Nieuw kredietfonds van €1 mrd voor MKB | FCA review P2P-lenen | Global regulatory sandbox

In deze zomerperiode is er voldoende te melden. Vooral veel nieuws uit Engeland, zoals het langverwacht rapport van de FCA over P2P-lenen/crowdfunding en het plan voor een Global Regulatory Sandbox, maar ook de mogelijkheid om in België tot €5 miljoen te crowdfunden.

Deze week de volgende artikelen:

 • Nieuw kredietfonds van €1 mrd voor Nederlandse MKB
 • Fairphone haalt €2,5 miljoen op bij 1827 crowd-investeerders
 • Review FCA: P2P-lending regels moeten aangescherpt worden
 • 12 toezichthouders gaan onder leiding van FCA samenwerken
 • 1900% rendement voor Revolut crowdfunding investeerders
 • Crowdfunding tot €5 miljoen nu mogelijk in België
 • Equity Crowdfunding platform OurCrowd belangrijkste VC in Israël

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Nieuw kredietfonds van €1 mrd voor Nederlandse MKB

De Amerikaanse investeerder KKR gaat samen met de Britse vermogensbeheerder Schroders het Nederlandse MKB ondersteunen met leningen via een nieuw kredietfonds van maximaal €1 mrd. Schroders neemt hiervoor ook een belang van 25% in NEOS.

Daarmee is het (een van de) grootste private mkb-kredietfondsen van Europa. Begin 2016 is de basis van de samenwerking al gelegd tussen NEOS en Schroders. KRR stapt nu in als belangrijkste financier.

Leningen tot €10 miljoen

Het fonds, wat beheerd gaat worden door NEOS, zal kredieten van €250k tot €10 miljoen gaan verstrekken. Het zal gaan om leningen met langere looptijden (tot zeven jaar) en er zullen minder zekerheden gevraagd worden. Daar staat een hogere rente tegenover van gemiddeld 9%.

€92 miljoen al uitgeleend

Neos werkte eerder al samen met Schroders, waarmee het samen met kapitaal van een bedrijfspensioenfonds voor de detailhandel in twee jaar tijd 92 miljoen euro uitleende.

Direct lending

De markt voor direct lending groeit internationaal erg hard (36% van "personal loans" in 2017 in Amerika wordt al op deze manier verstrekt) en begint nu ook in Nederland sterk te groeien. De verwachting is dan ook dat er de komende jaren meer fondsen bij zullen komen die (MKB) kredieten gaan verstrekken, waardoor de concurrentie op deze markt ook toe zal nemen. Ook InvestNL zal zich waarschijnlijk op deze markt gaan richten.

Fairphone haalt €2,5 miljoen op bij 1827 crowd-investeerders

De Nederlandse fabrikant van duurzame smartphones Fairphone heeft via de uitgifte van converteerbare leningen via OnePlanetCrowd €2,5 miljoen euro opgehaald. Er was veel interesse in de uitgifte, wat wel blijkt uit het recordaantal van 1827 individuele investeerders die hebben geïnvesteerd.

Review FCA: P2P-lending regels moeten aangescherpt worden

De FCA is sinds de opkomst van crowdfunding en P2P lending erg pro-actief geweest in het stimuleren en monitoren van de markt. Regelmatig wordt deze aanpak ook mede verantwoordelijk gehouden voor de snelle en succesvolle groei in het VK, waarmee het een leidende positie in Europa en wereldwijd heeft ingenomen. Daarom werd ook al lange tijd uitgekeken naar de evaluatie en (mogelijke) nieuwe regelgeving voor crowdfunding en P2P lenen.

P2P lenen ontwikkeld zich snel

De FCA meld in haar feedback dat zij ziet dat er veel variatie binnen de P2P-lending markt is ontstaan. Er zijn een groot aantal aanbieders met een grote variëteit aan business- en risicomodellen wat niet altijd zorgt voor adequate bescherming van investeerders, maar ook niet voor personen die leningen aanvragen. Vooral de (snelgroeiende) vastgoedmarkt wordt hier benoemd. Particulieren die financiering voor hypotheken aanvragen zullen extra beschermd moeten worden.

Daarnaast wordt in de review aangegeven dat de FCA ook een aantal "bad practices" heeft gevonden van P2P leenplatformen en dat zij hier tegenop gaat treden.

Meer transparantie nodig

Veel van de feedback van de FCA gaat ook over extra transparantie om (particuliere) investeerders meer inzicht te geven over risico's, maar ook over de continuïteitsplannen wanneer een platform stopt.

Dit wordt ook onderkend door de P2PFA, de vertegenwoordiger van de P2P-industie.

Voldoende wetgeving rond (equity) crowdfunding

Het is interessant om te zien dat de FCA wel vind dat de (equity) crowdfunding markt goed georganiseerd is, voornamelijk vanwege de (Europese) Mifid wetgeving waar aanbieders aan moeten voldoen. Hier wordt dan ook geen actie op ondernomen.

