Prinsjesdag 2018: €200 miljoen voor MKB actieplan | EU wetgeving voor ICOs

De miljoenennota is gepresenteerd en de plannen voor 2019 zijn bekend. Er komt extra geld beschikbaar om het MKB te ondersteunen door o.a. de toegang tot (alternatieve) financiering te verbeteren.

Interessant internationaal nieuws afgelopen week over ICOs. De Europese ministers van Financiën en het Europees parlement sturen aan op snelle introductie van ICO-wetgeving, mogelijk al beschikbaar Q1, 2019.

Deze week de volgende artikelen:

  • Prinsjesdag 2018: €200 miljoen voor MKB actieplan
  • Europese Ministers van Financiën: EU wetgeving voor ICOs
  • ICO financiering loopt terug, maar goede ICOs blijven succesvol
  • Andy Warhol kunstwerk via blockchain verkocht en "tokenised"
  • Spotcap verstrekt €250 miljoen aan werkkapitaal aan MKB
  • Capital Tour XXL - Gratis toegang en korting via KvK/NLgroeit

Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Prinsjesdag 2018: €200 miljoen voor MKB actieplan

De miljoenennota is gisteren gepresenteerd en staat vol met ambitieuze plannen. In een toelichting schrijft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat er veel geld vrijgemaakt gaat worden voor het MKB en dat er in 2019 geïnvesteerd gaat worden in het het versterken van een duurzame, innovatieve en internationale economie, waaronder ook toegang tot financiering voor het MKB..

MKB-actieplan

De acties voor het MKB komen samen in het MKB-actieplan. Met het MKB-actieplan wil het kabinet ondernemers ondersteunen om zich aan te passen aan de veranderende economie. Daarbij is komend jaar aandacht voor verschillende grote uitdagingen voor het MKB: voldoende geschikt personeel, klaar zijn voor de toenemende digitalisering en beschikbaarheid van financiering.

Tot en met 2021 stelt het kabinet 200 miljoen euro beschikbaar voor deze aanpak. Het is nu wachten op de uitwerking van de plannen om te zien op welke manier de toegang tot financiering verbeterd kan worden.

Europese Ministers van Financiën: EU wetgeving voor ICOs

Bij de Europese bijeenkomst van ministers van financiën in Wenen, heeft de Oostenrijkse minister Hartwig Löger aangegeven dat de Europese Commissie werkt aan nieuwe wetgeving rond ICOs om de markt te steunen en te laten ontwikkelen.

Ongereguleerde markt

Löger gaf aan dat op dit moment er geen Europese wetgeving is voor het uitgeven en handelen in "crypto assets" en dat het een sterk ongereguleerde markt is:

“Currently, this market is largely unregulated, particularly in comparison with other sectors. For us, it is a question of clear rules of the game for companies, customers and consumers in order to make crypto assets usable as financial instruments, and not a question of excessive regulation.
With a vision for Europe, we want to make the location more attractive for crypto assets and develop a European plan to position ourselves more strongly in this emerging segment”

Kwaliteit van ICOs moet verhoogd worden

Tot maart 2018 is via ICOs meer dan US$ 7 miljard opgehaald. Daarna is de markt hard ingestort (zie ook verder in deze nieuwsbrief waar ik deze trend beschrijf).

Löger verwacht dat de juiste, positieve wetgeving er voor zorgt dat Europese bedrijven in de toekomst gereguleerde ICOs gaan inzetten als een serieuze vorm om financiering op te halen. Hij voorspelt dat de investeringsmarkt uitgebreid gaat worden met ICOs van hoge kwaliteit, waarmee ook consumenten toegang krijgen tot interessante investeringsmogelijkheden.

Maar samenwerking in de sector is hierbij belangrijk wat hem betreft: “Close coordination between legislators, regulators and industry is crucial for the development of these promising markets.”

ICOs wetgeving opnemen in nieuwe pan-Europese crowdfunding wetgeving

Vorige week schreef ik al over het nieuwe voorstel van Ashley Foxin (pdf) in het Europese parement om ICO wetgeving toe te voegen aan de nieuwe pan-Europese crowfunding wetgeving. Tijdens de publieke discussie (die live werd uitgezonden en hier is terug te kijken) was er veel steun voor het voorstel vanuit de marktpartijen en aanwezig stakeholders. Binnen het voorstel werd het als volgt omschreven:

“In order to allow for a competitive Union framework, crowdfunding service providers should be permitted to raise capital through their platforms using certain cryptocurrencies. Initial Coin Offerings (ICOs) offer new and innovative ways of funding but can also generate substantial market fraud and cyber security risks to investors. Therefore, crowdfunding service providers that wish to offer an ICO through their platform, should comply with specific additional requirements under this Regulation.”

Nieuwe wetgeving mogelijk al gereed begin 2019

Tot 11 september konden parlementsleden aanvulling formuleren op het crowdfunding voorstel. De voorstellen worden de komende maanden besproken in het parlement. Wanneer het goedgekeurd wordt dan zal de nieuwe wetgeving naar verwachting al ingaan in maart 2019.

Of hier ook de nieuwe ICO wetgeving in is opgenomen, zal afhangen van de onderhandelingen in de komende maanden.

