij te dragen: financiers – bancair én non-bancair – maar ook ondernemers zelf, hun verenigingen en netwerken, en private en publieke dienstverleners. In het ecosysteem van MKB-financiering moeten alle spelers actief zijn. En misschien zelfs een beetje activistischer worden.

Complete speech: https://www.koninklijkhuis.nl/documenten/toespraken/2024/06/03/toespraak-van-koningin-maxima-bij-het-jaarcongres-van-stichting-mkb-financiering

Samenvatting congres en andere sprekers: https://www.stichtingmkbfinanciering.nl/kleurrijk-en-divers-mkb-financieringscongres-mind-the-gap-wijst-de-weg-voor-inclusief-financieren/

19 nieuwe ondertekenaar Code-V

Tweede groep ondertekenaars Code-V

Voorafgaand aan het "Mind the Gap" congres was er nog een feestelijk moment voor Code-V. Bij het initiatief dat zich inzet voor meer vrouwelijk ondernemers sloten zich 19 nieuwe organisaties aan. Daarmee is het aantal aangesloten organisaties gestegen naar boven de 80, waarvan ruim 50 financiers.

Een samenvatting van deze bijeenkomst:

Meer informatie over Code-V: https://www.code-v.nl/over-code-v

Menno Snel ziet niets in speciale bank voor mkb en zet in op hub

Menno Snel in gesprek met H.M. Koningin Máxima tijdens congres Mind the Gap

Sinds begin dit jaar is Menno Snel aangesteld door Minister Adriaansens om uitvoering te geven aan de afspraken die zijn vastgelegd door publieke en private financiers in het Nationaal Convenant MKB-Financiering.

Tijdens het congres "Mind The Gap" van Stichting MKB Financiering gaf hij zijn eerste publieke speech over de voortgang. Hij gaf aan om in de zomer met een advies te komen aan het nieuwe kabinet, met concrete aanbevelingen om de mkb financieringsmarkt de komende jaren te versterken.

De belangrijkste onderdelen waar hij zich op richt zijn:

  • Verbreden van aanbod van financiering tot €1 miljoen
  • Opzetten Financieringshub om ondernemers op weg te helpen
  • Versterken kwaliteit financieringsadviseurs
  • Betere data: Goede inzichten in het aantal verstrekte financieringen bancair en non-bancair, maar ook beter data over ondernemers voor financiers

Geen MKB Bank

Hij liet verder al doorschemeren dat een "MKB-Bank" geen oplossing gaat zijn. Hij ziet meer iets in het versterken van het bestaande ecosysteem van publieke en private financiers, zoals banken en non-bancaire financiers.

In een interview aan De Ondernemer legde hij uit hoe hij dat voor zich ziet.

Internationaal Congres "Alternative Finance Research"

Al in 2014 was ik betrokken bij het opzetten van het eerste congres voor crowdfunding onderzoekers in Nederland. Dat deden we in samenwerking met de UvA Amsterdam Business School en de VU en was vooral gericht op Nederlandse onderzoekers.

Sinds 2017 organiseren we elk jaar bij het European Centre for Alternative Finance (Universiteit Utrecht) een internationaal academisch congres met >100 van de belangrijkste internationale onderzoekers die elk jaar kwamen. Na 5 jaar dit in Utrecht te hebben georganiseerd hebben we dit verder naar Europa gebracht om meer onderzoeksgroepen in Centraal-Europa te bereiken. Vorig jaar waren we in Gdansk, Polen en dit jaar komen we samen in Krems, Oostenrijk.

Naast de nieuwe onderzoeksresultaten over crowdfunding, crowdlending, microfinance en crypto-assets waren er waardevolle panel-discussies en lezingen van internationale experts vanuit verschillende vakgebieden.

"Blockchain Applications in Crowdfunding: Opportunities and Challenges"

Zelf keek ik erg uit naar de discussies rond Blockchain en crypto-assets. Ik participeerde zelf in een panel met o.a. de toezichthouder van Liechtenstein (die een pro-crypto beleid voert), de president van de Digital Asset Association Austria.

Door de nieuwe Europese crypto-wetgeving (MiCAR) wordt de crypto-asset industrie een stuk strakker gereguleerd. Dit zal zeker het vertrouwen in de sector een stuk versterken.

Helaas is de focus van veel marktpartijen nog erg op de crypto-currencies gericht (inclusief de CBDC pilots) en wat mij betreft nog te weinig op de kansen die crypto-assets bieden voor nieuwe bedrijfsvormen, zeggenschap en mede-eigenaarschap voor coöperatieve initiatieven. 10 jaar geleden is er al geëxperimenteerd met DAO modellen. Nu lijkt de markt en technologie hier meer geschikt voor.

Al met al was het wel duidelijk dat deze sector nog erg jong en onvolwassen is, maar zeker nog steeds veel potentie heeft!

“Alternative Finance and Financial Inclusion: Expectations, Reality, and What's Next?”

Ook keek ik uit naar een panel die ik zelf heb gehost over Financial Inclusion met experts van het IMF, Asia Development Bank en hoogleraren uit het VK en VS.

Een duidelijk conclusie was wel dat Fintech het probleem niet gaat oplossen. Vanzelfsprekend kan het extra mogelijkheden bieden, maar zolang de rest van het ecosysteem niet veranderd, zullen Fintech oplossingen en non-banciare financiers niet opeens het funding gap oplossen.

De Women Entrepreneurs Finance Code van de Wereldbank werd als zeer waardevol gezien door de experts, zeker de pilots in "developing countries". Deze code is een vervolg op de "Investing in Women code" uit het VK.

Hoewel deze codes het thema wel op de kaart zetten en door de verzamelde data het duidelijk wordt dat er inderdaad een grote funding-gap is, waren de experts uit het VK nog niet heel positief over de resultaten van deze vrijwillige code die in 2019 is ingevoerd.

Wellicht is het na 4 jaar te vroeg om al conclusies te trekken, maar mogelijk zal er toch met verplichtingen (of quota's) gewerkt moeten worden. Belangrijk dus om hier scherp op te blijven, ook in Nederland met de implementatie van Code-V.

Contact

Meer weten over community finance, community ownership en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Ik geef regelmatig lezingen, workshops en inspiratiessessies voor management teams of op congressen.

Interesse?
Neem contact op via een reactie op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).

H.M. Koningin Máxima werd bijgepraat over MKB financieringsmarkt bij congres SMF