Probleemleningen banken op laagste niveau sinds 2014 | Grootste VC in Israël is een crowdfunder | Meer kredietmogelijkheden bij banken in Q4 door ECB subsidie? | Toezicht op vastgoed financieringsplatformen

Drukke, maar inspirerende weken. Afgelopen weken weer veel fysieke bijeenkomsten in Rome, Utrecht en Lissabon en veel geleerd en kennis gedeeld over (financiering van) geothermie projecten, verduurzaming van steden en luchtkwaliteit, duurzame mobiliteit, burgerinitiatieven en historisch erfgoed. Mooi om te zien hoeveel mensen zich hier zo actief voor inzetten! Wanneer hier concrete resultaten uit gaan komen zal ik ze hier zeker delen.

Langzaam aan begint de mkb financieringsmarkt met angst en beven vooruit te kijken. Gaat het aantal faillissementen toenemen? Dit blijft al lange tijd op een (te) laag niveau. Nu de steunmaatregelen zijn gestopt worden de eerste klappen begin 2022 verwacht.

Op dit moment is het stilte voor de storm. Het aantal probleemleningen bij banken staat op het laagste niveau sinds 2014 namelijk. Ook probeert de ECB al lange tijd banken te verleiden met een extra rentekorting om meer kredieten te verstrekken (of in ieder geval aantal kredieten niet af te bouwen). In december wordt duidelijk of dit gelukt is.

Artikelen deze week:

 • Aantal probleemleningen bij banken zakt tot onder niveau van voor kredietcrisis
 • Druk op banken om extra kredieten te verstrekken vanwege ECB subsidie
 • Kunst crowdfunding platform Masterworks haalt $110 miljoen aan groeifinanciering op
 • FAQ - Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB
 • Online platform OurCrowd al 9 jaar grootste VC in Israël
 • BNR: Meer toezicht op vastgoed financieringsplatformen
 • Pitch competitie: €100.000 aan support voor duurzame mobiliteit

Veel leesplezier weer deze week. Opmerkingen of aanvullingen? Stuur een reply op deze nieuwsbrief of mail me op ronald@kleverlaan.com.

Ronald

PS. Deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? Aanmelden kan hier.

Aantal probleemleningen bij banken zakt tot onder niveau van voor kredietcrisis

Aantal probleemleningen bij banken zakt tot onder niveau van voor kredietcrisis

Goed nieuws voor het mkb. De maatregelen van overheden om de economie te ondersteunen hebben effect gehad. Het FD schrijf  op basis van de cijfers van de ECB dat Europese (en ook Nederlandse) banken veel minder probleemleningen in de boeken hebben staan dan voor de Corona-crisis.

€100 miljard gedaald

Tijdens de coronacrisis zijn het aantal oninbare leningen gestaag gedaald. Stond er halverwege 2020 nog €550 miljard aan probleemleningen in de boeken (3% van totale leningen), dit was halverwege 2021 gezakt naar €422 miljard. Ter vergelijking: Eind 2014 was dit nog €1200 miljard (7,5% van leningen).

Nederlandse banken staan er nog een stuk beter voor, vergeleken met de Europese banken. In Nederland is het percentage probleemleningen nog maar 1,63% van het totaal aantal leningen.

Doorgroeien naar €1400 miljard?

De verwachting is echter dat dit lage percentage niet vastgehouden kan worden, nu in Europa de steunpakketten overal stoppen en bedrijven weer hun belastingen en leningen af moeten gaan betalen. De ECB houdt bijvoorbeeld rekening met een scenario dat het aantal probleemlening komend jaar hard kan gaan stijgen naar €1400 miljard:

The banks under the ECB’s direct supervision had non-performing loans worth over €550 billion on their books in mid-2020, which represented nearly 3% of their total loan amount. The amount of non-performing loans has steadily decreased from a 2016 peak of around €1 trillion. However, the economic crisis caused by the coronavirus pandemic is likely to trigger a sharp increase in non-performing loans: under a severe but plausible scenario they could reach levels as high as €1.4 trillion by the end of 2022.
Druk op banken om extra kredieten te verstrekken vanwege ECB subsidie

Druk op banken om extra kredieten te verstrekken vanwege ECB subsidie

Lukt het de Nederlandse banken de komende maanden niet om voldoende krediet uit te lenen, dan lopen ze in het slechtste geval zo'n €860 miljoen uit Frankfurt mis, schrijft het Financieel Dagblad. De negatieve rente van 1% die ze hebben ontvangen wordt namelijk naar 0,5% verlaagd als kredietverlening lager is dan voor de corona crisis en de Nederlandse (en Europese) banken zitten hier nu onder.

Onbeperkt lenen tegen negatieve rente

Een van de manieren waarmee de ECB de economie ondersteunde tijdens de coronapandemie was de openstelling van een speciaal leenloket (TLTRO III) voor banken. Banken konden er voor 3 jaar bijna onbeperkt geld ophalen tegen een negatieve rente van 1%. Voorwaarde is wel dat ze hun eigen kredietverlening aan bedrijven en huishoudens minstens op peil houden. Lukt dat niet, dan halveert de premie tot 0,5%.

De Europese banken hebben hier massaal gebruik van gemaakt en voor €2200 miljard opgehaald. Dit vertegenwoordigt volgens de schrijvers in het FD een subsidie aan de banken van €22 miljard per jaar, waarvan ruim €1,7 miljard voor de Nederlandse banken. Dit kan dus gehalveerd worden wanneer de kredietverlening blijkt af te nemen.