Het officiële statement van de FCA is hier terug te vinden.

12 toezichthouders gaan onder leiding van FCA samenwerken

Omdat Fintech bedrijven in steeds meer landen actief zijn en cross-border activiteiten uitvoeren, is het voor toezichthouders belangrijk om kennis uit te wisselen en samen te werken.

Hiervoor hebben de FCA (VK) en 11 andere toezichthouders het initiatief genomen voor het Global Financial Innovation Network (GFIN) met als doel een ‘global sandbox’ op te zetten.

De huidige leden zijn:

 1. Abu Dhabi Global Market (ADGM),
 2. Autorité des marchés financiers (AMF)
 3. Australian Securities & Investments Commission (ASIC)
 4. Central Bank of Bahrain (CBB)
 5. Bureau of Consumer Financial Protection (BCFP, USA)
 6. Dubai Financial Services Authority (DFSA)
 7. Financial Conduct Authority (FCA, UK)
 8. Guernsey Financial Services Commission (GFSC)
 9. Hong Kong Monetary Authority (HKMA)
 10. Monetary Authority of Singapore (MAS)
 11. Ontario Securities Commission (OSC, Canada)
 12. Consultative Group to Assist the Poor (CGAP)

Consultatie Global Sandbox

Begin dit jaar is er al een eerste consultatie geweest over het opzetten van een Global Sandbox. Hier werden 50 reacties opgegeven, met als belangrijkste aanbevelingen:

 • Regulatory co-operation: Actief uitwisselen van best-practices en kennis tussen toezichthouders.
 • Speed to market:  Organisaties gaven aan dat ze verwachten dat ze via een global sandbox sneller innovaties in de markt zouden kunnen zetten.
 • Governance: Het initiatief zou wel transparant moeten zijn voor organisatie die zich er voor in zouden schrijven
 • Emerging technologies/business models: Het wrd gezien als grote kans voor nieuwe innovaties die (cross-border) getest zouden kunnen worden op het gebied van kunstmatige intellugentie (AI), distributed ledger technology (DLT), data bescherming, wetgeving rond "securities" en Initial Coin Offerings (ICOs), maar ook de huidige diensten rond "know your customer" (KYC) and "anti-money laundering" (AML).

Een nieuwe consultatie staat nu open voor feedback.

1900% rendement voor Revolut crowdfunding investeerders

Een van de grote (equity) crowdfunding successen van de afgelopen tijd is Revolut. 2 jaar na een succesvolle equity crowdfunding campagne op Crowdcube is de waardering van het bedrijf gestegen van £42 miljoen naar £1,2 miljard.

1900% rendement

De 433 investeerders die 2 jaar geleden instapten investeerden in totaal ruim £1 miljoen. Een investering van £5k zou nu £95k waard zijn, een rendement van 1900%. Bij de laatste investeringsronde hebben deze investeerders ook de mogelijkheid gekregen om hun aandelen te verkopen.

Crowdfunding tot €5 miljoen nu mogelijk in België

Sinds 21 juli kunnen ondernemers in België nu ook meer financiering ophalen via crowdfunding. De maximale grens lag lang op €300k, maar met de nieuwe prospectuswet is het nu mogelijk om tot € 5 miljoen aan financiering op te halen.

Binnen de nieuwe Prospectuswet gelden de volgende regels:

 • Er is geen prospectus nodig voor aanbiedingen van effecten van € 500.000 of minder, op voorwaarde dat de belegger voor maximum € 5.000 kan intekenen;
 • Voor aanbiedingen tussen € 500.000 en € 5 miljoen geldt een vrijstelling van prospectus. Er dient echter wel een 'informatienota' te worden opgesteld. Dit is een beknopt document waarin essentiële informatie over het aanbod is opgenomen;
 • Voor aanbiedingen hoger dan € 5 miljoen moet wel nog een prospectus worden aangemaakt.

Deze wettelijke aanpassingen zijn in lijn met meer Europese landen.

Equity Crowdfunding platform OurCrowd belangrijkste VC in Israël

Het Israëlische OurCrowd, een van de grootste Equity crowdfunding platformen wereldwijd, is in Israël actiever dan alle VC fondsen. Uit onderzoek bleek dat OurCrowd in 30 van de VC deals sinds 2016 betrokken was, meer dan andere VCs.

In het VK werd al eerder bekend dat de belangrijkste Equity crowdfunding platformen (Seedrs en CrowdCube) erg belangrijk zijn voor het verstrekken van groeifinanciering en de meest actieve "VCs" zijn in het VK.

$750 miljoen opgehaald

OurCrowd heeft sinds de start al $750 miljoen aan financiering aangetrokken en verwacht dit jaar nog de grens van $1 miljard te doorbreken.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).