MKB wordt met tegenzin gefinancierd door banken | Alternatieve financiering - op weg naar volwassenheid

Afgelopen weken heb ik veel presentaties gegeven, gesprekken gevoerd met alternatieve financiers, MKB adviseurs en ambtenaren over nieuwe financieringsvormen. Overal hoor ik dezelfde sterke oproep tot een vernieuwing van de MKB financieringsmarkt. Daarom was ik ook blij met de oproep vanuit de ondernemers, via Hans Biesheuvel van ONL, om hier nu vaart achter te zetten.

Verder deze week:

  • Alternatieve financiering - op weg naar volwassenheid (interview)
  • In 2018 al $6,3 miljard opgehaald via ICOs (meer dan heel 2017)
  • Seedrs wil in 2021 £500 miljoen per jaar financieren
  • Matchfunding Gemeente Rotterdam via voordekunst
  • Fiscale regeling "Innovative Finance ISA" levert Zopa £100m extra investeringen op

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Het MKB wordt met tegenzin gefinancierd door banken

Vorige week organiseerden we bij de Universiteit Utrecht een ronde tafel bijeenkomst met ondernemers, MKB adviseurs en alternatieve financiers i.s.m. ONL om meer inzichten te verzamelen over de huidige knelpunten op de financieringsmarkt voor MKB-ers.

Eén bank
Een van de aanwezige ondernemers (succesvol bedrijf met 100+ werknemers) beschreef zijn ervaring met banken als volgt: "Ik heb met alle 3 de grote banken gesproken, maar overal wordt ik op dezelfde manier behandeld. Eigenlijk hebben we in Nederland maar één bank". Hiermee gaf hij duidelijk het probleem aan waar veel Nederlandse MKB-ers mee te maken hebben. Er is weinig concurrentie op de Nederlandse financieringsmarkt.

Voorman Hans Biesheuvel van ONL schreef hier direct een column over met een sterke oproep om meer variatie in de financieringsmarkt te ontwikkelen voor het MKB.



Een oproep die ik ondersteun, omdat ik weet dat er veel alternatieve financiers staan te springen om meer ondernemers te financieren. Goed om te lezen dat er ook vanuit de ondernemers(netwerken) hier nu actief om gevraagd wordt.

Alternatieve financiering - op weg naar volwassenheid

Voor het VBA Journaal (kwartaalmagazine beleggers CFA Society & VBA) heb ik een uitgebreid interview gegeven aan Jaap Koelewijn over de ontwikkelingen in de Alternatieve Financieringsmarkt en waarom het voor professionele en particuliere beleggers een interessante asset-class is geworden om ook in te investeren.

Markt en toezicht wordt volwassen
Belangrijkste element wat ik hier beschrijf is dat ik na 10 jaar in deze sector nu de markt steeds volwassener zie worden en dat het voor financiers op zoek naar rendement nu een goed moment is om zich er in te verdiepen. Europese en Nederlandse wetgeving helpt hierbij, maar er zijn nog geen belangenorganisaties die opkomen voor de particuliere investeerders.

Het digitale magazine is hier te downloaden.

In 2018 al $6,3 miljard opgehaald via ICOs

Hoewel eind 2017 de ICO markt even leek in te zakken, is de markt in het eerste kwartaal van 2018 weer extreem snel gegroeid. Over heel 2017 werd ruim $5,5 miljard opgehaald. In alleen het eerste kwartaal van 2018 was dit al $6,3 miljard (118%). Dit totaal viel onder andere zo hoog uit door de pre-sale ICO van Telegram van $1,7 miljard. In April is tot nu toe "slechts" $350 miljoen opgehaald, maar dat zal de komende maanden ook vast wel weer verder aantrekken.

Grotere ICOs
Uit data van Coindesk blijkt dat het gemiddelde bedrag wat is opgehaald bij ICOs ook sterk aan het stijgen is:
- 2016 - 43 ICOs - $6m gemiddeld
- 2017 - 343 ICOs - $16m gemiddeld
- 2018 (tot nu) - 202 ICOs - $31m gemiddeld

Op dit in perspectief te plaatsen. In Nederland werden in 2017 slechts 3 bedrijven gefinancierd met >$31m (Picnic, MessageBird en Xeltis). De ICO markt is in snel tempo de Venture Capital markt aan het betreden, hoewel het aantal succesvolle ICOs in Nederland nog niet heel groot is.

Seedrs wil in 2021 £500 miljoen per jaar financieren

Het Equity Crowdfunding platform Seedrs heeft plannen om in 2021 £500 miljoen per jaar op te halen via 600 transacties. Tot nu toe heeft het platform sinds 2012 al meer dan £330 miljoen opgehaald, maar de omvang groeit jaarlijks.

Co-funding door VCs
Bij de campagnes waren regelmatig VCs betrokken die naast de crowd investeerden. In het VK zijn Seedrs en CrowdCube al enige tijd de grootste "VC-investeerders" op basis van het aantal transacties en verstrekte financiering. In de top 10 van deals van £1m+ staan tegenwoordig zelfs 4 equity crowdfunding platformen. In Nederland gebeurd dit ook steeds vaker, zoals de co-financiering door Slingshot Ventures in van Moof, samen met de crowd via OnePlanetCrowd.

Volgende stap: Institutionele investeerders
Om echt door te groeien is Seedrs op zoek naar institutioneel geld. Net zoals dat de P2P-lending platformen pas echt hard zijn gaan groeien nadat ze zijn doorgegroeid naar een Marketplace-lending platform waar grote institutionele financiers participeren in veel (kleine) leningen, zo zouden equity crowdfunding platformen door kunnen groeien met fondsen die een portfolio van equity investeringen financieren.

Matchfunding Gemeente Rotterdam via voordekunst

Makers en instellingen uit Rotterdam die een crowdfundingcampagne beginnen kunnen vanaf nu matchfunding tot 25% van het doelbedrag ontvangen van de gemeente. De gemeente heeft een budget van € 35.000 beschikbaar gesteld voor cultuurmakers uit Rotterdam die via crowdfunding hun publiek aanspreken.

Matchfunding
Het gebruik van matchfunding is nog niet erg ingevoerd, maar het biedt veel kansen aan overheden en fondsen om het beschikbare budget effectief ter beschikking te stellen aan projecten met draagvlak en door co-financiering door de crowd uiteindelijk ook meer budget bij elkaar te krijgen voor de projecten. De matchfunding met publiek geld werkt dan als een aanjager om het private geld op te halen.

Fiscale regeling "Innovative Finance ISA" levert Zopa £100m extra investeringen op

Sinds de invoering in juni 2017 heeft Zopa 12.000 nieuwe klanten aangetrokken die via de IFISA-regeling (fiscaal vriendelijk sparen) in totaal nu voor £100m aan extra financiering beschikbaar hebben gesteld.

Op dit moment zijn er al 38 aanbieders die dit product aanbieden, waarbij veel spaargeld wat bij banken normaal gesproken staat weer vrij wordt gemaakt om te investeren.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).