MKB Financieringswijzer | AltFin groeit naar €10,4 miljard | €100 miljoen van EIB voor Funding Circle

Gisteren is de MKB Financieringswijzer geïntroduceerd door Stichting MKB Financiering voor ondernemers op zoek naar alternatieve financiering.

Daarnaast heeft het Cambridge Centre for Alternative Finance een onderzoeksrapport uitgebracht naar de groei van alternatieve financiering in Europa. Helaas gaat het om de cijfers over 2017, maar het is waardevol om te zien dat alternatieve financiering vooral buiten het VK heel hard groeit.

Deze week de volgende artikelen:

  • De MKB Financieringswijzer voor ondernemers op zoek naar alternatieve financiering
  • Cambridge: Alternatieve financiering groeit naar €10,4 miljard
  • EIB leent via Funding Circle €100 mln uit aan kleine bedrijven
  • Verantwoord stapelen - ‘Bedrijfsfinanciering is een vak geworden’
  • Monzo crowdfunding investeerders hebben 6300% rendement
  • Vacature: Professoren Corporate Finance, Banking en (alternatieve) financiering bij Universiteit Utrecht

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

De MKB Financieringswijzer voor ondernemers op zoek naar alternatieve financiering

Veel ondernemers weten de weg naar alternatieve financiering nog lastig te vinden. Stichting MKB financiering (SMF) heeft daarom besloten een beknopte MKB Financieringswijzer te maken.

Betrouwbare financiers

De financieringswijzer geeft mkb’ers een overzicht van het aanbod van de bij de stichting aangesloten betrouwbare financiers. Aan de hand van vier simpele vragen krijgt de ondernemer inzicht in de meest passende mogelijkheden voor zijn of haar financieringsbehoefte en kan er direct contact opgenomen worden met de betreffende financier(s).

De MKB Financieringswijzer biedt in veel gevallen een overzicht van meerdere passende opties en SMF adviseert ondernemers om zich goed te oriënteren en indien mogelijk de hulp van een financieel adviseur in te roepen.

Samenwerking met ondernemersnetwerken

De MKB Financieringswijzer zal beschikbaar worden gemaakt via een groot aantal websites van ondernemersnetwerken. De eerste samenwerking is hiervoor gesloten met ONL die de financieringswijzer op de homepage beschikbaar stelt en onder de aandacht zal brengen bij de ondernemers die bij ONL zijn aangesloten.

Hans Biesheuvel, voorzitter ONL voor Ondernemers: ‘’Financiering is de olie tussen de raderen van de Nederlandse economie. Een breed aanbod dat toegankelijk is voor veel ondernemers, is daarbij belangrijk. Kennis speelt een cruciale rol. ONL voor Ondernemers steunt daarom dit initiatief. Op een overzichtelijke manier wijst het ondernemers de weg in het financieringsdoolhof’’

Cambridge: Alternatieve financiering groeit naar €10,4 miljard

Na een zeer lange vertraging (rapport had in zomer 2018 al uit moeten komen), heeft het Cambridge Centre for Alternative Finance het overzicht uitgebracht van de omvang van alternatieve financiering in 2017.

Groei in VK zwakt af, versneld in rest van Europa

In 2017 was de markt weer met 36% gegroeid. Nog steeds is het VK ruim de grootste markt (68% van alle financiering vind daar plaats), maar de andere landen in Europa groeien harder.

De totale markt van alternatieve financiering exclusief het VK groeit met 63% van €2.06 miljard in 2016 naar €3.37 miljard in 2017.

Frankrijk (€661.37 miljoen), Duitsland (€595.41 miljoen) en Nederland (€279.93 miljoen) zijn volgens de onderzoekers de grootste markten in Europa na het VK.

EIB leent via Funding Circle €100 mln uit aan kleine bedrijven

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft €100 miljoen beschikbaar gesteld aan Funding Circle om de komende twee jaar uit te lenen aan Nederlandse en Duitse mkb bedrijven. Een niet nader genoemde vermogensbeheerder doet met de bank mee door een extra €25 miljoen beschikbaar te stellen.

1600 bedrijven financieren

De gezamenlijke investering is bestemd voor ondersteuning aan circa 1600 kleine bedrijven. Die kunnen rekenen op leningen van tussen de €40.000 en €70.000.

Eerder heeft de EIB al met succes met het beursgenoteerde leenbedrijf samengewerkt en voor €120 mln aan kredieten in het VK verstrekt. Vanwege de brexit was al bekend dat dit voor de EIB een eenmalige deal was.

Verantwoord stapelen - ‘Bedrijfsfinanciering is een vak geworden’

Het midden- en kleinbedrijf wordt overspoeld door alternatieve geldverstrekkers. Daarmee is het ophalen van financiering vaak een grote puzzel geworden waarbij meerdere partijen op elkaar worden gestapeld. "Bedrijfsfinanciering is echt een vak geworden". Dit is de strekking van een artikel in het magazine van Brookz, waar ik een bijdrage aan mocht leveren.

Nichespelers

"Het financieringslandschap in Nederland is de afgelopen tijd ontzettend uitgedijd met nichespelers", zegt directeur Carlo van der Weg van Credion, dat bedrijfsfinanciering voor ondernemers regelt. "Maar er zit wel veel verschil tussen al deze nieuwkomers, vooral op het gebied van maximale looptijden, hoogte van de leningen, rentepercentages en voorwaarden".

Stapelfinanciering bij overnamefinanciering

Voor de financiële crisis financierde de bank soms tot negentig procent van de totale overnamesom. Die tijd is voorbij en bij bijna alle transacties is er tegenwoordig sprake van stapelfinanciering. Waar voorheen de bank bijna de hele financiering voor zijn rekening nam, is dat nu maximaal vijftig procent. De andere helft moet worden ingebracht door de koper zelf, vaak in combinatie met één of meerdere alternatieve financiers.

Het grootste probleem is het gebrek aan kennis bij de ondernemers en adviseurs over de mogelijkheden blijkt uit het artikel. Voor financiering van overnames zal dit in de toekomst echter steeds belangrijker gaan worden.

Monzo crowdfunding investeerders hebben 6300% rendement

3 jaar geleden haalde Monzo £1 miljoen op in 96 seconden bij 1898 investeerders, die daarmee 3,33% van de aandelen kochten tegen een waardering van £30 miljoen . Dit lijkt nu een goede zet geweest voor deze investeerders.

In de laatste financieringsronde wordt Monzo gewaardeerd op £1.9 miljard, waarmee het bedrijf in 3 jaar tijd 63x zoveel waard is geworden. Het is helaas wel een virtueel rendement, omdat de aandelen nog niet verkocht kunnen worden, maar het is een opvallend snelle waarde stijging.

Vacature: Professoren Corporate Finance, Banking en (alternatieve) financiering bij Universiteit Utrecht

Utrecht University School of Economics breid de Finance afdeling uit. Er wordt gezocht naar twee nieuwe professoren op het gebied van Corporate Finance en  "Banking & (Alternative) Finance".

De personen zullen actief samen gaan werken met de onderzoekers van het European Centre for Alternative Finance en het Sustainable Finance Lab.

Hier is meer informatie te vinden over de vacatures.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over advies en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).