Samenwerking en rol van adviseurs centraal bij jaarcongres SMF

5 juni vond het 3e MKB Financieringscongres plaats. Met meer dan 150 enthousiaste non-bancaire financiers en adviseurs was het een zeer geslaagd congres waarin de samenwerking tussen banken en non-bancaire financiers en de groeiende rol van onafhankelijke adviseurs centraal stond.

Samenwerking en rol van adviseurs centraal bij jaarcongres SMF
Sprekers: Edin Mujagić, Hans Biesheuvel, Medy van der Laan, Christiaan de Goeij en Ralph van Dam

Wow, wat een mooie dag! Met een aantal topsprekers, een volle zaal en een heerlijk zonnetjes tijdens de borrel was het 3e MKB Financieringscongres van Stichting MKB Financiering weer een groot succes.

Medy van der Laan (Nederlandse Vereniging van Banken)

Vijf gastsprekers
Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, liet weten dat niet alleen de getallen, maar ook de persoonlijke ondersteuning door een adviseur steeds belangrijker wordt. Zij gaf aan dat ze verwacht dat 60-80% van de ondernemers op termijn een externe adviseur gaat inhuren.

Lees hier haar complete speech terug. Ook op De Ondernemer werd hier op ingegaan: "Medy van der Laan (NVB) over (niet) financieren mkb'er: 'De businesscase kan niet goed zijn'"

Ralph van Dam, van Geldfit Zakelijk, deelde met de zaal dat er op dit moment 60.000 ondernemers met een coronabelastingschuld zijn. En dat de meeste daarvan in de kern financieel gezonde bedrijven hulp, financiering en coaching nodig hebben om deze schuld in samenwerking met alle partijen af te kunnen lossen. Hij riep ook de ondernemers op zelf snel in actie te komen.

Edin Mujagić, hoofdeconoom bij OHV vermogensbeheer gaf als macro-econoom inzicht in de internationale ontwikkelingen in de financieringsmarkt met stijgende rentes en de historisch hoge inflatie.

Christiaan de Goeij van Windesheim ging de diepte in met zijn presentatie over Supply Chain Finance, ook wel ketenfinanciering genoemd. Hier valt voor het MKB nog veel financieringswinst en werkkapitaal te halen. Als de omzet van het MKB 5 dagen eerder binnenkomt dan levert dat een vrijkomend werkkapitaal op van 14 miljard euro voor het MKB.

Als vijfde spreker kreeg Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers het woord. Hij dee een oproep om een Syntens 2.0 op te richten. Hiermee krijgen ondernemers een adviseur ‘om de hoek’ die hen actief kan gaan begeleiden in de verduurzaming en voor andere transitie uitdagingen.

Het congres bood ook waardevolle netwerkmogelijkheden voor de aanwezigen, waarbij ondernemers, investeerders en professionals uit het MKB-financieringsveld elkaar konden ontmoeten en ideeën konden uitwisselen.