Rabobank en KNAB stappen actiever in Crowdfunding en Scandinavië profiteert van Brexit

Vanaf deze week zal ik wekelijks de artikelen en nieuwtjes delen die me zijn opgevallen. Mail me gerust met ideeën of tips over deze nieuwsbrief (langer/korter?) of onderwerpen die je besproken wilt zien.

Deze week aandacht voor enkele interessante ontwikkelingen de afgelopen weken bij banken die steeds actiever in crowdfunding stappen, een nieuwe aanbieder van hypotheken via crowdfunding en de groei van adviseursnetwerken die ondernemers helpen aan alternatieve financiering.

Vanuit internationaal oogpunt is de groei van Scandinavische Equity Crowdfunding platformen interessant om in de gaten te houden, net als de ambitie van het Engelse CrowdCube om via een officiële prospectus ook grotere investeringsrondes van boven de 5 miljoen euro te financieren.

Nederland

Zonnepark naast windpark

Het Windpark Nijmegen-Betuwe is met ruim 1000 coöperatieleden die 2 miljoen euro investeerden nog steeds een van de meest succesvolle en grootste (equity) crowdfunding campagnes in Nederland.

De bouw is in volle gang, maar de ambities zijn groter. De coöperatie wil bij het windpark nu ook een zonnepark aanleggen. Deze week stemde het College van B&W van Nijmegen in met de aanleg van dit zonnepark.

Het is nu wachten op de volgende crowdfunding ronde die naar alle waarschijnlijkheid weer met de leden van de coöperatie gefinancierd zal gaan worden.

Adviseursnetwerk DNOB heeft landelijk netwerk

Met de groei van alternatieve vormen van financiering neemt ook de behoefte toe aan adviseurs die hier overzicht over hebben en de diverse vormen van financiering weten te combineren.

Traditionele "regisseurs" zoals accountants en banken worden de komende jaren vervangen door gespecialiseerde bureaus die onafhankelijk werken en de ondernemer helpen aan financiering via traditionele of alternatieve financiering.

Een van deze initiatieven is DNOB, een samenwerking tussen ONL en Credion. Per 1 juli heeft het netwerk een landelijke dekking en is er een nieuwe directeur van start gegaan. Via Credion worden lokale accountants kennis bijgebracht over deze nieuwe vorm van financieren. Een mooie nieuwe samenwerking met veel potentie!

Knab gaat van start met Crowdfunding

Vorige maand kondigde Knab de samenwerking al aan met Collin Crowdfund om een eigen crowdfunding platform te starten. Sinds vandaag kunnen Knab klanten een investeerdersaccount aanmaken.

Knab levert de MKB ondernemers aan en (een deel van) de investeerders en Collin zal als back-office de kredietanalyse uitvoeren. Een mooie samenwerking waarin de krachten van 2 uitdagers in de financiële sector gebundeld worden.

Persoonlijk vind ik het nog wel jammer dat na de eerdere aankondiging van de samenwerking en nu met de mailing naar alle Knab klanten er nog steeds geen bedrijven getoond worden die gefinancierd kunnen worden.

Rabobank gaat in zee met Zeeuwse crowdfunder ZIB

Deze week kondigde Rabobank aan om naast OnePlanetCrowd en Collin ook samen te gaan werken met het nieuwe crowdfunding platform "Zeeland Investments Beheer".

Een mooie stap die weer duidelijk aangeeft dat bestaande financiële partijen deze vorm van financieren niet kunnen negeren, maar geen optimale vorm van samenwerking nog. In de praktijk zie je banken vooral de risicovolle projecten "doorschuiven" naar de platformen.

Op dit moment staan crowdfunding platformen nog open voor alle leads (en de marketing exposure is erg meegenomen van zo een samenwerking), maar zij zullen uit moeten kijken om niet als "afvoerputje" van projecten van banken gezien te gaan worden.

Crowdfunding voor Hypotheken van start met Jungo

Al enkele jaren zijn crowdfundingplatformen die zich richten op vastgoed erg populair in de VS en UK. In het laatste onderzoek van Cambridge "Pushing Boundaries" werd al aangegeven dat in de UK deze markt al een omvang van £ 700 miljoen heeft, dus het is geen verrassing dat Nederlandse partijen hier ook veel interesse in hebben.

Tot nu toe waren organisaties als SamenInGeld al actief voor de markt van commercieel vastgoed, maar de nieuwkomer Jungo richt zich nu op de consumentenhypotheken. Het concept werkt als volgt. Een consument vraagt een "normale" hypotheek aan via Jungo. Na acceptatie kan zij een deel van de financiering uit eigen kring "crowdfunden", die hier een vergoeding van 3,5% voor krijgen. Door het risicovolle deel (boven 80%) op deze manier te financieren wordt de gehele hypotheek uiteindelijk goedkoper.

