Nationaal Groeifonds investeert in DeepTech | NOW gestopt na €23 miljard loonsteun | ING investeert in ZonnepanelenDelen | Half miljard dollar voor grootste crowdfunding succes

Nu de NOW-regeling is gestopt en de corona maatregelen zijn opgeheven, kan de balans worden opgemaakt. Hoeveel van de gereserveerde miljarden aan overheidssteun is er daadwerkelijk uitgegeven? Medewerkers van MKB Nederland hebben daarbij ook onderzocht hoeveel van die coronasteun er uiteindelijk bij bedrijven terecht is gekomen.

Daarnaast een overzicht van de miljarden investeringen vanuit het Nationaal Groeifonds. Vooral veel (deep)tech investeringen in energietransitie, biotech en voedselproductie.

Ook een analyse van de steeds grotere samenwerking tussen Fintech aanbieders en institutionele fondsen. ING investeert in het ZonnepanelenDelen platform en kan hiermee efficiënt kleine zonneparken financieren.

Dit is onderdeel van een bredere trend die bij mkb financieringen en kleinschalige projectfinanciering terug te zien is, waarbij institutionele beleggers gebruik maken van online platformen die door Fintech aanbieders succesvol opgezet zijn.

Artikelen deze week:

  • Nationaal Groeifonds investeert miljarden extra in innovatie
  • Totaalbedrag NOW-steun komt uit op bijna €23 miljard
  • Coronasteun aan bedrijven was minder fors dan wordt gedacht
  • ING investeert in ZonnepanelenDelen - samenwerking Fintech en banken voor projectfinanciering komt op gang
  • Grootste crowdfunding in de gamegeschiedenis: Star Citizen
  • Nieuwe garantieregelingen EIF voor mkb financieringen, digitalisering en energietransitie
  • Vacature: Senior beleidsmedewerker mkb-financiering
  • Congres financiering geothermie projecten Madrid
  • Congres Kop of Munt, over de veranderende MKB financieringsmarkt

Veel leesplezier weer deze week. Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Nationaal Groeifonds investeert miljarden extra in innovatie

Nationaal Groeifonds investeert miljarden extra in innovatie

Het Nationaal Groeifonds heeft aangekondigd in de tweede aanvraagronde €3,22 miljard te investeren (en €1,33 miljard te reserveren) voor investeringsvoorstellen voor innovaties die welvaart voor de Nederlandse economie op lange termijn op moeten gaan leveren.

Veel aandacht voor innovatieve technologieën

Het gaat om 20 voorstellen die onder meer inzetten op het gebruik van AI voor kankeronderzoek, sleuteltechnologieën zoals fotonica, startups in de farmaceutische industrie, waterstof, groene chemie, verduurzaming van de vliegtuigindustrie en digitalisering in de logistieke sector.

Ze dragen volgens de adviescommissie van het Nationaal Groeifonds bij aan economische groei, het versterken van onderzoeks- en innovatie-ecosystemen en de internationale kennis- en concurrentiepositie van Nederland.

Derde ronde aanvragen kunnen begin 2023 ingediend worden

Het Nationaal Groeifonds heeft aangekondigd dat er een derde ronde volgt.  Bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en andere partijen kunnen dan hoogstwaarschijnlijk ook rechtstreeks voorstellen indienen. Deze aanvragen kunnen begin 2013 (waarschijnlijk in februari) ingediend gaan worden.

In totaal is er twintig miljard euro vanuit het fonds beschikbaar tot 2026, in de eerste ronde (2021) is € 4 miljard (deels voorwaardelijk) toegekend en gereserveerd. In deze tweede ronde is € 5 miljard (deels voorwaardelijk) toegekend en daarnaast € 1,3 miljard gereserveerd.

Rest van fonds niet gebruiken voor tegenvallers in begroting

Ongeveer de helft van het budget van het Groeifonds is nu dus toegekend. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de onafhankelijke beoordelingscommissie van het Groeifonds waarschuwt in het FD dat de politiek niet een greep in de kas moet doen om een deel van de overgebleven ca. €10 miljard te gebruiken om gaten in de huidige begroting te dichten. Op investeringen in toekomstige groei moet nu juist niet bezuinigd worden.

