MKB financiering versplinterd | Opkomst algocracy | £500 miljoen CrowdCube

Deze week duiding mogen geven aan het FD over de ontwikkelingen in het MKB financieringslandschap, naar aanleiding van nieuws afgelopen week over nieuw direct lending fonds voor het MKB.

Mijn belangrijkste punten in dit artikel waren dat de markt zeer versplinterd is met veel nieuwe aanbieders en dat educatie van ondernemers en MKB adviseurs over nieuwe financieringsvormen erg belangrijk gaat worden in de komende jaren.

Deze week de volgende artikelen:

  • Alternatieve mkb-financiering is nog steeds versplinterd
  • Chinese ondernemers starten eigen kredietunie
  • £500 miljoen aan investeringen via Crowdcube
  • FCA waarschuwt voor risico's van toekomstige "algocracy"

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Alternatieve mkb-financiering is nog steeds versplinterd

Deze week verscheen een artikel in het FD over de ontwikkelingen in de markt van MKB financiering, naar aanleiding van een eerder artikel afgelopen week over het investeringsfonds KKR dat mogelijk €1 miljard in het Nederlandse en Duitse MKB wil gaan investeren. De journalist benaderde me om duiding te geven aan de ontwikkelingen in deze markt.

Versplinterde markt

Een belangrijke trend in de huidige MKB financieringsmarkt is dat er een groot aantal nieuw aanbieders op de markt komen met nieuwe financiële producten en risicomodellen.

Hiermee worden de mogelijkheden voor ondernemers (en adviseurs) vergroot, maar het zorgt ook voor een versplintering in de markt waardoor het lastiger wordt om de juiste financieringsvormen en aanbieders te vinden.

1 op de 3 ondernemers zoekt financiering via "alternatieve bronnen"

Uit de recentste Financieringsmonitor, die in juni naar de Tweede Kamer werd gestuurd, blijkt dat twee op de tien mkb-ondernemers zich in het laatste halfjaar van 2017 oriënteerden op een financiering uit 'alternatieve bronnen', zoals crowdfunding of direct lending. Een jaar eerder was dit nog 16%. Dit jaar groeit dit echter al naar 36%.

Voor de zomer heb ik nog een uitgebreide analyse gemaakt van deze cijfers. Hieruit blijkt inderdaad dat er door ondernemers veel interesse is in nieuwe vormen van financiering. Uit de cijfers blijkt echter ook dat de meeste ondernemers de weg naar de financiers niet weet te vinden en uiteindelijk toch de financiering via een bank aanvraagt (of geen financiering ontvangt).

Bottleneck financiering mkb bij accountants en adviseurs

Op accountant.nl wordt naar aanleiding van dit artikel vooral ingezoomd op mijn opmerkingen over de beperkte kennis bij MKB adviseurs en accounts over deze nieuwe financieringsvormen en aanbieders. Deze personen en organisaties zullen inderdaad de komende jaren veel moeten investeren in kennisontwikkeling en opleidingen om de MKB klanten in de toekomst beter te kunnen bedienen.

Chinese ondernemers starten eigen kredietunie

Chinees-Nederlandse ondernemers zijn een kredietunie gestart, die zakendoen en geld lenen transparanter wil maken. De Chinese Kredietunie Nederland begon vorige maand. Het is de eerste kredietunie in Nederland die zich richt op een etnische groep. De kredietunie wil zo ook het informele Chinese leencircuit moderniseren.

Kredietunies hebben €8,5 miljoen aan kredieten verstrekt

De (Chinese) kredietunie is een coöperatie waar ondernemers met een financieringsvraag en ondernemers met kapitaal of kennis bij elkaar komen. Het rendement op de leningen wordt onderling verdeeld, de afschrijvingen op niet-inbare leningen ook.

Kredietunies zijn in Nederland al enige tijd actief. Er is sinds 1 januari 2016 ook een specifieke wet toezicht kredietunies, waarbij kredietunies tot €10 miljoen aan financiering aan kunnen trekken zonder extra toezicht.

Volgens de brancheorganisatie Vereniging Samenwerkende Kredietunies, zijn er 21 kredietunies actief. Samen hebben ze 8,5 miljoen euro aan kredieten verstrekt. Soms zijn ze regionaal georganiseerd, soms via een branche.

£500 miljoen aan investeringen via Crowdcube

De opkomst van equity crowdfunding binnen de risicofinancieringsmarkt zet door. Crowdcube zet enkele interessante feiten op een rij naar aanleiding van het doorbreken van de grens van £500 miljoen aan opgehaalde investeringen. Hiermee zijn 700 bedrijven gefinancierd, waaronder bedrijven als Revolut (investeerders ontvingen 1900% rendement in een jaar), digitale bank Monzo en bierbrouwer Brewdog (), die allemaal als "unicorn" nu gewaardeerd worden in de laatste investeringsrondes.

Samenwerking met VCs en internationale investeerders

Een van de trends waar Crowdcube over schrijft is de actieve samenwerking met VCs, die tegelijkertijd met de crowd investeren. Daarbij komen 60% van de investeringen van ervaren investeerders. Een trendbreuk is ook dat 13% van de investeringen dit jaar uit het buitenland komt. In voorgaande jaren waren het vooral Engelse investeerders.

FCA waarschuwt voor risico's van toekomstige "algocracy"

Een interessante (deels theoretische) discussie over de risico's van Fintech en dan met name de algoritmen er achter, werd deze week gestart door de voorzitter van de FCA (Charles Randell). Hij waarschuwt voor een "algocracy", waarin niet mensen of toezichthouders controle hebben over de financiële sector, maar algoritmen.

Algocracy

In zo een algocracy zal een nog scherpere verdeling ontstaan van personen en bedrijven die wel en geen financiering krijgen volgens Randell. Door Big Data, AI en behavioural science zal alleen aan de laag-risico personen en bedrijven financiering worden verstrekt geeft hij aan.

Geen inzicht in machine learning

Zelf zie ik hier niet de grootste problemen in. Ik verwacht dat dit onvermijdelijk is en beter inschattingen van risico's (mogelijk tot op individueel niveau) zal leiden tot scherpere voorwaarden en tarieven. De grootste risico's zie ik echter in AI en machine learning modellen die niet meer controleerbaar zijn door Fintech bedrijven en toezichthouders. Hierdoor ontstaat er een valse verwachting dat de modellen kloppen. Bij een volgende crisis zou dit de financiële stabiliteit ernstig in gevaar kunnen brengen.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).