MKB-Actieplan | € 1 miljard alternatieve financiering in Nederland

Vrijdag in Cambridge een inspirerende bijeenkomst over alternatieve financiering gehad met internationale onderzoekers en beleidsmakers. Verder blij met de positieve reacties op de eerste edities van mijn Engelstalige nieuwsbrief.

Deze week een overvolle nieuwsbrief met nieuws over kredietunies, de groei van crowdfunding, een Nederlands bedrijf die in 15 maanden €10 miljoen groeifinanciering ophaalt via NPEX en het MKB actieplan van het Ministerie van EZK met daarin duidelijke steun voor alternatieve financiering:

  • MKB-Actieplan - stimuleren alternatieve financiering voor MKB
  • Nieuwe financieringsvormen al goed voor 1 miljard euro?
  • Crowdfunding groeit met 55% naar €154m in eerste helft 2018
  • Ondernemer haalt in 15 maanden €10 miljoen euro op via NPEX
  • Samenwerkende kredietunies goed voor €7,7 miljoen
  • Educatie van MKB adviseurs over crowdfunding is nodig
  • Grens equity crowdfunding Duitsland verhoogt naar €8 miljoen
  • Crowdfunding platform Talentboek haalt €1 miljoen op

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

MKB-Actieplan - stimuleren alternatieve financiering voor MKB

Afgelopen vrijdag is het langverwachte MKB-actieplan van het Ministerie van EZK gepubliceerd met de plannen van staatssecretaris Mona Keijzer om met een budget van €200 miljoen het MKB te stimuleren. Speerpunten hierbij zijn digitalisering, personeel en financiering.

Toegang tot (alternatieve) financiering wordt verbeterd
Er wordt in het programma ingezet om de toegang tot financiering te verbeteren. Het moet makkelijker worden voor ondernemers om de weg te vinden naar (nieuwe vormen van) financiering en wordt er budget vrijgemaakt om nieuwe vormen van financiering onder de aandacht te brengen bij ondernemers en adviseurs.

Dit was ook een duidelijke reactie op de brede oproep vanuit de Tweede Kamer waar ik eerder dit jaar over schreef om meer steun te geven aan deze nieuwe vormen van financiering.

Ondersteuning platform alternatieve financiers
Tevens zal de overheid een platform ondersteunen waarin aanbieders van alternatieve financiering samen gaan optrekken om de professionaliteit van de sector te vergroten en de nieuwe vormen van financiering onder de aandacht gaan brengen bij ondernemers en adviseurs.

Het complete actieplan kan hier gedownload worden (PDF).

Nieuwe financieringsvormen al goed voor 1 miljard euro?

Deze week kwam Rabobank met een uitgebreide publicatie over de omvang  en trends rond alternatieve financiering, van leasing en factoring tot microkrediet, crowdfunding en ICOs.

Uitstaand bancair krediet gekrompen, nieuwe verstrekkingen gestegen

Banken blijven verreweg de grootste verstrekker van vreemd vermogen aan het niet-financiële Nederlandse bedrijfsleven, met een totale uitstaande kredietverlening van 309 miljard euro, waarvan 126 miljard euro door de drie grootbanken aan het MKB is verstrekt. Hiervan betreft 13 miljard euro bedragen kleiner dan 250.000 euro.

De dalende trend dat banken steeds minder financier waar ik al eens eerder over schreef ("Hoe lang blijven banken de grootste mkb-financier?") lijkt zich nog steeds door te zetten, maar in de analyse wordt echter ook beschreven dat het aantal nieuwe kredieten, vooral <€1 miljoen in 2017 opeens weer zijn gestegen. Van €1,9 miljard in 2015 en 2016 is dit bijna verdubbeld naar €3,4 miljard in 2017.

Asset-based finance: ruim 11 miljard euro verstrekt in 2017
Lease groeide van 5,6 miljard euro in 2016 naar 6 miljard euro in 2017. Factoring groeide van 4,6 miljard euro in 2016 naar 5,3 miljard euro in 2017. Opvallend is dat als reden onder andere wordt aangegeven dat dit komt door het optimaliseren van de financieringsmix, maar ook de opkomst van nieuwe toetreders en een grotere bekendheid van deze financieringsvormen.

Mijn ervaring en uit onderzoek blijkt dat die bekendheid bij de meeste ondernemers en adviseurs helaas nog erg beperkt is. Maar het zal zeker een rol spelen.

Een miljard verstrekt door alternatieve aanbieders
De online aanbieders van financiering halen verstrekken volgens dit onderzoek ongeveer een miljard euro per jaar. Cijfers die concreet genoemd worden in het onderzoek zijn crowdfunding (€223m in 2017), MKB beurs NPEX (€63m totaal), microkrediet door Qredits (€50m in 2017) en kredietunies (€15m in totaal).

Van specifieke MKB leningfondsen en marketplace lending platformen waren geen cijfers beschikbaar, maar zullen de rest van de €1 miljard ongeveer verstrekken. Factoring aanbieder Boozt24 bijvoorbeeld heeft al aangegeven de laatste 2 jaar voor €200 miljoen aan facturen te hebben opgekocht.

