NL reactie op Europese crowdfunding wetgeving | 11x WakaWaka | 680.233% rendement

De Europese Commissie wil vaart maken de Kapitaalmarktunie en komt met diverse voorstellen die impact hebben op de alternatieve financieringsmarkt.

Deze week een analyse van de reactie van de Nederlandse overheid op deze Europese plannen.

Verder deze week:

 • WakaWaka start 11e publieke financieringscampagne
 • De 5 ICO projecten met de hoogste ROI (tot +680.233%)
 • 22 Europese landen gaan Blockchain kennis delen
 • Event sustainable (investment) business models

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Lees onderaan deze nieuwsbrief hoe je kunt deelnemen aan een EU workshop duurzame bedrijfsmodellen en aansluiten bij “Ideas from Europe”

Feedback Minister Blok op Europees Vergunningsregime voor Crowdfundingplatformen

Minister Blok heeft een reactie gestuurd aan de Tweede Kamer met daarin een analyse van de voorstellen van de Europese Commissie voor een Europese  crowdfunding vergunning (Voorstel + aanpassing MiFID). Daarbij wordt duidelijk aangegeven dat de nieuwe wetgeving vooral betrekking heeft op crowdfunding voor onderhandse leningen (COL), in de markt vooral beschreven als crowdlending of P2P lending. Voor Crowdfunding in Effecten (CE) is als een Europees kader: MiFID II.

Voorzichtig positief
In het algemeen is de reactie op het voorstel positief. Een Europees kader zal meer financiering beschikbaar maken voor sectoren en organisaties die nu financiering nodig hebben.

Ook biedt het voorstel de mogelijkheid voor platformen om grensoverschrijdend actief te zijn en ziet Nederland voordelen in een meer gestandaardiseerde informatievoorziening aan consumenten door platformen en bedrijven die op zoek zijn naar financiering. Een gemeenschappelijk Europees kader kan daarnaast bijdragen aan vertrouwen in de sector en kan zorgen voor een verdere professionalisering van crowdfundingplatformen.

Wel worden er (terecht) vragen gesteld bij  onderdelen van het huidige voorstel.

Beperkingen MiFID ondernemingen ongewenst
In het huidige voorstel zit bijvoorbeeld een vreemde weeffout voor MiFID ondernemingen, die al onder een zwaarder regime vallen. Voor projecten <€1 miljoen zouden deze organisaties niet meer grensoverschrijdend financiering op mogen halen. Ook is er geen duidelijke definitie opgenomen over de "lening" die via een COL wordt verstrekt.

Europees toezicht op crowdfunding platformen niet gewenst
Nederland heeft aangegeven een voorstander te zijn van Europees toezicht, mits aan 4 randvoorwaarden is voldaan:

 1. Het moet (vooral) gaan om grensoverschrijdende activiteiten
 2. Duidelijke en eenduidige regels
 3. Impact op Europese toezichthouder is te overzien
 4. Activiteit raakt niet aan consumenten

Van alle bovenstaande punten kan beargumenteerd worden dat deze nieuwe wetgeving hier niet aan voldoet. De activiteiten zijn nu  nog erg nationaal gericht (1), het voorstel zal naast lokale wetgeving blijven bestaan rond marketing, maar ook andere lokale crowdfunding wetgeving (2). Daarnaast is het voor een Europese toeizchthouder lastig om overzicht te houden op een erg versnipperde markt met aanbieders (3) en is crowdfunding per definitie gericht op consumenten (4). Daarom begrijp ik het standpunt ook goed dat Nederland in deze fase tegen Europees toezicht gaat stemmen.

Missende onderdelen in het voorstel
Verder wordt er nog ingegaan op missende onderdelen van het voorstel, zodat de  continuïteit van dienstverlening en exit-scenario's van platformen. Daarbij wordt aangegeven dat het belangrijk is om dit gelijk te trekken met CE platformen die wel aan deze eisen moeten voldoen. Ook wordt er positief gesproken over secundaire markten, maar is de huidige omschrijving nog niet voldoende uitgewerkt en in de huidige vorm niet voldoende.

Goed idee, maar nog niet voldoende uitgewerkt
In het algemeen komt er een beeld naar voren dat Nederland het initiatief in grote lijnen positief vind en ondersteund, maar erg kritisch is op de invulling, Belangrijk informatie ontbreekt nog en ook de aansluiting op bestaande regelgeving lijkt nog niet goed geregeld te zijn. Ook lijkt het logischer om MiFID iets aan te passen voor beleggingsplatformen (CE) en deze buiten dit voorstel te laten.

WakaWaka start 11e publieke financieringscampagne

Een organisatie die de afgelopen jaren een breed aantal vormen van alternatieve financiering heeft ingezet, is WakaWaka. Na eerder al 10 verschillende campagnes gestart te zijn  (o.a. aandelen via Symbid, diverse campagnes via OnePlanetCrowd en Kickstarter en aantrekken van een lening via Geldvoorelkaar) wordt nu een campagne gestart via NPEX om €2,5 miljoen aan groeifinanciering op te halen.

Cashen voor vroege investeerders?
De eerste crowdfunding investeerders stapten in 2012 in via een aandelen campagne van €75.000 via Symbid. Nu de organisatie na 6 jaar een campagne start via NPEX, waar sinds afgelopen week ook de mogelijkheid is om te handelen in de uitgegeven aandelen en certificaten, zullen de vroege investeerders waarschijnlijk interesse hebben in de waarde van hun investering. Volgende week is er een online webinar met de founders, waarin deze vraag waarschijnlijk beantwoord zal worden. De certificaten worden via NPEX voor €5,37 per certificaat aangeboden. In het nieuwsbericht zegt WakaWaka hier zelf over:

Heb je eerder in WakaWaka geïnvesteerd via Symbid of OnePlanetCrowd? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Jouw aandelen zijn inmiddels aardig in waarde gestegen! Wij verwachten dat binnenkort ook jouw certificaten van aandelen van WakaWaka via NPEX eenvoudig verhandeld kunnen worden.