ICO financiering loopt terug, maar goede ICOs blijven succesvol

Uit onderzoek van Greyspark blijkt dat de afgelopen periode slechts de helft van de ICOs succesvol is in het ophalen van financiering. 40% echter is wel erg succesvol en haalt meer dan $1 miljoen op.

In totaal is het opgehaalde bedrag via een ICO op dit moment weer terug op het niveau van de zomer van 2017. Goede projecten worden nog steeds gefinancierd, maar de campagnes (en investeerders) zijn een stuk terughoudender.

Scams en fraude

Er zijn meerdere redenen waarom de financiering terugloopt. Fraude met ICOs zoals Centra en Confido ICO waarbij de initiatiefnemers met het geld vertrokken, hebben investeerders een stuk terughoudender gemaakt. Uit enkele onderzoeken blijkt dat op deze manier waarschijnlijk ca. $100 miljoen is verdwenen. Daarnaast zijn de KYC procedures een stuk strenger geworden, waardoor sommige investeerders hun gegevens niet met de startups willen delen.

40% haalt nog steeds meer dan $1 miljoen op

Dat betekend niet dat het voor bedrijven niet meer mogelijk is om via een ICO financiering op te halen. In augustus is er nog steeds voor $337 miljoen aan financiering opgehaald. Dit is alleen wel een stuk lager dan de $1 miljard die rond de jaarwisseling maandelijks werd opgehaald.  Op dit moment is de hoeveelheid opgehaald kapitaal weer terug op het niveau van juni-augustus 2017.

Regelgeving zorgt voor minder fraude en meer vertrouwen

Het voorstel van de Europese Commissie om ICO wetgeving op te nemen in de nieuwe plannen voor de crowdfunding wetgeving kan wel eens precies op tijd komen. Dit zal er voor zorgen dat platformen die deze vorm van financiering ondersteunen in ieder geval uitgebreide due diligence moeten uitvoeren, waardoor het risico op fraude een stuk wordt gereduceerd.

Andy Warhol kunstwerk via blockchain verkocht en "tokenised"

De kunstwereld staat bekend om lagere prijsschommelingen en een goede investeringsmarkt. Door de hoge kosten is het echter voor particuliere investeerders vaak lastig om in deze markt te investeren en (dure) kunst aan te schaffen.

De startup Maecenas heeft een oplossing hiervoor door een kunstvoorwerp, zoals een schilderij, aan een groep van private investeerders te verkopen waarbij het eigenaarschap "tokenised" wordt en op een blockchain wordt beheerd, waardoor het voor investeerders eenvoudiger is om een deel van de investering in te leggen en om het eigen aandeel te kunnen verkopen.

Any Warhol

Het eerste object wat via deze manier verkocht en verhandeld is, is het schilderij  “14 Small Electric Chairs (1980)” van Andy Warhol. De veiling bracht $1,7 miljoen op voor 31,5% van het schilderij tegen een waarde van $5,6 miljoen. 100 investeerders uit 56 landen deden mee aan de veiling en 34 hiervan investeerden daadwerkelijk.

Spotcap verstrekt €250 miljoen aan werkkapitaal aan MKB

De markt van alternatieve financiering is zeer divers. Een van de aanbieders van werkkapitaal voor het MKB is Spotcap. Dat dit segment erg in trek is bij ondernemers, blijkt wel uit het feit dat de organisatie in een jaar tijd is verdubbeld en nu in totaal als €250 miljoen aan financiering heeft verstrekt, waarvan het grootste deel aan het Nederlandse MKB. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 150 man in dienst.

Gevestigde MKB bedrijven

De klanten van Spotcap zijn voornamelijk gevestigde mkb-bedrijven met een behoefte aan werkkapitaal financiering:

  • De helft van de klanten is al meer dan 10 jaar zakelijk actief (50%)
  • 65% van de klanten genereert meer dan €2 miljoen aan jaaromzet
  • 75% van haar klanten is 40 jaar of ouder
  • Spotcap bedient bedrijven uit een breed scala van industrieën, met diensten (26%), productie (19%) en detailhandel (17%) bovenaan de lijst

Dit soort nieuwe aanbieders die zich op een specifieke vorm van financiering richten zullen de komende tijd steeds meer marktaandeel winnen verwacht ik. Door de inzet van nieuwe Fintech tools en een duidelijke focus op een financieringsinstrument en/of sector, kunnen zij efficient werken en goede financiering realiseren voor ondernemers.

Capital Tour XXL - Gratis toegang en korting via KvK/NLgroeit

Volgende week vind het jaarlijks Capital Tour XXL event plaats in Amsterdam waarbij startups en investeerders aan elkaar worden gekoppeld.

Vrijkaartje

Via KvK/NLGroeit mag ik een vrijkaartje weggeven voor een startup die op zoek is naar financiering en deel wil nemen. De eerste persoon die reageert komt hiervoor in aanmerking.

Voor de overige startups is er een kortingscode van 25% beschikbaar.

Contact

Inspiratie opgedaan en verder praten over vraagstukken en onderzoek rond nieuwe financieringsvormen?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).