De sector heeft de afgelopen jaren een aardige groei doorgemaakt, maar nog steeds is het maar 1% van het totaal bancair verstrekte vermogen volgens het onderzoek van Rabobank. Omdat het merendeel van de alternatieve aanbieders echter kleinere financieringen verstrekt (<1 miljoen en veel zelfs <€250k) dan ligt dit percentage in deze categorie waarschijnlijk een heel stuk hoger.

25% aan kleine kredieten al non-bancair?
Afgezet tegen de €3,4 miljard aan nieuwe verstrekkingen in 2017 door banken, dan zou die €1 miljard aan nieuwe verstrekkingen door non-bancaire financiers opeens al bijna een kwart zijn van de totale verstrekkingen. Interessant om hier in de toekomst eens wat dieper in te duiken.

Crowdfunding groeit met 55% naar €154m in eerste helft 2018

Crowdfunding blijft als financieringsvorm groeien. In de eerste helft van 2018 is €154 mln opgehaald (55% meer dan eerste helft 2017) volgens een publicatie van Crowdfundingcijfers.nl. In totaal is er sinds 2011 al meer dan €750 mln via alle vormen van crowdfunding gefinancierd voor Nederlandse bedrijven.

Groei leningen en aandelen 36%
Volgens een andere publicatie van Crowdfundmarkt, die alleen het aantal investeringen in crowdfunding leningen en aandelen heeft gemeten, is er in de eerste 6 maanden in totaal 115 miljoen euro opgehaald, verdeeld over 1.127 projecten. In deze sector is dit ook nog steeds een groei van 36%.

Deze sector wordt op dit moment gedomineerd door 3 platformen: Collin Crowdfund, Duurzaaminvesteren en Funding Circle. Samen zijn deze platformen goed voor 55% van de markt. Funding Circle publiceerde tot en met 30 juni veruit het meeste projecten (marktaandeel: 44%).

Ondernemer haalt in 15 mnd €10 miljoen euro op via NPEX

Dat nieuwe financieringsvormen niet alleen ingezet worden door kleine bedrijven, blijkt wel uit het voorbeeld van HyGear, Vorig jaar werd al een eerste succesvolle uitgifte gedaan van een obligatie van €2,5 miljoen en werden er voor €2,5 miljoen aan certificaten van aandelen verkocht. Vorige maand werd bekend gemaakt dat ook een tweede obligatie lening van €4,99 miljoen volgeschreven was.

Zonder banken
HyGear produceert, onderhoudt en exploiteert wereldwijd kleinschalige installaties voor de productie van waterstofgas. Op dit moment heeft het bedrijf in 17 landen 39 installaties in bedrijf. Vorig jaar boekte HyGear een omzet van 12 miljoen euro en een winst van ongeveer zeven ton.

In de eerste groeifase heeft het bedrijf alle financiering zonder banken opgehaald. In de volgende fase zal voor delen van de financiering zeker ook weer voor eend eel van de (stapel)financiering gekeken worden naar bancaire kredieten.

60% rendement
Inmiddels is zo'n 10 procent van de aandelen genoteerd aan de NPEX. De certificaten worden nu rond de €9,30 verhandeld, een waardestijging van 60% van de oorspronkelijke verkoopwaarde tijdens de financieringsronde 15 maanden geleden (€5,75).

NPEX groeit verder met Ministerie van EZK als aandeelhouder
Deze week werd ook bekend dat de Nederlandse overheid een eerdere lening van €1 miljoen aan NPEX heeft omgezet in een belang van ongeveer 20%. Door deze herstructurering en het toetreden van een nieuwe investeerder verwacht de onderneming de komende tijd meer bedrijven aan groeifinanciering te kunnen blijven helpen.

Samenwerkende kredietunies goed voor €7,7 miljoen

Tijdens de Dag van de Kredietunie werden cijfers bekend gemaakt over de groei en omvang van kredietunies in Nederland. Bij de Vereniging Samenwerkende Kredietunies zijn op dit moment 26 kredietunies aangesloten, waarvan er 15 actief krediet verstrekken. In totaal hebben deze kredietunies 77 kredieten verstrekt voor in totaal €7,7 miljoen.


Kredietbeoordeling is maatwerk
Tijdens de bijeenkomst wordt besproken wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld kredietunies en crowdfunding. Bij kredietunies wordt de beoordeling gedaan door andere ondernemers die ook de regio en branche goed kennen. Ook vind er veel meer coaching plaats. Ook blijven de cijfers van de ondernemer binnenskamers. Voor een groot aantal ondernemers is dit erg wenselijk.

2 defaults - 1 achterstand
De actieve begeleiding zorgt er ook voor dat er op dit moment slechts 2 defaults zijn en 1 lening heeft een achterstand. Omdat de omvang van deze leningen relatief klein zijn, is het default percentage op omvang <1%.

Rutger Koopmans nieuwe voorzitter Samenwerkende Kredietunies
Tijdens de bijeenkomst werd tevens de nieuwe voorzitter Rutger Koopmans van de Samenwerkende Kredietunies gepresenteerd. VSK ziet in Koopmans de ideale bestuurder om de vereniging te helpen bij de geambieerde groei.