Voorbeeld BrewDog -2800% rendement
Qua organisatie is het lastig vergelijken, maar een van de beste voorbeelden in het VK van een organisatie die via diverse crowdfunding campagnes veel financiering heeft opgehaald, is Brewdog. Deze excentrieke bierbrouwers hadden in totaal al tientallen miljoenen pond opgehaald bij ruim 50.000 investeerders, voordat ze een VC toelieten, waarmee de eerste investeerders 2800% rendement behaalden.

De 5 ICO projecten met de hoogste ROI (tot +680.233%)

De eerste ICO vonden plaats in 2013, maar in 2017 is deze vorm van financieren pas echt hard gegroeid. In een analyse blijkt dat vooral de "vroege" ICOs erg veel rendement hebben opgeleverd voor de eerste investeerders:

 1. NEXT (+680.233%) - open source blockchain platform for applications and financial services (2013)
 2. IOTA (+223.972%) makes use of distributed ledgers, but replaces blockchain with a different technology called Tangle (2015)
 3. NEO (+149.526%) is one of the most renowned China’s blockchain projects, whose aim is to manage transactions and dApps through the execution of smart contracts. (2015)
 4. Ethereum (+123.056%)  is not only the second most valued cryptocurrency in terms of market cap, but also the most famous decentralized platform to run smart contracts and build dApps. (2014)
 5. Stratis (+49.143%) aims to offer simple and affordable end-to-end solutions for development, testing and deployment of native C# blockchain applications, allowing companies to create their custom blockchain applications. (2016)

Overeenkomsten
De belangrijkste overeenkomsten van bovenstaande projecten is dat het allemaal schaalbare projecten zijn die een concreet probleem in de markt oplossen en continue zichzelf blijven (door)ontwikkelen en een betrokken community van gebruikers aan zich weet te verbinden.

Eigenlijk niets anders dus dan een "normale" scale-up/unicorn. Alleen komt de winst hier terecht bij van een veel bredere community.

Al 46% van de ICO uit 2017 gestopt - Fail fast?
Uit een onderzoek van afgelopen februari blijkt echter ook dat al minimaal 46% van de ICOs die financiering in 2017 hebben opgehaald zijn gestopt en de investeringen verdwenen zijn (waarschijnlijk zelfs 59% blijkt verder in het artikel). Het is dus blijkbaar mogelijk om een heel hoge return te behalen, maar er is ook een erg hoge kans dat de initiatieven falen.

Coin Governance System
Financiering wordt op dit moment (te) snel opgehaald voor onvolwassen ideeën. Het grootste probleem is dan ook het beheer van de fondsen die opgehaald worden door de initiatiefnemer. In het minst slechte geval worden de fondsen niet effectief ingezet. In het negatieve geval is er sprake van een scam en horen investeerders nooit meer iets van de initiatiefnemers.

Hiervoor is een oplossing ontwikkeld die lijkt op een traditioneel Escrow account. Via een Coin Governance System worden de belangen van ondernemers en investeerders behartigd door de opgehaalde fondsen vast te leggen. Wanneer de ontwikkelingen niet volgens de roadmap gaan of het project niet realistisch lijkt te zijn, dan kunnen de investeerders de rest van hun investering terug vragen, wanneer hier een meerderheid voor stemt.

Groei ICO markt 2014-2017

22 Europese landen gaan Blockchain kennis delen

De Europese Commissie zet vol in op Blockchain. In februari werd al de Blockchain Observatory gelanceerd en afgelopen week tekenden 22 Europese landen (waaronder Nederland) een overeenkomst om kennis en ervaringen te delen over Blockchain. De Europese Commissie heeft al €80m geïnvesteerd in Blockchain projecten en verwacht tot 2020 nog €300m hierin te investeren.

Event sustainable (investment) business models

Voorafgaand aan het event Ideas from Europe (vroegere TEDxBinnenhof) op 24 april in de Ridderzaal in Den Haag vind er i.s.m. Impact City Den Haag een workshop plaats waarin gezocht wordt naar nieuwe duurzame bedrijfsmodellen en de financiering hiervan:

‘Exploratory workshop: From Unicorns to Zebra’s. How can we stimulate sustainable (investment) business models?
The aim will be to explore together how we can stimulate the growth of businesses that aim ‘to do business and do good’ and define which challenges can be tackled not only on a local and national level, but also on an European level. We see a growing number of entrepreneurs working on innovations for a better world, and a growing number of investors moving into the impact investment field. Nevertheless it is still in its early stage. How can we further stimulate these positive developments?

Invite-only - 2 plekken beschikbaar
Het is een invite-only event voor ca. 25 personen. Ik mag zelf 2 plekken toewijzen voor de workshop (9:30-11:00), waarbij je ook automatisch toegang krijgt tot de Ideas from Europe bijeenkomst in de Ridderzaal in de middag.

Laat me weten of je hierbij aanwezig wilt zijn en geef aan wat je verwacht bij te kunnen dragen aan deze workshop.

Contact

Inspiratie opgedaan en advies of onderzoek nodig bij vraagstukken rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).