Nieuwe crowdfunding wetgeving Duitsland | Symbid overgenomen

Afgelopen week werd er veel gereageerd op het FD artikel dat crowdfunding platformen geen correcte rendementen zouden publiceren. Vanuit de sector werd hier op gereageerd door te vragen om duidelijke wetgeving.

In Duitsland is dit al enkele jaren geleden ingevoerd (net als enkele andere Europese landen). Deze week werd in Duitsland aangepaste wetgeving aangenomen, met een verruiming van de investering per persoon in een project en het verhogen van de prospectus ontheffing naar €6 miljoen.

Deze week bespreek ik de volgende artikelen:

  • Crowdfundingplatformen wensen betere wetgeving
  • Symbid overgenomen door Ilfa Group
  • Crowdfunding grens in Duitsland naar €6 miljoen
  • Taking Ownership: Community empowerment through crowdfunding investment (Nesta)
  • Wekelijkse blog Stichting MKB Financiering gestart

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Crowdfundingplatformen wensen betere wetgeving

Afgelopen week kwam er vanuit veel kanten commentaar op het FD artikel over rendementen bij crowdfunding platformen. Zelf schreef ik hier ook uitgebreid over in mijn nieuwsbrief afgelopen week. Vanuit de crowdfunding sector zelf werd hier ook uitgebreid op gereageerd met de oproep tot betere wetgeving.

Vertrouwen daalt door onduidelijkheid

Deze oproep is niet nieuw, hier wordt al jaren over gesproken binnen de sector, maar het begint nu wel urgent te worden. Doordat we in Nederland in verhouding met onze buurlanden een stuk langer hebben gewerkt met ontheffingen is er een ruime diversiteit aan financieringsaanbieders ontstaan. Dit was in een vroegere fase erg nuttig voor innovatie, maar het beperkt nu de groei. Elke platform rapporteert namelijk net weer anders, gebruikt lastig vergelijkbare risico categorieën en richt zich op ander type investeerders (van kleine en grote beleggers tot betrokken community-investeerders).

Door deze onduidelijkheid daalt het overzicht en hierdoor het vertrouwen in de sector. Een duidelijke keuze vanuit MinFin/AFM over de verschillende mogelijke crowdfunding modellen zou hier erg bij helpen. Daardoor wordt ook het landschap overzichtelijker en stralen onduidelijkheden of excessen bij kleine marktpartijen niet af op de gehele sector.

Europese wetgeving

Daarbij komt ook dat er nieuwe Europese crowdfunding wetgeving aan komt. Tot nu toe lijkt het er op dat het Ministerie van Financiën wacht op de definitieve implementatie om te zien of dit voldoende is voor Nederland of dat er aanvullende, specifieke Nederlandse wetgeving gaat komen.

Maar dat het tijdperk van ontheffingen voorbij is, dat is wel duidelijk. Binnen enkele jaren zal deze wetgeving concreet ingevoerd zijn.

Symbid overgenomen door Ilfa Group

Een van de eerste equity crowdfunding platformen in de wereld is toe aan een nieuw hoofdstuk en gaat na ruim 10 jaar niet meer zelfstandig verder. Symbid wordt overgenomen door de Ilfa Group, een specialist in groeifinanciering voor bedrijven en treasury managementsoftware. Dit werd op 10 mei aangekondigd tijdens het openen van de Euronext-beurs door Ilfa.

Equity financiering voor grote en kleine organisaties

Ilfa group heeft begin dit jaar nog een investering ontvangen vanuit AFS, waar ze al langer mee samenwerken, waarbij AFS een minderheidsbelang in Ilfa heeft genomen. AFS richt zich als broker hoofdzakelijk op de institutionele markt. Ilfa richt zich juist op de mkb markt. De aanvulling met het netwerk en expertise van Symbid past dan ook goed in de strategie om kleine en grote financiering te kunnen realiseren.

Ilfa heeft zelf al ervaring opgedaan in deze markt via AndersFinancieren, waar vooral maatschappelijke (vastgoed) projecten gefinancierd worden via obligaties.

Daarnaast is Ilfa zich op de mkb financieringsmarkt aan het richten met Smartfunding, een franchise-formule van adviseurs door het land.