Educatie van MKB adviseurs over crowdfunding is nodig

Zo'n 150 financieel adviseurs volgden een training over crowdfunding bij Geldvoorelkaar. Het platform concludeert dat adviseurs vaak wel bekend zijn met de financieringsvorm, maar dat er rond aanvragen veel behoefte is aan overleg. In groepen van zo'n 25 man per keer ging Geldvoorelkaar in gesprek met financieel adviseurs.

Adviseurs hebben meer opleiding rond nieuwe financieringsvormen nodig
Uit een eigen onderzoek onder aangesloten adviseurs heeft Geldvoorelkaar onderzocht of er behoefte was aan extra kennis rond het product crowdfunding. 61% van de respondenten in het onderzoek gaf aan dat dit inderdaad het geval was.  Ook het percentage adviseurs dat over potentiële aanvragen met een crowdfunding platform wil kunnen sparren voordat de aanvraag wordt ingediend, ligt met 95% hoog. Het is duidelijk dat er nog grote behoefte is aan kennisontwikkeling op dit gebied.

Grens equity crowdfunding Duitsland verhoogt naar €8 miljoen

In Duitsland is de grens om met equity crowdfunding financiering op te halen zonder prospectus, verhoogd naar €8 miljoen. Dit kan echter nog niet voor GmbHs. De grens voor deze bedrijven blijft op €100.000.


€1.000 per investering
Enkele andere beperkingen blijven echter nog wel in stand, waardoor het de vraag is hoe bruikbaar de verhoging gaat zijn in de praktijk. Particuliere investeerders mogen namelijk maar €1.000 per campagne en in totaal €10.000 per jaar investeren.

Een uitgebreide samenvatting is te lezen in mijn Engelstalige nieuwsbrief.

Crowdfunding platform Talentboek haalt €1 miljoen op

In het Olympisch Stadion in Amsterdam hebben 21 talenten uit verschillende takken van sport een bijdrage ontvangen uit het Yvonne van Gennip Talent Fonds, dat hiervoor 25.000 euro beschikbaar heeft gesteld.

€1 miljoen opgehaald via crowdfunding
Tevens werd bekend gemaakt dat via het crowdfunding platform Talentboek.nl, onderdeel van het Yvonne van Gennip Talent Fonds, inmiddels één miljoen euro binnen is gehaald. Aan Talentboek.nl zijn ruim duizend jonge sporters met een gesignaleerd talent verbonden. Via crowdfunding trachten zij hun carrière te financieren.

Esmee Visser - goud op Olympische Spelen in Pyeongchang
Een van de succesvolste sporters die ondersteund is via Talentboek is Esmee Visser. Met een gouden medaille op de Olympische Spelen in Pyeongchang trad ze exact 30 jaar na de gouden race van Yvonne van Gennip in haar voetsporen.

NIEUW: Engelstalige nieuwsbrief

Het is al langere tijd een wens van me om een Engelstalige nieuwsbrief te starten. Ook krijg ik regelmatig vragen van internationale contacten hierover. De komende periode ga ik hier dan ook tijd voor vrijmaken.

Elke week focus op een andere land
De inhoud van de Engelstalige nieuwsbrief zal meer gericht zijn op internationale ontwikkelingen. Daarnaast is het belangrijkste verschil dat ik elke week een internationale expert uit mijn netwerk vraag om zijn of haar inzichten te delen over de ontwikkelingen en trends rond alternatieve financiering in het eigen land.

In de eerste editie was de focus op Oostenrijk, een land dat vanaf 1 juli voorzitter is van de Europese Commissie en wat de afgelopen jaren veel energie heeft gestoken in nieuwe wetgeving rond alternatieve financiering.  De tweede editie was gericht op Noorwegen.

Wie interesse heeft om ook de Engelstalige nieuwsbrief (op maandag) te ontvangen kan zich hier inschrijven: www.altfinance.eu.

Stage Marketing & Communicatie vanaf september

De afgelopen periode zijn we met een aantal projecten gestart rond Gestapeld Financieren, het Altfinator project van de Europese Commissie en ben ik met de nieuwe Engelstalige nieuwsbrief gestart. Bij al deze projecten is er inhoudelijk veel interessante content om te delen. Daarnaast gaat er na de zomer een nieuw project starten waarbij we de mogelijkheden van alternatieve financiering voor het MKB in Nederland op brede schaal gaan verspreiden.

Marketing & communicatie duizendpoot
Vanaf september zoek ik dan ook een (afstudeer) student die interesse heeft om over nieuwe financieringsvormen te leren en te communiceren. Hij/zij zal direct met mij samenwerken en helpen met het voorbereiden van Nederlandse en internationale uitingen via nieuwsbrieven, social media en print in samenwerking met international experts en Nederlandse vertegenwoordigers van ondernemersnetwerken, financiers en MKB adviseurs. Een ideale manier om ervaring op te bouwen binnen de nieuwe financiële sector.

Interesse?
Heb je zelf interesse, of weet je iemand? Stuur een motivatie naar ronald@kleverlaan.com en ik hoop je snel te spreken!

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).