Alle voorstellen die financieringen ontvangen zijn hier terug te vinden: Nationaal Groeifonds investeert € 3,22 miljard extra in innovatie

Totaalbedrag NOW-steun komt uit op bijna €23 miljard

Totaalbedrag NOW-steun komt uit op bijna €23 miljard

Het UWV heeft tot nog toe ruim in 8 rondes voor in totaal €22,8 miljard aan voorschotten uitgekeerd voor de coronaloonsteun. Wel is de bijdrage bijna elke periode afgenomen.

31.000 aanvragen

De laatste periode was de op een na rustigste periode wat betreft het aantal aanvragen. Het drukst was het in de eerste periode NOW (maart-mei 2020) toen ruim 148.000 aanvragen binnenkwamen en uiteindelijk 139.500 werkgevers NOW kregen toegekend. Zij ontvingen in totaal een voorschotbedrag van €7,9 miljard.

In de laatste ronde zijn ca. 31.000 aanvragen binnengekomen. Op dit moment is UWV de laatste aanvragen aan het controleren en goedkeuren.

Nog tot 2024 bezig met afhandeling

Het feit dat de NOW-regeling is gestopt, betekend niet dat ondernemers (en de UWV) hier nu helemaal klaar mee zijn. De NOW-steun is als voorschot uitgekeerd en de komende jaren zullen de definitieve bedragen nog vastgesteld moeten worden.

Op 31 maart is de deadline verstreken voor ondernemers om een definitieve vaststelling te krijgen voor de NOW 2 regeling (juni-september 2020). Enkele dagen voor de deadline bleek dat 17.000 werkgevers de aanvraag nog moesten indienen.

De afhandeling van de aanvragen voor NOW 3 t/m 8 moeten nog plaatsvinden. Deadline voor het indienen van een definitieve aanvraag voor NOW 8 s nu vastgesteld  op  2 juni 2023. Daarna zal UWV de aanvragen nog moeten controleren.

Een handig overzicht met alle deadline per NOW periode: Overzicht van de verschillende aanvraagperiodes

Coronasteun aan bedrijven was minder fors dan wordt gedacht

Coronasteun aan bedrijven was minder fors dan wordt gedacht

De NOW-regeling was vooral bedoeld voor werknemers. Hiermee konden de salarissen van werknemers worden doorbetaald bij bedrijven die gedwongen gesloten werden of schade hadden door de sluitingen.

€80-90 miljard

De politiek geeft aan dat er €80 miljard aan steun aan bedrijven is verstrekt. Economen Kasper Buiting en Edward Feitsma van VNO-NCW en MKB-Nederland, maken zelf een onderbouwde schatting van de steun die aan bedrijven is verleend.

De Algemene Rekenkamer houdt gedetailleerd bij wat de kosten zijn van de corona-pandemie voor de overheid. In het laatste onderzoek komen zij uit op €89,9 miljard.

€22 miljard werkelijke steun

Buiting en Feitsma beargumenteren echter dat en merendeel van deze kosten niets met steun voor bedrijven te maken hebben. een groot deel is besteed aan zorg- en onderwijskosten. En daarnaast was een groot deel (oa NOW) voor doorbetaling van salarissen van medewerkers.

Zij komen uiteindelijk op een bedrag van €22 miljard wat aan steun aan bedrijven is verstrekt. Bedrijven zelf hebben echter ook fors bijgedragen, oa omdat niet alle (loon)kosten volledig vergoed werken. De economen komen hierbij op een bedrag van € 7,9 miljard.

Hiermee hebben de ondernemers hun eigen vermogen aan moeten bespreken, of zich in de schulden moeten steken. Dat heeft ertoe geleid dat de financiële positie van ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren wankel is.

De gedetailleerde analyse is hier te lezen: Coronasteun aan bedrijven was minder fors dan wordt gedacht

ING investeert in ZonnepanelenDelen - samenwerking Fintech en banken voor projectfinanciering komt op gang

ING investeert in ZonnepanelenDelen - samenwerking Fintech en banken voor projectfinanciering komt op gang

ING Sustainable Investments wordt aandeelhouder van financieringsplatform ZonnepanelenDelen. De investering van €2,2 miljoen wordt gebruikt om het platform door te schalen, meldt ING op haar website. Ook bestaande aandeelhouders DOEN Participaties en de Deense partij Obton doen mee.

