Opkomst Secondary Markets | Kick-off Gestapeld Financieren | Matchfunding

Afgelopen week was de kick-off van het onderzoekstraject naar Gestapeld Financieren met het consortium van alternatieve & traditionele financiers, MKB-adviseurs, accountancy bureaus en enkele brancheverenigingen. Een inspirerende bijeenkomst onder leiding van lectoren Frank-Jan de Graaf en Lex van Teeffelen waarmee het project om MKB-adviseurs te helpen om de juiste financieringsmix te vinden voor haar klanten goed van start is gegaan.

In deze editie aandacht voor een EU rapport over de mogelijkheden van Alternatieve Financiering voor (wetenschappelijk) onderzoek, enkele succesvolle exits van Equity Crowdfunding campagnes en de potentie van Secondary Markets.

Is deze nieuwsbrief doorgestuurd? Aanmelden kan hier.

Veel leesplezier,
Ronald

EU onderzoek naar Alternatieve Financiering voor onderzoeksprojecten

De Europese Commissie heeft onderzoek uit laten voeren naar de kansen voor Alternatieve Financiering voor (wetenschappelijk) onderzoek.
De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn dat Alternative Financiering geschikter is voor:

  1. Projecten die al een stuk verder ontwikkeld zijn
  2. Innovaties die "kwaliteit van leven" verbeteren: Energie, natuur, voedsel, gezondheid
  3. Projecten met een lagere kapitaalbehoefte (nano-tech en ruimtevaart onderzoek was het niet geschikt voor)

Daarnaast werd gevonden dat donatie en reward crowdfunding projecten geschikter zijn voor fundamenteel en beginnend onderzoek en dat lending en equity crowdfunding geschikt is voor projecten die al een stuk verder in ontwikkeling zijn.

De laatste conclusie was dat onderzoeksprojecten gemiddeld (bij succes) en hoger bedrag ophalen dan overige projecten, maar daarentegen ook een lager succes percentage hebben.

De samenvatting van het rapport is hier te lezen en het gehele rapport is hier rechtstreeks te downloaden.

Rapport: Crowdfunding Potential in Nigeria

Ons onderzoek dat is uitgevoerd door Suzanne Wisse-Huiskes over de huidige status en ontwikkelingen van Crowdfunding in Nigeria is ook deze week in verschillende media opgepakt waarbij aanvullende informatie is verstrekt.

De uitgebreide samenvatting van het rapport is in een vorige nieuwsbrief terug te lezen.

Equity Crowdfunding investeerders zien investering in 3 jaar met 270% stijgen

De 300 investeerders in het biotech bedrijf Celixer die in 2014 £691,000 investeerden in het bedrijf hebben de optie gekregen om hun aandelen terug te verkopen. Slechts 18% heeft hiervoor gekozen, De andere 82% verwacht dat de waarde verder zal gaan stijgen.

Verkoop via Secondary Market
Het terugkopen van de aandelen lukt Celixir vanwege een grote, externe investering. Vorige week beschreef ik de case van Brewdog waar de eerste investeerders op papier 2800% rendement hebben gemaakt. Maar zolang zij de aandelen niet kunnen verkopen is het alleen virtuele winst.

Normaal gesproken is het realistischer voor aandeelhouders die uit willen stappen om dit op een online beurs ("Secondary Market") te doen. Eerder heb ik al uitgebreid geschreven over de noodzaak van deze online platformen (zie oa Equity Crowdfunding onderzoek voor AIG).

CrowdCube heeft nu de eerste verkopen via haar eigen Secondary Markt gerealiseerd, waarmee investeerders tot 900% op hun initiële investering hebben verdiend.

Ook het Zweede FundedByMe is gestart met een Secondary Market i.s.m. de Zweedse bank Skandinaviska Enskilda Banken.

Commons als "derde weg", voorbij markt en staat?

Een heldere introductie van het begrip Commons en hoe burgers hier gebruik van kunnen maken voor het beheer van gemeenschappelijke goederen, als alternatief voor overheid en marktmodellen.

De koppeling met Crowdfunding is in dit geval erg logisch, maar dan moet ook het eigendom goed vastgelegd worden (governance model). Dit is iets waar ik me de komende tijd verder in ga verdiepen.

Matchfunding door provincie voor crowdfunding campagnes

De provincie Zuid-Holland werkt samen met Voorjebuurt.nl voor het ondersteunen van groene initiatieven van burgers. De provincie verdubbeld (tot max 5.000 euro) de bedragen die burgers vanuit hun eigen netwerk ophalen. Een goed voorbeeld van matchfunding.

Daarnaast heeft Voorjebuurt een mooi overzicht opgesteld van 10 goede buurtinitiatieven uit 2016 die via crowdfunding financiering hebben opgehaald.

Lendahand start succesvol in België

Crowdfunding platformen moeten opschalen om voldoende volume te krijgen om te overleven. Veel grote Europese platformen zijn nog wat terughoudend, maar het social-lending platform Lendahand heeft na een snelle groei in Nederland (14 miljoen euro voor 1500 projecten in 10 ontwikkelingslanden) de stap genomen naar de Belgische markt.


Groeiplannen
Het platform heeft grote ambities en kijkt al verder. Het Verenigd Koninkrijk moet de volgende markt worden en tegen 2018 wil het platform honderd miljoen euro aan financiering hebben uitstaan. Zij claimen hiermee dan 10.000 banen gecreëerd hebben in ontwikkelingslanden.

Het 6e ECN Crowdfunding Congres wordt gehouden van 19-20 oktober in Vilnius

De Europese Crowdfunding branchevereniging organiseert haar jaarlijkse event ditmaal in Vilnius in Litouwen. Het thema van dit jaar "New technologies for access to finance" verwijst duidelijk naar de sterke opkomst van Fintech ontwikkelingen, zoals Robo-advice, Blockchain technologie en AI ontwikkelingen.

Registreren kan hier voor het event dat plaats vind van 19-20 oktober.

Kick-off Gestapeld Financieren