Rabo&Co | Secondary Market Seedrs | Wikitribune - anti Fake News

Ik bespreek in deze editie het nieuws dat Seedrs een online beurs (secondary market) gaat starten om crowdfunding aandelen te verhandelen. En is Nederland écht het beste land in de wereld voor ondernemers (volgens Global Entrepreneurship Monitor)?

Daarnaast informatie over de groei van Equity Crowdfunding in Spanje, een eerste blik op Rabo&Co en de werkelijke rendementen van investeerders van Prosper.

En heeft Jimmy Wales (Wikipedia) dé oplossing voor fake-news met zijn crowdfunding/sourcing platform voor onderzoeksjournalistiek Wikitribune?

Nieuwsbrief doorgestuurd? Aanmelden kan hier.

Veel leesplezier,

Ronald

PS. Deze week geef ik tijdens het NRC Live Fintech event de lezing "Crowdfunding voor scale-ups, de 1 miljoen+ deals" over de 1-20 miljoen euro projecten die de komende jaren (mede) via crowdfunding gerealiseerd gaan worden. Binnenkort zal ik hier meer over delen.

Seedrs start eigen "secondary market"

Het Engelse Seedrs (een van de belangrijkste Europese equity crowdfunding platformen) heeft aangekondigd dat ze deze zomer gaan starten met een "secondary market" waar investeerders hun crowdfunding aandelen kunnen verkopen.

Zoals ik al eerder heb beschreven in een uitgebreid rapport voor AIG (download PDF) is het introduceren van dit soort beurzen (eerst per platform, later grensoverschrijdende beurzen) essentieel voor een duurzame groei van de Equity Crowdfunding markt in Europa. Daarom is dit ook een belangrijke stap voor de industrie.

Beperkingen
Het nieuwe platform van Seedrs heeft echter wel een aantal beperkingen in de eerste fase:

  • Alleen bestaande aandeelhouders in een bedrijf kunnen de aandelen overnemen
  • Vaststelling van de prijs van de aandelen wordt door Seedrs gedaan op basis van "fair valuation".
  • Er kan 1x per maand een week lang gehandeld worden vanaf de eerste dinsdag van een maand op "Trading Tuesdays.

Ondanks alle beperkingen is het wel een stap in de goede richting. Voor investeerders in Equity Crowdfunding is het "liquide" maken van hun investering vaak een probleem. Ook al zullen veel personen niet uit willen stappen, soms zijn er onverwachte tegenvallers in de privé of zakelijke sfeer wanneer een investeerder wel uit wil stappen.

Het beschikbaar zijn van een "secondary market" kan voor meer investeerders en ondernemers de reden zijn om nu wel voor deze manier van financieren te gaan.

Nederland beste ecosysteem voor ondernemers ter wereld vanwege beschikbare financiering

Via een tip van Martijn Lentz werd ik gewezen op de laatste versie van de internationale Global Entrepreneurship Monitor waarin Nederland gestegen is naar de 1 plaats als beste eco-systeem voor ondernemers ter wereld. o.a. vanwege de goede infrastructuur voor de financiering voor ondernemers.


Goede financiering voor ondernemers

De hoge positie heeft Nederland o.a. te danken aan een grote sprong (van plaats 25 naar 3) voor "financiering van ondernemers". Volgens het artikel:

De financieringsmarkt voor het MKB heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Banken die de vingers op de knip hielden tijdens en na de crisis, de opkomst van allerlei alternatieven zoals crowdfunding, kredietunies en fintech startups en het Ministerie van Economische Zaken dat met een Actieplan MKB Financiering kwam en recent het landelijke investeringsfonds InvestNL oprichtte.

Waarom groeit kredietverlening niet?
Opvallend is dan ook een artikel deze week in het Financieel Dagblad (achter paywall) met als titel "Als het zo goed gaat met de Nederlandse economie, waarom groeit de kredietverlening dan nog niet?". Dit artikel gaat vooral in op het verstrekken van vreemd vermogen en dat blijkt inderdaad nog steeds sterk te dalen.

De vraag is of dit erg is. Veel (middel)grote bedrijven vinden zelf de weg naar de kapitaalmarkten via het zelf in de markt zetten van obligaties (evt via platformen zoals NPEX). Daarnaast maakt het MKB steeds vaker gebruik van alternatieve vormen van financiering. Wellicht geeft de GEM monitor wel een goed beeld en is er in principe veel financiering beschikbaar. De vraag is echter wel of de ondernemers door de versnippering op dit moment de juiste weg kan vinden (of adviseurs die hem daarbij goed kunnen helpen).

Voor wie zelf in de data wil analyseren kan het Global Entrepreneurship Monitor 2016/2017 rapport hier gedownload worden inclusief de onderbouwende data.