MiFID-2 licentie Ilfa

De twee partijen werken al langer samen. 1,5 jaar geleden werd de samenwerking al aangekondigd, waarbij Symbid als agent zich aansloot bij Ilfa om gebruik te kunnen maken van de MiFID-2 vergunning voor het verstrekken van financieringen.

Crowdfunding grens in Duitsland naar €6 miljoen

Deze week is nieuwe crowdfunding wetgeving in Duitsland vastgesteld. De maximale omvang van projecten die financiering zonder prospectus op kunnen halen, is verhoogd van €2,5 miljoen naar €6 miljoen. Deze grens geldt niet alleen voor achtergestelde leningen, maar ook voor de financieringen met winstdeling (Genussrechte), wat erg populair is in Duitsland. Voor securities was en blijft de grens €8 miljoen.

€25.000 per particuliere investeerder

Het maximale bedrag dat investeerders kunnen bijdragen aan een project is verhoogd van €10.000 naar €25.000. Dit geldt voor leningen en aandelen.

Wanneer een speciale investeringsholding wordt gebruikt (GmbH & Co KG) is het mogelijk om hogere bedragen te investeren.

Taking Ownership: Community empowerment through crowdfunding investment

Een van de mooie ontwikkelingen rond de veranderingen in de financieringsmarkt is dat financiering ook actief ingezet kan worden voor sociale en maatschappelijke ontwikkelingen door ander type financiers.

Betrokken investeringen ("Crowdfunding community investment")

In dit onderzoek van Nesta is bijvoorbeeld onderzocht op welke manier investeringen via crowdfunding door bewoners gebruikt kan worden door lokale gemeenschappen om door middel van mede-eigenaarschap de gemeenschappen en omgeving te herontwikkelen en meer veerkracht te geven.

In eerdere nieuwsbrieven heb ik dit weleens "community financieren" of "gemeenschapsfinanciering" genoemd om ook duidelijk te maken dat het gaat om 100% betrokken investeerders die heel bewust participeren in dit project en ook de risico's hiervan accepteren. Betrokkenheid is hier het belangrijkste uitgangspunt.

Opschalen

Een van de belangrijkste dilemma's waar zij tegenaan zijn gelopen, is dat het erg lastig is om bottom-up initiatieven voldoende te professionaliseren zodat ze investment-ready zijn en professioneel genoeg zijn om zelf vastgoed of grond aan te schaffen. Ook toegang tot dit soort resources is lastig om te realiseren. Dit is een probleem waar we als Jan Evertsen Buurt Coöperatie ook tegenaan zijn gelopen.

Kennisontwikkeling en flexibele overheid

Als mogelijke oplossingen hiervoor werd aangegeven dat (lokale)overheden, maar mogelijk ook fondsen (wellicht iets voor Stichting DOEN?) zouden moeten investeren in het opbouwen van kennis bij deze bottom-up initiatieven.

Maar ook praktisch zouden zij kunnen helpen met flexibele financieringsvormen, garantieregelingen (mooi voorbeeld is garantieregeling zorg en wonen) en het openstaan voor het overdragen van "assets" aan lokale initiatieven.

Het volledige rapport is hier te downloaden (pdf).

Wekelijkse blog Stichting MKB Financiering gestart

Een van de doelstellingen van Stichting MKB Financiering is het vergroten van de kennis rond alternatieve financieringsvormen voor ondernemers en adviseurs. De komende maanden zal er dan ook elke week een inhoudelijk artikel worden geplaatst die de mogelijkheden en verschillende vormen van alternatieve financiering gaat bespreken.

Elke week een seintje krijgen als het nieuwe artikel live staat? Meld je dan nu hier direct aan.

Blog 1: Stichting MKB Financiering nodigt je uit

Een blog over het ontstaan van nieuwe vormen van MKB financieringen: non-bancaire financiers veroveren een plaats in de financieringsmarkt.

Vanaf deze week zal er elke dinsdag om 12:00 een nieuwe blog gepubliceerd worden waarin een ander onderdeel van het alternatieve financieringslandschap zal worden besproken. Interessant voor ondernemers, mkb adviseurs, accountant en iedereen die zich verder bezig houdt met mkb financiering in het algemeen.

Om een mailtje te krijgen bij een nieuw artikel, kun je je hier aanmelden:   https://www.stichtingmkbfinanciering.nl/blog/

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over advies en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).