Samenwerking innovatieve (fintech) aanbieders en banken

Dit is een strategische investering van ING, om ook kapitaal beschikbaar te kunnen stellen voor projectfinanciering van zonne-energie projecten. Als onderdeel van de investering stelt ING namelijk ook €20 miljoen beschikbaar aan financiering voor de financiering van projecten via het platform.

Dit soort vormen van samenwerking tussen non-bancaire financiers/FIntechs en traditionele financiers, zoals banken en institutionele beleggers, zal de komende periode alleen maar meer toenemen.  Voor bestaande fondsbeheerders wordt het steeds duidelijker dat de nieuwe, innovatieve financiers veel beter in staat zijn om kleinere projecten of bedrijven te financieren.

Niet voor niets heeft het EIF een fonds van €200 miljoen opgezet om via Nederlandse non-bancaire financiers dit kapitaal te gaan verstrekken.

Aanvullende financiering via crowdfunding

Naast de investering van ING, heeft Zonnepanelendelen ook een eigen crowdfunding campagne gestart, waarbij ze binnen 24 uur via een lening €1 miljoen hebben opgehaald.

Grootste crowdfunding in de gamegeschiedenis: Star Citizen

Grootste crowdfunding in de gamegeschiedenis: Star Citizen

Via Marco Derksen werd ik weer eens gewezen op het interessante game-fenomeen Star Citizen. Hij beschrijft ook in hoofdlijnen wat het doel is van deze game. Een game die al 10 jaar in ontwikkeling is en nog steeds (lang) niet af is. In 2019 schreef ik er al over dat ze $244 miljoen hadden opgehaald, maar daar is het niet bij gebleven.

Dit bedrag is al weer bijna verdubbeld en staat nu op ruim $450 miljoen (!) Ruim 3,6 miljoen hebben de game bouwer al ondersteund en zijn onderdeel van deze community.

Voor de liefhebber van details zijn er gedetailleerde statistieken beschikbaar over de crowdfunding campagne en donaties per dag: Crowdfunding Development Spreadsheet

Vacature: Senior beleidsmedewerker mkb-financiering

Deze week kwam ik deze vacature tegen voor een functie als Senior beleidsmedewerker mkb-financiering bij het Ministerie van EZK. Een functie waarbij je actief de ontwikkelingen in de mkb financieringsmarkt ontwikkeld en ook samen met mij en mijn collega's van Stichting MKB Financiering veel contact zult hebben om de transformatie van de mkb financieringsmarkt vorm te geven.

Innovatieve vormen van financieren stimuleren

In de vacature tekst wordt aangegeven dat de functie zich vooral richt op de innovatieve ontwikkelingen in de markt:

Er is maatschappelijk en politiek dan ook veel aandacht voor nieuwe en innovatieve vormen van financiering voor het mkb en de rol die de Nederlandse overheid daarbij kan spelen. Ook de Europese financiële instellingen (EIF en EIB) worden steeds belangrijker voor dat beleid. Daarnaast geef je invulling aan de beleidsverantwoordelijkheid die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft ten aanzien van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en Invest-NL.

Interesse? Solliciteren kan hier: Senior beleidsmedewerker mkb-financiering

13 juni congres Kop of Munt, over de veranderende MKB financieringsmarkt

Stichting MKB Financiering (SMF) organiseert op maandag 13 juni 2022 in Utrecht het congres Kop of Munt, over de veranderende MKB financieringsmarkt.

Dit jaarlijkse event van SMF is het belangrijkste event voor mkb financiers, mkb financieringsadviseurs en andere belanghebbenden uit de sector.

Meer informatie en aanmelden kan hier: Kop of Munt, over de veranderende MKB financieringsmarkt

Congres financiering geothermie projecten Madrid

Congres financiering geothermie projecten Madrid

Samen met enkele internationale partners en de Ministeries van Stedelijke ontwikkeling en energietransitie van Spanje, organiseerden wij in Madrid een congres over de financiering van geothermie projecten.

Hierbij lag de nadruk op financieringsvormen waarbij de burgers zelf ook actief konden bijdragen en/of mede eigenaar kon worden.

Een uitgebreide samenvatting van het congres en de resultaten zijn hier terug te lezen: CROWDTHERMAL | First International Conference : Introduction of Research Outcomes and Services

Contact

Meer weten over community finance, community ownership en nieuwe businessmodellen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reactie op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).