Financieringsplatform Rabo&Co linkt ondernemers aan vermogende klanten

Al enige tijd geleden aangekondigd, maar nu eindelijk live. Het nieuwe initiatief Rabo&Co waarbij vermogende klanten van de Rabobank kunnen participeren (met dezelfde voorwaarden) in een lening die de bank verstrekt aan ondernemers.

Tot 49% van de lening
Vermogende klanten van de Rabobank met meer dan 1 miljoen vrij belegbaar vermogen kunnen tot 49 procent van een lening verstrekken aan ondernemers die klant zijn bij Rabobank. Het minimale deel dat de vermogende klant in een lening aan één onderneming kan verstrekken is 100.000 euro. Klanten mogen niet meer dan 10 procent van hun vrij beschikbare vermogen investeren via Rabo&Co. De opbrengst van de zekerheden wordt naar rato verdeeld, mocht een ondernemer in betalingsproblemen komen.

Equity crowdfunding groeit snel in Spanje

In het eerste kwartaal werd er door Equity crowdfunding platformen in Spanje in totaal €5.6M opgehaald voor 19  bedrijven. Dit is 60% van het totale bedrag van 2016 (€ 9.2M), waardoor het jaartotaal in 2017 waarschijnlijk verdubbeld gaat worden.


Waarom groeit sector nu zo hard?

De belangrijkste reden voor deze groei zijn:

  • Juridisch: De invoering van de "Spanish Crowdfunding Law (Law 5/2015)", geeft duidelijkheid over de status van equity crowdfunding.
  • Publieke support: Bedrijfsverenigingen, zoals ACCIO, gaven de sector en platformen extra zichtbaarheid.
  • Samenwerking: Collaboration between platforms and traditional investors, which has helped facilitate larger funding rounds by enabling different types of investors, such as institutions, business angels, to invest alongside the crowd.
  • An increase in follow-on rounds from companies that have used equity crowdfunding and returned for further funding.

Bovenstaande zijn duidelijk signalen dat de Spaanse Crowdfunding markt zich aan het ontwikkelen is binnen de "groei-fase" (fase 2 van 5) en de komende jaren zich richting de "competitie-fase" (fase 3 van 5) gaat ontwikkelen (Zie ook presentatie Alternative Finance Maturity model)

Online kennisplatform gelanceerd door Amerikaanse branchevereniging CfPA

De Amerikaanse crowdfunding branchevereniging (CfPA) heeft een online communicatieplatform gelanceerd waar crowdfunding platformen, toezichthouders, media en andere geïnteresseerden rechtstreeks vragen kunnen stellen aan de belangrijkste Crowdfunding experts.


Een interessant initiatief waarmee kennis nog makkelijker ontsloten kan worden. Als adviseur van CfPA ben ik ook benaderd om me aan te sluiten als de Europese expert van dit netwerk. Ik heb hierop positief gereageerd en ga het platform de komende periode actief testen.

Als het inderdaad werkt zou dit ook een interessant model voor de Nederlandse/Europese markt zijn om op een laagdrempelige manier kennis van experts te ontsluiten, die hier ook een vergoeding voor kunnen ontvangen.

Werkelijke rendementen Prosper investeerders

Na de bekendmaking door het Marketplace Lending platform Prosper dat de netto rendementen verkeerd waren berekend, maakte AltFI Data een gedetailleerde analyse van de resultaten van het platform.

Daling van 12% naar 6%
In 2012 werd er nog een netto rendement behaald van 12% (op jaarbasis). Dit daalde naar iets onder de 10% van 2013-2015. In de laatste jaren is dit verder gezakt naar onder de 6%.

Nog steeds een mooi rendement en hoger dan het gemiddelde van de 4 grootste Engelse platformen die onderzocht worden door AltFi (AltFi Data Returns Index), maar wel een stuk lager dan afgelopen jaren.

Jimmy Wales (Wikipedia) start gecrowdfunde onderzoeksjournalistiek platform Wikitribune

Jimmy Wales is bekend geworden door het grootste crowdsourcing platform ter wereld: Wikipedia.

Wikitribune
Zijn volgende project Wikitribune wordt een hybride platform van betaalde (gecrowdfunde) journalisten en een groot netwerken van supporters.  Het is een interessant model waarin de crowd ideeën kan aandragen of kan fact-checken (crowdsourcing) die door een betaalde (crowdfunding) journalist wordt uitgeschreven. Dit laatste is belangrijk voor de continuïteit en kwaliteit van de berichtgeving.

Op dit moment zijn al ca. 10.000 supporters verbonden aan het platform die eenmalig of structureel zorgen voor inkomsten voor de aangesloten journalisten

Maandelijkse donaties
Ik geloof erg in het model waarin een community van geïnteresseerden via structurele (maandelijkse) donaties een expert inhuurt/betaald voor projecten voor het maatschappelijke belang. In dit geval onafhankelijke journalistiek, maar dit kunnen ook kunstenaars zijn of onderzoekers.