Uit cijfers van de ECB blijkt dat het Nederlandse bankwezen nog maar 0,6% boven de ondergrens zit, en de trend gaat naar beneden. "Willen ze de ECB-premie veiligstellen, is een eindejaarsactie toch echt wel nodig", zegt ING-econoom Teunis Brosens hierover.

ABN liep €160 miljoen mis in maart

De ECB bekijkt op bepaalde momenten of de banken zich kwalificeren voor de premie. In de eerste periode die liep tot maart dit jaar lukt het de meeste banken om aan de voorwaarden te voldoen. Een belangrijke uitzondering was ABN Amro. Die bank ontving maar de helft van de subsidie en liep daardoor minstens €160 miljoen mis.

Het volgende meet moment is december. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het voor veel banken spannend worden. Voor ondernemers en adviseurs wellicht een moment om nu actief te worden.

Kunst crowdfunding platform Masterworks haalt $110 miljoen aan groeifinanciering op

Kunst crowdfunding platform Masterworks haalt $110 miljoen aan groeifinanciering op

Het crowdfunding kunstplatform Masterworks heeft in een Serie-A ronde $110 miljoen opgehaald tegen een waardering van meer dan $1 miljard. Hiermee wordt het platform in 1 klap het grootste online platform voor het (gezamenlijk) aankopen van kunst objecten.

Fractioneel eigendom van kunst

Het bijzondere van dit model is dat kunst objecten normaal gesproken maar door 1 persoon kunnen worden gekocht. Net als bij aandelen in bedrijven kunnen beleggers nu ook een "aandeel" van een kunstobject kopen.

Op dit moment is al voor $200 miljoen aan schilderijen aangekocht via het platform.

FAQ - Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

FAQ - Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

Op 20 mei 2021 werd het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB aangekondigd. Krap drie weken later werden de eerste diploma’s door Staatssecretaris Mona Keijzer uitgereikt.

Nu na de zomerperiode de examens weer op gang zijn gekomen wordt aan de hand van 7 vragen een toelichting gegeven op het keurmerk.

 1. Waarom een Keurmerk Erkend Financieringsadvies en wat houdt het in?
 2. Wat heeft een adviseur aan het Keurmerk?
 3. Wat zijn de voordelen voor ondernemers?
 4. Wie beheert het keurmerk?
 5. Hoe kan een adviseur het Keurmerk verwerven?
 6. Waar staat het Keurmerk nu?
 7. Wat zijn de verwachtingen voor 2022?

Meer informatie: Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB.

Online platform OurCrowd al 9 jaar grootste VC in Israël

Online platform OurCrowd al 9 jaar grootste VC in Israël

Het equity crowdfunding platform OurCrowd uit Israël faciliteert niet alleen rechtstreeks investering in startups en scaleups, maar zet ook fondsen op waar particulieren en institutionele financiers in een "mandje" van startups kunnen investeren.

Uit onderzoek van Pitchbook is gebleken dat in 2021 OurCrowd de meest actieve VC was in het Israëlische startup ecosysteem met 28 deals.

$1,8 miljard onder beheer

Op deze manier heeft OurCrowd  nu al 30 fondsen onder beheer, waarmee geïnvesteerd is in 280 individuele bedrijven en er in totaal $1,8 miljard is geïnvesteerd. Op dit moment zijn er al 40 bedrijven geweest met een exit voor de investeerders (IPO of verkoop van het bedrijf)

BNR: Meer toezicht op vastgoed financieringsplatformen

BNR: Meer toezicht op vastgoed financieringsplatformen

Steeds meer ondernemers gebruiken een (crowdfunding) platform om vastgoed te financieren. Jelmer Baukema van van Doorne advocaten legt in de podcast BNR Vastgoed uit welk toezicht er nu is op dit soort platformen en op welke manier de nieuwe Europese ECSP verordening meer transparantie gaat geven voor geldvragers en beleggers.

Verdubbeling groei in 2020

Voorafgaand aan de uitzending werd mij gevraagd om wat duiding te geven waar deze ontwikkeling vandaan is gekomen en om wat cijfers te delen. Op basis van ons onderzoek naar de groei van de non-bancaire financieringsmarkt, zagen we dat in 2020 dat er een verdubbeling plaats heeft gevonden op het gebied van non-bancaire vastgoed financieringen.

Pitch competitie: €100.000 aan support voor duurzame mobiliteit

Binnen het Europese ENTRANCE project is een startup competitie uitgeschreven waarmee ondernemers met een innovatief en duurzame mobiliteitsoplossing actieve ondersteuning kunnen ontvangen voor het ophalen van additionele publieke en private investeringen, waarbij de gezamenlijke winnaars voor ca. €100.000 aan ondersteuning kunnen ontvangen. Naast actieve begeleiding, kan de oplossing gepitcht worden voor potentiële afnemers en investeerders.

Meer informatie over de competitie en de voorwaarden: Open Competition ENTRANCE

Contact

Meer weten over community finance, community ownership en nieuwe businessmodellen en trends in mkb financiering in binnen- en buitenland?

Neem gerust contact op via een reply op deze nieuwsbrief, via mail (ronald@kleverlaan.com) of telefoon (06-28254452).