Een mooie innovatie in de hypotheekmarkt. Ongetwijfeld zullen er nog veel nieuwe innovaties volgen.

Internationaal

Crowdcube experimenteert met crowdfunding campagne >5 miljoen euro

CrowdCube gaat als een van de grootste Europese Equity Crowdfunding platformen in een nieuwe investeringsronde meer dan 5 million euro ophalen via het eigen platform.

Dit is uniek omdat in Europa voor crowdfunding investeringsrondes van meer dan 5 miljoen euro een prospectus nodig is (per land kan deze grens trouwens ook lager vastgesteld worden. In Nederland is dit 2,5M en in Belgie 300K).

Het kan een precedent worden voor toekomstige grote investeringsrondes, waarbij ook grotere rondes via crowdfunding platforms gefaciliteerd gaan worden en hiermee meer in de richting van beursintroducties (IPO) gaan.

Gaan de Scandinavische Equity Crowdfunding platformen profiteren van de Brexit?

De afgelopen weken waren de 2 grootste Equity Crowdfunding platformen in Scandinavia allebei bezig met een eigen financieringsronde om uit te breiden in Europa. Het Zweedse FundedByMe haalde al eerder 1,2 miljoen euro op voor haar groeiplannen. Het Finse Invesdor heeft nu in haar ronde ook 1,2 miljoen euro opgehaald. De investering kwam voor beide platformen van ruim 300 individuele investeerders.

Hoewel er veel overlap is, zijn er ook redelijk wat verschillen tussen beide platformen. Invesdor richt zich puur op equity campagnes en ook alleen op grotere investeringsrondes (nu 59 rondes gedaan en ruim 15 miljoen euro opgehaald tegen 451 rondes en 23,7 miljoen euro voor FundedByMe).

Voor beide platformen is het nu belangrijk om het komende jaar een stap te zetten in de uitbreiding naar andere landen. Nu het voor de UK platformen onduidelijk is hoeveel impact de Brexit zal hebben op hun groeiambities in Europa, ligt de markt open.

EIB investeert £100M in MKB bedrijven in UK via Funding Circle

Een belangrijke ontwikkeling in de online financiering is de groei van Marktplace Lending. Peer-2-Peer platformen die oorspronkelijk geld van particulieren investeerden, gebruiken steeds vaker institutioneel geld. De grootste internationale platformen zoals Lending Club gebruiken tegenwoordig bijna alleen maar institutioneel geld, waardoor er een nieuwe categorie platformen aan het ontstaan is: Marketplace Lending platformen.

In Europe begint deze trend zich nu ook langzaam te ontwikkelen. Na de Britisch Business Bank stapt nu ook de Europese Investerings bank (EIB) in deze markt.

Naar aanleiding van deze groei organiseert CrowdfundingHub i.s.m. IIR op 22 september het eerste Nederlandse Marketplace Lending event: http://iir.nl/events/marketplace-lending-2016/

Research / publicaties

Nieuw academisch boek: "Crowdfunding for Sustainable Entrepreneurship and Innovation"

Een 10-tal internationale experts hebben een academisch boek geschreven met actuele inzichten in de ontwikkelingen van de crowd-economy. Ik mocht hierbij het voorwoord schrijven en heb zelf een artikel aangeleverd over het voeren van succesvolle crowdfunding campagnes.

In augustus komt het boek uit, maar kan nu al gereserveerd worden: http://www.igi-global.com/book/crowdfunding-sustainable-entrepreneurship-innovation/147126

Nieuw boek over Equity Crowdfunding

Bij CrowdfundingHub vragen we geregeld experts uit ons netwerk om tijdelijk als "Expert in Residence" bij ons op kantoor te komen werken.

Een van deze personen is Nathan Rose. Nathan is een van de weinige Crowdfunding adviseurs voor Equity crowdfunding campagnes. In Nederland is Equity crowdfunding nog niet heel groot, maar in de UK en Nieuw-Zeeland (waar Nathan vandaan komt) worden al regelmatig campagnes van miljoen dollars uitgevoerd.

Nathan schrijft nu een boek om zijn ervaringen te delen. Geheel in de geest van crowdfunding deelt hij dat proces via Facebook en kunnen anderen input leveren op de draft en tussentijds de eerste hoofdstukken lezen.

Interesse? Laat je e-mailadres hier achter: http://assembleadvisory.com/book/